Ugradnja piezo magneta u Epiphone Les Paul

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
cccira
MF veteran

Ugradnja piezo magneta u Epiphone Les Paul

Post by cccira » 06 Nov 2008, 12:00

Razmisljam se da ugradim piezo u svog epifona. Ima vise opcija, ali mi kao najbolja deluje piezo ugradjen u bridge. Koliko bi bilo tesko ovo realizovati? Ne znam kuda bih proturio kablove, dzekove i ostale zanimacije, tj. kapiram da bih morao da izvrsim manje-vece izmene na samom telu gitare :?
Sta mislite o ovom zahvatu?

viden

Re: Ugradnja piezo magneta

Post by viden » 06 Nov 2008, 18:05

Kakva je gitara? Puno drvo ili šuplja?
U svakom slučaju dosta problema ima oko takve intervencije, posebno oko ugradnje samih piezo senzora u bridge.
Problem je postaviti ih a onda i provući vodove kroz sedla itd.(ne znam kakav je bridge u pitanju pa ne mogu ništa preciznije reći).
Sa druge strane, postoje gotove kobilice sa već ugrađenim piezom ali su ovakve varijante uglavnom prilično skupe.
Sve u svemu treba dosta izmena na gitari, kakva god da je (mora se rešiti način povezivanja pieza i napajanja) pa se uvek postavlja pitanje opravdanosti i isplatljivosti ovakvog zahvata.

cccira
MF veteran

Re: Ugradnja piezo magneta

Post by cccira » 06 Nov 2008, 18:16

Upravo sam mislio na te kobilice sa vec ugradjenim piezom. Gitara je od punog drveta, standardni les paul.

Ima li neke nade za ovo Dr. Videne? :D

dweezil

Re: Ugradnja piezo magneta u Epiphone Les Paul

Post by dweezil » 06 Nov 2008, 19:32

ja nisam nidje video piezzo u bridgu za les paul-a, jedino sto sam video je nesto ovako

http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... uitar.html

a znam da u Artistu ima Peavey sa vec ugradjenim piezzom:

http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=78

dweezil

Post by dweezil » 06 Nov 2008, 20:01

pa eto ima i na stew mac i na thomannu, nisma ja ni gledao sve. Neam pojma meni je nekako greota budziti Epiphonea.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 06 Nov 2008, 20:12

dweezil wrote:Neam pojma meni je nekako greota budziti Epiphonea.
Mislio sam da mozda moze nekako da se izvede ovo bez ikakvih modifikacija na samoj gitari (tj. da mogu sve posle da vratim na staro) ali izgleda da nece moci tako :(
Takodje procitah negde na netu da su ovi piezo magneti u mostovima mnogo osetljivi i da skupljaju sve zivo

buca gitarista

Post by buca gitarista » 06 Nov 2008, 20:38

Ja imam na svom Godinu LGX piezo bridge, RMC. Visestruko mi je koristan na svirci, a za brza snimanja mi solidno zameni akusticnu.
Nije dobro sto oni svoje preampove za ugradnju ne prodaju posebno, a nijedno resenje (fishman, lrbaggs,ghost) mi se ne cini OK. Razmisljao sam i o ugradnji preampa sa ozvucene akusticne u Stratocaster, ali nikako da savatam Videna da mi ugradi piezo u sedla, nema covek vremena :D . Na svu srecu, neck EMG SA na ovoj novoj Jean mi zvuci slicno piezu, tako da ne razmisljam sad o piezo kobilici.
NEOPHODAN je i preamp EQ za tako nesto, inace ne zvuci dobro (imao sam na jednom peavey,i zvucalo je ocajno, piezo bridge bez EQ)

Preporucujem ugradnju pieza, i to Ghost , samo se raspitaj dobro kakav je preamp, tj, da li ima spoljne ton kontrole. Ali nije nimalo jeftino

cccira
MF veteran

Post by cccira » 06 Nov 2008, 21:09

Previse mi deluje komplikovano :grummel_2:
Razmislicu dobro o ovome, nije mi toliko neophodan taj zvuk

viden

Post by viden » 06 Nov 2008, 22:54

cccira wrote:Previse mi deluje komplikovano :grummel_2:
Razmislicu dobro o ovome, nije mi toliko neophodan taj zvuk
Pa i jeste malo komplikovano :) .
U svakom slučaju gitaru nećeš moći vratiti na staro jer je moraš "kopati" za kablove, preamp i bateriju. Kao što su ti rekli izuzetno je poželjno da imaš EQ i spoljne ton kontrole, a opet, nećeš dobiti nešto posebno kvalitetan zvuk koji će moći zameniti akustičnu gitaru.
Moj savet - ako ti nije neophodno - ne diraj gitaru.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 06 Nov 2008, 23:01

Hvala svima na savetima, odustajem od piezo zvuka, za sada :mrgreen:

viden

Post by viden » 07 Nov 2008, 09:23

cccira wrote:Hvala svima na savetima, odustajem od piezo zvuka, za sada :mrgreen:
Bolje i mnooogo jeftinije rešenje ti je, ako ti je ponekad potrebna akustična ozvučena gitara, da nabaviš neku takvu.
Prema mojim iskustvima, i prilično jeftine gitare zviče bolje u razglasu od mnogih papreno skupih piezo rešenja na električnim gitarama.

Post Reply