Pomoc??????

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
coa-nirvana

Pomoc??????

Post by coa-nirvana » 23 Mar 2008, 19:30

Pozzz ,interesujeme gde mogu naci sve o muzickoj industriji, odnosno npr. ja imam bend i sad dal trebamo prvo vezbati tudje pesme da sviramo ,pa dalje snimiti demo a. ili kako i sta wec.................??????????? :? :? :?
POZ SA KOSMETA!

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Pomoc??????

Post by dejankuki » 23 Mar 2008, 21:31

Pozdrav i tebi.

Malo si pitanje postavio konfuzno...

Da li te interesuje muzicka industrija u smislu opreme i uredjaja ili te interesuje muzicka scena u smislu stupanja na nju....

Ajde maaalkice razjasni....

coa-nirvana

Post by coa-nirvana » 24 Mar 2008, 07:34

pa bukvalno sve ,ali uglavnom ono naprimer neki bend krece da svire i jel on treba da svira prvo tudje pesme pa usput da pravi svoje i da snima demo album............mislim da znas ,interesujeme taj proces kako ide?????nadam se da sam jasniji :D

Historik
MF veteran

Post by Historik » 24 Mar 2008, 09:20

Па обично то иде тако што се скупи група ортака, договоре се које ће песме да скидају (туђе наравно, мислим да нико није почео одмах да пише своје), онда оду у студио и вежбају пар месеци. У зависности од учесталости проба (минимум да би бенд уопште мога да функционише је једна недељно, а пожељно је 2-3) зависи и напредовање бенда. Кад се навежба 30ак песама, може да се изађе на свирку у неки локални клуб, или да се сними демо у студију (што је неких 1000 динара по сату, чини ми се). Тек након што се у бенду устали једна постава, уколико она у себи има бар једног креативца, може да се покуша са убацивњем ауторског материјала, али то је дуг и мукотрпан процес (бар из мог искуства, мој бенд неће ни да чује за ауторске, а приметио сам и гомилу врхункских музичара који раде само трибјуте и обраде, и уопште немају жељу да ураде нешто своје, мада су веома талентовани). То ти је то у најкраћем, али све зависи од људи, од тога колико имате времена и жеље да се исцимате да урадите нешто. Пуно среће у сваком случају (It's a long way to the top if you wanna rock'n'roll, AC/DC)!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 24 Mar 2008, 12:39

Uglavnom ti je receno sve u predhodnom postu... stim da ima tu jos nekih stvari... kada malo bolje razmislim mozda i malo vise...

Redom... nadjes ljude... menjas ekipu dok se ne ustali neka "originalna postavka".... onda skidate tudje, uz poneki pokusaj autorskih radova. Ovde cu da stanem i da ti kazem da ces se slatko i iskreno smejati tim prvim pokusajima, jer to su tek pocetnicke pJesmice i sigurno je da nemate mnogo iskustva i znanja da uradite stvar po svim "standardima" i pravilima, ali!!!!

To je tako i to je samo jedna faza u tvom/vasem putu. E onda dolaze svirke, svirke, svirke i sazrevanje BENDA i VAS kao muzicare i kao ekipe...

Kada u nekom trenutku dodjete do stadijuma kada mozete da napravite iole ozbiljnu kompoziciju iliti stvar, napravicete je i u tom trenutku cete biti suoceni sa nekoliko putica kojima mozete ktenuti....

Sada... kao u nekoj igrici koja ima nekoliko alternativnih zavrsetaka...biras kako ces ici...

I put
Prezentovati bend, stvar, sebe preko festivala ili neke druge manifestacije. Tacno je da su svi festivali gde se dele neke nagrade namesteni, ali to je jedan od nacina da se prezentujete ljudima i da ljudi cuju za vas... Sa druge strane mozete ucestvovati i ne nekoj "predstavi" humanitarnog ili prezentacijskog karaktera (tipa "idol" "veliki brat" "3K dur") gde se ne dele nikakve nagrade.
Festivali i ostale manifestacije su vrlo dobar nacin izlaska iz anonimnosti....samo ne treba davati sebe previse jer su moguce frustracije i nervni slomovi....

II put
Snimanje demo snimaka i nudjenje raznim muzickim kucama. Relativno bezbolniji ali veoma duzi put.
U potrazi za komercijalnim i isplativim - muzicke kuce su relativno NEzainteresovane za neafirmisane i nepoznate izvodjace... ali nikada ne treba gubiti nadu. Mozda se situacija i promeni u vasu ( i nasu) korist i urednici shvate da treba cuti i nesto i nekomercijalno ali KVALITETNO pa mozda na kraju i potpisete ugovor i izdate singl. album, ili multimedijalni DVD... na primer....

III
Ulaganje para u samoprezentaciju i sopstvenu marketingsku kampanju. Sto je veoma skup sport. Zapravo, toliko je neisplativ da je sudbina projekta neizvesna do kraja. Jer tu mora da se potrefi mnogo stvari da bi ljudi prihvatili bend a bogami i proizvod koji nudite...tj. pesme... bez obzira na kvalitet moze se desiti da vas ljudi zamrznu bas zbog preteranog samoreklamiranja. A sa druge strane, sav taj ulozeni novac najverovatnije se nece vratiti...

IV put
Nalazenje sopstvenog menadzera. Mozda je ovo najbolji nacin jer bez obzira na menadzerske sposobnosti clanova u bendu, menadzer koji je unajmljen ili placen ili ste pod njegovim patronatom, moze, zna ili ume da nadje put kojim ce vas izvesti iz anonimnosti. Medjutim ima mnogo menadzera a malo njih je VRH. Znaci pretstoji vam period nalazenja pravog menadzera, uz to ti TOP menadzeri bas i ne zele da rade sa svima.... jer opet i oni moraju od necega da zive... tako da... U skladu sa kvalitetom benda morate da nadjete i odgovarajuceg menadzera koji ce biti spreman da vas "vodi" i uoblicava.
Eh, da... budite spremni da ce mozda neki clan benda biti "zrtvovan" zarad boljeg i brzeg uspeha...

V put
Da vas nadje lovac na talente... a posto ova zemlja takvih nema... Sta da ti kazem...

VI, VII i VII put su kombinacije predhodnih.

Jos nesto, da bi usao na scenu ili estradu, pozeljno je biti u centru desavanja, tj. da budes u velikom gradu. Kazem pozeljno, ne presudno!!!!

Citiracu jednog mog prijatelja koji je prilikom snimanja demo snimaka u Studio V i pokusaja da napravi karijeru u jednom trenutku shvatio jednu istinu...

"Ako hoces da budes populran i poznat, budi spreman da ulozis neverovatnu sumu novca i moli boga da ti se ulozeno barem isplati, jer da se vrati sigurno nece.. a ako hoces da zaradis od sviranja, Navezbaj repertoar, kupi kombi, natovari stvari u njega i putuj. Tom prilikom pitaj u SVAKOM kaficu, lokalu i restoranu da li im treba muzika!!!

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 05 Aug 2008, 14:28

Odlicna 2 posta....tu sam i ja dilemu imao,i pre nekih mesec dana okupio 2 ortaka i 2 ortakinje i krenuli smo u studio....jednom-dvaput nedeljno,sviramo neke laganije rok/metal pesme,dok se ne uvezbamo malo.Imam ja nekih "autorskih" radova odavno,koji i ne zvuce tako strasno ocajno,ali jos uvek nije to-to.....tako da,dok ne "sine" nesto dobro,mi sviruckamo i vezbamo tuđe....

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 05 Aug 2008, 15:59

sta ja znam, nikad nisam imao cover bend, cak i kao uvod za autorski, odmah smo kretali autorski, uradis tekst, ziku, dzemujes, menjas, seres i to je to, po meni to nije neophodan korak.

Santana

Post by Santana » 30 Sep 2008, 19:10

licno ne skupljam bend dok ne uznapredujem do odredjenog kvaliteta i nivoa sviranja.
skidam kapu onima koji su napravili dobru autorsku muziku, a meni bi dok ne sazrim doslo dobro nesto kao tribute band.
ili neki lep repertoar pa sviraj u klubovima

Post Reply