Pre 2 sata sam bio u MMC i isprobao gitaru.
Ovako... ja ne bih kupio tu gitaru, i sada cu obrzloziti zasto, ali da znate da je ovo prosto stvar mog ukusa, i ne znam koliko vam je od koristi ovo. Trudicu se da budem objektivan i da vam dam sto preciznije informacije.
Gitara ima nesto tanji trup, ali definitivno ne upadljivo tanak trup, i s te strane mislim da joj je ton ipak dosta mrsav na suvo. Odmah se vidi da je to scenska gitara, i da je osnovna namena da se svira ustekana u pojacalo - razglas - whatever, ali za moj ukus ipak ima suvise neubedljiv ton na suvo. Ukljucena ima daleko ubedljiviji ton, ali o tome cu kasnije. Sve u svemu, cuo sam daleko jeftinije instrumente koji na suvo deluju kao da su istog kvaliteta, pa cak i ubedljivije.
Gornja ploca je laminirana. Istina, sikomora nije "nacrtana" ali je na kraju ipak samo jedan sloj furnira, i cisto sumnjam da to zaista moze dovoljno da oboji zvuk. Kad zavirim unutra, rekao bih da je zadnja ploca od mahagonija ili nekog srodnog drveta, ali spolja je i to oblozeno. Ruku na srce, sve je to sminkeraj.
Koga zanima klasicn gitara, ovo nije instrument za njega. Kod nuta je vrat nesto uzi nego kod klasicne gitare, i van trupa je 14 polja, kao na western gitarama, a ne 12, kao na klasicnim. To moze da bude i prednost, ali kad je vec sa izrezanim trupom, nema nekog posebnog znacaja.
Meni je cena prejaka. Moj je stav da gitara sa laminiranom gornjom plocom ne sme da kosta preko 200 eura, ne postoji ni jedno opravdanje da to kosta vise. Sedlo i nut su napravljeni od one najgadnije bele plastike, sto me je dosta iznenadilo, jer je ostatak instrumenta ipak onako malo "napucanije" spoljasnjosti. Nije mi se dopalo sto je glava nalepljena za ostatak vrata. Za te pare, mora to da bude jedan komad. Kud su je onoliko sminkali, mogli su bar to da srede, posto meni nekako posebno odbojno deluje ovako kad vidim "sav" izmedju glave i vrata. Ovo jeste najelegantniji spoj te vrste koji sam video, ali i dalje mi se ne svidja.
Na gitari su neko onako zice... sto je dosta pokvarilo utisak. Recimo na mene je ostvilo dosta los utisak to sto kad okidam zice blize kobilici dobijam bas praskav, neprijatan ton, suvise je drasticna razlika izmedju tog tona i tona koji se dobija okidanjem zica iznad otvora. Po meni je to nedovoljno balansiran isntrument. Opet, sa boljim zicama i ovo moze bolje da zvuci, ali zaisa ne mogu da sudim napamet, pricam vam ono sto sam cuo na licu mesta.
Ukljucen u pojacalo, ovaj instrument dobija neku sasvim drugu dimenziju. Predpojacalo ima 5 potova, 3 ekvilajzera (basovi, srednji, visoki), volume i nekakav uslovno receno modeler, menja ton u fazonu "pazi sad veliki debeli trup... a pazi sad tanji cut-away trup...". Ovo mi je daleko korisnija stvar od ekvilajzera. Nikako mi se nije dopao ton kada pojacavam visoke tonove, u sustini sme covek bez posledica da dira basove i srednje, ali visoki neprijatno praste. Da sam se ise igrao sa ovim, moguce je da bih umeo nesto pametnije da kazem. Generalno, ova gitara zaista zasija kad je ukljucena u pojacalo, verujem da kad covek ovlada specificnostima ovog instrumenta moze lepo da je koristi na sceni sa pojacalom. Opet, to me dovodi do zakljucka da je prakticno neupotrebljiva za vezbu ako se svaki put ne ukljuci u pojacalo. S te strane, ovo je po meni vise elektricna nego akusticna gitara. Jeste malo radikalan stav, ali sta cu, volim da cujem lep ton iz trupa.
Vrlo slicnu situaciju sam pre 2 godine imao sa jednom western akusticnom Ibanez gitarom. Spolja je lepa kao lutka, u razglasu lepo zvuci, ali i pored dosta velikog trupa ima mrsav ton na suvo. Ova gitara me je jos jednom ucvrstila u mom stavu prema akusticnim Ibanezima. Dok se covek ne pruzi bar za duplo vece pare, nema pristojnijeg tona.
Usput, sve pohvale za ekipu u radnji. Vidi se da ce da se potrude da prodaju instrument, ali nisu napadni kako to domaci prodavci umeju da budu. Jednostavno ti ne objasnjavaju da si glup i da zapravo ne znas sta trazis, i da si mnoooogo srecan sto si bas njih tu zatekao da ti oni kazu par mudrih reci. Samo je maleracija za parking, dok sam se izvrteo po onim ulicicama, umalo da zakasnim, posto rade do 19 h.