Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
dweezil

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by dweezil » 19 Dec 2008, 18:06

jao bre kakve predrasude, svasta, ma zeam se malo, dobra je to gitarica i meni se bash ta boja svidja i taj fazon, i sto je maple fretboard.
A to sa podeshavanjem shipke u vratu samo nemoj mnogo da preterujesh, ne mozes nista da zeznesh. Mala sedla na bridgu slobodno podeshavaj kako ti odgovara.

guv'nor

Post by guv'nor » 19 Dec 2008, 18:19

@SINISAKE

Kako ja nameštam šipku u vratu (nisam izmislio, već preuzeo od gitariste čija je gitara, po mom ukusu, uvek vrhunski nameštena) :mrgreen:
Možeš da probaš, pa ako ti se ne svidi, uvek imaš standardnu metodu koju preporučuje Sava ili sam Fender.

Pritisnem prvi i poslednji prag na vratu (radim za svaku žicu posebno), naravno, prvi pritisnem kažiprstom leve ruke, a poslednji npr. kažiprstom desne ruke.
Domalim, srednjim ili malim prstom leve ruke okinem žicu koja je pritisnuta.
Poenta svega je da žica nesmetano zvoni, ali kada levom rukom lagano povučeš vrat prema sebi žica prestane da zvoni, tj. bude "ugušena" od strane pragova.
Nadam se da nisam previše konfuzno objasnio. :)

Ostala podešavanja su prema ukusu, a odnose se na sedla i visinu tremola.

P:S: Znam da nije po knjizi, ali meni posle ovakvog setovanja gitara radi onako kako ja to zelim :D

Highway One

Post by Highway One » 19 Dec 2008, 18:53

sinisake wrote:
dweezil wrote:da si kupio Ibanez ne bi imao takvih problema. A za soma si mogao da uzmesh bash bash dobrog. :mrgreen:
He, he, ali moja shred karijera je davno zavrsena. :wink:

Zezam se, ne znam, ovom sam se carstvu privoleo, pa to ti je... :)

@Savo, ne znam... Bojim se da to uradim sam. :)
[youtube]2Sh1P0earDU&feature=related[/youtube]
Evo da te podseti na fini shredd 8)

Sava

Post by Sava » 20 Dec 2008, 10:37

guv'nor wrote:@SINISAKE

Kako ja nameštam šipku u vratu (nisam izmislio, već preuzeo od gitariste čija je gitara, po mom ukusu, uvek vrhunski nameštena) :mrgreen:
Možeš da probaš, pa ako ti se ne svidi, uvek imaš standardnu metodu koju preporučuje Sava ili sam Fender.

Pritisnem prvi i poslednji prag na vratu (radim za svaku žicu posebno), naravno, prvi pritisnem kažiprstom leve ruke, a poslednji npr. kažiprstom desne ruke.
Domalim, srednjim ili malim prstom leve ruke okinem žicu koja je pritisnuta.
Poenta svega je da žica nesmetano zvoni, ali kada levom rukom lagano povučeš vrat prema sebi žica prestane da zvoni, tj. bude "ugušena" od strane pragova.
Nadam se da nisam previše konfuzno objasnio. :)

Ostala podešavanja su prema ukusu, a odnose se na sedla i visinu tremola.

P:S: Znam da nije po knjizi, ali meni posle ovakvog setovanja gitara radi onako kako ja to zelim :D
I to je po "knjizi", naravno. Ovakvo podešavanje traži dosta iskustva pa je tu najveći problem. Dodaću samo opasku da nije uvek najbolje pritisnuti poslednji prag jer kod nekih gitara (posebno akustičnih) zna taj poslednji deo vrata da bude lagano savijen prema dole. Zapravo najbolje je stisnuti prvi ili drugi prag kapoom, a prstom onaj prag gde se vrat spaja sa telom pa gledati sredninu između te dve kote. Kod nekih gitara (Gibson) vrat se podešava da bude gotovo ravan tako da u toj situaciji nemaš čist ton. Poznajem nekoliko dobrih gitarista i oni uglavnom nemaju pojma o nekim visinama žica ili magneta u mm već sve podešavaju po iskustvu, osećaju i sluhu. Zato sam i napisao u prethodnom postu da gitara mora da se svira i da se dođe do momenta kada je svirljiva na svim delovima vrata, tada je sigurno ispravno podešen.

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Dec 2008, 15:28

Sava wrote:Dodaću samo opasku da nije uvek najbolje pritisnuti poslednji prag jer kod nekih gitara (posebno akustičnih) zna taj poslednji deo vrata da bude lagano savijen prema dole.
Verovatno mi je zbog toga akustična gitara još uvek nasetovana kao da sam je juče izvadio iz Dunava. :mrgreen:
Moraću uskoro da "provalim" kako ona treba da se setuje (tj. da posegnem za milimetrima i uputstvu).
Ali, da, prethodni post se odnosio isključivo na Stratocastera. (kod kojih takodje ima malih razlika u zavisnosti da li se šipka setuje na glavi, ili u korenu vrata)
Sava wrote:Kod nekih gitara (Gibson) vrat se podešava da bude gotovo ravan tako da u toj situaciji nemaš čist ton.
Za Gibsona ne znam (nisam nikada posedovao ili svirao duže od par sati :cry: ), ali poznajem gitaristu, koji dugo svira u jakim beogradskim blues i blues-rock bendovima, takodje ima super zvuk, a svoje Stratocaster-e setuje upravo tako.
Trudi se da vrat namesti tako da bude "apsolutno prav", pa sedla na kobilici podigne do samog maksimuma i tako nasetovan instrument radi skroz ok. Žice su tako malo "tvrđe", ali tada instrument njemu više odgovara.
:)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Dec 2008, 17:32

Ehm, sipku nisam dirao, ali sam se malo bavio ovim:
Image
i ovim:
Image

Sad su zice fino spustene, ne prenisko naravno, taman kako treba, ali... shebao sam intonaciju. (1. i 12. prag , harmonici, kako-tako, ali iznad i nije bas sjajno 3-4 cents razlike na amplitube stimeru)
Cak mi se cini da gitara posle tih akcija ne drzi stim (je li to normalno?)...

Sve u svemu, da li je to znak da cu ipak morati da pomeram vrat, ili se stvar moze doterati i bez toga?

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 20 Dec 2008, 17:50

sinisa brate to svak treba da zna... al neka nov si u fjender klanu necemo te posluziti poglavici ;)

intonaciju ako je to ono sto ja mislim namestas preko ove druge slike i npr. odsviras ton na zici na 3 pragu i na 15 pragu aka za oktavu vise i treba da su tonovi isti, a ako nisu onda zatezes i otpustas taj srafichic, simple as that, znatji ne bi trebao da zeznes intonaciju ;) i ovo naravno ponovis za svaku zhicu...
ljudi stimaju te srafove uglavnom na praznoj zici i na 12, a to bas i nije skroz ok, jer postoji ipak razlika izmedju tip 3 ili 5 praga i "nultog"... trebalo bi da nemas proglema sa tim...
a sto se tice stima, ja sam isto imao pregrst proglema sa fendjerima, probaj da namestis sve ok i intonejshn i akshn pa onda predji na vrat, ali zapravo je meni najvise na rastimavanje uticao tremolo... e sad kontam da na novom stratu deluxe americkom je tremolo ipak 15 puta bolji nego na meksickoj trubi ;)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Dec 2008, 17:56

Duane wrote:sinisa brate to svak treba da zna... al neka nov si u fjender klanu necemo te posluziti poglavici ;)
:oops: :hide:

Jbg, ja sam covek seljak, kupim gitaru i ocu odma da sviram, al' izgleda ne ide to tako...

Da, vidis, ja sam ''koristio'' praznu zicu, 12.prag i flazolet na 12. pragu. A koleza koji je vec dugo clan fender klana kaze da rastimavanje ne bi trebalo predugo da traje, treba malo da legne, kako on rece...
Sad cu opet da pipkam i vrtuckam, pa sta bude... :mrgreen:

xspaceman

Post by xspaceman » 20 Dec 2008, 18:07

MA druze samo se opusti i uzivaj! Pipkaj i vrtuckaj tvoju lepu gitru sto vise mozes...tako ces je pre uopznati! :) I mojne da se tripujes, jer ne mozes nista da zajebes! Jedino sipku nemoj bas da pretezes preterano! Predpostavljam da si sa gitrom dobio i papire i manual u kojem imas i slikovito prikazano i objasnjeno sve oko setupa tvoje gitre! Uzivaj!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 20 Dec 2008, 18:12

pazi svima nam je poznato da djitra NIKAD ali apsolutno NIKAD nemoze da ima savrsen stim na "nultom" i na 12 pragu i to mu dodje normalno, e sad fora je da se to svede na minimalnu razliku i sto se vise penjes po skali to je ton sve "rastimaniji" i ovo je normalno skroz... tako da mozda ono koristis 3 prag mesto prazne zice da se smanji ta minimalna greska jer ipak ume da bude osetno(veruj mi brate ja za ovije 5 godina 2 puta nisam svirao na nastimovanoj djitri ;)), pa probaj s' tim a ako neide onda vrti vrat pa sha bude ;)

inace nemoj da se cimas, chvrsta je to gitara, PROVERENO nemozes nista ozbiljno sjebati, a ovo ti prica covek koji je skidao vrat sa meksikanera jer je nije znao sta se nalazi ispod plocice, pa je teo da proveri, doduse sam za izvesno vreme shvatio nesto, tako da nisam skroz neuk...

Petroider

Post by Petroider » 05 Jan 2009, 02:16

ljudi mrzelo me da citam 7 stranica i ne znam dal je neko vec ovo pitao ali imam problem sa intonacijom tj. sve je ok samo mi na E zici (tanjoj) ne valja .Imam tune-o-matic kobilicu i znam (valjda) kako se namesta intonacija.Ton na 12. polju mi je nizi ili ti flat i najveci problem je u tome sto ne mogu da pomeram vise kobilicu ka vratu tj do kraja sam je odvrnuo ali ipak mi ne stima kako treba pa me zanima kako mogu da resim taj problem ???

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Jan 2009, 03:29

Duane wrote: inace nemoj da se cimas, chvrsta je to gitara, PROVERENO nemozes nista ozbiljno sjebati, a ovo ti prica covek koji je skidao vrat sa meksikanera jer je nije znao sta se nalazi ispod plocice, pa je teo da proveri,
To sam i ja radio.
Zapravo sam hteo da vidim kako radi ovaj micro tilt ili sta je vec posto nisam ni znao da postoji tako nesto pa sam skinuo vrat 2 dana nakon sto sam kupio gitaru... od tad nema sta nisam cackao na njoj.
O staroj gitari da ne pricam...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Jan 2009, 09:01

Petroider wrote:Najveci problem je u tome sto ne mogu da pomeram vise kobilicu ka vratu tj do kraja sam je odvrnuo ali ipak mi ne stima kako treba pa me zanima kako mogu da resim taj problem ???
Koj komplet zica koristis... probaj da zamenis komplet i stavis samo tu zicu za jednu meru deblju... ili tanju...

ako si na 0.009 stavi 0.008 ili 0.010 samo tu zicu.. jbga. ili na kraju obrni sedlo...

Eh, da koja gitara je u pitanju?

Petroider

Post by Petroider » 05 Jan 2009, 13:38

Slammer Special - SP2F (u primcipu covek mi odradio pragove soustio zice kako treba ) i valjala je intonacija mada znam da su mi zice izdrzale jednu godinu i jednostavno intonacija nije valjala ali kad sam pormenio zice intonacija je ponovo bila ok (valjda) i sad mozda treba ponovo da promenim.Jel se to jos nekom desava ?
p.s. kako mislis da obrnem sedlo ???
Image

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Jan 2009, 17:02

evo pet mene sa problemima, nadam se da ovu temu neko cita :) naime, kad sviram neke tonove,lepo,cisto i na praznim zicama,ali i kad pritisnem pragove cuje se kao neko treperenje...vec mesecima ne mogu da provalim sta je to...padalo mi je napamet da je onaj deo gde zica prelazi preko tune-o-matic bridge-a,ali ne mogu da procenim odakle zvuk dolazi...nekada mi zvuci kao da se cuje iz magneta,ispod magneta....ali cuje se u predelu tela.....da li neko zna na sta mislim uopste i kako to da resim? :) kada sviram ukljucen na pojacalo,to se ne cuje,tj. ne cuje se na pojacalu...

Post Reply