Pojacala na svirkama???
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- LazaRocker
Pojacala na svirkama???
Znaci koliko vam je jako gitarsko pojacalo koje koristite na svirkama, i koliko je potrebno da bi se gitara solidno cula pored bubnja?
-
Re: Pojacala na svirkama???
meni su kazli da je dovoljno 30-50w za lampasha i 60-100w za tranzistorca
takodje, lepo je imati 2x12"
takodje, lepo je imati 2x12"
zavisi od muzike koju sviras i od velicine prostora, ide li preko miksa ili ne..........
a zavisi i od bubnjara.....a u principu ti je 50 vati lampe dosta da pokrije sve potrebe za nase uslove.......
a ako treba line out pa u mixetu ili mikrofon ispred kutije.......ranije sam imao Laney LG 30 tranzistorac
i gurao je probe bez problema, znaci da moze da pokrije i manje svirke........
a zavisi i od bubnjara.....a u principu ti je 50 vati lampe dosta da pokrije sve potrebe za nase uslove.......
a ako treba line out pa u mixetu ili mikrofon ispred kutije.......ranije sam imao Laney LG 30 tranzistorac
i gurao je probe bez problema, znaci da moze da pokrije i manje svirke........
- Rocket Roll
I petnaest vati će se čuti pored bubnja, ako su zvučnici efikasni. U praksi, "gigabilno" se svodi na 15W i više koji sviraju kroz jednu efikasnu dvanaesticu ili više - ako nećeš da budeš toliko glasan da niko ne može da priča dok ti sviraš).
Vataža ima, pre svega, veze sa headroomom. U praksi, situacija sa jednokanalnim pojačalima podseća na dilemu Buridanovog magarca: malo jednokanalono pojačalo je uvek overdrajvovano na gig-glasnoćama, a veliko jednokanalno pojačalo treba otpanjiti do "boli uši" glasnoće da bi ušlo u najprijatniji mogući overdrajv (što se u praksi svodi na genocid muzičara nad publikom). Višekanalna pojačala rešavaju taj problem, mada bi im se mogle zameriti cena i ponekad kvalitet zvuka.
Vataža ima, pre svega, veze sa headroomom. U praksi, situacija sa jednokanalnim pojačalima podseća na dilemu Buridanovog magarca: malo jednokanalono pojačalo je uvek overdrajvovano na gig-glasnoćama, a veliko jednokanalno pojačalo treba otpanjiti do "boli uši" glasnoće da bi ušlo u najprijatniji mogući overdrajv (što se u praksi svodi na genocid muzičara nad publikom). Višekanalna pojačala rešavaju taj problem, mada bi im se mogle zameriti cena i ponekad kvalitet zvuka.
Svirao sam ranije Peavey Heritage VTX 130W RMS 2x12" i nikada na svirci nisam bio nesto zadovoljan.... desavalo se da recimo na svirkama meni licno Peavey para ushi a kolege govore da se jos pojacam
...UZAS!!! Ali, sada imam Fender DeVille DELUXE 40W 1x12" !!!
Pivi-ja vise i ne ukljucujem.... a bez ovog DELUX-a ne bih mogao da zivim...fenomenalno pojacalo...skupo, al da ga j**** ja vise ne istrazujem na farbi jer je sve
tu !!! Fender je Fender ... naravno, za ono sto ja sviram!!! Dodam mu malo "masti" preko Tube Screamera i slajd ubija kako zvuci!
Pa zato, nije ni cudo sto neke Fenderove Amp serije sa par desetina W kostaju hiljade $ .
Pozz
RocK-KeR "South ALABANAT"

Pivi-ja vise i ne ukljucujem.... a bez ovog DELUX-a ne bih mogao da zivim...fenomenalno pojacalo...skupo, al da ga j**** ja vise ne istrazujem na farbi jer je sve
tu !!! Fender je Fender ... naravno, za ono sto ja sviram!!! Dodam mu malo "masti" preko Tube Screamera i slajd ubija kako zvuci!

Pa zato, nije ni cudo sto neke Fenderove Amp serije sa par desetina W kostaju hiljade $ .
Pozz
RocK-KeR "South ALABANAT"
Pretpostavljam da dosta vas zna nesto o ovome, ali mozda neko nauci nesto vise o 'Fletcher-Munson' efektu. Pa evo.......http://www.vettaville.nl/vvFletcher%20Munson%20eng.htm
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Za velike prostore nosim 100W lampaske snage, a za manje 30W lampaske snage....Ranije tranzistor od 100W je isto bio svuda ok....Ja sam pristalica da se ima i viska snage, da ne zafali!
. Po meni najbolje pojacalo za sve je Fender Twin Reverb, ali je:
- SKUP
- Velik
- Pretezak
- Nema ga na trzistu, jako retko.
Inace stav mi je da je svako pojacalo preko 50W sasvim ok (tranzistorsko), a da je lampa i od 15W nekada ubistvo za neke klupske varijante! Mnogo zavisi i da li Vam bubnjar trese iz lakta ili jazzira, mazi bubanj....
I da...jeste da se mora otpanjiti lampa da se dobije dobar sound, ali jbg i to se da resiti nekim tubescreamerolikim pedalama!!!

- SKUP
- Velik
- Pretezak
- Nema ga na trzistu, jako retko.
Inace stav mi je da je svako pojacalo preko 50W sasvim ok (tranzistorsko), a da je lampa i od 15W nekada ubistvo za neke klupske varijante! Mnogo zavisi i da li Vam bubnjar trese iz lakta ili jazzira, mazi bubanj....

I da...jeste da se mora otpanjiti lampa da se dobije dobar sound, ali jbg i to se da resiti nekim tubescreamerolikim pedalama!!!
Imam twina 135 w i Laney LC 15...........
upravo to sto kazes.....Laney je sasvim dovoljan za neke blues i rock svirke
ili svirke po nekim manjim mestima i na maloj snazi ima odlican ton i
cak ume da bude i preglasan ako se odvalis....ono sto rocket stalno spominje je jako vazno,
a to je efikasnost zvucnika....koliko sam citao ako uzmes zvucnik efikasniji za 3 db imaces utisak
duplo vece snage.....investicija nije prevelika a razlika ogromna........ja sam skoro na twinu promenio
zvucnike, bili su neki krsevi, i stavio dva Celestion G12 T100 i bukvalno u kuci nemam hrabrosti da ga ukljucim.......
ubica....... twin je mocno pojacalo ali je stvarno problem nositi ga......skoro 40 kg......
upravo to sto kazes.....Laney je sasvim dovoljan za neke blues i rock svirke
ili svirke po nekim manjim mestima i na maloj snazi ima odlican ton i
cak ume da bude i preglasan ako se odvalis....ono sto rocket stalno spominje je jako vazno,
a to je efikasnost zvucnika....koliko sam citao ako uzmes zvucnik efikasniji za 3 db imaces utisak
duplo vece snage.....investicija nije prevelika a razlika ogromna........ja sam skoro na twinu promenio
zvucnike, bili su neki krsevi, i stavio dva Celestion G12 T100 i bukvalno u kuci nemam hrabrosti da ga ukljucim.......
ubica....... twin je mocno pojacalo ali je stvarno problem nositi ga......skoro 40 kg......
I ja imam twina od 100w i slazem se da mu je jednina mana tezina!
Zato sam i uzeo jedno malo custom lampasko pojacalce od 22w koje je odlicno za manje klubske svirke i probe!
Inace @alzo, bas me interesuje koje si krsheve od zvucnika izvadio iz tvog twina???

Inace @alzo, bas me interesuje koje si krsheve od zvucnika izvadio iz tvog twina???

Tog twina je moj brat kupio klincu za nekih 450 maraka od nekog kafanjerosa.....
bio je u katastrofa stanju, lampe u totalnom raspadu a u njemu su bili neki
zvucnici verovatno od nekog razglasa, bez imena, premotavani.....blagi uzas.....
verovatno je tip povadio iz njega sve sto vredi i uvalio ga mom bratu koji se ne
razume ni u tranzistor a kamoli pojacala............bilo je vazno da pise Fender......
na kraju je posle "diplomatskih" pregovora dopao meni i odradio sam ga kompletno kod matorog Kikija a
proletos sam mu promenio u zvucnike i sad je to sasvim druga prica...........
zvucnici verovatno od nekog razglasa, bez imena, premotavani.....blagi uzas.....
verovatno je tip povadio iz njega sve sto vredi i uvalio ga mom bratu koji se ne
razume ni u tranzistor a kamoli pojacala............bilo je vazno da pise Fender......
na kraju je posle "diplomatskih" pregovora dopao meni i odradio sam ga kompletno kod matorog Kikija a
sta neki ljudi rade sa ampovima..prava je steta!alzo wrote:Tog twina je moj brat kupio klincu za nekih 450 maraka od nekog kafanjerosa.....

Nego, znate li neki dobar servis ili majstora koji moze da dobro i kvalitetno uradi membrane na starim Fender TWIN zvucnicima. Ja imam neka stara dva komada mislim da su od 8 Ohm-a...ebg, nema nalepnice na zvucnicima ali su sigurno stari zvucnici iz Twina sa urnisanim membranama krpljenim 123 puta sto je izgubilo svaki smek!
Narocito je *vesanje* skroz urnisano!!!
Pozz
Vlada RocK-KeR
Narocito je *vesanje* skroz urnisano!!!
Pozz
Vlada RocK-KeR
- Rocket Roll
Pitaj Savu, on zna nekog Pančevca koji je i Dudi servisirao zvučnike.
Ja sam imao slican problem sa unistenim membranama na Fender Vibrolux-u, a majstor koji se bavi tim stvarima me je savetovao da ipak kupim nove zvucnike, sto sam i uradio. Imas Celestion u Player International u Svetogorskoj 9 BG,dobre su im cene. Promenices svakako zvuk tvog originalnog Twin-a u oba slucaja, ali mozda ti to bude nova inspiracija! Ipak, ako Sava zna tog majstora koji je Dudi servisirao... jos se raspitaj.
- LazaRocker
Jel' imao neko iskustva sa ovom varijantom:
Gitara - pedala za distorziju - mikseta/razglas - zvucnik?
Gitara - pedala za distorziju - mikseta/razglas - zvucnik?