Kako ozvučiti akustaru?

nenadnenad

Kako ozvučiti akustaru?

Post by nenadnenad » 27 Nov 2008, 14:37

Brat poseduje akusticnu gitaru Ibanez v70 dreadnaught i hteo bi da je ozvuci za nastupe...
Sta predlazete koji sistem, piezo, mikrofon, magnet i koje resenje?
Trazi se sto bolji odnos cena\performansi, stim da gleda da naravno dobije prirodan zvuk akustare i ne bi da je bushi.

Kristijan
Uvaženi član

Re: Kako ozvuciti akustaru?

Post by Kristijan » 27 Nov 2008, 16:14

Meni se cini da je piezo najprakticniji sistem, ali mi se najmanje svidja zvuk koji se tako dobije. Piezo reaguje na pritisak, i onda oslobadja elektricitet, pa vibracija trupa "pritiska" piezo element, ali sa jeftinijim piezo ozvukama dobija se ton koji je po meni suvise praskav, tvrd, ima prenaglasen percussion. Naravno, ima boljih piezo ozvuka, ali to kosta dosta. Moj poznanik ima gitaru koja ima kombinovanu ozvuku, goose neck mikrofon, i piezo, i na toj gitari ja nikad ne aktiviram piezo, daleko vise mi se dopada ono sto daje mikrofon. Opet, neki jeftiniji goose neck divlja sa mikrofonijom, i ume da pravi neprijatnosti na svirci. Magnet je vrlo praktican, ali je po meni dosta daleko od akusticnog zvuka. Opet, sve zavisi od modela, i para...

Nego da sacekamo mi da cujemo sta ce da kaze Viden, on ce dati najbolji savet.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Nov 2008, 16:27

Pa Viden koristi neke titanijumske komponenete za ozvuku i to radi EXTRA!
Moze da se cuje negde na pocetku njegove teme o izradi gitare.
Ja cu jos neki akusticni instrument kod njega da ozvucim. Npr. kad mi uleti neka solidna mecka...

viden

Post by viden » 28 Nov 2008, 12:11

Ima više načina da se ozvuči akustična gitara.
Neki su jednostavni i jeftini a neki zahtevaju više para i možda poneki "zahvat" na gitari.
Mirofoni "zabijeni" u telo gitare prave mnogo problema s mikrofonijom. Fabrički gitare tako ozvučene nemaju toliko izražene probleme ali je na njima mikrofon postavljen na "idealno" mesto, što će tebi pretstavljati izuzetan problem (praktično neizodljivo).
Piezo, naročito ako nije na pravom mestu, daje prilično mršav ton i može da posluži ali nije najidealnije rešenje.
Kako vidim da ne želiš bušiti gitaru ostaje ti nekoliko mogućnosti:
-piezo pickup koji se lepi na telo (jeftina varijanta ali je obavezno probaj). Ponekad može da izvuče pristojan ton a ponekad da bude potpuno neupotrebljiv.
-magnet koji se montira u rupu - jednostavno rešenje ali kao što si dobio informaciju pomalo daleko od akustičnog zvuka.
-možda za tebe idealno rešenje ali, naravno, najskuplje (verovatno skuplje od gitare) - sistem koji se takodje montira u rupu, polukružnog oblika, nekada ima samo mikrofon, nekada u kombinaciji sa piezom, sadrži preamp sa ton kontrolama (a ponekad i procesor). tipičan primer takvog rešenja je npr.ovo : http://www.maric.co.yu/srp/proizvodi/?c ... 2=41&l3=54

nenadnenad

Post by nenadnenad » 28 Nov 2008, 12:48

Koristili smo magnete sa stare melodije country za ozvucenje akustara i ton je bio negde izmedju akusticne i elektricne mada nije bio bas idealan posto nije bilo kontrola za magnet i visina nije bila podesena a i ko zna koji je kvalitet magneta - verovatno osrednji - no i akustare su jeftine u principu 80-150eu....a tek pojacala skroz druga prica...Najlakse je svirati neku punkerstinu ili metalistinu :D

Recu mu da proba piezo pa posle nek vidi sta ce da kupuje.

SoldierOfFortune

Post by SoldierOfFortune » 03 Jan 2009, 18:38

EVo kako sam to ja uradio:
http://www.box.net/shared/qy9xi1oj7m... Home made....:D

nenadnenad

Post by nenadnenad » 03 Jan 2009, 21:23

SoldierOfFortune wrote:EVo kako sam to ja uradio:
http://www.box.net/shared/qy9xi1oj7m... Home made....:D
Box.Net
No shared files/folders found.
Please email support@box.net for support

davidgilmour

Post by davidgilmour » 05 Jan 2009, 22:56

mozda idem u offtopic, ali jedno pitanje

Je li bolje ozvuciti akusticnu (ako ti se dopada njen zvuk) ili kupiti novu (ozvucenu) ??

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Jan 2009, 09:07

To zavisi kog je kvaliteta akusticna koju vec imas. Ako je instrument iz nekog nizeg ranga, obicno nemas racuna to da radis, jer ozvuka verovatno kosta vise od samog instrumenta. S druge strane, ako nisi spreman da das ozbiljne pare za ozvucenu gitaru, kupices gitaru sa ne bas sjajnom ozvukom, koja daje onaj sinteticki ton prezasicen percussion momentima... O kojoj gitari je rec, koju imas, a koju bi eventualno kupio?

davidgilmour

Post by davidgilmour » 08 Jan 2009, 03:10

imam jamahu f310, dopada mi se zvuk dosta :) jos jedan offtopic ----- pala mi je gitara (sta da radim, kriv sam) i ne znam da li je od toga, ali kada bend-ujem 15 prag B zice za stepen, dobijem tako grozan ton, kao da je buzz, ali sta znam .... meni se cini da je fret malo otisao, ali sve izgleda normalno :) ako se neko nadje, nek pomaze ....

elem... ako bih uzimao ozvucenu, verovatno bi bila neka iskog kvaliteta, ako ne i ista marka samo ozvucena.... :) a mozda je bolje da ozvucim ovu, pa kad skupim pare da uzmem neku besnu ali ozvucenu :) mislim, ne steti akusticnosti kad se svira bez ozvuke? :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Jan 2009, 11:14

Nisam siguran da ces nesto pametno postici ako ozvucis tu akusticnu. Za sta planiras da je koristis tako ozvucenu? Za snimanje i dalje smatram da je bolje ulagati u mikrofon, bas ne volim snimke koji nastaju kad se koristi jeftinija piezo ozvuka. Piezo je po meni praktican za zivi nastup, pogotovo ako je u pitanju muzika koja je dinamicnija, ili ako je prostor za svirku tesniji, pa ne mozes bas da se ukopas na stolici pored mikrofona. Ako za takvu namenu hoces ozvucenu... pa ne znam sta da ti kazem... mozda ti za tako nesto treba malo "jaci" instrument.

Sto se tice fret buzza, nista se ne moze reci dok se ne vidi. Da se nije slucajno vrat malo uvrnuo pri padu? Odnesi gitaru kod majstora, mislim da je to najsigurnije.

Duksey

Post by Duksey » 20 Jan 2009, 02:43

Ljudi pomagajte! :)
Ja i kolega hocemo da ozvucimo akustare. Meni najbolje resenje predstavlje onaj magnet koji se srafi na rub rupe rezonantne kutije, i on dosta podseca na onaj single - coil magnet koji vidjamo na el. gitarama.
Problem je u tome sto ne znam gde to ima da se kupi i ko to montira ( mada mogu i sam da montiram ).
Ako znate nesto o tome ili o nekoj drugoj varijanti ozvuje osim mikrofonske koja je dostupna u nasoj zemlji, jer, koliko sam
primeti, na internet sajtovima prodavnica nema skoro nista o tome.
Hvala u napred!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Jan 2009, 08:34

U pravu si, na sajtovima zaista ne vidim neke informacije koje bi tebi sada značile. Međutim, domaći prodavci imaju jako čudnu naviku da često na sajtu imaju nešto što nemaju na lageru, a kad odeš lično, pronađeš nešto što nije bilo na sajtu... Kako i zašto - zaista ne znam, nisam se nikad bavio trgovinom, pa se ne razumem u problematiku. Tek za te malo ređe kombinacije moraš ili da zoveš telefonom, ili da odeš lično.

Znam da je kod Marića bilo svašta od ozvuke za akustične instrumente, ali oni drže, čini mi se, isključivo Fishman. Pričam ti iz druge ruke, ali ti pričam ono što sam čuo od ozbiljnih ljudi do čijeg mišljenja mi je stalo - trenutna Fishman ponuda košta previše u odnosu na ono što nudi. Generalno je kod nas slaba ponuda te opreme, recimo ja se ne sećam da je neko oganizovano i uredno snabdevao tržište sa B Band sistemima ozvuke, što je prilično čudno... Tako da je teško dati savet, kada je izbor tako mali.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Jan 2009, 09:01

Žao mi je što dupliram post, ali sam se naknadno setio nečega što vredi pomenuti ali već je bilo kasno za edit postojećeg posta.

Ono što dodatno menja situaciju, i što komplikuje žvot kad pokušavaš da nađeš rešenje za ozvuku, jeste činjenica da piezo elementi koji su korošćeni u raznim gotovim proizvodima imaju veoma različito poreklo. Opšte gledano, piezo je samo naziv za način iniciranja elementa da proizvede elektricitet, znam da naziv ima poreklo u nekoj grčkoj reči koja znači "pritiskati", ali ono što može da bude upotrebljeno kao piezo element je i kvarc, i sintetički kvarc (galijum fosfat), i PZT (neka kombinacija olova, cirkonita i titanijuma), i još mnoooogo drugih kristalnih struktura, to je čitava nauka... I zapravo još uvek nije sasvim istraženo. Od kad je madam Kiri otkrila fenomen piezo elektriciteta, prošlo je 100 godina dok se ta grana u fizici nije ozbiljno razmahnula da zaista i služi ljudima. To dodatno otežava svakome od nas da napravi neku zaista kvalitetnu samogradnju. Ljudi rasturaju digitalne satove, rashodovanu medicinsku opremu, rashodovane merne uređaje, pa eksperimentišu sa piezo elementima koje tamo nađu... ali sve je to pipanje u mraku... a drugo nam i ne ostaje kad je tržište ovako slabo snabdeveno.

Duksey

Post by Duksey » 20 Jan 2009, 14:03

Hvala. Danas mi je spomenuto da postoji neka radionica, da li na Medakovicu ili pre Medakovica, tako nesto nije znao covek tacno jer je iz pete ruke informacija, gde covek ugradjuke jeftinije takve magnete. Kaze da je pre dve godine neki lik platio za to oko 2000 dinara. Znaci rec je o tim jeftinim elementima. Da li neko zna nesto o tom servisu / radionici / prodavnici ?

Post Reply