Kupovina gitare...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

pochetnik

Kupovina gitare...

Post by pochetnik » 14 Apr 2007, 23:12

Treba mi pomoc oko izbora gitare. Budzet mi je 250e, a pre svega me interesuju kopije les paula.
Koji su vasi predlozi?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Apr 2007, 00:02

Ćao, dobrodošao ti nama ovde, a za gitaru ćemo lako :) Pa, da počnemo:

Apollo DLP-1200, Marićev muzički servis, 215 evra, vrlo pristojna:
Image

Aria PE-STD, SkyMusic, 295 €, preporučujem:
Image

Hamer Sunburst SAT P-90, MixMusic, jedina od ponuđenih pravi mahagoni, 29160 dinara:
Image

Slammer Special 2, MixMusic, 19090 dinara:
Image

/-----------------------------/

Za svaku od njih moraš da proveriš ima li je, ako nema - kada stiže, ako ne stiže - šta drugo imaju. Imena prodavnica imaš, izgooglaj im adrese i telefone, onda fontele u šak(ic)e i ostatak posla je na tebi, pošto je kinta tvoja :) Sve ostalo - pitaj. Moj hint - od ovoga što sam ti ponudio, Apollo kod Marića. Uvek ga ima ili brzo stiže, cena je ok, kvalitet ok.

/-----------------------------/

Ako ti se odgovor dopadne, please promeni avatar.

IvanX5-452

Post by IvanX5-452 » 15 Apr 2007, 00:32

hehe i ja hocu da kupim gitaru. Ali moj budzet je do 200 evra dobro, moze neki evro da predje to :)
Widim da ste postovali neke gitare, ali zanima me sledece, da li je moguce da sam naucis da sviras giratu, posto nemam mnogo zivaca za tutore i slicne :).
tj da li je moguce da je naucis sam da je sviras. I ako nemas pojma nista o gitari. Odpritilike ne znam ni koliko zica ima :)
I da li bi ste za pocetak preporucili bez pojacala?

Vercundus
Urednik

Post by Vercundus » 15 Apr 2007, 01:05

Sta da ti preporucim ne znam, ali posto si pocetnik imas u Mitrosu sve i svasta za te pare...

Vrlo je moguce da naucis sam, samo ako zelis da naucis i dovoljno si uporan da izdrzis prvih par meseci, posle je sve lakse...

Evo ja ucim sam, i fino mi ide za sada. Jos jedna bitna stvar kod samoukog ucenja (mada mislim i bilo kog drugog) jeste da imas sa nekim da sviras, bilo da je to neki bend ili ortak koji zna da svira. Pozeljno je da bude neko ko je bolji od tebe od koga mozes da naucis po nesto...

pochetnik

Post by pochetnik » 15 Apr 2007, 01:09

thx rocket roll. apollo mi izgleda ok, ali cu proveriti kako zvuci.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 15 Apr 2007, 17:28

Moguće je sam učiti, ali mora neko da te "kanališe", tj. same osnove da ti pokaže, kao npr. štimanje, a i bolje bi bilo da ti neko pokaže kako se trza, prigušuje, i tako to...

I bez uvrede, ali mislim da bi se za 250 eura mogla kupiti daleko bolja mašina, poput nekog Jacksona ili Ibaneza, a ne onu krdžu od Apollo-a, ili bilo čega Les Paulolikog, ali sve zavisi kome šta odgovara.

E da, i jeste li vi uračunali pojačala u te budžete?

pochetnik

Post by pochetnik » 15 Apr 2007, 18:27

A koje su to bolje gitare:?:
U tih 250 nisam uračunao pojačalo.
Jel može da se nađe neko malo pojacalo a da je pristojno

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Apr 2007, 19:01

Nađi nešto od pojačala ovde, obrati pažnju na Voxove: http://skymusic.co.yu/prodaja/gitare/gi ... o_-_kombo/

Bluesman

Post by Bluesman » 15 Apr 2007, 21:52

Nisu bolje, DRUGACIJE su. Zavisi sta hoces da sviras.
Ako hoces metalcinu kupi nekog ibaneza ili tako nesto, a ako hoces neku muziku koja ima dusu kupi gitaru sa dusom!

Critical
PedoBear

Post by Critical » 15 Apr 2007, 21:56

A jel to neko aludiranje da metal nema dusu ,aaaaaa? :lol:
Kupi gitaru po svom muzickom ukusu ,kao sto rece Bluesman po tome sto ces svirati biras gitaru,Gibson ti je dobar za nesto masno (imam mnogo dobar mastan zvuk ,zbog Humm-ova). :lol:

pochetnik

Post by pochetnik » 15 Apr 2007, 22:20

WTF?
šta ti znači mastan zvuk?
svitao bi uglavnom rock, ništa heavy.

a sto se pojačala tiče: Vox Pathfinder 10(zbog cene uglavnom)

ali do sad nisam svirao električnu pa ne znam šta ovo znači:
gain, treble, bass, midle,volume, overdrive/clean switch

Critical
PedoBear

Post by Critical » 15 Apr 2007, 22:33

Pa sada masan zvuk to ti je zvuk koji je nekako pun (mislim na bass) ali opet ima i dovoljno trebble-a,karakteristican za Gibson-e.

Gain- tu pojacavas jacinu distorzije na pojacala,primetices i sam ,kada je pojacas do kraja (jaja) onda dobijas najvise suma ali i najbolju distorziju po meni

Bass-jebiga samo ime ti kaze ,to je potenciomer kojim podesavas jacinu i prisutnost basa u svom zvuku

Volume -potenciomer za jacinu ,tacnije njime pojacavas zvuk i utisavas ,ako hoces da budis komsije odvrni na 9 -vetku

Overdrive/Clean switch-prekidac kojim namestas da zvuk koji ce ici cist samo kroz pojacalo (Clean ) ili ces nabaciti efekte sa pojacala npr.Gain (0verdrive )

Treble/Visoki-Takodje potenciomer kojim regulises prisutnost visoke frekvencije u zvuku

Middle-Ovo tu je ni na nebu ni na zemlji,ne znam kako drugacije da ti objacnim osim da ti napisem da je ovo srednja frekvencija ,mada ces i sam shvatiti sta dobijas pomeranjem ovog potenciomera
Last edited by Critical on 16 Apr 2007, 10:09, edited 2 times in total.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 16 Apr 2007, 00:20

Ako hoćeš rock onda uzmi nešto što je strat type ili neku gibsonoliku gitaru kao što ti je RocketRoll rekao. Uostalom, skokni do radnje pa isprobaj par gitara pa vidi šta ti najbolje leži i kakav zvuk ti se najviše sviđa.

Cheers!

pochetnik

Post by pochetnik » 24 Apr 2007, 19:15

Ako neko moze nek mi objasni zasto su kopije LP skuplje od kopija strata.

Razmisljam da li je bolje za manju lovu uzeti npr. ariu stg004; stg006
ili neku drugu gitaru.

Tek sada sam provalio da je vazan i izbor pojacala. Za koliko para se da naci nesto sa pristojnim efektima?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Apr 2007, 20:31

Zato što je oduvek bilo tako. U doba pre CNC mašina, Les Pol je bio teži za pravljenje, za njega je bila potrebna stručnija radna snaga (binding, umetanje sedefa na vrat, lepljenje javora na mahagoni, pažljiviji rad kod nanošenja nitroceluloznog laka - zato lak na Les Polovima vrlo retko puca). Kada se u tu priču uračuna i "shielding" metalnom bojom pre umetanja hambakera, sama izrada hambakera i tako te stvari, dobije se puno ručnog rada.

Ni danas, kada 99,9% posla rade mašine, nije mnogo drugačije. Prosto, mašina treba da obavi više posla da bi iz nje "ispao" Les Pol nego da bi iz iste takve mašine "ispao" Stratokaster.

Dok razmišljaš o gitari, pojačala "sa pristojnim efektima" (hibridna, modelling pojačala" se kod nas svode na ponudu SkyMusica. Pogledaj Voxove (najbolji odnos cena-kvalitet), pa izaberi: http://skymusic.co.yu/prodaja/gitare/gi ... page4.html

AD-15 VT - 170 €
DA-5 - 100 €

Post Reply