Softverski Bubnjevi

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Molotov
MF veteran

Re: Softwareski Bubnjevi

Post by Molotov » 17 Sep 2008, 10:20

dobio sam East-West Drum Kit From Hell 2 i nalazi mi se u 20 rar. dokumenata.
Svi su imenovani od DKFH2[1].part01 do DKFH2[1].part20 .

U svakom rar.-u imam identicna dokumenta i direktorije:

drumkit from hell 2 seup.exe,
readme
dfh2 library

sta da radim, kako da raspakujem? kada raspakujem jedan on je vec upotrebljiv i imam neke zbirke semplova. bilo bi to ogromno kada bih sve rasoakivao, pa jedan rar je preko 2 GB.... jel to neka greska, pa neko iskopirao 20x isto?

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 17 Sep 2008, 11:11

Raspakuj sve... To je jednostavno .rar arhiva podeljena u 20 delova...

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 17 Sep 2008, 13:19

Bas kako je Rax rekao, uzmes raspakujes i instaliras. Jako jednostavno.

vasko

Post by vasko » 08 Oct 2008, 00:46

nije mi bas jasno koja je konkretna upotreba ez player pro-a??? ima time streach a to mi je vrlo korisno,ali koliko vidim midi traka na njemu ne moze da postoji,vec se midi patern prevlaci samo na ez drummer traku

takodje ne uspevam da patern iz ez playera propustim kroz neki midi player kada zelim da jamujem uz beat pa da mi manje koci komp nego kad vuce semplove???

i na kraju najvaznije pitanje

kada imam vec gotov rif na gitari i sad zelim da dodam bubnjeve,kako da prepoznam medju templateima koji patern pasuje uz taj moj rif? postoji li neki recept,metod?

Dushan S

Post by Dushan S » 12 Oct 2008, 04:10

Molotov wrote:
Tiki the Boyler wrote:
Dushan S wrote:Koristiti Reason za rock bubanj je kao orati njivu tako što uzmeš golfa četvorku i onda mu nakačiš ralo i udri opreko njive. Nema veze što si navikao, prebaci se na nešto što je logičnije tipa Cubase, Sonar itd, kasnije će ti biti drago.
Baš tako!
Bilo bi lijepo da se prije ovakvih simpaticnih saljivih poredjenja napise konkretno koji je nedostatak programa.
Ne pričam ti zato što me meotiviše "moj audio program je veći deblji i duži od tvoga" trip, imam utisak da me tako shvataš. Reason je program za proizvodnju elektronske muzike, koja se bazira na paternima, i na određenim ponavljanjima istih. Naravno da nije nemoguće uraditi bubanj i tako, ali trošiš sistemske resurse na rewire, a činjenica je da moraš da otvoriš i neki drugi program sem Reason-a, znači dve aplikacije su aktivne. Kao drugo, tokom godina sam menjao način kako programiram bubanj, od prvih pokušaja da prvo radim u frutiju, pa uvozim u Logic Audio, do toga kako danas radim, tako da ne pričam toliko na osnovu lične sklonosti koliko na osnovu toga da mi u poslednje vreme leb donosi da uradim aranžman u što kraćem roku, a sa milion upaljenih virtualnih instrumenata i kanala, po pitanju imitiranja najlakše je ostati u okviru jednog programa, i najefikasnije. Postaviš grubo groove - tj napraviš patterne, zatim postaviš konstrukciju pesme, a onda rafiniraš bubanj, dodaješ detalje itd. Koristiti dodatno Reason kao drum sampler i sekvencer kad je već sve potrebno tu u glavnom sekvenceru je stvarno besmisleno. Inače, na slici si stavio Cubase drum editor, koji iz nekog afiniteta ne koristim, radim u piano editoru, navika sa Logic Audia, pretpostavljam. Eto i ja imam neku naviku, ali zaista što se tiče Reason-a, osim ako izričito ne voliš neki njegov interni sint, ili šta već, nema razloga da ga koristiš. Štediš vreme i energiju. Ako baš izričito voliš način funkcionisanja Reason-a i tu logiku rada, probaj Fruity, ko zna, možda ti legne.

Dushan S

Post by Dushan S » 12 Oct 2008, 04:15

vasko wrote:nije mi bas jasno koja je konkretna upotreba ez player pro-a??? ima time streach a to mi je vrlo korisno,ali koliko vidim midi traka na njemu ne moze da postoji,vec se midi patern prevlaci samo na ez drummer traku

takodje ne uspevam da patern iz ez playera propustim kroz neki midi player kada zelim da jamujem uz beat pa da mi manje koci komp nego kad vuce semplove???

i na kraju najvaznije pitanje

kada imam vec gotov rif na gitari i sad zelim da dodam bubnjeve,kako da prepoznam medju templateima koji patern pasuje uz taj moj rif? postoji li neki recept,metod?
A šta kad bih te pitao ovo: "Kako da znam da li je nešto lepo, tj lepo zvuči, ili zvuči loše?" Ili "Kako da prepoznam da li je pesma koju sam napravio dobra pesma ili nije?". Tako i tvoje pitanje. Misliš da postoji neka "formula pasovanja" bubnja? Bubanj je instrument koji se svira. Možeš nabosti iz par pokušaja neki pattern koji će otprilike da ide uz to što sviraš, ali generalno, ako hoćeš da imaš bubanj u pesmi i da radiš pesme na kompu, moraćeš da naučiš kako funkcioniše bubanj kao instrument, i da naučiš da ga programiraš. A za to opet moraš da slušaš bubanjare i možda i stekneš neka bubnjarska znanja. Druga varijanta je da nađeš drugara bubnjara pa da ti on osmisli bubanj, a u početku pesmu postavljaš sa najjednostavnijim ritmovima.

vasko

Post by vasko » 12 Oct 2008, 12:41

Dushan S wrote:a u početku pesmu postavljaš sa najjednostavnijim ritmovima.
eto,pa to sam i pitao,time bih bio zadovoljan,dakle postoji neki pire za minut recept

ipak ne mogu ja da znam i da sviram gitaru i bubanj i da snimam i da mixam i da masterujem...nije realno

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 12 Oct 2008, 22:57

vasko wrote:ipak ne mogu ja da znam i da sviram gitaru i bubanj i da snimam i da mixam i da masterujem...nije realno
O veruj da moze :D samo su potrebne godine :P i neces biti najbolji u svemu, ali zavisi koliki ti kvalitet treba :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Dec 2008, 13:36

Drugari, ima li negde free midi paterna za skidanje?

Ja ne mogu (ne znam :cry: ) da otkucam bubnjeve a treba mi za jednu konjpoziciju, pa mozda nadjem neki slican ritam, koji bi zadovoljio potrebe...

I da, ja bih voleo da svaka komponenta ima svoj kanal koji mogu da obradjujem pojedinacno.

Koristim EZ drummer, to moze, zar ne?

Da zapravo, da dodam i pojasnim - koristim Cubase SX3. Kako da, posle iskucavanja ritma u Drum Editoru, izvezem svaku komponentu kao zaseban audio kanal? El' to moze?

vasko

Post by vasko » 27 Dec 2008, 15:36

sinisake wrote:Drugari, ima li negde free midi paterna za skidanje?

googlaj "groove monkey"

sinisake wrote:Da zapravo, da dodam i pojasnim - koristim Cubase SX3. Kako da, posle iskucavanja ritma u Drum Editoru, izvezem svaku komponentu kao zaseban audio kanal? El' to moze?
ja mislim da ez drumer ne mozes da izvedes na cbs-eov mixer vec ti ostaje samo onaj mali ezdrummerov mixer

bar u frutiju znam da ne moze

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 27 Dec 2008, 16:14

aaaah. mnogo ima tu da se pise....a sad nemam vremena....

Ajd ako niko ne odgovori... napisacu ja...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Dec 2008, 16:19

Hvala, vasko.

Unapred hvala, dejankuki.

Samo ti napisi, nece niko odgovoriti. :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 27 Dec 2008, 18:22

sinisake wrote:Drugari, ima li negde free midi paterna za skidanje?
Paaa, paz' ovako.. ima na tone.. samo vrrrlo cesto se moze desiti da ih ima nedovoljno inventivnih i nedovoljno lepo odradjenih.. Vaske ti rece da trazis Groove Monkey.. nije los predlog, ali pitanje je da li te ritmove (patterne) vec nemas u EZ pakovanju.. EZ pakovanjA imaju sve ukupno oko 60000 paterna (+ - 5000) tako da ne verujem da ne mozes da nadjes ritam koji ti treba.. plus, obzirom da su u MIDI formatu, vrrrlo ih je lako prepraviti ili modifikovati...

sinisake wrote:Ja ne mogu (ne znam :cry: ) da otkucam bubnjeve a treba mi za jednu konjpoziciju, pa mozda nadjem neki slican ritam, koji bi zadovoljio potrebe...
Sa jedna strane verujem ti... a sa druge strane ritmovi tj. patterni bazicnih ritmova (dakle NE prelazi, odnosno fill-ovi..) su toliko laki... da kada se naprave jedno desetak, tek da skontas kako to ide... posle je lako.. no.. ajde pogledaj po EZ MIDI paternima.. pa ako ne nadjes.. pokusacemo zajedno...nesto da napravimo.

sinisake wrote:I da, ja bih voleo da svaka komponenta ima svoj kanal koji mogu da obradjujem pojedinacno.
Koristim EZ drummer, to moze, zar ne?
E, sad, ovde rucna... skriiiiiip..

Hoces li da ti elementi u MIDI fajlu budu na posebnim trakama, ili hoces da svaki elemenat iz VSTi kanala sredjujes pojedinacno.... tipa kick, snare, hi-hat... tom1 tom2, tom3... Cymbals..etc...

ukoliko je prva stvar u pitanju, onda kliknes na MIDI traku (izabees je u CBS SX3) desni klik i disolve MIDI, pa disolve separate pitch... SAmo, ona ti SVE ali bas SVE razlozi na pojedinacne kanale i bice ti tesko da skontas sta je sta...

A ako hoces drugu opciju, onda podignes mikseticu u EZ bubnju, i dole u dnu gde ti je output red i pise "trk 1" desni klik i kazes "multichannel" e, onda mozes SVAKI element bubnja da obradjujes effectima kako ti je drago... (npr, kicku dodas delay, snareu das flanger, hi-hatu dodas EQ+compressor+ reverb!! itd itb
sinisake wrote: Da zapravo, da dodam i pojasnim - koristim Cubase SX3. Kako da, posle iskucavanja ritma u Drum Editoru, izvezem svaku komponentu kao zaseban audio kanal? El' to moze?
Paa moze, ides "export" pa audio mixdown" i onda tamo u "outputs" stavis da ide VST instruments outputs i izaberes EZ channel 1, channel 2, channel 3, channel 4, ..... s tim da je moje misljenje da nemas potrebe to da radis, ali... ajde... kako zelis..

Eto, ja nesto napisah... ako ti jos nesto treba.. pitaj... valjda ce neko znati... ja kol'ko znam uvek kazem! Ne krijem nista! ;)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Dec 2008, 19:34

Fala, dejane!

Ma evo bas sam nasao odlicnu podlogu i snimio bas i gitare.

A ako hoces drugu opciju, onda podignes mikseticu u EZ bubnju, i dole u dnu gde ti je output red i pise "trk 1" desni klik i kazes "multichannel" e, onda mozes SVAKI element bubnja da obradjujes effectima kako ti je drago... (npr, kicku dodas delay, snareu das flanger, hi-hatu dodas EQ+compressor+ reverb!! itd itb
E, pa to bih bas hteo!
Paa moze, ides "export" pa audio mixdown" i onda tamo u "outputs" stavis da ide VST instruments outputs i izaberes EZ channel 1, channel 2, channel 3, channel 4, ..... s tim da je moje misljenje da nemas potrebe to da radis, ali... ajde... kako zelis..
a mozda i ovo, ne znam volim da radim sa audiom vise nego sa MIDIjOm.

Hvala mnogo!!! Sad cu da pogledam opcije.

Ne znam, ja volim da imam svaku komponentu na zasebnom kanalu, zarad lakse kontrole, ko i svaki pravi prDucent.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 27 Dec 2008, 19:54

Hmm, probaj pa ces videti, dovoljno je da samo namestis multishannel i sve sredjujes pojedinacno...

a sta si uradio sa ritmom, tj. patternom...?

Post Reply