Moj prvi pokušaj izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare

Post by NikolaNis » 22 Oct 2008, 09:19

Evo malo rezultata rada posle duge pauze uslovljene porodičnim obavezama. Fingerboard zalepljen na vrat, potom vrat doveden na prave dimenzije (naravno na kraju će biti još finog šmirglanja) i početak postavljanja pragova...

ImageImage ImageImage

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Oct 2008, 08:39

Svi pragovi su na mestu, sada onaj "zanimljiv"de sa puno turpijanja i šmirglanja...

ImageImage ImageImage ImageImage ImageImage

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Oct 2008, 11:40

A koje si pragove na krau kupio i stavio?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Oct 2008, 11:50

Jesi li koristio neki poseban alat za postavljanje pragova? U opste, za celu obradu vezanu za pragove, sta si koristio?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Oct 2008, 12:00

Kupio sam u prodavnici Music Haus u Nišu pragove, mislim da su Dunlop pragovi.
Postavljao sam ih pomoću gumenog čekića, prvo sam stavljao lepak na sam prag, potom malo kucnuo da uđu u kanal, zatim preko praga stavim komad drveta i preko njega malo jače udaram istim čekićem dok prag lep ne legne ceo u kanal. Sve u svemu više fizikalija nego mozganje. Imam i set malih turpija za metal raznih oblika pa sam pomoću njih skidao onaj deo praga koji ide preko bindinga. Naravno sada ći njih koristiti da skinem ove špiceve koji vire, a onda na red dolazi šmirgla, nadam se da ću to uspešno izvesti, videćemo... :)

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 23 Oct 2008, 12:19

Bravo Nikola, jos malo pa gotovo. Bice bas pravi Les Paul!
E sad imam jedno pitanje - koji lepak si koristio za lepljenje pragova?
Hvala i samo napred!

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Oct 2008, 12:37

Jos samo jedno pitanje, da li si kupio isecene pragove ili kao zicu pa sam sekao?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Oct 2008, 12:48

@ b-Looser
Hvala na pohvalama, a ima tu još puna posla, neće tako brzo kraj, kada završim ovo vraćam se na telo. Prvo sam probao sa super lepkom i jedan prag sam upropastio, lepak se jako brzo stvrdne i onda ne dopušta da prag lepo ubacim do kraja. Zatim sam kupio Hankel univerzalni lepak i sve je išlo kao podmazano, lepak se ne stvardne brzo, imaš dovoljno vremena da kuckaš i nameštaš prag.

@ mislim_stvarno
Kupio sam već isečene pragove koji imaju radius. Razmišljao sam da sa neta naručim celu žicu, ali pošto nemam potreban alat da lepo napravim radius odustao sam od toga. Ipak mi je ovo prva gitara... :wink:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 24 Oct 2008, 11:05

Hvala,
meni team mate preporucuje neki mislim poliuretanski dvokomponentni, nisam siguran, kojim oni lepe metal i drvo samo bojim se da kad treba pragovi da se skidaju da zagrevanjem nece da se odlepe. Da li mozda znas kako se ponasa taj henkel u toj situaciji?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 24 Oct 2008, 12:02

Tak lepak koji ti prijatelj preporučuje je mnogo "ozbiljniji". Mnogi graditelji gitara uopšte i ne stavljaju lepak jer zupci na pragu sasvim dovoljno drže pragove na mestu. Iz prve ruke ti mogu reći da nije problem skinuti prag koji je lepljen ovim Hankel lepkom, kada sam nameštao jedan od pragova malo sam ga oštetio na vrhu ali to nisam odmah primetio nego tek posle dva dana. Bez problema sam ga kleštima izvukao bez ikakvog zagrevanja i bez imalo oštrćenja na fingerboardu.
Znači ovaj lepak lepo drži pragove na mestu, a ujedno mi nije pravio problem pri izvlačenju tog oštećenog praga, to je moje iskustvo... :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Oct 2008, 11:49

Evo vrata u svom gotovo finalnom obliku, sledi povratak na obradu tela gitare...

ImageImage ImageImage ImageImage ImageImage

viden

Post by viden » 30 Oct 2008, 13:17

Lepo urađeno.
Svaka čast.
I jedan mali savet.
Pošto ti sledi bušenje rupa za čivije obavezno stegama dobro pričvrsti neko parče drveta sa donje strane (gledano od pravca bušenja) jer će burgija u protivnom "rascvetati" rupu tamo gde izlazi, tj.uglavnom dolazi do pucanja i kidanja komada drveta što nikako ne izgleda lepo.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Oct 2008, 15:09

Prvo hvala na pohvalama, a potom i hvala na tom savetu, mada sam znao za taj štos već. U svakom slučaju mi je drago da brineš za druge i daješ prave savete :)

Bulatovic

Post by Bulatovic » 30 Oct 2008, 22:29

Nidzo, ti kako kazu PRVO PA MUSKO! (moze se protumaciti na 2 nacina barem - prva gitara pa Les Paul a i - prva gitara pa za sada sve savrseno! - e pa mislio sam na oba :D)

Svaka cast! To ide super! (cenim da ce tako i da zvuci!)

Samo napred!

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 30 Oct 2008, 22:59

Nikola E X T R A !
Vidim odlucice photofinish :lol: Ajde kad poteram gitaru do Videna da idu dve lepotice, ha?

Post Reply