Kupujem novu gitaru (Ibanez S470, ili nešto drugo?)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

DrGreenthumb
MF veteran

Re: Kupujem novu gitaru (Ibanez S470, ili nešto drugo?)

Post by DrGreenthumb » 12 Dec 2008, 20:51

Pazi, nije stvar u sirini vec u debljini, on je ravnijeg radijusa od klasicnog strata, siri je nego strat, ali je znacajno tanji i vise ovakvog oblika D u preseku nego ovakvog C kakav je kod strata. Ovo su ti mere:
Image
Scale/Length 648mm/25.5"
a: Width at Nut 43mm
b: Width Last Fret 56mm
c: Thickness 1st Fret 19mm
d: Thickness 12th Fret 21mm
Radius 400mm
Inace bilo kakvo prestimavanje sa bilo kojim FR-om je pain in the ass, nesto je bolja situacija sa tremolo sistemima kakve ima recimo SAS32EXFM, pa bi i nju pogledao. Ja imam MM-a koji ima slican tremolo i kad spustim E u D hoce da rastima prve tri zice, ali obicno ih ne koristim toliko u tim pesmama pa to i moze da se tolerise, kad sam svirao RG sa low profile edge-om nikakvo prestimavanje nije dolazilo u obzir jer bi mi povuklo ceo stim gitare blago nanize. Da, potrebno je da se kraj bez kuglice stavi u "bravicu" FR-a, tvoj je izbor da li ces da odseces kraj sa kuglicom ili da zice okrenes naopacke. Cemu poenta floyd-a ako ces da ga zaglavljujes svaki cas? Bolje onda dokupi i ugradi tremol-no ili nesto slicno... (http://www.tremol-no.com/faq.asp)

StaggUser

Post by StaggUser » 13 Dec 2008, 14:01

E vidish, taj SAS32EXFM izgleda primamljivo. Je l' znash mozda koliko je dobar taj sistem? Mislim, ako ga budem puno koristio,
hotje li se gitara puno rashtimavati? Sad tju malo da se informishem o njemu... :)

I ako moze josh malo pomotji, koje mi josh gitare preporuchujete u cenovnom rangu do 600 evra?
Ja sviram Stagg L320-CS gitaru, od zanrova muzike sviram sve, tako da mi treba neka univerzalna gitara koja sluzi svemu :)
Tremolo sistem je pozeljan, ali ako je zeznut/losh, onda mi i ne treba.
Bitno je da ima 22 praga kojima se lako pristupa, jer kod moje gitare imam taj problem da ne mogu lako da pristupim tim malim pragovima,
a kod Stratocastera imam problem shto ima patrljak od 22-og praga :) I naravno, moze da dodje u obzir i neka gitara sa 24 praga.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 Dec 2008, 14:08

Posto vec imas lesPaul tip gitare, kupi tog ibaneza s470 i drzi stagga u drop stimu, a ovog u standardnom osim ako ne planiras da prodas tog stagga...
U tom slucaju trazi nesto sa vintage style tremolo ako ti je bas neophodno setanje izmedju stimova i tremolo...

Recimo ja bih za te pare uzeo ili polovan ibanez RG550 (zbog floyda) ili Epiphone Les Paul Custom(zbog menjanja stima)...

StaggUser

Post by StaggUser » 13 Dec 2008, 14:54

A shta mislite o Ibanez SAS32FM gitari? Je l' se moze natji kod nas, po kojoj ceni, je l' iko ima iskustva sa njom?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 13 Dec 2008, 22:35

Jedan nekonstruktivan komentar - jesi li ti vec ugovorio sa adminima da promenis user name u ibanezuser?

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 14 Dec 2008, 00:18

Ili u NekadasnjiStaggUser, BeseToDavnoKadBejahStaggUser ili u slucaju da zadrzi Stagg kao sekundarnu gitaru - StaggUserUSlucajevimaKadaNisamIbanezUserUglavnomZbogPucanjaZiceNaIbanezuIliPotrebeDaPredjemNaDrugiStim :D

Necu vise obecavam. :hide:

StaggUser

Post by StaggUser » 14 Dec 2008, 13:06

@Kristijan
Nisam josh, mozda bude neka druga gitara :D

@Chord-Master
Verovatno tju zadrzati Stagga, pa tje biti neshto tipa tvog poslednjeg predloga :D

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 14 Dec 2008, 15:52

DrGreenthumb wrote:1. Mislim da je odlicna za te pare, ako volis taj izgled, Ibaneza, malo tanji vrat, floyd rose, meni se uvek dopadao izgled S serija + jako je lagan, ali je downside sto je zbog male mase tela ipak malo "tanji" zvuk, ali dobro, nije to Les Paul niti treba da bude :)
Taj rad... Bash te stvari se meni svidjaju kod S-ke...

I da, tanji je vrat, ali nije uzi... :wink:

StaggUser

Post by StaggUser » 16 Dec 2008, 23:55

Evo, finalno pitanje u vezi svega :)
Da li mogu da stavim nove zice, nashtimam sve zice normalno, a debelu E zicu nashtimam u D#, namestim floyd, zakljucham,
i onda sa finim tunerom na floydu da shtimam zicu na D ili na E, zavisno od potrebe? Je l' ima on raspon za polustepen napred/nazad?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 17 Dec 2008, 22:36

Mislim da ne mozes.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 17 Dec 2008, 22:44

StaggUser wrote:Evo, finalno pitanje u vezi svega :)
Da li mogu da stavim nove zice, nashtimam sve zice normalno, a debelu E zicu nashtimam u D#, namestim floyd, zakljucham,
i onda sa finim tunerom na floydu da shtimam zicu na D ili na E, zavisno od potrebe? Je l' ima on raspon za polustepen napred/nazad?
Mozda ce moci, a mozda i ne... A i nije neki problem otkljucati lock... :wink:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Dec 2008, 22:52

StaggUser wrote:Evo, finalno pitanje u vezi svega :)
Ima raspon, nije to problem, vec sto kad prestimas tu jednu zicu, sve ostale "pobegnu" u jednu ili drugu stranu i na kraju si ti manje vise nastiman zica-prema-zici, ali mikrotonalno rastiman prema ostatku benda, a to nerviiiiiraaaaa :evil:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 17 Dec 2008, 22:54

ma opusteno... to su palancani... oni neznaju sta je to mikrotonalno...

govorim iz licnog iskustva ;)

StaggUser

Post by StaggUser » 18 Dec 2008, 14:16

Damn... A, snatju se vetj nekako :)
Duane, lol :D
Dobro, hvala svima na pomotji, josh malo para da skupim i odoh u NS da isprobam i S470 i mozda josh neke fine gitare koje nadjem i sigurno kupim jednu :)

SoldierOfFortune

Post by SoldierOfFortune » 18 Dec 2008, 20:56

E,ljudi...Mene zanimalju neke elektricne gitare,kazu spanske,valjda se nalaze pod imenom ``Performer``,al` ih ne mogu naci nigdje na netu... Bio sam neki dan,gledao gitare,i dosao kuci,nema ih nigdje...Ako bi neko mogao linkovati stranicu sa tim gitarama,il` tako nesto,posto me bas zanima...

Post Reply