Pomozite pocetniku: muke oko napona

Moderator: Critical

Post Reply
vlayco78

Pomozite pocetniku: muke oko napona

Post by vlayco78 » 21 Nov 2008, 03:46

Pozdrav!

Nakod visegodisnjeg sviranja akusticne juce sam kupio komplet elektricnu (Aster) i pojacalce (Aster 10w).
Racunam da mi je to sasvim ok za pocetak.
Medjutim, sa kompletom su dosli i problemi:

U radnji kad sam je probao sve je bilo uredu. Ton cist, gitara dobro zvuci na prazno. Sve super
Ali kad sam dosao kuci i ukljucio je docekao me je neprijatan zvuk zujanja i brujanja. I to kad stavim ruku na vrat (u stvari, na zice), zujanje nestane, ostane samo potmulo brujanje.
Na onom prekidacu za magnete na nekoj poziciji vise, na nekoj manje bruji.

Posto mi je ovo prvi susret sa elektricnom, nekako sam dosao na ideju da gitaru proverim glimericom.
Glimerica svetli na svim metalni delovima gitare (sve sa zicama)

Sad, ne znam sta da radim.
Da li treba da svetli glimerica na zicama,
Da li da reklamiram prodavnici (to mogu, ali posto je kod njih bilo u redu, ne znam...)
:grummel_2:

Ako imate neku ideju, pomozite
Jedva sam cekao da je kupim, sad ne smem da sviram dok ne resim bar za napon,
zujanje je daleeeeeko manji problem

Hvala unapred!
:D

Historik
MF veteran

Re: Pomozite pocetniku: muke oko napona

Post by Historik » 21 Nov 2008, 09:33

Izvini sto moram da te razocaram, ali izgleda da ces morati da se naviknes na te zvuke. Koliko sam ja shvatio, tebi zuje magneti, sto je jednostavno slucaj sa odredjenim gitarama (tj. odredjenim magnetima i konfiguracijama istih). Pretpostavljam takodje da u radnji nisi probao gitaru na tom pojacalu koje si kupio, a kod nekih low-cost pojacala zujanje se i ocekuje. Mozda sve to i ima veze sa naponom, ali ti artikulisanje napona verovatno nece drasticno smanjiti zujanje.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Nov 2008, 10:14

Mislim da on generalno ima problem sa strujom, tj. uzemljenjem u elektricnim vodovima... jer da zuji non-stop onda bi bilo da je do gitare, a koliko sam razumeo, on ima zujanje dok ne dodirne neki metalni deo..

Eh, sad, mozes da probas pod jedan isproveravas sve stekere po kuci, pa gde ti zujenje prestane, tu da sviras,
drugo, proveri ti kabl momche.. jer kabli moora da ima propisno uzemljenje, narocito obrati paznju ako si produzni kabli kupiJo kod kineza ili bugara.. NAROCITO onda!!!

dalje pokusaj da prostim okretanjem uticnice kabla za 180 stepeni u stekeru promenis nulu i fazu... tj gde ce ti pinovi kabla uci... (uh al' sam napravio ovde "filozofiju... obrnu bre, utikac.. )..

dalje... pozovi nekog ko se razume u struju i proverite generalno uzemljenje u stekerima za struju... u celoj kuci... i u tvojoj sobi..

e tek nakon ovih provera, mozete da trazite uzrok u gitari i pojacalu...

BTW, brum hoce da pravi i ako si u blizini nekog TV-a ili kom. monitora... ili neko drugi-treci izvor VF struje... neznam.. ispravljaci na primer... i slicno... pa i telefoni oni bezicni... uuuu kako oni umeju da prave bruuuummm..

Ali prvo proveri ono predhodno navedeno..

viden

Post by viden » 21 Nov 2008, 12:11

Koliko ja znam ta Aster pojačala nemaju uopšte uzemljenje pa mislim da je problem u tome.
Strujni kabl na pojačalu je sa dve žile, je li tako (kao na TV-u)?
Ako je tako onda ćeš morati da trpiš to zujanje dok ne nabaviš drugo pojačalo ali možeš umanjiti zujanje bežeći od el. vodova i uređaja.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Nov 2008, 14:10

viden wrote:Koliko ja znam ta Aster pojačala nemaju uopšte uzemljenje pa mislim da je problem u tome.

Uuuu, ja za ovo nisam znao, DEFINITIVNO je ovo problem...

vlayco78

Post by vlayco78 » 21 Nov 2008, 19:37

Historik wrote:Izvini sto moram da te razocaram, ali izgleda da ces morati da se naviknes na te zvuke. Koliko sam ja shvatio, tebi zuje magneti, sto je jednostavno slucaj sa odredjenim gitarama (tj. odredjenim magnetima i konfiguracijama istih). Pretpostavljam takodje da u radnji nisi probao gitaru na tom pojacalu koje si kupio, a kod nekih low-cost pojacala zujanje se i ocekuje. Mozda sve to i ima veze sa naponom, ali ti artikulisanje napona verovatno nece drasticno smanjiti zujanje.
Probao sam ih zajedno i nisu zujali.
Odneo sam ih kod ortaka, nema ni zujanja ni napona
:?:

vlayco78

Post by vlayco78 » 21 Nov 2008, 19:44

dejankuki wrote: Uuuu, ja za ovo nisam znao, DEFINITIVNO je ovo problem...
To me zabrinjava...
Ali u prodavnici sam odvrnuo do kraja (kolko moze 10w a da zvuci normalno) i nije bilo zujanja,
Tako da je problem kod mene u kuci.

friedman

Post by friedman » 21 Nov 2008, 20:20

Imao sam isti problem kao ti, samo sto je drugo pojacalo bilo u pitanju. Samo ga setaj dok ne nadjes uticnicu sa kojom ne zuji...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Nov 2008, 20:41

Da, definitivno je problem oko uzemljenja, to sam hteo da kazem, ali ajde... pisano na brzinu... ok...

Highway One

Post by Highway One » 09 Jan 2009, 14:04

Aj da za sitnicu ne otvaram novu temu :D :
Desava mi se da se pojacalo utisava i pojacava samo od sebe.Dok se na Ibanezovom pojacalu nista skoro i ne primecuje
da li je to mozda zbog napona u kuci ili zbog loseg pojacala Fender Frontman 25R.
Mislim da ima razlike u naponu u kuci jer (glup primer ali ajde) kokice u mikrotalasnoj mogu samo ujtru da skuvam a posle nece. :(
Isto se desava i sa Wah pedalom , desava se da se utisa ili pojaca

roots unite

Post by roots unite » 18 Jan 2009, 21:56

ya imam istu stvar ko i ti samo pojacalo od20W to ti se desava zbog preklopnika odnosno "kvaliteta" magneta a tu ti ne pomaze nista sviraj ako ima 5 preklopa(pet puta kvrcne kad saltas) sviraj na 2 od dole i 2od gore bar je tako kod mene,nije lose dok je na driveu al kad je clean bas fali :grummel_2:

Highway One

Post by Highway One » 19 Jan 2009, 21:21

roots unite wrote:ya imam istu stvar ko i ti samo pojacalo od20W to ti se desava zbog preklopnika odnosno "kvaliteta" magneta a tu ti ne pomaze nista sviraj ako ima 5 preklopa(pet puta kvrcne kad saltas) sviraj na 2 od dole i 2od gore bar je tako kod mene,nije lose dok je na driveu al kad je clean bas fali :grummel_2:
???
Ne razumem
O kakvim se magnetima radi itd..
Da li je potenciometar za jacinu :oops:

vlayco78

Post by vlayco78 » 07 Mar 2010, 08:33

Na kraju sam otkrio da, sem u kuhinji i kupatilu, u kuci nemam uzemljenje....

Treba cela instalacija da se promeni u kuci.

Da li je neko koristio clamp meter?
Kako se koristi?

Strat_17

Post by Strat_17 » 07 Mar 2010, 10:33

Uzemljenje mozes da uradis i ovako:

1. pogledaj u kuhinji ili kupatilu da li je odvod za vodu od metalnih cevi.
2. pronadji gde bi mogao kabel za uzemljenje dobro da pričvrstiš.
3. na pojacalu ukoliko nema odvod za uzemljenje (ground) nadji neki šraf koji ima dobar kontakt sa šasijom
4. Pričvrsti sa kabelom :)

pozdrav

Post Reply