Izbor magneta za gitaru koju pravim?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

NURBS

Izbor magneta za gitaru koju pravim?

Post by NURBS » 15 Dec 2008, 12:33

Vrlo Jednostavno pitanje :)

Planiram izradu el. gitare.

Telo od bukve pun profil. Vrat javor. Skala 650. Zice 11-ica. Non trem Bridge.
Uglavnom ce se svirati pratnja. Classic Rock, Nista od Heavy, preterano teske i ultradefinisane Muzike.

Posto predpostavljam da ce kombinacija bukve i javora biti poprilicno "tvrda" odnosno sa puno visokih frekvencija, gledam koje pickupove da uglavim u to cudo. Zelim zvuk koji ce ipak biti mekan. Ne znam da li sam jasan...

elem, na netu sam od svih proizvodjaca naleteo samo na frekventne responsove Seymour Duncanovih magneta, i predpostavljam da bi mi kombinacija :
Bridge - SD JB
Neck - SD JB Jr
dala nesto sto nije daleko od mojih teznji.
Pratice ih jednostavan komplet elektronike, splitovanje hamova na up/down potenciometrima za Vol i Tone, i 3way preklopnik.

Osim toga, razmisljam da li da eventualno sa ugradnjom tremoloa koji nikad ne koristim, malo "zamuljam" zvuk?

Ako imate neki komentar ili preporuku za bolji ili jeftiniji izbor magneta, samo napred.

NURBS

Re: Izbor Pickupova

Post by NURBS » 17 Dec 2008, 01:24

i niko nista?
pi bre kaki ste :)

Rocket Roll

Re: Izbor magneta za gitaru koju pravim?

Post by Rocket Roll » 17 Dec 2008, 01:38

NURBS wrote:...da li da eventualno sa ugradnjom tremoloa koji nikad ne koristim, malo "zamuljam" zvuk?
Nešto me se tremolo ne doima kao "muljator faktor", ako nije neki krš...

Bukva je interesantan izbor. Jesi li siguran da će podneti tenzije? Koristi se uglavnom za akustične instrumente, tamo gde ima savijanja, a ponekad i za zvučničke kabinete.

guv'nor

Post by guv'nor » 17 Dec 2008, 01:48

NURBS wrote:Posto predpostavljam da ce kombinacija bukve i javora biti poprilicno "tvrda" odnosno sa puno visokih frekvencija, gledam koje pickupove da uglavim u to cudo. Zelim zvuk koji ce ipak biti mekan.
Pa po ovome što si naveo, ne verujem da bi JB radio neki extra posao, jer je on valjda malo bistrije prirode.
Moj izbor bi prvenstveno pao na Alnico II Pro, pa tek onda na '59, Seth Lover-a ili Pearly Gates.

Postoji još jedna simpa opcija na Duncan-ovom sajtu, mada ne znam koliko će ti to koristiti:

http://www.seymourduncan.com/support/tone-wizard/
:)

NURBS

Post by NURBS » 18 Dec 2008, 01:32

Bukva je interesantan izbor. Jesi li siguran da će podneti tenzije?
Ustvari uopste ni u sta nisam siguran. :)

Prvi put pravim gitaru. Odavno sviram, ali niti sam posebno dobar, niti imam neke aspiracije u tom pravcu. Uopste POSEDOVANJE el. gitare je jaaako dugo bila misaona imenica i zelja, i otud daaavno nastali poriv da se to napravi.

Bukva jeste neuobicajen izbor, slazem se, ali mi je najpristupacnija, i najlakse ce da mi padne da je bacim ako nesto pogresim. Ono oko "tvrdoce" zvuka iz mog prethodnog posta je opet nesto o cemu pricaju graditelji gitara. Ja verovatno necu cuti neku posebnu razliku izmedju tela od bukve i recimo lipe. Osim toga hocu da licno proverim "mistiku" oko izbora drveta. Naime..

Licno "verujem" da je izbor nekih od preovladjujucih vrsta drvEta za izradu elektricnih gitara, vodjen vise industrijskim (citaj ekonomskim), nego akusticnim svojstvima datih materijala. Cenim da bi Gibson LP bio pravljen od bukve da je nastao u Evropi. I sad bi svi cenili "taj visoki hladni zvuk pejdzove gitare"
ili da odem dalje, mislim da bi svi mi bili u tripu da je "praaavi zvuk" el gitare, ustvari pistavo krestava farba neke spodobe od plastike da je nekom TEK 70-ih ili 80- ih palo na pamet da prvi put elektrifikuje zicani instrument. Skrecem sa teme sad.. malo

Mozda gresim, Ustvari, verovatno gresim, ali eto, OCU da probam... :)

Prvi put uopste razmisljam o magnetima, i o izboru istih. Na osnovu poprilicno opseznog kopanja po netu dosao sam do nekih polu educated guess- ova u vezi sa tim. Tek upoznajem elektriku gitare, i definitivno zelim da saznam vise o tome, i kako se canceluje HUM, i kako se mixuju signali sa pickupova, i sve u tom stilu, ne da bih napravio "savrsenu" gitaru na keca, nego zato sto me eto... zanima. Zabavno mi je.

i da...
Tone wiz mi ustvari i preporucuje JB na Mostu, a kod vrata Jazz, ali mi se ipak ne svidja PREVISE mek i razliven Jazz pickupa. O Jr ovima vidjam samo superlativna misljenja. A i svidja mi se onaj zvucni klip okacen na njihov sajt. (sta god da im znaci NEW i OLD style...)
a i Beck je Beck
resp.

NURBS

Post by NURBS » 18 Dec 2008, 07:24

ah da...
zaboravih da pomenem, poslusao sam semplove pomenutih ALNICO II pro magneta na sajtu, i ustvari su maltene isti kao JB... zvuce samo za mrvu mekse.
cena je par dolara veca... A i pise "PRO" (molicu lepo) tako da upada u uzi izbor.

A jel ima nesto a da nije SD. Nesto za cca 30- 40 e?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Dec 2008, 11:57

Ima Golden Age, u Stewart MacDonald katalogu, to je najjeftinije - http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... ckups.html

StewMac šalje za Srbiju, tako da ti je to najbolji izbor povodom sveg hardvera koji kod nas ne može da se nađe.

Uzgred, za izbor drveta - nažalost, ima stvari koje prosto ne mogu da se iskoriste i stvari koje prosto moraju da se koriste. Jasen ne bi bio izbor nijednog graditelja, pošto su stabla mala, ali šta da radiš kad ima takav ton? Mahagoni je skup. Pokupavano je i sa kamenim i aluminijumskim telima, sve zarad smanjivanja troškova, pa prosto nije profunkcionisalo.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Dec 2008, 13:19

NURBS silno gresis po pitanju ove teorije o izboru drveta. Gibson se prvobitno pravio od javora, i ovde mislim na hollow body arch top modele, jer je cika Orvil bio klasicni lutijer, pravio violine, i nesto od tih iskustava primenio na gitaru. Inace se violine i u Evropi prave od javora, i prosta logika kaze da su ipak americki lutijeri nasledili iskustva evropskih... Toliko o hollow body instrumentima.

A solod body? Pa znas kako, kad vec spomenu Les Paul, mahagoni ne raste u USA, tako da ne vidim da je rasprostranjenost drveta mogla da prevagne u ovom slucaju. Inace se izbor drveta za solid body gitare radio poprilicno prema iskustvima sa raznim vrstama drveta koje su koriscene za akusticne ili poluakusticne trupove. Niko ne koristi ni za jedan rezonator bukvu, to je poznata stvar. Cak su i gusle kod nas radjene od javora. Bukva je odlicna za namestaj, jako dobra za pragove za prugu, ali se nije koristila za instrumente. Ostale poznate vrste drveta od kojih se prave trupovi su jova, jasen, lipa... i svo to drvo moze da se jako lako nabavi kod nas, raste ovde kod nas, ima ga koliko hoces... Dakle zaista ne vidim da je tu neko tako olako proglasio odredjenu vrstu drveta pogodnom za gradnju instrumenata. Drvo je najjeftiniji deo na elektricnoj gitari, ako ne pricamo o egzoticnom drvetu. Sve drugo ce da te kosta daleko vise. Tako da bih ja ipak preporucio da krenes sa nekom vrstom drveta koja je proverena a moze se nabaviti ovde kod nas.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Dec 2008, 13:22

Kristijan wrote:Bukva je odlicna za namestaj, jako dobra za pragove za prugu...
U oba slučaja je u pitanju kuvana bukovina, zar ne? Bukva je po sebi relativno mekano drvo.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Dec 2008, 13:36

Za namestaj da, svakako, za pruzne pragove mislim da im se ne isplati da rade tako nesto.

Bukva je malo zafrknuto drvo, ima zilavost, ali nema elasticnost kao jasen. Ima dosta homogenu strukturu, ali nema tvrdocu... zato se i kuva, pari, i sta sve ne... ali ja verujem da su akusticna svojstva time poremecena. Ja bas nesto ne marim bukvu. Kao sto rekoh, za namestaj je dobra, ali neces videti bas skupe komade namestaja od bukve. Osim toga, bukva se dosta sece za ogrev. Niko ne gura u ogrevno drvo ono drvo koje zaista moze da se iskoristi pametnije. Eto, idealna je za dimljenje mesa, tu gotovo da joj nema premca. Ali gde je izrada suhomesnatih prozvoda, a gde je pravljenje elektricne gitare...

guv'nor

Post by guv'nor » 18 Dec 2008, 16:47

NURBS wrote:O Jr ovima vidjam samo superlativna misljenja.
Pa da, manje više svi ti Duncan "provereni i stariji" magneti su bezbedne kupovine. Nema mnogo stvari oko kojih mozeš da se zezneš. Jedino čega se ja sećam kada sam čitao -HC user reviews- i dosta obraćao pažnju na humbucker-e (pre par godina sam se tripovao da ću kao skupiti pare za neku dobru HH gitaru... :roll: ), je da su na JB jedine zamerke bile "Nisam očekivao ovoliko bistrinu, itd..." Baš zbog toga sam preporučio zaobilaženje istog, mada ako ti se sviđaju njegovi sound clip-ovi u odnosu na druge magnete, ne vidim nikakvu dalju dilemu.

P.S. Naravno, samo ako ostaješ i dalje pri Duncan-ima, jer ako odlučiš da "kopaš" i po drugim firmama... Nikad kraja. :)

NURBS

Post by NURBS » 18 Dec 2008, 18:15

Nisam siguran koje drvo se koristi za pruzne pragove, ali mislim da se "kuva" u istrosenom ulju visokonaponskih trafoa... otud onaj specifican miris, dugotrajnost.

i ... sve ovo sto ste pomenuli o bukvi, slazem se, totalni je underdog, i nece mi tesko pasti da je bacim ako mi se ne svidi zvuk, dovatim par komada javora, i napravim novu. On the other hand, ako bude pristojnog zvuka, imacu reeetku gitaru.

U lancu proizvodnje zvuka, od prstiju, i ili trzalice, preko drveta, zice, magneta, opet zica, ovakvih ili onakvih kondenzatora, potova, shieldova, kablova, cevki, silikona i polozaja zvucnika u odnosu na uvo, mislim da struktura drveta za solid body telo, nije presudna. Jeste bitna, ali ne NAJBITNIJA.

Argument: "To niko ne radi", mi je upravo izazov da probam.
Jel neko ovde ima realno iskustvo? Da kaze: "Nemo' gubis vreme, ja prob'o, pa smo se jedno vece bas lepo ogrejali uz jednog strata od bukve. Zvucao je kao klozetska daska."

Btw, sto se mahagonija tice, tacno je da nije native severnoamericki, ali je dovlacen u ogromnim kolicinama iz tropskih krajeva upravo zato sto je od njega pravljeno MNOOOOOGO namestaja. Bio je naravno dosta jeftiniji od materijala sa starog kontinenta, cena radne snage and stuff..

Mahogany - Swietenia
A wonderful timber of fine even grain and regular red-brown colour that transformed furniture-making. The evenness and stability of wood from Central and South America allowed much greater precision, particularly in the carving of decorations and the cutting of joints in drawers. Cuban mahogany was especially prized by Georgian furniture makers because of its wild vivid grain and glorious colour. The red fades somewhat towards brown. Brazilian mahogany is medium density and very stable, and so is very suitable for guitar necks. There are many other varieties of mahogany from countries like Africa and the Phillipines.

izvor
http://sempleguitars.com/thecraft/timbers_13.php

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Dec 2008, 18:57

Mislim da me nisi shvatio - u Americi svakako postoje vrste drveta koje bi koristili i Evropljani za gradnju instrumenata, pa nije bilo potrebe da se ista uvozi iz Evrope. S druge strane, mahagonija nema ni u Evropi ni u USA, i nigde nije vazio za jeftino drvo, za kolonijalne tlacitelje mahagoni je predstavljao vrlo bitan izvor prihoda. Osim toga, i danas, kao i pre 50 godina, mahagoni se koristi da se dobije masan sustain iz trupa od punog drveta, i za sada nema adekvatne zamene. Dobrim delom orah daje te tonske prednosti, ali za sada je mahagoni ipak neprevazidjen. Dakle zaista se radi o kvalitetu drveta, ne o geopolitici.

Nisam radio tako nesto, ali bih gotovo smeo da se kladim da bi neko lepo osuseno parce tresnje radilo posao, samo se to tesko nadje, jako retko se vidi dovoljno debelo stablo tresnje, i to nekako uvek ugrabe ovi likovi sto prave fenseraj od namestaja, jer tresnja osim odlicnog kvaliteta nudi i predivne boje, bas poslastica za ljubitelje dobrog materijala!

E sad, ovo u vezi izazova... tvoje vreme, tvoje pare, tvoja gitara... Imam utisak da nisi osobito zainteresovan da cujes savet iz ovog domena, pa te ne bih vise gnjavio.

NURBS

Post by NURBS » 18 Dec 2008, 23:48

Ma sve je okej, rasprava je vise filozofskog karaktera. Sta bi bilo kad bi bilo. Nemoj ni ti da se vredjas ako na keca ne prihvatam tvoj hint.
Pitanje je kad cu ja da pocnem ovo da radim, obzirom na moju trenutnu situaciju. (off)
I ne pricam samo o geopolitici, nego i o psihoakustici, odnosno "naviknutosti" vecine prosecnih usiju na odredjene zvuke.
Sa postojecim stanjem mogu i moram da se slozim. I ja sam odrastao na Pejdzu, Kleptonu, Knopfleru, Gilmouru ali to ne mora da znaci da rok muzike uopste ne bi bilo da nema mahagonija i lipe.

Ja ni jednom nisam rekao da hocu da dobijem identican zvuk kao Gibson.
Zasto bih to radio? Cika Orvil, i cika Leo su odradili odlicno svoj posao. I fala bobu, ima gomila ljudi i robota koji kopiraju te gitare do u detalj.
Sve da kazemo da je zvuk Les Paula odnosno mahagonija "bolji" ili u bilo kom smislu pozeljniji od bilo kog drugog, to ne mora da znaci da je zvuk koji bi izasao iz gitare od bukve totalno neupotrebljiv.
Jel 10 % "losiji", Jel 100 posto drugaciji? Da li mozda instrument napravljen od bukve ispada iz stima ili kvari tonsku sliku celog benda?

I ovo mi je indikativno : http://meatexz.com/cheesyguitars/czechguitars.html
Cesi posle rata pravili gitare od bukve ili javora.

znaci kratka istorija
Frying pan 1931
The LOG 1941

Telecaster 1949
Gracioso 1953
Stratocaster 1954

I sad, samo zamisli da su posleratni Cesi imali marketinsku masineriju jedne posleratne Amerike. Znas o cemu pricam. U poslu si. Cist advertajzing.

Na kraju krajeva, i rekao sam u prvom ili drugom postu da hocu da probam.

NURBS

Post by NURBS » 19 Dec 2008, 00:13

nazalost, nisam mogao da izmenim prethodni post...
ovo je ustvari bolji link za te ceske gitare:

http://meatexz.com/cheesyguitars/resonet_gracioso.html

Post Reply