Izbor magneta za gitaru koju pravim?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vbraca
vrabac

Re: Izbor magneta za gitaru koju pravim?

Post by vbraca » 19 Dec 2008, 00:32

Jolana je ograda a ne gitara, stoga ni slucajno nemoj gledati od kog su oni drveta radili!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Dec 2008, 00:54

NURBS wrote:...to ne mora da znaci da je zvuk koji bi izasao iz gitare od bukve totalno neupotrebljiv.
Niko to nije ni rekao. Postoji, prosto, mogućnost da telo gitare od bukve počne da se "ponaša". Čak je i jasen sklon krivljenju ako se telo za gitaru napravi od jednog komada jasena, a jasen spada u hardwoods. Ukupna tenzija žica je (zavisno od samih žica) od 40 do 80 kilograma (zaboravio sam tačne cifre, ali to je lako proveriti), i ta tenzija deluje svaki dan, ceo dan. Osim toga, šta ako hardver počne da ti "otpada" sa gitare - tremolo se razglavi, ili tremolo claw iščupa iz drveta - zato što bukva ne može da izdrži vibracije koje tresu šrafove koji su pod pritiskom?

Mora se misliti kako će gitara izdržati težak svirački život - svako okidanje žica je stres za drvo, akamoli transport i neizbežni udarci, padovi itd.

Ako nećeš o tome da misliš - tvoja stvar. Ali razmisli barem o ovom: svi smo mi bili neiskusni i nismo mogli dobro da procenimo vrednost naših ideja, pa su nam se činile genijalnijim nego što su zapravo bile. U međuvremenu smo shvatili da nismo jedini kojima su razne pametne i manje pametne ideje padale na pamet, i da postoje dobri razlozi zašto ideje koje su se nama činile jako dobrim nisu zaživele.

Ili, kraće rečeno - da je bukva toliko dobra za gitaru, barem bi jedna velika kompanija imala trenutno u ponudi električnu gitaru sa telom od bukve.

NURBS

Post by NURBS » 19 Dec 2008, 12:53

ok, prekinite sa popovanjem.
sad cete reci da tupim, ali i dalje vam je jedini argument "to niko ne radi".

I samo, da ne shvatite pogresno moj background..
Naime, imam tri'es i kusur godina, prosecno iskustva u finom radu sa drvetom (iako ne sa instrumentima) i industrijski sam dizajner. Odnosno, nisam neki tek zaludjeni klinac kome je "dunulo".
Poznajem Industriju, kompromisna resenja i pad kvaliteta u mas produkcijskim sistemima.
U startu cak nisam bio siguran da li cu telo raditi od bukve ili od nekih komada komada javora koje imam. Ali sad osecam izazov.
Nemam nameru da preuzmem market share fendera. Ideja da se pravi telo od bukve cak nije ni "ideja".
Postoji mogucnost da se to uradi, i pitam se zasto ne bi. Pa sta ako to niko ne radi? Uostalom, rukovodim se filozofijom da u zivotu ne mozes postici bog zna sta ukoliko ides utabanim putevima. Zivi bili pa videli.

I po netu nisam nasao ni jedan komentar koji explicitno kaze zasto se bukva ne bi koristila. Svi se svode na: "pa znas, to niko ne radi...", neki cak komentarisu kako ta tela imaju dobar sustain, a la orah.

2 vbraca.
Da, jolana jeste ograda, ali mislim da je bas Rocket negde opisivao neku svirku gde se iznenadio zvukom neke Jolane, sa nabudzenim magnetima. (mozda gresim).

2 Rocket: Svi te probleme koje si naveo su inzenjerske prirode i resivi su, cak se pojavljuju i na instrumentima od uobicajenih materijala. I "savrsene" gitare imaju svoje boljke i mane. Sve je pitanje samo onoga sto hoces da postignes.

Ovo sto sam ja utripov'o je experiment. I to kazem po dvanaesti put. To sto ce mozda da bude propast, me nece spreciti da probam, mozda i dvaput.
Koliko vidim, ti budzis efekte. Kloniras postojece, experimentises i pravis nove. Pitam se zasto? Da li si svaki put napravio nesto fantasticno i neponovljivo?
Cenim da nam je poriv da radimo ove stvari zapravo jaaaako slican.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Dec 2008, 13:20

Pa ok, ne dopadaju ti se nasi argumenti, koje si onako nosalantno sveo na "niko to ne radi" mada zapravo nije tako... nego nisi bas pazljivo citao... Ali sta je tvoj argument? "Tako je radila Jolana!" "Ja cu tako, jer mi se tako 'oce!" I jos nas "okrpis" kako popujemo...

A sve to zato sto je neko pokusao da ti skrene paznju onako prijateljski i najdobronamernije...

Evo ovako, ja sam uz oca vec kad sam imao 7 godina poceo da radim s drvetom, mozda sam imao 9 kad sam od punog komada drveta dletom izvukao korito broda za maketu, a kasnije nastavio da se s drvetom bavim na razne nacine, nesto zbog namestaja, nesto za predmete ukrasne prirode, pa sve do pripremanja i postavljanja krovnih greda... I imam tih tri'es kusur godina, sto ce reci ne petljam s time od juce. S gitarama se petljam svakojako od kad sam imao 10 godina. Trenutno radim na svojoj prvoj elektricnoj gitari, a pre toga sam 2 godine skupljao podatke i detaljno ih proucavao. Na osnovu svega gore navedenog ti kazem da bukva nije pravi izbor drveta, ali sam se vec u prethodnom komentaru ogradio, racunam da je to tvoje pravo, radi sta hoces. Samo nemoj kamenom po ljudima koji niti ti rade o glavi, niti ti savetuju nesto sto bi ti nanelo stetu u zivotu.

Jedna stvar je biti sklon eksperimentisanju, a druga stvar je biti sklon pisanju istorije od prve strane. Ako je vec to tvoja prva gitara, daleko je mudrije da je uradis kako je to vec provereno, a kasnije da eksperimentises. Ako je prvi pokusaj nekakva skola, valjda treba da se kroz skolu ide postupno. Opet kazem, samo si dobio dobronameran savet, i nije lepo da reagujes tako.

Da, porediti gradnju gitare i izradu pedal efekta je neadekvatno iz 101 razloga, i sve se nadam da tako ocigledne stvari mozemo da prihvatimo kao aksiom, da ovo ne bi bila jos jedna maratonska rasprava bez cilja.

Za kraj te molim da napravis gitaru od bukve. Napravi odmah 2, za svaki slucaj. Onako, meni u inat...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Dec 2008, 13:25

O ljudima možemo da sudimo samo na osnovu onog što napišu - dok nisi napisao da imaš background sa drvetom i dizajnom, naše je bilo da te smatramo za amatera sa idejom... razumećeš, niko od nas nije vidovit.
NURBS wrote:...ni jedan komentar koji explicitno kaze zasto se bukva ne bi koristila.
Već je pomenuto: na stranu što se bukva ne opisuje kao tonewood, ona se ne označava ni kao hardwood. Ja nisam stručnjak za drvo, pa je nedostatak te dve oznake dovoljan da mi ulije skepsu.

Sad ti reci nama, kao stručniji - da li si apsolutno siguran da će telo od bukve podneti tenziju žica i pokretni hardver?

NURBS

Post by NURBS » 19 Dec 2008, 13:46

A sve to zato sto je neko pokusao da ti skrene paznju onako prijateljski i najdobronamernije...
ih bre nemo se uvredjavamo.
pa moj post je ustvari bio pitanje u vezi sa magnetima, i jedino mi je guvnor odgovorio i prokomentarisao sa mnom tu temu.

Svi ostali su se odmah osetili prozvanim da mi objasne nesto sto ustvari nisam ni pitao.
Ja cenim tvoje iskustvo, cak bih voleo da se upoznamo i popricamo o svemu tome, ali Bukva or NOT, ustvari nije bila tema.
Ako obratis paznju na uvodni post, moje pitanje nije: da li je pametan izbor koristiti bukvu, nego, posto sam je vec recimo izabrao, kako da kompenzujem neke ocekivane karakteristike.
Jasno mi je da ste dobronamerni, ali i malo pokusavate da mi objasnite nesto sto mozda i sam znam, i da demonstrirate znanje.

I nisam poredio tehnikalije pravljenja pedal efekata i gitara, vec poriv da se radi bilo sta od toga.

Jasno je meni da su i mahagoni, i jova, i lipa, i breza i spanska kedrovina "bolji". Odnosno da ih koriste priznati lutijeri. Pa sta?
Imam neke ideje vezane za drugacije gitare, koje NE zelim da pravim od bukve.

Ti hoces da imas perfect sounding gitaru iz prve. Ja necu. Nije mi cilj da kloniram neku poznatu gitaru. Ni oblikom ni zvukom. Da li me to cini manje upucenim u problematiku?
Ako je vec to tvoja prva gitara, daleko je mudrije da je uradis kako je to vec provereno, a kasnije da eksperimentises.
To je naprimer tvoje misljenje, sa kojim ja imam svako pravo da se uopste ni najmanje ne slozim.

Sad ti reci nama, kao stručniji - da li si apsolutno siguran da će telo od bukve podneti tenziju žica i pokretni hardver?
Nisam :)
pa?

SVE moz' da se resi.
Laminiranjem, menjanjem konstrukcije, dodavanjem delova... smirglanjem, busenjem, lemljenjem...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 19 Dec 2008, 14:16

Hm, pitanje je kakvi magneti za gitaru od drveta cije tonalne karakteristike niko ne poznaje? Tesko pitanje, ali posto vidim da mislis da je elektronika bitnija za krajnji ishod tonalnih karakteristika instrumenta (iz iskustva menjanja najmanje par desetina magneta u mojim gitarama - uglavnom DiMarzio, SD i EMG- ne bih se slozio sa tobom) a opet velika je verovatnoca da bukva ne bude rezonantna bas previse, moj ti je savet da se ne trosis i uzmes neku jeftiniju opciju, kao sto su npr. Golden Age. Nista ti ne vrede kvalitetni magneti ako je drvo gluvo, ali opet to neces znati dok te ne izradis to sto si naumio. Doduse, ako cemo iskreno, ni meni nije bas jasno zasto si bas odabrao bukvu kad kod nas ima provereno egzoticnijih i verovatno tonalno interesantnijih vrsta drveta (kruska, tresnja, orah)a i komad mahagonija dovoljan za telo gitare je oko 25e, ali dobro, svako ima pravo na sopstvene subove mazohizma :) Srecno, nadam se da ces postovati rezultate rada.

NURBS

Post by NURBS » 19 Dec 2008, 14:26

ali dobro, svako ima pravo na sopstvene subove mazohizma :) Srecno, nadam se da ces postovati rezultate rada.
Konacno neko ko me razume..
A sto se magneta tice... pa ja UVEK mogu da ih izvadim i ugradim u drugo telo, a od ovog da susim meso. ;)

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 19 Dec 2008, 14:31

NURBS wrote:
ali dobro, svako ima pravo na sopstvene subove mazohizma :) Srecno, nadam se da ces postovati rezultate rada.
Konacno neko ko me razume..
A sto se magneta tice... pa ja UVEK mogu da ih izvadim i ugradim u drugo telo, a od ovog da susim meso. ;)
Bas tako, mozda bolje da napravis gitaru pa onda da biras magnete? Ili da kupis neke industry standard npr. Sh4 SD ili Di Marzio Paf Pro, oni rade dobro u sta god da ih stavis.

NURBS

Post by NURBS » 19 Dec 2008, 16:41

pa da...

ja i jesam pominjao SH4, to su Jeff Beck pickupovi. SD JB i SD JB Jr. Skapirao sam da je to magnet koji ce i na serpi zvucati dobro, pa reko da probam. Duncanovi alnico 2 pro zvuce jaaaaako slicno na klipovima. Znaci, ustvari nisam napravio neku gresku u izboru magneta.
Znaci Di Marzio Paf Pro... okej, tefterisem... Thanks

Na njihovom sajtu su soundbites skinuti iz umixovanih studijskih verzija pesama, sa efektima na gitari + ostatak benda, tako da ustvari uopse ne mozes da provalis sta sam pickup radi. I da ga uporedis sa slicnima.

Ima li nesto sto daje tako fin mek zvuk a da kosta manje?
Jel ima na netu neka "baza uporednih testova" magneta... ono, kao, frequency response, klipovi...

The Mask AE

Post by The Mask AE » 09 Apr 2009, 11:58

vbraca wrote:Jolana je ograda a ne gitara
Dugujes mi 1000 dinara za krsenje autorskih prava! Moze i 1xpivo :roll:

:ziveli:

Santana

Post by Santana » 09 Apr 2009, 12:27

jeff beck SH-4 je dobar izbor.
samo za ritam je malo lepsi aph-1 to su oni slesovi sejmuri

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Apr 2009, 16:24

Ozivljavanje teme posle 3 meseca i 20 dana :ma bravo:

Post Reply