1) Engleski je ''pevljiviji'' jezik od srpskog, kao sto su pomenuli vec neki diskutanti (:)). Mislim da bi se to moglo i naucno dokazati.
Jedna od meni najdrazih grupa sa ovih prostora, Love Hunters, koristila je engleski.
A bili su relativno popularni - svojevremeno.
Ti tekstovi su dobrim delom bili pateticni i smesni, kokanda, al' to nema veze, jerbo bi dobijali sasvim drugu dimeziju kad ih Musa zapeva, i kad legnu uz muziku.
Mislim da bi pored onakvog ''poderanog'' glasa i ''interesantne'' dikcije, tekstovi na srpskom zvucali mnogo smesno.
2) Takodje, engleskim se moze zamaskirati glup tekst (To bi neki prvaci srpske alternative mogli da probaju).
Ovako glupost pracena pretencioznoscu udara u usi i kvari ugodjaj. (Da pevaju na engleskom, u prvom planu bi bila melodija, po ne bi bio toliko prisutan taj nezeljeni efekat "zvecece praznine").
S druge strane - pevanje na srpskom je skoro OBAVEZNO ako imate sta da kazete, ako je TEKST najjaci adut benda.
A ne znam zasto, imam utisak da je tekst NUZNO ZLO za vecinu bendova , ne samo nasih...
To su Mogwai lepo shvatili, pa su se resili te bede; pa i kad zapevaju - taj ''tekst'', provucen kroz vokoder, postaje niz za uho prijatnih slogova, sto je ponekad sugestivnije i ubedljivije od gomile kvazipoetskih fraza kojima su siroti rokeri skloni...
I da, izbegavajte engleski ako imate jeziv slovenski izgovor istog, onda ce se slusaoci vise fokusirati na taj nepravilan (smesan?) izgovor nego na melodiju...