"Akustične" recenzije

Kristijan
Uvaženi član

"Akustične" recenzije

Post by Kristijan » 04 Nov 2008, 09:02

Pade mi nešto na pamet. Vidim da se često jave ljudi koje interesuje neki model akustične ili klasične gitare, a nemaju prilike da isti sami isprobaju. Ukoliko model postoji u nekoj od radnji u Beogradu, nije mi nikakav problem da povremeno uradim testiranje pa da dam neki koliko toliko detaljan prikaz instrumenta, kao recimo na ovoj temi

viewtopic.php?f=19&t=5077

Naravno, ovo je "prva pomoć" za one koji ne žive u Beogradu ili bilo kom većem gradu gde ima bolji izbor instrumenata. Nemojte da mešaljete u šetnju samo zato što ne biste da trošite svoje cipele :D

Zlo

Re: "Akustične" recenzije

Post by Zlo » 04 Nov 2008, 19:57

Uh ovo je tako velikodusna ponuda.Prva verzija ovog posta je sadrzala nekih 20-30 gitara Washburn u Artistu ,Takamine i Ibanez u Musiccentar i jednu u Noti ili kako se vec zove radnja.Primetio je Rocket da imaju 1000 imena :)
Na kraju sam shvatio da je zahtev ogroman.
Zamolio bih te da probas ovu u Noti i ako 4. decembra mozes da mi pomognes u kupovini gitare.Znaci prosetamo do prodavnica,ja vidim kakva je u rukama a ti obratis paznju na ostale stvari.To je konacni datum-imacu slobodan dan i novembarsku platu u dzepu.Ne zasluzujem ( znanjem i talentom) skuplju od 250e.Mozda koji evro vise.Potrebno je da ozvuka daje onaj akusticni smek.Znaci na foru onog Ibaneza sa plasticnim zicama ciju sam recenziju procitao.Da preko pojacala zvuci dobro.Za probe i vezbanje mi i nije toliko bitno.Vec si mi u jednoj PP rekao da je mozda bolje da za to sto zelim da radim koristim elektricnu ali......"onaj " zvuk akusticne je to sto bih zeleo.

U sustini 2 najveca problama su :
1.daleko sam ja od muzicara i osobe koja ce brzo proceniti gitaru.
2.daleko sam od BG da bih sebi priustio nekoliko dana setanja i uporedjivanja.Moracu da sve zavrsim za nekoliko sati.

Evo linka za Dean koji mi se vizuelno dopada .O materijalu ne moram pisati.Za cenu do 300e se uglavnom sve svodi na laminat,mahagoni,omoriku ,jasen i javor.Nevezano za model i proizvodjaca.
Da rezimiram.Ako moze recenzija ove gitare a za pomoc cu se javiti na PP krajem novembra.

Samo da dodam-ono "laminat" u nabrajanju materijala se odnosi na to da sve te jeftine gitare imaju prednju plocu od sperke :)
Da se neko ko zna manje od mene (ako ima takvih ) ne nadje u zabuni i pita koje je to drvo "laminat" :lol:
Kapiram da ova tema moze mnogo svima da znaci i da ce pomoci da se izbegnu pitanja tipa "koju akusticnu do 300e da kupim?''.

http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=478

Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Nov 2008, 20:59

OK, pogledacu svakako pa javljam utiske. Za obilazak prodavnioca cemo se dogovoriti preko PP, a svakako sam zapisao datum, necu zaboraviti.

viden

Post by viden » 04 Nov 2008, 22:01

Ima jedna interesantna stvar koja može da zbuni potencijalnog kupca i korisnika gitare (mene svakako ume da zbuni).
Radi se o terminu LAMINAT pod kojim se podrazumevaju u suštini dve stvari:
-jedni smatraju da se radi o šperploči ili nečemu sličnom
-drugi o lepljenim komadima drveta (dva ili više).
Mislim da i proizvođači čine sve da na ovoj osnovi još više zbune kupce (izgleda da se mnogo gitara kupuje on-line pa ljudi ne probavši uglavnom gledaju specifikacije :) ).
Većina iskusnih graditelja gitara sa kojim sam imao priliku (i čast) da popričam ili razmenim meil-ove pod laminatom podrazumeva lepljene komade drveta (što ne mora da znači da se radi o slabijoj gitari).
Međutim i sam sam se mnogo puta uverio da u specifikaciji gitare piše npr. top-laminat spruce, a zaista se radi ili o nekoj vrsti šperploče napravljenoj od raznoraznog otpada od smreke ili furniru preko nečega nedefinisanog (zaista sam se oduševio kada sam na jednoj klasičnoj gitari kojoj se polomila prednja ploča video furnirani KARTON).

Što se tiče ponude da se isproba poneki model gitare i napiše recenzija zaista je velikodušna i sigurno će mnogima biti od koristi.
Ja ću se truditi da više ne smaram g-sn Kristijana :) .

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Nov 2008, 22:21

Pa ja kapiram da je laminirano sve ono što nije jedan komad drveta. To uopšte ne mora da predstavlja nešto loše. Konkretno u izradi nameštaja to ume da bude garancija da neki komad neće s vremenom da se izvitoperi. Konkretno kod akustične gitare za gornju ploču uvek kažem da je laminirana, a ne da je šper-ploča, jer mi se čini da šper mora da ima najmanje 3 sloja i debljinu veću od debljine koju obično imaju ploče akustičnog trupa da bi se klasifikovao kao šper. Moram ovo da proverim, ali sam gotovo siguran da je tako. Na mnogim gitarama sam video gornju ploču iz 2 sloja, s tim da je onaj "ukrasni" sloj tanji od onog unutrašnjeg.

Inače ako ćemo baš pravo, oni trupovi u kombinaciji javor i mahagoni kao kod Les Paula i PRS modela takođe su laminirani, 2 sloja drveta su slepljeni, dakle ono što je laminirano nije obavezno nešto loše, samo zavisi gde se i kako se koristi.

Nije mi gnjavaža da isprobam neku gitaru, ionako to stalno radim ;)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Nov 2008, 22:08

Bio sam danas u Noti (Control Sound, whatever...) i trenutno nemaju onu Dean gitaru, kazu bice za mesec dana.

Medjutim... Onako usput sam probao jednu Ashton gitaru. Kad mi je covek rekao da je to gitara iz guitar packa nisam mogao da verujem. 18 900 kosta gitara, futrola, pojacalo... i ja inace imam jako los stav prema paketima. Medjutim, sama gitara, i na suvo, zvuci mnogo lepo. Sva je laminirana, ali je uradjena prilicno precizno i uredno, i ima neki vrat koji verujem da bi i oni koji sviraju elektricnu voleli. Ja se nesto ne lozim na te vitke vratove, ali eto, ovde su i to donekle postigli. Ne kazem da je ova gitara odgovor na sve molitve, ali definitivno mi je ostavila jako solidan utisak, i ne bih se zalio da koristim tu gitaru. Obavezno cu kad budem imao vise vremena da svratim ponovo pa da je malo testiram na pojacalu. Vrlo me je zainteresovala ova gitara. Kad je budem dobro "izmaltretirao" napisacu detaljniji prikaz.

Prodavac mi je rekao da je Dean gitara bas nekako gitara za ozvuku, da ima taj karakter tona, no kad dodje u radnju, onda cu tek znati o cemu pricamo.

Eto, za sada toliko.

bokicasa

pomoc

Post by bokicasa » 08 Nov 2008, 12:32

e,samo da was pitam,imam ortake koji imaju akusticnu sa pojacalom i kazu da stwara jaku polifoniju u sobi,da je bolja gitara bez ozwucenja...da li i koliko ima istine u tome?ocu da kupim akusticnu,swiram bas dugo,oko 10 godina,imam i klasicnu i wrlo skupu elektricnu...cena nije problem,mogu da dam i 500 evra ako treba al nek mi neko predlozi neku dobru gitaru ako moze...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 08 Nov 2008, 14:13

bokicasa wrote:kazu da stwara jaku polifoniju u sobi...
...da nisi mozda mislio na mikrofoniju... :?

Ja sam mislio da je svaka gitara polifoni instrument, a da su samo mobilini telefoni iz proslog veka monofoni... :?

Ako si mislio na mikrofoniju, pa resenje je lako - Sviraj na suvo, bez pojacala! :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 08 Nov 2008, 14:30

Sirac bre shto dr+k+ash choveka i to u tri reda, pa verovatno je samo lapsus calami. Uchi druzhe, nismo ti mi krivi, nego knjiga! :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Nov 2008, 17:09

Najbitnije je za šta uzimaš gitaru, jer ako ti treba za studijsko snimanje, onda je ozvuka besmislena. S druge strane, ako ti treba za probe i žive nastupe sa bendom, ozvuka je veoma praktična. Ima mnogo toga što se da preporučiti, ali mi reci za šta ćeš koristiti gitaru (samo nemoj da mi kažeš "Pa da sviram!" - to se podrazumeva :D )

bokicasa

Post by bokicasa » 08 Nov 2008, 19:06

evo ovako,gajbi swiram uz gitar pro,standarno swaki dan po 2,3 sata,ali u zadnje wreme idem sa bendom u studio,medjutim tu koristim yamahu elektricnu...koristio bi je kuci,negde napolju uz drustwo,i tako to,znachi ne neka preterana buka...iskreno,ja pojma nemam oko opreme za akustaru i tih cuda,znam nesto o elektricnim jer sam je kupio pre godinu i po,al owo nemam blage weze...uwek sam swirao na skolskim gitarama tako da takodje nemam bas predstawu kako zwuci wrhunska..xaxaxa...mislim da je bolje da uzmem neozwucenu??ne znam,recite wi sta je bolje...pare cu da skupim,nisu problem..

bokicasa

Post by bokicasa » 08 Nov 2008, 19:46

Da li neko zna kakva je yamaha apx900 i koliko bi kostala ona,ima je u mitrosu ali njihov sajt je malo glup i nema cene..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Nov 2008, 22:32

Pa ja bih rekao da za tebe nije toliko bitno da gitara bude ozvucena. Ako mozes da izdvojis neke solidnije pare, pojuri neku Yamaha akusticnu iz L serije. Nove su od 700 eura navise, a nisam bas naisao da ih neko prodaje, pa ne znam koliko je polovna. Ima jos jedna Yamaha koja je vrlo, vrlo solidan instrument za dosta manje para, FG720 ili 730.

E sad, vec imas gitaru, i po svoj prilici sviras neki niz godina. Kako tebe da savetuje bilo ko? Samo ti znas sta ocekujes od gitare. Ja volim da osetim snazno "brundanje" iz trupa gitare, da me vibracije "udare" u stomak, a znam ljude koji vole da im akusticna gitara ima pomalo twangy zvuk. I prave se i ovakve i onakve, i nisu lose ni jedne, ni druge. Za tebe je daleko najjednostavnije da ides po prodavnicama i da isprobavas.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 09 Nov 2008, 00:19

Cortex wrote:Sirac bre shto dr+k+ash choveka i to u tri reda, pa verovatno je samo lapsus calami. Uchi druzhe, nismo ti mi krivi, nego knjiga! :mrgreen:
Pa dobro ja reko da mu pozelim dobrodoslicu :hide:

bokicasa

Post by bokicasa » 13 Nov 2008, 11:52

E,da vas pitam,LL6 kosta 37000 u mitrosu,a LL16 54000.Da li ta cenovna razlika stvarno treba da bude tolika..tj. da li je 16 toliko bolji instrument od 6.Znam da je ovo ipak neka najgora kategorija cena gitara jer ne mora uvek veca cena da podrazumeva neku preteranu razliku u zvuku..imam dovoljno para da uzmem 16,ali da li je to potrebno..?

Post Reply