tehnike - kako? sta?

Post Reply
Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 15 Apr 2007, 17:14

Kao prvo, hvala na ovako detaljnom i brzom odgovoru. :P

Zanima me samo jos da li uvek treba da pevam u svom tonalitetu, jer sam cula da su tako manje sanse za promuklost.

Ne smeta mi toliko 3. krajnik kod pevanja, vec mi je samo ponekad zapusen nos zbog toga.

Jedino nisam bas razumela to sa zadnjim nepcem, ne shvatam kako to da izvedem. :cry:
Iskreno, ni tacno gde se nalazi (mislim, znam otprilike, ali mi se cini da nije dovoljno).

Da te pitam jos nesto:verovatno za takvo pevanje treba da se stekne kondicija.Ali, sta ako se neko vreme prekine, jer ja volim da pevam, i zelim da naucim da pevam pravilno, da ne bih promukla, ali ne planiram da upisem muzicku skolu (za to je i onako vec verovatno kasno).

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Apr 2007, 17:50

ej bre tenebra, pa tako se objasnjava, pa sad znam to sa stomakom, tako su me ucili i na karateu, to je standardno sportsko disanje:)
e sad, jedino mi smeta sto je veliki potisak, pa se brzo zadisem, al dobro, boze moj:)

Tenebra

Post by Tenebra » 15 Apr 2007, 18:54

@ Doolio

eh..da sam trenirala karate znala bih u startu bolje da ti objasnim ;) hehehehe :P salim se ^_^

E sada, ovo sa potiskom nisam bas dobro razumela :S Brzo izbacis vazduh ili?
To potiskivanje treba da bude ravnomerno! A da li je ravnomerno znaces samo ako budes radio ovo: udahni pravilno vazduh, i kada krenes stomakom da guras vazduh napolje, neka to bude polako, a u isto vreme ispustaj ton koji ce sve vreme biti istog intenziteta..znaci - ne ovo: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA nego: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :D

razumes? :)

@ Rockerka

Nema na cemu ^_^

Za pocetak, dok ne savladas tehniku u potpunosti i, opet kazem, ne budes sigurna u svoj glas, najbolje je da pevas iz svog tonaliteta :) kada se sve nauci i savlada, najlakse je improvizovati ^_^ a i najsladje ;)

E, zapusen nos :D verovala ili ne, zapuseni nos uopste ne bi trebao da ti smeta kod pevanja :) postoje vezbe i za to ^_^
Zacepi nos i tako kontrolisi vazduh i poziciju pevanog tona da se sve vreme cuje cisto :)

E, prvo da ti objasnim sta je i gde je zadnje nepce :) Tvrdi deo usne duplje koji se nalazi odmah posle zuba gornje vilice naziva se tvrdo ili prednje nepce :) sledeci deo, koji je dublje u usnoj duplji, isto na gornjoj strani, i koji je meksi predstavlja zadnje nepce :)
Najbolji primer za podignuto zadnje nepce jeste polozaj nepca kada zevas!!! Probaj na silu da "zevnes" i videces kako ti se automatski podize taj zadnji deo usne duplje (nepce) i formira "kupolu". Isto tako spusta se i koren jezika. Ovim se formira maksimalan otvor sve zarad toga da bi se udahnulo vise vazduha :)
Isto je i kod pevanja :)

Za svako pevanje ti je potrebna kondicija! :) Ako prekines sa pevanjem duzi period, kondicija se definitivno gubi - brze nego sto ces je ponovo steci!!! Iz tog razloga sam ti i savetovala hor!!! (tamo bi jos mogla da se konsultujes i sa horovodjom!!!) Koliko imas godina? Na pevanje u muzickoj skoli se upisuje tek od 15 godine..

:)

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Apr 2007, 21:03

da, da, brzo izbacim vazduh, nekako kao da imam manju kontrolu kad izdisem iz stomaka nego grudnim kosem. videcu to da vezbam.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 15 Apr 2007, 21:33

Pa, slucajno imam bas 15 god :) ,ali upisala bih muzicku samo zato sto volim pevanje, ne da bih se time bavila, tako da mozda nije dobra ideja, ali otkud znam...

Hvala za zadnje nepce, sad mi je sve jasno! :lol:

Tenebra

Post by Tenebra » 15 Apr 2007, 21:49

@ Rokerka

E, pa ti onda slucajno svarti do muzicke skole, popricaj sa profesoricom/profesorom, neka te poslusa (reci ce ti nesto korisno) i sve ce biti cool :)
i ja sam isla na solopevanje samo zato sto volim, a ne da bih se bavila time :) i upisala sam sa 18 ;)

hehe, nema na cemu :)
ovde si uvek dobro dosla i ako zelis da pitas i ako zelis da pricas :D

@Doolio

probaj sa onom vezbicom sto sam ti malopre napisala..kontrolisi kolicinu vazduha kontrolisuci stomak ;) nemoj brzo uvlaciti stomak (tj. gurati vazduh napolje)..

Djordje^Ue

Post by Djordje^Ue » 22 Sep 2007, 14:08

E prvo pozz svima na forumu, prvi put sam ovde i moram vam reci da sam odusevljen i ovim topicom prvenstveno a i forumom uopste!

...al da ne davim mnogo sa mojim impresijama, Ill get to the piont right away ^^
@Tenebra

Nisam bas sve procitao ali jesam recimo prve dve stranice ovog topica, kad stignem i ostalo cu... ali me interesuje kod podizanja tog zadnjeg nepca, pokusao sam da to vidim na ogledalo dok zevam i kao sam snimio o chem se tu radi ^^ , podigne se to nepce zajedno sa onom kako li se vec zove npr "resicom" u grlu... E sad kada zevam to mi je normalno da zinem koliko mogu, ali dok pevam bas i nije prikladno je l'...? Pa me interesuje moze li to bez tolikog zevanja da se odradi, i da kada dizem to nepce, to uradim kao kada probijam npr pritisak iz usiju,i samo tkao,drugacije ne mogu, ali tada drugacije cujem svoj glas u glavi, ako kontas sta pokusavam da ti kazem...te mi nije bas prirodan osecaj...
Imas li kakav savet kako da nadjem taj polozaj da mi budu : noramalno otvorena usta, bez tog "pritiska" u usima i glavi...ili to mora jednostavno tako?
I da, juce sam bas nesto pricao sa jednim drugarom op pevacem, i on mi kaze da obavezno udisem vazduh na nos a ne na usta, a ti pak tvrdis obratno...? I on mi pominje da je to neko "impostirano" pevanje, to opersko tzv,a mene interesuje da li mogu ja da pevam tako impostirano a da to pak ne zvuci bas operski???
Oduzih a nisam imao nameru... ^^ mada imam jos par pitanjaca,ali mislim da je dosta za prvi post, pa cemo se druziti jos po odgovoru... hihih
Pozz veliki i Thx in Advance!

Tenebra

Post by Tenebra » 29 Sep 2007, 10:47

Hey, welcome :)

Znas kako kazu..sto vise otvoris usta, to bolji glas ;) naravno, ne silim te sada da pevas otvorenih usta kao nilski konj, ali dok vezbas probaj da ih otvoris sto vise. Isto tako dok vezbas podizi sto vise to gornje nepce da bi se pri pevanju ono samo formiralo u polozaj koji je najbolji. To ti je kao neka vrsta "bildovanja" usne duplje x) hahahaha lol :D zamisli da li bi atleticari mogli onoliko da skacu da ne idu u teretanu i ne dizu ogromnu kilazu..nikada oni nece to dizati na takmicenjima npr., ali im neverovatno koristi pri necemu drugom ;) isto ti tako ne moras da zevas i dizes nepce bas dok pevas, ali vezbaj ga da bi se samo postavilo u pravi polozaj :) kasnije neces ni primetiti koliko se podiglo i koliko su ti usta otvorena :)
E sada..ovo za pritisak prvi put cujem..probaj ovako..kada pevas, otvaraj usta do granice kada ti se zacepe usi..a dok ne pevas jace otvori usta i disi. Naravno uz to treba da je podignuto nepce.
Jos jednom zapamti da su ti ovo vezbe! Probaj jos i da otvoris usta, podignuto nepce naravo, i da okreces donju vilicu u krug. Dok to radis, pevaj neki vokal..bilo koji. Vazno je samo da je vilica opustena :)

Naime, ova poslednja vezba je za to da ne dodje do grcenja vilice pri pevanju cime se automatski grce i misici glasnica, a onda nista ne valja ;)

A sto se tice pevanja na nos, nisam bas sigurna da je drug u pravu :)
Razmisli malo..na koji nacin brze udahnes vazduh, kao i na koji nacin udahnes vecu kolicinu vazduha u tom jednom kratkom trenutku. Da li je to na nos ili na usta? :)
Mene su ucili da disem na usta sto jako ima smisla, jer svakim udisajem (pogotovo kod solopevanja) ti pripremas usnu duplju za pevanje tako sto je formiras u kupolu.

A reci mi, sta podrazumevas pod impozantnim pevanjem? :)
Ako ne zelis da to sto pevas lici na opersko pevanje, samo nemoj toliko da formiras usnu duplju u kupolu. A svako pevanje je impozantno kada to radi neko ko zna ;) :) (bar meni :S)

Djordje^Ue

Post by Djordje^Ue » 29 Sep 2007, 23:31

Konachno odgovor...kekeke ^^
Hvala sto nisi stedela tastaturu,i da znas ta vezbica za vilicu moze biti zanimljiva, samo meni pomalo zhvace vilica pa ce biti lomljivo za slushati...al bicu sam valjda hahaha
...sto se tice pritiska,bas sam na to mislio - kada ti se 'zacepe' usi kako ti kazes, pa cujes svoj glas u glavi a ne u prostoriji ^^
Za disanje na nos, mislim da ima smisla u pocetku, to mi je jos jedan 'skolovani' lik rekao, jer ko ne zna razliku za udisanje 'stomakom' i 'plucima' , tako ce je lakse skuziti, jer kada udises kroz nos udises stomakom po defaultu... :P pa cisto da napravis distinkciju i da skonjtash ^^
A nisam ti rekao 'impozantno' pevanje nego 'impostirano' lol ...i nebitno,raspitao sam se, to je u sustini kao to 'namestanje' ili 'postavljanje' glasa u pravi polozaj...
A sada jos poneko pitanjce kao sto sam najavio :P
Takodje sam nacuo da treba pri pevanju i jabucicu da spustis, nekako vec ne znam ni sam, ali izgleda da je to kada zevnesh ona se spusti tada, pa verovatno tako nekako...da ne znas sta o tome?? :^)
...i jos vele ljudi da se to nepce samo podigne sa tim vezbama za disanje, kada savladas to disanje, da ne moram ja da trazim neki sad polozaj vec to kao fol dodje samo po sebi...? Que velis ti na te jade? :P
POzzzz i Hvala unapred i unazad! ^^

Tenebra

Post by Tenebra » 30 Sep 2007, 01:06

joj izvini za ono "impozantno" dok sam pisala odgovor totalno sam zaboravila na rec x) :P

pa sto se tice zapusenih usiju..ne znam bas sta da ti kazem :S otvaraj usta do te granice..a te vezbe otvaranja usta jesu i za disanje i za "kretanje" vilice. kada sam ucila pevanje, imala sam problem zgrcene vilice, i jako malo sam otvarala usta..to mi je pomoglo da resim problem :) i naravno..ton koji je izlazio kasnije bio je mnoooogo kvalitetniji. ;)

a za jabucicu..to je sasvim normalna pojava kod pevanja i ne treba se sada nesto posebno truditi da je spustis jer, spustanjem korena jezika i jabucica ti se automatski spusta ;)

pa naravno da se nepce podigne..kao sto sam rekla ono nisu vezbe specijalno za vilicu vec i za polozaj usne duplje uopste. od tog polozaja delom zavisi pravilno disanje kao i kvalitet otpevanog tona..

hm..znas kako..kada vezbas osetis da dodje samo po sebi :) kada prestanes da mislis na to i kada nepce pocne automatski da ti se podize, doslo je samo po sebi ;) ako me razumes ;)
samo se trudi da ne osetis nikakvo opterecenje na glasnicama i grceve u vratu..

Djordje^Ue

Post by Djordje^Ue » 30 Sep 2007, 11:40

...satisfied with the reply! ^^
I'm goin' on for practicing now, and we'll see again when another problem pops up! 8)
Thx again!

daki

Post by daki » 02 Oct 2007, 19:15

Tenebraznaci bio sam kod specijaliste.....to su pevacki cvorici i nisu toliko opasni.......vezbao sam lezeci na stomaku pa ledja uza zid pa neznam vise ni sam sta sam radio.....

Tenebra

Post by Tenebra » 04 Oct 2007, 11:11

jesi li procitao nesto ovde sa foruma? neke vezbe za disanje? ako nisi procitaj obavezno!!!

pre toga, sedi na stolicu, stavi ruke na donji deo stomaka (ispod pupka) i polako udisi vazduh, ali tako da osetis kako ti se siri taj deo . Siri ce se i gornji deo stomaka sto je normalno, ali ti se skoncentrisi samo na donji. U pocetku radi polako, da bi na kraju imao potpunu kontrolu nad tim delom stomaka. Kasnije mozes poceti i sa ostalim vezbama (napisanim ovde).

predlazem ti da ne pevas puno dok ne savladas ovo :)
a kada savladas pocni pored disanja da pevas jedan vokal, ali da ti sve vreme bude istog intenziteta..tako ces kontrolisati kolicinu vazduha koju ispustas.

daki

Post by daki » 04 Oct 2007, 12:42

Tenebra
vezbe sa foruma sam naucio napamet...heheheh.....OK,nastavicu da vezbam...ako se sets jos neke forice ti javi!!!

////

Zovem se Darko 83 god.svirkam na foru ace lukasa {od svega po malo}i ovo pevanje mi dosta znaci jer mislim da imam boju glasa koja nema slicnosti ni sa jednim pevacem na nasoj ESTRADI

daki

Post by daki » 06 Oct 2007, 21:00

Tenebra
ajde molim te dodji na MSN da mi pomognes oko tog pevanja!!!

Post Reply