Kupujem električnu gitaru do 400 e... tražim savete...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Makijavelli

Kupujem električnu gitaru do 400 e... tražim savete...

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 00:51

Ovako, odmah na pochetku da se izvinim, videh da ima dosta tema vezano za kupovinu i pre svega vezano za pochetnike i za prilichno prosechne budzete, sad istu ili slichnu postavljam ja poshto spadam medju navedene, ali da ne bude komplikacija tipa ''e, pa vec je to recheno, prelistaj'' zbog toga je i izvinjenje, imam takvu prokletinju od monitora da posle 3 minuta chitanja bilo kakvog teksta dobijem glavobolju i oshtetim vid za josh koji nepovratni procenat tako da bih to da izbegnem, pa lepo da mi odgovorite direkno na ono shto me zanima bez bilo kakvih ustezanja na ovoj temi...

Dakle! Treba mi gitara... Budzet = recimo 400 Eur-a i mozhda malo preko ako je razlika u ceni mala a u suprostavljanju sa nekom drugom gitarom razlika u kvalitetu veca u odnosu na cenu... Dalje, ja manje vishe nishta ne znam o elektrichnim gitarama, zavrshio sam srednju muzichku tako da sviranje i teorija nisu problem mislim to je manje vishe isto, ali shto se tiche papucha, pojachala, distorzija i slichnih termina to mi je sve strano tako da uzmite to u obzir... Onda, shto ja smatram da je problem su zvuci, tj. pravci koje ja slusham su prilichno rashireni a verujem da je teshko naci gitaru koja mozhe da pokrije bash toliku lepezu zvukova, radi primera: od recimo necheg tvrdog tipa Slipknot, Machine Head, Korn, Mushroomhead preko neke po meni malo blazhe verzije zvuka kao npr., Disturbed, Stone Sour, Limp Bizkit, RATM onda neshto tipa Trivium, Avenged Sevenfold, Bullet For My Valentine do Arctic Monkeys - a, RHCP - a, znachi to je neka sushtina ima tu recimo po meni chetiri razlichite kategorije zvuka, a meni treba jedna gitara koja bi mogla to da zadovolji... Postoji li tako neshto?

Rax13
MF veteran

Re: Kupujem električnu gitaru do 400 e... trazhim savete...

Post by Rax13 » 15 Dec 2008, 09:03

Jel ti treba samo gitara (poshto tako pishe u nazivu teme) ili ti treba i pojacalo???

U svakom slucaju, idi na neku gitaru sa H-S-S konfiguraciju magneta, poshto ti za DZDZ treba humbucker (dupli magnet) samo kod mosta, a za peperse ti je singl skoro "obavezan"...

Mozda Ibanez SA serija i neko malo pojacalo od 15-30W. Obidji prodavnice i probaj sve shto ti se ucini interesantnim (to vazi i za gitaru i pojacalo... :wink: ).

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 15:23

Pa prvo cu uzeti dobru gitaru, za pochetak cu je povezati preko kompa poshto ionako vec imam prilichno extremnu liniju ali uzecu i pojachalo ali posle, to nije problem... Hm, ok... Ima josh vremena, neka josh neko baci par saveta na temu, ovo za mene nisu male pare a dushu cu ispustiti da bi ih zaradio, gitaru kupujem jednom tako da moram da budem 100% siguran...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 15:34

I da, koji model tachnije...

http://www.ibanez.com/eg/series.aspx?s=sa

Wow... Kako sve lepo izgledaju... I btw meni nishta ne znachi da idem i isprobavam gitare po radnjama nasumichno, bitno mi je da znam bar nekoliko modela koji ce zadovoljiti moje potrebe pa cu izmedju njih odabrati onu najbolju...

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 15 Dec 2008, 15:35

Aha... Pa pazi, definitivno morash probati sve shto ti izgleda zanimljivo... A ja i dalje stojim pri svom predlogu (Ibanez SA260FM). E sad, mozesh uzeti mexikanca strata i staviti neki humbucker u singlu u bridge...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 15:45

Pretpostavljam da je humbucker neshto shto stvara onaj DZDZ zvuk a? A negde prochitah kako je ova RG serija dobra za metal i rok... 350 i 550 tachnije...

bokicasa

Post by bokicasa » 15 Dec 2008, 16:01

yamaha aes 420..31000 u mitrosu,mozes da sviras bas sve,ja je imam,promenio sam magnete jer sviram malo cesce sad,ali sam radio svirke opusteno i sa starim magnetima...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 Dec 2008, 16:06

Velika ti je razlika izmedju 350 i 550 rg-a...
Rg550 se ne pravi vise i ne mozes ga kupiti novog (izuzev reissue modela koji ce te kostati bubreg ili plucno krilo :) ), a polovni je oko 500e (verovatno bi mogao da nadjes neki jeftiniji i da mu malo spustis cenu na to sto tebi odgovara)... To je ipak legendarna gitara...

Rg350 je dobra gitara, ja je koristim i prezadovoljan sam, ali ipak je znatno losija od 550ke... Nova je 400-450e, ali polovnu mozes da kupis za 300e...

To i jesu gitare za metal i hard rock, i potrebno je nesto ulaganja i sredjivanja da bi mogle da izvuku peperse ili sta ti ja znam sta si sve tamo napisao.
Znaci promena magneta i ugradjivanje coilsplita da bi imao taj funky zvuk...

Ako ti zelis najvise da sviras hard i heavy (da su ti te pepersolike stvari u drugom planu), onda uzmi neki RG...
Moja je preporuka da kupis polovnu gitaru... Mozes dosta jeftinije da prodjes pogotovo ako hoces da kupis neku popularnu gitaru kao sto je RG (uvek u oglasima stoji par njih)...

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 15 Dec 2008, 16:27

mislim_stvarno wrote:Velika ti je razlika izmedju 350 i 550 rg-a...
Rg550 se ne pravi vise i ne mozes ga kupiti novog (izuzev reissue modela koji ce te kostati bubreg ili plucno krilo :) ), a polovni je oko 500e (verovatno bi mogao da nadjes neki jeftiniji i da mu malo spustis cenu na to sto tebi odgovara)... To je ipak legendarna gitara...
O da... Ako naletish na neki 550, kupuj i ne razmishljaj... A shto se tice 350/370 obavezno pre kupovine se igraj sa floydom 15-20min i vidi da li drzi shtim... Ja sam inace imao losha iskustva, ali sam bash juce kod drugara (ima ga na forumu, ali mu je cudan nick, neshto Xtrmnx valjda :D ) i probao njegov RG370 na koji je stavio pickguard i scallopirao pragove i mogu vam reci da skroz lepo radi... Ne rashtimava se i fin je osecaj pod rukom (inace nisam imao takav utisak sa ostalim RG350/370 koje sam probao)... Promena magneta i ima da radi kao san... :wink:

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Dec 2008, 16:52

Samo da postavim link teme napisane od strane vrlo cenjenog forumasa, za koju, buduci da se ne razumes puno u elektricne gitare, mislim da ce ti biti vrlo korisna. Tu ti je takodje objasnjena razlika izmedju humbucker-a i single coil-a:

http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =14&t=1198

Inace vidim da si vec uzeo ovaj Ibanez u obzir, ali ti preporucujem da probas sto vise razlicitih gitara pre nego sto se odlucis za neku kupovinu i takodje bih dodao da se slazem sa Rax-om da ti je najbolja HSS konfiguracija.
O ovom Ibanezu necu govoriti, jer se slabo razumem u Ibaneze, a i nepotrebno je, jer je Rax vec davao dobre savete vezane za te gitare, ako bih kupovao Ibaneza, njega bih definitivno pitao za misljenje. :)

Toliko od mene, ako iskrsne jos neka gitara, slobodno pitaj.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 Dec 2008, 16:56

Rax13 wrote: A shto se tice 350/370 obavezno pre kupovine se igraj sa floydom 15-20min i vidi da li drzi shtim...
A jbg, ko sta radi mi pricamo o floydu na rg3x0... :mrgreen:
Ta prica je po mom misljenju skroz bzvz jer ako neko ne zna da nastima floyd kad stavi nove zice nego se uzda u fine tunere, njemu ce se i original floyd rose rastimavati...
Na svojoj kozi sam, dok nisam znao kako se namesta floyd, osetio kako je kad je lose podesen tremolo, uvek je bilo 30-50% odstupanje. Uvek sam doterivao shtim finim tunerima i onda kada dodju do kraja onda odpustaj top lock i sve tako u krug...
Sada kada znam sta i kako se podesava, gitara je uvek ustimana i nema problema... Top lock diram samo kada menjam zice...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 17:45

Chord-Master wrote:Samo da postavim link teme napisane od strane vrlo cenjenog forumasa, za koju, buduci da se ne razumes puno u elektricne gitare, mislim da ce ti biti vrlo korisna. Tu ti je takodje objasnjena razlika izmedju humbucker-a i single coil-a:

http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =14&t=1198

Inace vidim da si vec uzeo ovaj Ibanez u obzir, ali ti preporucujem da probas sto vise razlicitih gitara pre nego sto se odlucis za neku kupovinu i takodje bih dodao da se slazem sa Rax-om da ti je najbolja HSS konfiguracija.
O ovom Ibanezu necu govoriti, jer se slabo razumem u Ibaneze, a i nepotrebno je, jer je Rax vec davao dobre savete vezane za te gitare, ako bih kupovao Ibaneza, njega bih definitivno pitao za misljenje. :)

Toliko od mene, ako iskrsne jos neka gitara, slobodno pitaj.
Pouchna tema, veoma... Ok, provalih shta je svrha magneta i kako je lik rekao Ibanez ima najbolju ponudu magneta, verovatno ta HSS konfiguracija znachi da ima 2 ili 3 ona magneta (3 su valjda najbolje reshenje, ima tamo neka slika)...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 17:46

bokicasa wrote:yamaha aes 420..31000 u mitrosu,mozes da sviras bas sve,ja je imam,promenio sam magnete jer sviram malo cesce sad,ali sam radio svirke opusteno i sa starim magnetima...
A shta mislite o ovoj navedenoj??

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Dec 2008, 18:08

Makijavelli wrote:Pouchna tema, veoma... Ok, provalih shta je svrha magneta i kako je lik rekao Ibanez ima najbolju ponudu magneta, verovatno ta HSS konfiguracija znachi da ima 2 ili 3 ona magneta (3 su valjda najbolje reshenje, ima tamo neka slika)...

HSS konfiguracija znaci da ima jedan humbucker (dvojezgrani - dakle dupli magnet) i dva single coil-a (jednojezgrani - tanki magneti), dakle ovo bi ti bila HSS konfiguracija:

Image

Kao sto vidis ovaj magnet dole, odmah iznad tremola, je humbucker.

Makijavelli wrote:
bokicasa wrote:yamaha aes 420..31000 u mitrosu,mozes da sviras bas sve,ja je imam,promenio sam magnete jer sviram malo cesce sad,ali sam radio svirke opusteno i sa starim magnetima...

A shta mislite o ovoj navedenoj??

http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=519036

Sve najbolje.

Svirao sam je svojevremeno u Mitros Music-u i zaista je gitara jako kvalitetna, dobro drvo + ima veoma mocan zvuk.
Inace, prilicno je teska, buduci da je napravljena od mahagonije i jedini je "problem" u tome sto, buduci da je Les Paul-olika gitara, ima HH konfiguraciju, dakle nema uopste single coil-ove, vec "samo" dva humbucker-a.

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 18:16

Pa dobro, uzmimo u obzir tu HSS konfiguraciju koja je izgledao prilichno dobro reshenje za mene, chak i bolje od te jamahe, jel ima u toj kategoriji josh shta vredno pomene sem Ibanez SE serije?

Post Reply