Pitanja za Majstora Videna......
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Jimmy Henderson
Re: Pitanja za Majstora Videna......
... da , Videne , covek se najbolje uci na sopstvenim greskama.
nadam se da ce danas stici slike koje sam obecao okaciti.
nadam se da ce danas stici slike koje sam obecao okaciti.
- Rocket Roll
Komentar uz prvu sliku: ovo je obruseni filer . naravno , namerno sam pustio da izgleda onako "isarano"

Komentar uz drugu sliku: isto -obruseni filer

Komentar uz četvrtu sliku: ovo je , u dogovoru sa Marinom , bezbojni mat lak. isli smo da bude kao serije od Vintage Icon custom.
pod prstima je taj lak glatko hrapav.
primeticete da ima jos nekih "sara" i da na rubovima jos se vidi boja drveta . to je sve namerno napravljeno.
kada sve bude gotovo , onda cemo staviti preko svega toga selak .

Komentar uz petu sliku: materijali koje sam koristio.
verujem da ce kod onih koji poznaju povest Duginih lakova biti iznenadjeni - otkud mi to ?
na poklopcu tog laka stoji god. proizvodnje 1991 !
))
i bez problema nakon 17 god. radi ko da je danas napravljena u fabrici.
Tocno se oseca taj miris da gitara nije radjena sa ovim danasnjim lakovima koji "zatvaraju" drvo.
Verujem da ce mnogi biti nezadovoljni jer je pojam da gitara mora biti "sjajna i da blesti"
Najlaksi mi je problem da je obrusim i predjem sa nitro bezbojnim . sve ovisi sta Marino zeli.
ona crvenkasta fleka na prednejm delu tela , to je trag od rukavice koja je imala otisak od crvene boje pa se zalepilo
kad je bilo frisko , jer sma usput jos nesto radio.

Komentar uz drugu sliku: isto -obruseni filer

Komentar uz četvrtu sliku: ovo je , u dogovoru sa Marinom , bezbojni mat lak. isli smo da bude kao serije od Vintage Icon custom.
pod prstima je taj lak glatko hrapav.
primeticete da ima jos nekih "sara" i da na rubovima jos se vidi boja drveta . to je sve namerno napravljeno.
kada sve bude gotovo , onda cemo staviti preko svega toga selak .

Komentar uz petu sliku: materijali koje sam koristio.
verujem da ce kod onih koji poznaju povest Duginih lakova biti iznenadjeni - otkud mi to ?
na poklopcu tog laka stoji god. proizvodnje 1991 !

i bez problema nakon 17 god. radi ko da je danas napravljena u fabrici.
Tocno se oseca taj miris da gitara nije radjena sa ovim danasnjim lakovima koji "zatvaraju" drvo.
Verujem da ce mnogi biti nezadovoljni jer je pojam da gitara mora biti "sjajna i da blesti"
Najlaksi mi je problem da je obrusim i predjem sa nitro bezbojnim . sve ovisi sta Marino zeli.
ona crvenkasta fleka na prednejm delu tela , to je trag od rukavice koja je imala otisak od crvene boje pa se zalepilo
kad je bilo frisko , jer sma usput jos nesto radio.

- Rocket Roll
Već vidim Džimija sa testerom u ruci kako seče ovo drveće i pravi gitaruRocket Roll wrote:Kačim slike na Džimijevu molbu (objašnjenje sledi uskoro):

Hehehe, nece to ici tako lako, ako su ove slike napravljene tamo gde Dzimi sada zivi.
Ne daju tamo ni drvce da se isece tek tako, bezdusnici!
Nego, smem li ja da pitam sto Dzimi sam ne kaci slike... U cemu je problem, ako nisam indiskretan?
Ne daju tamo ni drvce da se isece tek tako, bezdusnici!

Nego, smem li ja da pitam sto Dzimi sam ne kaci slike... U cemu je problem, ako nisam indiskretan?
Ne mogu se baš zakleti, i ne vidim precizno sa slike, ali čini mi se da je to drveće jova (joha, jalsa).
Malo je premlado za seču, a i kada bi se iseklo trebalo bi da prođe nekoliko godina da bude upotrebljivo za izradu gitara.
Ali ako Džimi ume da radi s testerom (noću
) ti mali delovi mogu se zalepiti
.
Malo je premlado za seču, a i kada bi se iseklo trebalo bi da prođe nekoliko godina da bude upotrebljivo za izradu gitara.
Ali ako Džimi ume da radi s testerom (noću

- Jimmy Henderson
Upravo sam se vratio sa Korduna. Zahvaljujem se na rockettu za okacene fotke.
Koliko god bio banalan moj odgovor zasto sam ne okacim fotke , ali upravo je tako
- imam slabo , skoro nikakvo znanje u radu sa kompjuterom. ne zanima me nista vise od jednostavne radnje - primanje i slanje
mejlova kao i surfanje po web stranicama. ovde nemam nasijenca koji dobro barata komjuterom pa da ima strpljenja da nesto
naucim. svakodnevne radne obaveze ne ostavljaju mi vremena osim onih cas -dva koje uspem da "ukradem" za ucenje na
gitari. a sta ce sad biti kad za koji dan napokon donesem kuci toliko ocekivano pojacalo sa kabinetom , pa tek jos i
nekoliko narucenih pedala koje prakticki nisam ni imao prilike da isprobam - sve je to jos kod Marina u radnji-
jedno vreme je bilo u studijima - da napomenem - itekakva je potraznja za proizvodima made in Serbia.
oprostite na ovom - off.
Sava , dobro ti primetio - sledeci put kad odem dole , testeru u ruke i rezem najdeblje jovino drvo.
slobodno mogu testerisati koje mi trebaju.
Videne , da , ne vidi se bas najbolje . Taj dugacki red jovinog drveca je staro najmanje 25 godina. kako znam ?
ona kuca koja se nalazi uz drvece je izgradjena pre 25 godina , i za vreme gradnje oko malog potoka to je bilo
poput omanjeg grmlja uz potok. i otada nitko nije dirao niti proredjivao .
Zato molim majstora Videna za savet - postoji li neko pravilo u vezi sa secenjem jovinog drveca ?
sad ili da cekam prolece ?
Za susenje , nije mi problem ubrzati - u firmi imamo kabinu gde se susi na bazi infracrvenih zraka ,
ako smatrate da je to dozvoljeno . mogu to svaki dan tako susiti.
Svaki vas savet ili ideja su mi uvek dobrodosli.
Jedno je sigurno , taj celi drvored bio bi dovoljan da majstor Viden opskrbi ceo Balkan sa svojim gitarama.
lep pozdrav !
Koliko god bio banalan moj odgovor zasto sam ne okacim fotke , ali upravo je tako
- imam slabo , skoro nikakvo znanje u radu sa kompjuterom. ne zanima me nista vise od jednostavne radnje - primanje i slanje
mejlova kao i surfanje po web stranicama. ovde nemam nasijenca koji dobro barata komjuterom pa da ima strpljenja da nesto
naucim. svakodnevne radne obaveze ne ostavljaju mi vremena osim onih cas -dva koje uspem da "ukradem" za ucenje na
gitari. a sta ce sad biti kad za koji dan napokon donesem kuci toliko ocekivano pojacalo sa kabinetom , pa tek jos i
nekoliko narucenih pedala koje prakticki nisam ni imao prilike da isprobam - sve je to jos kod Marina u radnji-
jedno vreme je bilo u studijima - da napomenem - itekakva je potraznja za proizvodima made in Serbia.
oprostite na ovom - off.
Sava , dobro ti primetio - sledeci put kad odem dole , testeru u ruke i rezem najdeblje jovino drvo.
slobodno mogu testerisati koje mi trebaju.
Videne , da , ne vidi se bas najbolje . Taj dugacki red jovinog drveca je staro najmanje 25 godina. kako znam ?
ona kuca koja se nalazi uz drvece je izgradjena pre 25 godina , i za vreme gradnje oko malog potoka to je bilo
poput omanjeg grmlja uz potok. i otada nitko nije dirao niti proredjivao .
Zato molim majstora Videna za savet - postoji li neko pravilo u vezi sa secenjem jovinog drveca ?
sad ili da cekam prolece ?
Za susenje , nije mi problem ubrzati - u firmi imamo kabinu gde se susi na bazi infracrvenih zraka ,
ako smatrate da je to dozvoljeno . mogu to svaki dan tako susiti.
Svaki vas savet ili ideja su mi uvek dobrodosli.
Jedno je sigurno , taj celi drvored bio bi dovoljan da majstor Viden opskrbi ceo Balkan sa svojim gitarama.

lep pozdrav !
Infracevene, mikrotalasne ili bilo koje druge sušare za drvo nisu pogodne za pripremu materjala koje se koristi u izradi instrumenata.
Razlog je taj što drvo prebrzo gubi vlažnost, tj. na ćelijskom nivou dolazi do deformacije strukture drveta zato što molekuli vode prebrzo napuštaju ćeliju. Takvo drvo je akustički vidno slabijeg kvaliteta od prirodno sušenog i vibracije koje prenose žice na drvo (a drvo opet nazad na žice) nisu ravnomerne i dugotrajne.
Naravno, u industriskoj proizvodnji se koriste sušare za 98% gitara (onih 2% otpada na ručne radove i specijalne serije poznatih proizvođača
).
Koliko znam nema nekog posebnog pravila za seču jove, mada perfekcionisti kažu da je za instrumente najbolje da se seče u jesen i u zimu.
Moje iskustvo je da je samo bitno da je dovoljno suvo (oko 10%, maksimalno 12 % vlage) i po mogućstvu prirodno sušeno.
Znači, ako bi se sada posekle, za gradnju vrhunske gitare bile bi spremne za nekih 10-ak godina (prethodno naravno iseći na daske).
Razlog je taj što drvo prebrzo gubi vlažnost, tj. na ćelijskom nivou dolazi do deformacije strukture drveta zato što molekuli vode prebrzo napuštaju ćeliju. Takvo drvo je akustički vidno slabijeg kvaliteta od prirodno sušenog i vibracije koje prenose žice na drvo (a drvo opet nazad na žice) nisu ravnomerne i dugotrajne.
Naravno, u industriskoj proizvodnji se koriste sušare za 98% gitara (onih 2% otpada na ručne radove i specijalne serije poznatih proizvođača

Koliko znam nema nekog posebnog pravila za seču jove, mada perfekcionisti kažu da je za instrumente najbolje da se seče u jesen i u zimu.
Moje iskustvo je da je samo bitno da je dovoljno suvo (oko 10%, maksimalno 12 % vlage) i po mogućstvu prirodno sušeno.
Znači, ako bi se sada posekle, za gradnju vrhunske gitare bile bi spremne za nekih 10-ak godina (prethodno naravno iseći na daske).
- Jimmy Henderson
ok majstore . onda se vidimo za 10 godina kod isporuke jove .
ako ne zapadne kakav sneg , secem jedno drvo , pilam u daske i stavljam na promaju .
pitanje ? ima li kakvog utecaja na drvo ako ga susim koje su ispilane u daske ili ako te daske odmah dam spajati ukoliko
nema dovoljno da bude telo od jednog komada ? da li morski suhi zrak ima utecaja na susenje ?
. jos za koji dan kacim slike pretvorbe ruznog paceta stojadina u znamenitu lepoticu
cekam da mi stigne jedna porudzbina , onda pravac kod Marina na kompletiranju i podesavanju.
lep pozdrav !

ako ne zapadne kakav sneg , secem jedno drvo , pilam u daske i stavljam na promaju .
pitanje ? ima li kakvog utecaja na drvo ako ga susim koje su ispilane u daske ili ako te daske odmah dam spajati ukoliko
nema dovoljno da bude telo od jednog komada ? da li morski suhi zrak ima utecaja na susenje ?
. jos za koji dan kacim slike pretvorbe ruznog paceta stojadina u znamenitu lepoticu

cekam da mi stigne jedna porudzbina , onda pravac kod Marina na kompletiranju i podesavanju.
lep pozdrav !
Ako je potrebno spajati daske za telo (a kod jove je obično tako) onda je najbolje da se spajaju nakon sušenja. U toku sušenja dolazi do deformacije daske koja može da bude minimalna ali se može primetiti i ostetiti ako se radi o dva ili više spojena komada (mogu se sušiti nejednakom brzinom tj. komadi mogu imati različitu količinu vlage i drugačiju strukturu naročito ako su sa različite visine na stablu pa onda dolazi do krivljenja, do razlepljivanja ili nekih drugih anomalija).Jimmy Henderson wrote:pitanje ? ima li kakvog utecaja na drvo ako ga susim koje su ispilane u daske ili ako te daske odmah dam spajati ukoliko nema dovoljno da bude telo od jednog komada ? da li morski suhi zrak ima utecaja na susenje ?
Što se tiče morskog vazduha tu zaista nemam nikakvog iskustva. Mislim da vazduh u primorju i nije tako suv (trebalo bi, naprotiv, da ima povećanu količinu vlage). Lično ne verujem da bi daska sušena u takvim uslovima imala neke posebne mane ili prednosti mada postoje priče o idealnoj klimi za sušenje drva za instrumente.
O tome, na žalost, nemam neka posebna iskustva.