Promena čivija

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Blingo

Promena čivija

Post by Blingo » 05 Dec 2008, 15:19

Hteo bih, usled dotrajalosti, da zamenim čivije na svojoj gitari. Medjutim, tražeći po sajtovima proizvodjača, primetio sam da čivije originalnog izgleda neću naći, tako da tražim odgovarajuću alternativu,a za to mi treba vaša pomoć.

Čivije izgledaju ovako:

Image

Image

Primetio sam da se sada, u glavnom, mogu naći čivije koje se za zadnju stranu headstock-a pričvršćuju samo jednim (a ne sa 2,kao što je slučaj na mojoj gitari) šrafom.

Ovako nešto

Image

Interesuje me,mogu li se čivije, da tako kažem,ove novije proizvodnje postaviti na moju gitaru, bez bušenja novih rupa, odnosno, sa iskorišćavanjem postojećih?

Jedine čivije koje su identične mojim su neke Aster-ove u MMC-u,ali bih, kad već menjam, ipak postavio neke kvalitetnije...

b-Looser
MF veteran

Re: Promena čivija

Post by b-Looser » 05 Dec 2008, 17:29

Ovako nesto?

http://www.stewmac.com/shop/Tuners/Guit ... ml#details

http://www.stewmac.com/shop/Tuners/Guit ... ml#details

Znaci 15 $ i to ti je to.
E sad ne znam kog su kvaliteta, ove su prilicno jeftine.

Blingo

Post by Blingo » 06 Dec 2008, 10:22

Hm...

http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=1125

Ima ih i kod nas, po relativno sličnoj ceni, ali imam želju da ubacim nešto kvalitetnije (da ne kažem, skuplje :) ).

U svakom slučaju, hvala na odgovoru! ;)

Blingo

Post by Blingo » 09 Dec 2008, 11:10

Niko ništa?

OK. Može li mi onda neko reći gde imaju da se kupi (jeftino) čivije na komad? Planiram da kupim od svake vrste po jednu,pa da probam... Zato bi bilo poželjno da su što jeftinije.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Dec 2008, 11:16

MixMusic, eventualno Nota, teoretski Marić, možda i Music Media Centar... Ništa što ne bi mogao da otkriješ da te ne mrzi da okrećeš telefone umesto što uživaš u tome da nas mučiš. :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Dec 2008, 14:25

U maricu prodaju neke jeftine, 200 kinti komad...

Blingo

Post by Blingo » 09 Dec 2008, 19:54

Rocket Roll wrote:Ništa što ne bi mogao da otkriješ da te ne mrzi da okrećeš telefone umesto što uživaš u tome da nas mučiš. :D
Moram priznati da sam se opasno razmazio od kad sam postao član foruma! :oops: :D :D :D

Pozdrav!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2008, 20:21

Pa da, ali ti si na gitari imao civije sa poklopcima, a pokazao si sliku, i vidim da bi ih menjao sa civijama koje imaju liveno kuciste. Naravno da metalni poklopac mora bar sa 2 srafa da se pricvrsti, i naravno da liveno kuciste moze sasvim fino da se fiksira sa samo jednim srafom. Sad je pitanje da li ti opet hoces civije sa poklopcima, ili ove druge...

Blingo

Post by Blingo » 11 Dec 2008, 23:34

Ja bih rado kupio čivije sa poklopcem,ali neke firimirane. Medjutim, primetio sam da ih nema. Odnosno,ni na jednom sajtu poznatih proizvodjača čivija nisam video da ih ima,tako da sam primoran da kupim ove sa livenim.

Ma ja ne želim da bušim nove rupe na glavi gitare,već bih (ako je moguće) iskoristio već postojeće,tj. ovu donju već postojeću. Kupio sam jednu čiviju sa livenim kućištem,pa ću prilikom prve zamene žica proveriti da li se rupe gadjaju.Kako mi se čini, biće da se gadjaju. Čim proverim javiću... Valjaće nekome.

Inače,nigde se u gradu ne može kupiti samo jedna čivija,medjutim imao sam sreće da se iz nekog Asterovog kompleta čivija izgubila jedna,pa su pristali, iz tako okrnjenog kompleta od 5 čivija, da mi prodaju jednu. :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 Dec 2008, 11:44

Samo na nesto da ti skrenem paznju. Nemoj bas mnogo da eksperimentises, da sto puta skidas i stavljas, jer civije mogu da izguraju relativno dugo, i ako su civije dobre, postoji sansa da ces ih u svirckom stazu menjani 1, najvise 2 puta. Sto ti ovo pricam? Sraf koji ide u drvo sam sebi ureze navoj kad se prvi put srafi, jer se busi rupa koja ima dimenziju "tela" srafa", ne navoja. Cim je drvo materijal koji omogucava da sraf sam sebi usece navoje, onda ne vredi da racunas da ce kod sledeceg srafljenja drvo da "natera" sraf da obavezno ulazi po prethodnom navoju. Sa svakim zasrafljivanjem i odsrafljivanjem rupa postaje malo manje pouzdana, slabije drzi. Ako bas mnoooogo cackas, i mnogo isprobavas ove i one civije, te rupe ce da postanu nikakve, moraces da uzimas vece srafove, da mozda korigujes i rupe na poklopcima civija, i sto drugih zavrzlama koje mogu da iskrsnu...

Neka me isprave oni koji su u to bolje upuceni, ali meni se cini da osim onih klasicnih Fender civija, i nema bas mnogo firmiranih civija sa poklopcima, a da su pri tom to civije koje idu ovako - 6 u nizu.

Blingo

Post by Blingo » 12 Dec 2008, 22:43

Kristijan wrote:Sraf koji ide u drvo sam sebi ureze navoj kad se prvi put srafi, jer se busi rupa koja ima dimenziju "tela" srafa", ne navoja. Cim je drvo materijal koji omogucava da sraf sam sebi usece navoje, onda ne vredi da racunas da ce kod sledeceg srafljenja drvo da "natera" sraf da obavezno ulazi po prethodnom navoju. Sa svakim zasrafljivanjem i odsrafljivanjem rupa postaje malo manje pouzdana, slabije drzi.
Savet para vredan! Hvala! :)
Kristijan wrote:Neka me isprave oni koji su u to bolje upuceni, ali meni se cini da osim onih klasicnih Fender civija, i nema bas mnogo firmiranih civija sa poklopcima, a da su pri tom to civije koje idu ovako - 6 u nizu.
Na žalost,iz ovog mog mini-istraživanja, tako ispada i iskreno se nadam da će se rupa na ovoj livenoj čiviji poklopiti sa rupom na headstock-u. :)

Post Reply