Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

Post by nemanjavelimirovic » 23 Sep 2008, 16:18

Dobro je, bar ovde nisam nikoga uvredio (nadam se)...! :D

jcm 800

Post by jcm 800 » 25 Sep 2008, 12:25

Jedno glupo pitanje...ali...
Na osnovu cega se odredjuje kojem klanu pripadamo?

1. Na osnovu toga ciji izgled volimo?
2. Na osnovu toga ciji zvuk volimo?
3. Na osnovu toga ciji idoli koriste odredjenu marku?
4. Na onovu toga koju marku mi koristimo?
5. Koja marka/model nam najbolje lezi za sviranje?

[img][url=http://img135.imageshack.us/my.php?image=axesyv0.jpg][img]http://img135.imageshack.us/img135/1267/axesyv0.th.jpg[/img]

Drugo glupo pitanje...
Je li Jackson pripada Ibanez ili Fender clanu?
Mislim, s obzirom da je Jackson sada dio Fender porodice, s obzirom da izgledom (mislim na Dinky/Soloist gamu) vise vuce na Super strata nego na Ibanezove stratolike serije, s obzirom da Jackson izborom drveta (najcesce alder) blizi fenderu nego u ibanezu (kod kojeg basswood dominira)..itd...itd...
Ja licno dozivljavam Jackson kao nabudzenog Fendera...Dinky/Soloist je zapravo Stratocaster na steroidima.

Dakle....

1. IZGLED
Licno, ne volim izgled Ibaneza...previshe spicasto...a tek ako ima onu ruchkoliku rupu u tijelu.... :( ...najezim se
Izgled stratocastera mi je super, telecastera jos vishe super...ma sta super...fenomenalan...Jazzmaster, jaguar i mustang su mi neopisivo ruzne gitare (sorry Indie-guys...ali...),
Les paul mi je izgledom bombonica...SG mi je kao ruzno pache...Ruzan ali drag...
Flying V mi je neopisivo cool...
Volim izgled Jacksonovih Dinky/Soloist modela...Ono kao strat samo nabudzen...Poredjenje...jeste Mercedes ali je AMG...Nije za porodicne izlete vec za testosteronske bahanalije..
Ali apsolutni favorit mi je Explorer...(Vidi sliku)

2. ZVUK
Jedno da priznam...ja nisam tip koji voli single coil zvuk narocito ne stratocastera i jaguara...prema tome kod mene fender definitivno nema sanse kad je u pitanju zvuk. Ne volim zujanje single coil, ne volim onu staklastost, ne volim tankocu...a tek sto ne volim kad single coil prodju kroz distorziju...Ako vec mora single onda nek bude neki Telecaster.

A zamislite obozavam i Gilmoura, i Blackmora, i Hendrixa...Volim Gilmourov zvuk, ali on je dosta svirao na Gibsonu (malo se zna o tome ali je tako), kao i Telecastera, a kasnije je na stratu korstio aktivne magnete tako da se bas i ne moze precizno reci koliko je njegov zvuk 100% stratocaster, Blackmoreov zvuk nikad nisam volio, ali mo to nije smetalo da prosto obozavam njegovu svirku, a i Hendrix je releativno cesto koristio njegov Flying V...i tada je imao kudikamo moooodastiji zvoooook...No nebitno...Ne moram da volim neciji zvuk da bih volio njegovu svirku...

Sto ce tice cleana, ja vishe volim neki vintage humbucker u PAF stilu cak i na cleanu nego single coil...sva ta toplina i masnoca...yeah...ali...Stvar ukusa...

Dakle ostaju Gibson i Ibanez (i Jackson)...Sa aspekta zvuka kombinacija mahagoni/maple na Les Paulu je neopsivo bolja od (najcesce) baswooda na Ibanezu...Naravno pod uslvom da su svi ostali parametri jednaki (magneti, pojacalo itd.)
Vintage magneti na Les Paulu su nenadjebivi za classic rock, hard rock i te stvari...Ako predjemo na domen teske metalurgije Ibanez preuzima primat...
SG je kralj cruncha i tu je nenadjebiv...AC/DC rules...

Licno, volim zvuk Jacksona u kombinaciji alder body/dimarzio super distortion. Prava stvar za hard rock/classic heavy metal...Opet stvar licnog ukusa. Inace sam veliki obozavalac lika i djela Adriana Smitha iz Iron Maiden pa je valjda otuda to.
Kad dodje to teze metalurgije ipak je Mahagony/EMG kombinacija ZAKON...(Kod mene to je Epiphone Gothic Explorer, mahagony+EMG81-85....METALLICA!!!)

3. IDOLI
Moji idoli su koristili sve i svasta...Fendere, Gibsone, Jacksone...E,nisu ibaneze...bar ne nesto previshe ...Adrian Smith je svirao nekkog ibaneza tamo ranih 80-ih...Ubrzo je preshao na Jacksone...
NEko je pomenuo da Iron Maiden koriste Stratocastere...Na njihovim stratocasterima je ostalo malo toga originalnog...drugi magneti, drugi most, itd....tu je samo drvo ostalo Fenderovo...Stoga su njihovi stratocasteri daleko od tipicnog fenerovog zvuka...

4. LICNO ISKUSTVO
Imam pomalo od svega...

5. LAKOCA UPOTREBE
Prvi negativni poeni za Gibson...Teski su za svirku uzivo...Ovo nisu gitare za curice...
Fender i Ibanez su ovdje daleko ispred. Dodushe stvar je licnog ukusa da meni licno ne odgovara Ibanez...pretanak vrat...Jednostavno previshe sredderski...
Sto se ove kategorije tice...stratolike gitare su nenadjebive....Uostalom to je i normalno...svoj oblik su upravo dobile prilagodjavanjem lakoci sviranja...prva istinski ergonomski dizajnirana gitara...Zato je i vole svi shrederi (Malmsteen i kompanija)...
Neko rece da voli fendera zato sto je tezak za sviranje...khm...khm...neka proba Explorera na par sati pa nek onda vidi sta je tesko za sviranje...U malom prostoru ne smijes da se okrenes...strci gitara na obje strane po metar...A tek sto nezgodno pada na visokim pozicijama...i tako dalje...
Sa druge strane Explorer daje nevidjeni attitude...tesko je ali je merak...nesto poput Harley Davidsona...Ima udobnijih i brzih motocikala ali ovaj je attitude for itself...

Summae summarum...

Ja sam zvukom u Gibson clanu uz jako srodstvo u Jacksonu po majcinoj liniji....
Kad je lakoca sviranja u pitanju onda je definitivno super strat...Jackson...(Moze i stratocaster sa humbuckerima)
Kad je izgled u pitanju...ovo je bas SUBJEKTIVNA dimenzija...onda Gibson...i to Explorer...uz jake emotivne veze sa Jacksonom...

Dakle...je li ikome jasno u kom klanu ja pripadam...

Ako neko skonta neka mi javi...volio bih da znam....

Pozdrav svima

alzo

Post by alzo » 25 Sep 2008, 14:02

Meni su Ibanezi strasno svirljive gitare....
koju god sam probao lako mi je legla u ruku i sa te strane Duane je u pravu......nisu skupe i dobro sviraju.....
u nekoj razmeni sam dao Ibanezovog GAX i dobio treceg Hamera ......
jedan je sa Dimarzio Pafovima, drugi sa P90 i ovaj treci je dobio EMG pasivnu struju.............
a Hameri su u stvari kopija Gibson Les Paul Juniora Double Cut........mahagony body, neck & rosewood.......
a sto se tice clin zvuka nekako su mi Ibanez HSS sa Dimarzio strujom i jedan rucno pravljeni
mahagoni telecaster sa Twang kingovima ipak u prednosti.........sta reci na kraju........
Hamere volim zbog snage i sustejna, Ibaneza zbog lakoce sviranja a telca zbog zvuka koji ujeda i kuva u stomaku...........
ni ja bas nisam sasvim nacisto......trenutno mi zvuk hamova vise lezi a nekad je postojao samo strat ton......
evolucija....godine.....sta li........... :lol:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 25 Sep 2008, 14:56

Ibanez zbog vrata i tona, pogotovo sad kad sam se docepao japanca i roknuo mu dimarzio :D ... Gibsonov vrat mi ne lezi nikako, Strat (tele) previshe tanak...

Istina da Ibanez moze zvucati sterilno i digitalno, ali to vishe zavisi kroz shta se svira... Ja recimo kad sam probao Ibanez-a na GH50L glavi... IJAOOO, kako prirodan drajv i koja toplina, ali sa sasvim dovoljno gaina i nabrijanosti... Meni se recimo ne svidja Vai-jev ton, ali zato Gilbert (na Laney GH) je mnooogo dobar i onako pravi lampashki sa svom onom toplinom i dinamikom...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 25 Sep 2008, 15:36

Ibanez zbog vrata i tona, pogotovo sad kad sam se docepao japanca i roknuo mu dimarzio ... Gibsonov vrat mi ne lezi nikako, Strat (tele) previshe tanak...
Cika rax-e koji je tebi vrat na novom ibanezu (meni oni bas leze zbog vrata,zato sto je do jaja tanak,na njima je wizard III valjda?)

sorry za off

jcm 800

Post by jcm 800 » 25 Sep 2008, 16:01

alzo wrote: Hamere volim zbog snage i sustejna, Ibaneza zbog lakoce sviranja a telca zbog zvuka koji ujeda i kuva u stomaku...........
ni ja bas nisam sasvim nacisto......trenutno mi zvuk hamova vise lezi a nekad je postojao samo strat ton......
evolucija....godine.....sta li........... :lol:
Moj covjek...uz izmjenu da bih ja umjesto ibanez rekao jackson...ali to je to

alzo

Post by alzo » 26 Sep 2008, 12:38

U nedostatku strata prepakovao sam Ibaneza na neki mirniji ton...
Dimarzio bluesbucker,vintage 54 i vintage blues, ali cuje se da nije alder
i ipak nije to taj ton......cisto jeste ali nekako mi nema duse..............
dodje mi da kupim neku dobru Pacifiku i prepakujem je............

jcm 800

Post by jcm 800 » 26 Sep 2008, 14:43

alzo wrote:U nedostatku strata prepakovao sam Ibaneza na neki mirniji ton...
Dimarzio bluesbucker,vintage 54 i vintage blues, ali cuje se da nije alder
i ipak nije to taj ton......cisto jeste ali nekako mi nema duse..............
dodje mi da kupim neku dobru Pacifiku i prepakujem je............
Toplo preporucujem...Imam pacificu 120 (ili nesto slicno), telecaster oblik sa 2 humbuckera. U zivotu nisam vidio jeftiniju a bolju platrofmu za pickupove. isprobao sam na njoj nekih 10 pickupova, sto na bridge, sto na necku...Svaki je zvucao super...
Na njoj je Super Distortion zvucao brutalno dobro...i PAF Pro. Bila je to urnebesna kombinacija...tako sam se i zaljubio u zvuk Dimarziovog Super Distortion pickupa...Nazalost i mom Jackonu je trebao bas taj zvuk...pa su SD i PPro morali da se presele..Trenutno su na toj Pacifici Duncan JB i Jazz (koje sam skinuo sa gorepomenutog Jacksona) i zvuci upravo kao Jeff Beck licno...Bas taj zvuk Jeff Beck.Mnogo dobro.

A u ibanez ukrcaj nesto megalomansko (Dimarzio Super Distortion, ili Duncan Distortion ili Dimebucker)...oni su hot rodded i ne zahtijevaju mnogo dushe...vec agresivnost...

alzo

Post by alzo » 26 Sep 2008, 15:30

Ako mi se nameste zvezde necu promasiti da je kupim........ 8)

sl0e

Post by sl0e » 26 Sep 2008, 21:03

I'm West Ham 'till i die, i'm west ha.... ups, pardon, wrong subject :)

I'm fender 'till i die, I'm fender 'till i die...

:wink:

Santana

Post by Santana » 24 Jan 2009, 15:54

e da ljudi- kad smo kod svirljivosti.
ja jesam u gibson klanu uslovno receno ali rokenrol gitara no.1 po svirljivosti je stratokaster.
kako god nije svaki gibson les pol.
sg ima jako tanak vrat koji je sluzio kao inspiracija ibanezu i jacksonu a flying v ima vrat slican stratokasterovom (rounded neck profile)i skoro jednako svirljiv.
(mada moram priznati probao sam samo epiphone v i hamer ali on se ne racuna).
posto sam odustao od kupovine gitare u skorije vreme a bilo je u opticaju 2 ,3 ( hamer korina vector i micky-ev obane3 les paul)
moja sledeca gitara moze biti gibson flying v. (dok se pare skupe)
i pogledajte foru.
flying v faded i obican flying v se razlikuju samo u izboru farbe i u tuning machines 1. schaller a drugi grover
dok je razlika u ceni pogledajte kolika
http://www.thomann.de/de/search_dir.htm ... =0&gk=&bn=

cccira
MF veteran

Post by cccira » 24 Jan 2009, 16:10

Nije samo u tome razlika. Gibson ume da isfusari na tim jeftinijim modelima sto se tice finalne obrade (npr. lose odradjeni fretovi), sto je neprihvatljivo za gitaru koja toliko kosta. Takodje sam cuo da se jeftiniji modeli ne prave od jednog komada mahagonija, kao sto bi trebalo, vec od vise zalepljenih komada.
Nisu dzabe oni jeftiniji, tako da ne ocekuj nesto preterano spektakularno osim natpisa na glavi gitare

P.S. Ovaj isti faded flying v je do pre mesecak dana na thommanu kostao oko 550 evra

Santana

Post by Santana » 25 Jan 2009, 13:49

nisam to znao. pa dobro onda- štedi se , ne žuri se ali sam pretpostavio da je to to čim sam video razliku u ceni između sg standarda i speciala ' to je odnos les paul standard- studio.
kako god v nema takvu razliku. ni u ceni ni u kvalitetu pa ću da gledam da osvojim taj v factor x )flying v ne faded
i provalite ovo
Image

i ovo Image

PROVALITE HEDSTOKE

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 25 Jan 2009, 16:23

Pa u pitanju je fotografija i slaba rasveta koja ne pokriva celu gitaru (vidi se po fretboardu) i gitara je izreckana u photoshopu (ili slicnom softwareu); Mislim da nema razlike, s obzirom da je lakiran i headstock, refleksija 8)

bokicasa

Post by bokicasa » 25 Jan 2009, 17:13

ja sam anti-ibanez nastrojen...dovoljno sam rekao...gibson mi je keva...zbog svega,i zvuka i izgleda..svega

Post Reply