Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Highway One

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by Highway One » 09 Nov 2008, 21:34

Jedan savet , NE STAVLJAJ NI SLUCAJNO OSMICE AKO NAMERAVASH DA SVIRASH MAIDEN :lol:
malopre mi pukla prva zica dok zam vezbao solo za fear of the dark
ja taman da podimgnem zicu za pocetak onog brzog soloa(koji po 100 put vezbam) i ono pffff... , ode zica
A nema dve nedelje od kako sam nove zice stavio
Ali jbg , ovako mogu skroz da opustim ruke i da podizem sa opustenom rukom sto na desetkama nikako nisam mogao
Ali pokusaj da gitaru gledash uz uz vrat odozgo , u odnosu na telo i zice , pa ako mozesh proceni na koju stranu treba da okrecesh shipku
bridge ti ge izgleda vec namesten , ali ne zaboravi da ce da se podigne zbog tanjih zica .
Eto tolko :)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Nov 2008, 22:23

:) pa hvala, nemam ja toliko problema sa pucanjem zica (tacnije mislim da mi vise od godinu dana nijedna nije pukla)....
a sto se tice bridge-a, na ovoj mojoj gitari bridge ne moze sam da se podize (tun-o-matic) :wink:
inace danas sam imao probu sa jednim likom,oji svira jaaako slicno kao ja i tehnika,i muzika,i stil (isti profa nas je ucio) i on je stavio 9ke, jer nisu bile da se kupe 10ke, pa smo jedan drugom jadikovali :lol:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 10 Nov 2008, 00:20

Highway One wrote: Ali jbg , ovako mogu skroz da opustim ruke i da podizem sa opustenom rukom sto na desetkama nikako nisam mogao
Pa naravno da ne mozes kad nisi svirao dovoljno dugo da ti se navikne saka... :)
Stavi 10ke, sviraj ih neko vreme i videces da ces ih posle par meseci svirati sa istom lakocom kao i sad 8ce. :wink:

Rock-Ker

Post by Rock-Ker » 25 Nov 2008, 19:27

Kako povezati magnete, sheme sa Seymour Duncan sajta:

http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/

P.S. Ne znam da li je neko vec postavio ovaj link ali je vrlo koristan!!!

Pozz
RocK-KeR "South ALABANAT"

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 01 Dec 2008, 23:58

mucim se vec nekoliko dana i nikako ne mogu da napravim da mi poslednje (najdeblje) dve zice ne zuje...sve sam probao da zatezem,otpustam sipku,dizem,spustam bridge i nista....ima li neko ideju postajem ocajan :(

w437776

Post by w437776 » 02 Dec 2008, 22:58

Odnesi je kod majstora, sjebaces nesto.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Dec 2008, 09:22

Ja bih malo da spustim zice na mojem Stratu, jerbo nisam SRV, nisam iz Teksasa, a i moj nacin sviranja podrazumeva podosta legata, a elegantan legato je sa ovoliko podignutim zicama krajnje tesko postici. :(

Da li se na ovoj strani nalazi dovoljno informacija:
http://www.icepoint.com/guitar/Setting% ... %20guitar/ (sekcija SETTING THE ACTION/STRING HEIGHT i SETTING INTONATION) ili ce za ovu akciju biti potrebno neko vece znanje i neka suptilna, iskusna ruka? :)

Sava

Post by Sava » 19 Dec 2008, 10:17

sinisake wrote:Ja bih malo da spustim zice na mojem Stratu, jerbo nisam SRV, nisam iz Teksasa, a i moj nacin sviranja podrazumeva podosta legata, a elegantan legato je sa ovoliko podignutim zicama krajnje tesko postici. :(

Da li se na ovoj strani nalazi dovoljno informacija:
http://www.icepoint.com/guitar/Setting% ... %20guitar/ (sekcija SETTING THE ACTION/STRING HEIGHT i SETTING INTONATION) ili ce za ovu akciju biti potrebno neko vece znanje i neka suptilna, iskusna ruka? :)
Ima dovoljno informacija, ali...

Nikada ne pokušavaj da podesiš akciju ispravljanjem vrata. Proveri vrat tako što ćeš stisnuti žicu kako je inapisano na prvom i 17-om pragu pa negde na sredini oko 8-og praga žica mora da bude malo iznad praga, aproksimativno 0,1-0,2 mm. Na kraju sviraš pa vidiš da li je potrebna kakva minimalna korekcija.

Visina žica se podešava na onim sedlima preko kojih prelaze žice i bitno je da visina žica prati oblik zakrivljenosti vrata. Visinu podesiš prema sopstvenim željama i načinu sviranja, bitno je da ne odeš prenisko pa da žice zvone ili da ne možeš da saviješ žicu jer ti sledeća smeta. Veći problem od tog će ti biti nabavka malog colovnog imbusa za podešavanje sedala.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Dec 2008, 10:23

Hvala!
Evo sad sam uzeo gitaru i gledam. Dobio sam neki imbus uz nju, a prodavac je rekao da ga cuvam kao oci u glavi, jer se tesko nalazi... Sad cu da vidim da li je taj...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Dec 2008, 10:38

Ele, imam imbus, pritiskam pragove, i ja ne znam kako vi to merite/procenjujete, ali imam utisak da je razmak izmedju e zice i praga malko veci od propisanog...
To bi valjda podrazumevalo zezanje sa vratom, a to sam sigurno necu raditi.

Inace, sve te Strat DLX gitare koje sam probao su imale ovakvu (ocajnu) akciju... Imam utisak da su to ovi Mitros majstori ''doterivali'' fabricki rad.

istiqrac

Post by istiqrac » 19 Dec 2008, 11:45

Nisu to ovi iz mitrosa meni je dlx strat kupljen u guitar centru u Detroitu i imao sam istih problema. Sipka u vratu nije bila uopste zategnuta, tako da ako ne zelis sam da cackas nosi kod nekog ko zna da ti sredi, ja sam svoju sam sredio i sad sljaka kao san!!!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Dec 2008, 11:57

E, hvala ti, sad samo da nadjem nekog ko zna. :(

Jbt, kad kupujes gitaru ~ 1000 evra ni ne mislis o ovakvim glupostima, ali ocito treba misliti o svemu. :)

Sava

Post by Sava » 19 Dec 2008, 17:28

Nema veze koliko gitara košta, ona mora da se podesi na ispravne vrednosti, a različita su podešavanja za različitu debljinu žica koje koristiš. I Ferrari se šteluje povremeno, verovao ili ne! Dakle, ja taj razmak podešavam uglavnom od oka jer sam to kod Strata već uvežbao. Ranije sam koristio tanku plastiku koju sam prethodno merio šublerom, moguće je koristiti i tkzv. špijun listiće kojima se meri zazor na svećicama ili ventilima. Ponavljam, kasnije sviraš pa vidiš da li žice negde kače pragove pa koriguješ. Slobodno uzmi taj imbus koji si dobio i da bi smanjio taj razmak moraš malo da zategneš šraf (udesno), ali ne za više od četvrt kruga. Onda proveriš šta si uradio pritiskanjem žica kako je već rečeno pa sviraš pa ponovo koriguješ i sve tako dok ne namestiš idealan oblik vrata da se po celoj dužini svira jednakim pritiskom i da žice ne zvone nigde. Onda podesiš i sedla. E sada, sumnjam da si dobio i taj mali colovni imbus, ako jesi super je jer ćeš moći kompletan setup vrata sam da odradiš.

dweezil

Post by dweezil » 19 Dec 2008, 17:47

da si kupio Ibanez ne bi imao takvih problema. A za soma si mogao da uzmesh bash bash dobrog. :mrgreen:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Dec 2008, 18:01

dweezil wrote:da si kupio Ibanez ne bi imao takvih problema. A za soma si mogao da uzmesh bash bash dobrog. :mrgreen:
He, he, ali moja shred karijera je davno zavrsena. :wink:

Zezam se, ne znam, ovom sam se carstvu privoleo, pa to ti je... :)

@Savo, ne znam... Bojim se da to uradim sam. :)

Post Reply