Atomsko Sklonište

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
DivljaMasina

Re: Atomsko skloniste

Post by DivljaMasina » 11 Oct 2008, 01:56

mislim da je na bridge poziciji imao Dimarzio super distortion
Da taj magnet je koristio na svim svojim gitarama.Posle ga je prebacio i na onog belog stratocastera kada je presao na njega.
Za mene su Atomci najbolji predstavnik Hard Rock svirke kod nas (a posteno da kazem i nemaju neke konkurencije).
Inace solo u pesmi devojka broj 8 na live albumu "jednom u zivotu" iz 84' je nesto najlepse sto su moje usi cule od naseg Hard Rocka (za ovih 20 i kusur godina).

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Oct 2008, 09:05

Kako mislis nemaju konkurenciju?

Smak, Chorba,Generacija 5, Kerber, Time, Yu Grupa, da ne pominjem neke manje bendove, koji ipak i ako su hard rock, nisu neka konkurencija atomcima, po popularnosti. To mozda nije jaka scena kakvu smo imali za PUNK, ali bilo je jakih bendova. Za mene je prva asocijaja na hard rock SMAK...
Chorba je recimo vrlo chesto svoje riffove izvlacila( pozajmljivala malo izmenjene :D ) iz manje poznatih pesama mnogih hard rock legendi, ali zato po kvalitetu tekstova im nema ravnog na kompletnoj sceni (govorim o ranijem radu)...

DivljaMasina

Post by DivljaMasina » 11 Oct 2008, 12:11

Smak, Chorba,Generacija 5, Kerber, Time, Yu Grupa
Naravno da su te grupe imale svoj uticaj na scenu (neke od njih su zaista i moji favoriti) al ih ne smatram klasicnim predstavnicima hard rocka.

Yu grupu bi definisao kao vintage classic RnR grupu.
Time slicno.
Corba - oni su imale na pocetku izlete cesto do Hard Rock-a ali sada Bora sve vise pise balade (pa i Dzindzer prema tome mora da pravi aranzmane).
Generacija 5 je mozda i najbliza hard rock zvuku od svih pomenutih (ne znam zasto al mene oni podsecaju na whitesnake).
Za Smak ne bi mogao da kazem da su clasican Hard rock bend.Oni su po mom misljenju mesavina vise muzickih stilova (blues,rock,country...).

Atomci su od prvog dana imali taj svoj prepoznatljiv zvuk i do dan danas ga nisu promenili niti odstupali od njega.Znaci gitara,bas, bubanj, opaki rifovi, textovi u hipi fazonu...

Sto se mene tice ne moraju da izdaju nista do kraja zivota i sa ovim sto do sada sviraju sam zadovoljan.Neke stvari je mozda bolje i ne kvariti (mada cisto sumnjam da bi pokvarili i kada bi napravili nesto novo).

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 11 Oct 2008, 12:16

SMAK se bas zato ceni sto je zanrovski neorijentisan u neku ruku i vrlo slobodan bend... mene mnogo smara kad dodje neki benad i kaze WARGH MI SMO HARD ROCK MI NESVIRAMO BLUZ I DZEZ TO SMARA MI SMO BUNT I SILA i slicno... ok malo sam preterao al na te neke macho fore koje totalno sjebavaju free spirit muzike i koje nekako disapruvuju ostale zanrove a svoj cene kao one true zanr xD... naravno atomci nisu ti sto govore to, njih cenim kao jednu od najvecih rok grupa ikad, samo kazem da je kurton uopste pokusavati da definises neciji ceo zivot sa pojmom Rock ili slicno... xD

keep on rockin' xD

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Oct 2008, 13:31

DivljaMasina wrote: Corba - oni su imale na pocetku izlete cesto do Hard Rock-a ali sada Bora sve vise pise balade (pa i Dzindzer prema tome mora da pravi aranzmane).

Za Smak ne bi mogao da kazem da su clasican Hard rock bend.Oni su po mom misljenju mesavina vise muzickih stilova (blues,rock,country...).
Za corbu sam i rekao da mislim o ranijem radu... Ovo sada je smesno, od pesama pa sve do Borinog angazovanja na politickoj sceni. Vise ih i ne slusam cesto, ponekad pustim neku stvar. Ali tada su njihovi albumi bili mesavina punk-a i hard rock-a, samo zavisi koju pesmu uzmes kao primer.

A sto se smaka tice, da li mozes da kazes za Zeppeline da nisu hard rock zato sto imaju blues pesme? Zepelini jesu jedni od najvaznijih svetskih hard rockera, isto kao sto je i smak kod nas.
Ako suzis hard rock samo na whitesnake i bendove slicne njima koji imaju lagane textove i zestoke rifove, onda stvarno su Atomci jedni od retkih hard rock bendova kod nas. U tom slucaju, i svetski hard rock izgleda mnogo drugacije, neki bendovi vise nisu hard:
Led Zeppelin - imaju dosta blues i akusticnih stvari
Rainbow - previse misticni i epski tekstovi
AC DC - dosta vuku iz starih rock izvodjaca i blues-a
itd itd...
Na kraju ostaju samo Whitesnake, Deep Purple, Black Sabbath.., a po mom misljenju je to samo jedan od hard rock stilova koji se pojavljuje u muzici...
Atomci jesu veliki bend, ali oni nisu kompletan domaci hard rock...

DivljaMasina

Post by DivljaMasina » 11 Oct 2008, 13:54

A sto se smaka tice, da li mozes da kazes za Zeppeline da nisu hard rock zato sto imaju blues pesme? Zepelini jesu jedni od najvaznijih svetskih hard rockera, isto kao sto je i smak kod nas.
Ako suzis hard rock samo na whitesnake i bendove slicne njima koji imaju lagane textove i zestoke rifove, onda stvarno su Atomci jedni od retkih hard rock bendova kod nas. U tom slucaju, i svetski hard rock izgleda mnogo drugacije, neki bendovi vise nisu hard:
Led Zeppelin - imaju dosta blues i akusticnih stvari
Rainbow - previse misticni i epski tekstovi
AC DC - dosta vuku iz starih rock izvodjaca i blues-a
itd itd...
Na kraju ostaju samo Whitesnake, Deep Purple, Black Sabbath.., a po mom misljenju je to samo jedan od hard rock stilova koji se pojavljuje u muzici...
Atomci jesu veliki bend, ali oni nisu kompletan domaci hard rock...
Ok sefe slazem se.Sve sto si rekao stoji.
Stvar je u tome da svako to gleda na neki svoj nacin (prema afinitetima) i onako kako mu je drago (sto je najnormalnije).
Ja sam samo hteo da kazem da su meni Atomci prva asocijacija kada se kaze Hard Rock u ex Yu.Prvo sto mi padne na pamet!
Uopste glupa su mi ta zanrovska deljenja, i uopste nisam hteo da omalovazim radove ostalih bendova i da kazem da je jedino Atomsko Skloniste hard rock a da ostasli nisu, vec da kod nas ne postoji mnogo bendova koji sviraju takvu vrstu muziku (i zbog toga sam rekao da i nemaju konkurenciju).

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 11 Oct 2008, 15:09

naravno da su zanrovska opredeljenja glupa i ja evo sad za zeppeline uopste negledam kao hard rock bend... ja ih gledam kao led zeppelin... ima tu i previse bluza, nije to samo par bluz pesmica koje je jimmy pozajmio od vilija diksona i haulin vulfa i slicno, ne to je citav opus bluz pesama, pre svega na jimmya page gledam i na kao bluz gitaristu(pogotovo njegov raniji session rad)... dakle zanrovski razvrstavati bendove ok jos moze i da prodje, al zanrovski razvrstavati bendove koji su promenili svet nikako! 8)

a slazem se za atomce, kad neko kaze Hard Rock, pa to bas tako treba da zvuci... xD

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Oct 2008, 15:41

Duane wrote: a slazem se za atomce, kad neko kaze Hard Rock, pa to bas tako treba da zvuci... xD
Pa to stoji, ali ja sam hteo da kazem da je sam hard rock mnogo siri, i ima mnogo vise varijacija i experimentisanja...

A sto je divlja masina rekao za konkurenciju, postoji mnogo bendova koji su mu konkurencija, koji su cak i popularniji i kvalitetniji, pa sam hteo da kazem da samo zato sto su neki bendovi drugaciji, to ne znaci da su ovi mnogo bolji hardrockeri... Svako ima svoj stil. Ne postoji najbolji...
Samo sam mislio da je malo neposteno reci da nemaju konkurenciju, neposteno prema ostalim bendovima...

alzo

Post by alzo » 11 Oct 2008, 16:58

Meni su Atomci za ex Jugu ono sto je ZZ TOP za istoriju rock & roll-a........
svi drugi su manje vise koketirali sa raznim stilovima od jazz rocka, etna pa do zabavnjaka.........
Atomci su ostali cisti i verni svom zvuku i svojoj prici i zato su bar za mene posebni....

migor8

Post by migor8 » 11 Oct 2008, 20:39

Kese! Razocarali su me! Nemate pojma koliko sam zeleo da ih cujem uzivo i na kraju sam se razocarao. :(
Znam da to nije ono sto sam slusao kao klinac ali sam valjda mnogo vise ocekivao! Po meni bi trebali da prekinu sa svirkama jer ovo sto sad rade je po meni skrnavljenje.

MICKEY
Location: ...to ti je tamo, jedno selo kod G.Milanovca, zove se Cacak

Post by MICKEY » 16 Oct 2008, 14:13

migor8 wrote:Kese! Razocarali su me! Nemate pojma koliko sam zeleo da ih cujem uzivo i na kraju sam se razocarao. :(
Znam da to nije ono sto sam slusao kao klinac ali sam valjda mnogo vise ocekivao! Po meni bi trebali da prekinu sa svirkama jer ovo sto sad rade je po meni skrnavljenje.
Bas to!
Atomci su "svetinja" balkanskog Rock'n'roll-a, a ovo danas ne zasluzuje ni ime "tribute to atomci". Pre svega, vokal...

DivljaMasina

Post by DivljaMasina » 16 Oct 2008, 18:09

Bas to!
a ovo danas ne zasluzuje ni ime "tribute to atomci". Pre svega, vokal...
Hmm delimicno si u pravu...Istina je i da nije lako naci zamenu za vokal kakav je bio Sergio Blazic (takav se ne radja svaki dan).
A Bruno je i sam rekao da nece da daje nekome da peva kada to on moze i sam, a nece ni da prestaje sa svirkama kada u tome jos uvek uziva...
A sto se tice danasnjih koncerata...hm
Pa onaj koncert na zajecarskoj gitarijadi 91' je isto bio bez Sergi-a pa je ostao za upamcen za ceo zivot.
Ovogodisnja svirka na beerfestu ja takodje bila vrh (Ranko - gitarista me po kozna koji put opet odusevio).
A na tim manjim koncertima ume da bude i lose prvenstveno zbog standardno losijeg ozvucenja a i nije brate isti dozivljaj kada sviras koncert pred 500 ljudi (od kojih njih 10 zna pesme atomskog sklonista a ostali uglavnom slusaju Cecu) i vise hiljada ljudi na gitarijadi u Zajecaru npr...

luka000

Post by luka000 » 17 Oct 2008, 13:29

Ne znam ,meni su se bas svideli na beerfest-u, jes da nema klavijatrura, al sve u svemu lepa svirka.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 17 Oct 2008, 16:49

meni isto... al pazi BEERfeshta je to xD

Bulatovic

Post by Bulatovic » 18 Oct 2008, 04:54

http://uk.youtube.com/watch?v=GctQAF2yQnA

Fantasticno... Ali Guzvanov ton i sviranje - :shock: :shock: :shock:

jos sam u soku...

Post Reply