soliranje

Moderators: dejankuki, Reverse

Post Reply
clorox

soliranje

Post by clorox » 23 Dec 2008, 06:48

kako postici da se solaze cuju glasnije od rifova i akorda.
primer http://www.youtube.com/watch?v=1kG_CSfZ ... re=related
na 1:42 na ovom klipu krece solaza i cuje se kao da je dosnimljena, a gledao sam gomilu koncerata gde se taj efekat dobija uzivo. ja nikada nisam uspeo da dobijem nesto slicno. ili moram da se odpanjim ko konj da bi solo izleteo toliko iznad benda, a onda sam preglasan dok sviram rifove, ili se skoro uopste ne cujem.
jel fora u utisavanju i pojacavanju na gitari ili dodatnom boostu, koroscenju volume pedale, dodatnog pojacala... imam utisak da nije nista od ovoga

Historik
MF veteran

Re: soliranje

Post by Historik » 23 Dec 2008, 11:32

Premda sam ja uglavnom ritam/2nd lead gitara u mojim bendovima, iz mog skomnog iskustva nadglasavanja sa drugim gitaristima imam par preporuka za tebe. Pod jedan, mozes da smanjujes i pojacavas volume pot na gitari. To podrazumeva da se na pocetku probe/svirke pojacas dosta na pojacalu, a na gitari na 40-50%, a onda kad imas neki sollo i lead deo, pojacas dodatno. Druga varijanta je upotreba volume pedale, koja je manje-vise isto to, samo noznom tehnikom. Treca varijanta je upotreba dodatne pedale. Za naglasavanje sollo-a volim da upalim Compression sustainer, a sasvim lep boost daje i Boss Blues Driver (BD2). Takodje, ako ti je wah-wah vezan na kraju lanca efekata, i on moze da ti da lep boost, samo treba da znas da ga kontrolises. Naravno, odredjena promena dinamike sviranja (jace okidanje zica) se podrazumeva, jer se je kod solaza adrenalin veci, pa i kidas jace...

Jackson

Post by Jackson » 24 Dec 2008, 19:51

frenkvencje, frenkvencije, frenkvencije... moras da namestis EQ tako da se fenkvencije tvog instrumenta ne poklapaju ni sa jednim drugim i to je to, tako se "probijas kroz mix"

Dete epruvete
MF veteran

Post by Dete epruvete » 24 Dec 2008, 21:34

frekvencije, ne frenkvencije

Jackson

Post by Jackson » 25 Dec 2008, 02:12

lapsus :)

Dushan S

Post by Dushan S » 25 Dec 2008, 02:17

clorox wrote:kako postici da se solaze cuju glasnije od rifova i akorda.
primer http://www.youtube.com/watch?v=1kG_CSfZ ... re=related
na 1:42 na ovom klipu krece solaza i cuje se kao da je dosnimljena, a gledao sam gomilu koncerata gde se taj efekat dobija uzivo. ja nikada nisam uspeo da dobijem nesto slicno. ili moram da se odpanjim ko konj da bi solo izleteo toliko iznad benda, a onda sam preglasan dok sviram rifove, ili se skoro uopste ne cujem.
jel fora u utisavanju i pojacavanju na gitari ili dodatnom boostu, koroscenju volume pedale, dodatnog pojacala... imam utisak da nije nista od ovoga
Na procesoru - glasniji preset, delay, više srednjih
Volume pedala
Različiti kanali na višekanalnom pojačalu
Boost pedala - ili EQ koji samo digne nivo i pojača srednje, ili dist pedala koja "pogura" i pojača nivo usput, DS-1 OD-1, taj fazon.

Post Reply