Samogradnja Marshalla JCM 800 (model 2204)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

MICKEY
Location: ...to ti je tamo, jedno selo kod G.Milanovca, zove se Cacak

Samogradnja Marshalla JCM 800 (model 2204)

Post by MICKEY » 17 Jan 2009, 23:17

Nasao sam na na netu neku shemu Marshall jcm 800 2204 model od 50 W.
Zanima me sledece:

Da li se iko upustao u pravljenje ovakve stvari i kakvi su rezultati?

Kako da proracunam transformatore za isti, ili gde bih mogao da ih nadjem?

Da li neko ima proracun kutije za JCM 800?

HVALA!!!!

nenadnenad

Re: Samogradnja Marshall-a

Post by nenadnenad » 18 Jan 2009, 01:52

Ako nisi electronics wizzard , mani se corava posla...lampashi jos rade sa visokim naponima pa se mozes ubiti u roku od odma.

http://acapella.harmony-central.com/for ... t=tolexing

izrada head cabineta... cini mi se da ovog linka nema u sticky-u u podforumu Izrada i odrzavanje muzickih instrumenata, za sve ostalo sticky.

MICKEY

Post by MICKEY » 18 Jan 2009, 02:33

Nisam bash neki wizard, ali nisam ni toliki debil da se hvatam u strujno kolo :D

Nisam radio sa cevima, ali ipak znam da se struja ne nosi u kofi (ipak studiram elektrotehniku).
Najveci problem mi je proracun izlaznog trafoa, da se ne lazemo, rad sa lampama je mnoooogo jednostavniji nego sa tranzistorima i integrisanim kolima.
Hvala ti puno, ako neko zna kako da proracunam izlazni trafo, ali bash ovaj za JCM 800 50 W, bicu mu vecni duznik...

BluesBoy

Post by BluesBoy » 18 Jan 2009, 03:48

Midza, mani se ti corava posla... Nego da ti ja prodam pojacalo! :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 18 Jan 2009, 08:47

Znaci jos jedan kolega elektrotehnichar :D

Pogledaj u testovi i recenzije P&K pojacalo koje je Rocket-u napravio HillBilly. On pored pojacala radi i trafoe pa kontaktiraj njega.

Sava

Post by Sava » 18 Jan 2009, 10:25

MICKEY wrote: Najveci problem mi je proracun izlaznog trafoa...
To je najmanji problem, najveći problem je IZRADA tog trafoa!
MICKEY wrote: da se ne lazemo, rad sa lampama je mnoooogo jednostavniji nego sa tranzistorima i integrisanim kolima.
Kada budeš napravio nešto sa lampama javi se ovde ponovo sa utiscima o jednostavnosti izrade!

nenadnenad

Post by nenadnenad » 18 Jan 2009, 10:53

MICKEY wrote:Nisam bash neki wizard, ali nisam ni toliki debil da se hvatam u strujno kolo :D

Nisam radio sa cevima, ali ipak znam da se struja ne nosi u kofi (ipak studiram elektrotehniku).
Najveci problem mi je proracun izlaznog trafoa, da se ne lazemo, rad sa lampama je mnoooogo jednostavniji nego sa tranzistorima i integrisanim kolima.
Hvala ti puno, ako neko zna kako da proracunam izlazni trafo, ali bash ovaj za JCM 800 50 W, bicu mu vecni duznik...
kazem ti opet, pogledaj sticky...ako nisi nasao proracun onda nisi ni potrazio.Tamo nema samo saveta za odabir drveta, tolexa, ili sema za razno razne kutije nego linkovi za desetine foruma koji se bave svakim aspektom izrade pojacala.

Marko_chupavi
MF veteran

Post by Marko_chupavi » 18 Jan 2009, 18:30

pa valjda nece sam da pravi trafo... pa trafoi bar mogu da se kupe po zelji i specifikajiji... a nisu ni spektakularno skupi... ja zanam da trafco to radi, mislim da su u tosinom bunaru...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Jan 2009, 22:59

Marko_chupavi wrote:pa trafoi bar mogu da se kupe po zelji i specifikajiji... a nisu ni spektakularno skupi... ja zanam da trafco to radi, mislim da su u tosinom bunaru...
Dete moje, ovaj, dete moje. Ne skači sebi u usta.

To što Trafko i ostali rade su torusni trafoi.

MICKEY

Re: Samogradnja Marshalla JCM 800 (model 2204)

Post by MICKEY » 19 Jan 2009, 15:59

Hvala ljudi! Ako neko ima jos neke ideje, neka se javi...
A ako uspem da napravim ovo chudo, javljam se ja, pa ko zna, mozda ce se jos neko usuditi na ovaj poduhvat...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 19 Jan 2009, 17:20

mozes probati da kupis amp kit u nekoj susednoj drzavi ili da narucujes preko neta :) mada ne znam kako ces proci.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2009, 17:30

nenadnenad wrote:...mada ne znam kako ces proci.
Platiće shipping, carinu, porez i PDV, baš kao da naručuje bilo šta drugo.

Najpovoljniji kitovi bi trebalo da su Veberovi (http://taweber.powweb.com/store/kits.htm), mada kvalitet raznih modela varira i ne znam da li Džerald nudi trafoe za 220V ili ih ima samo za američku struju.

Najpopularniji kitovi po pitanju "kvalitet / cena" su Ceriatoneovi (http://www.ceriatone.com/), i imali smo veliku čast da njihov odlični 18W Maršal kit bude predstavljen i na našem Forumu - viewtopic.php?f=43&t=5470&p=61216&hilit ... one#p61216

Najbolji kit ikad je Vintage Hiwatt Restorations Custom 100 (DR103) kit - http://www.vintagehiwattrestorations.co ... ucts_id=49. Znam da deluje kao velika cena, ali ti trafoi su najbliže što će ijedan smrtnik ikad prići šefildskom čeliku originalnih Partridža.

MICKEY

Post by MICKEY » 19 Jan 2009, 18:54

Jbg, nesto kontam, lako cu napraviti ulazni trafo, nasao sam gde mogu da kupim cevi po sasvim prihvatljivoj ceni,
jedini problem je izlazni trafo. Ako kupim gotov, platicu ga koliko i lampe i ulazni trafo i sve ostalo zajedno, pa gledam da pobegnem od tog resenja.
Ako neko mota izlazne trafoe, neka ostavi pp... Hvala vam...

mensur87

Post by mensur87 » 21 Jan 2009, 13:02

MICKEY wrote:Jbg, nesto kontam, lako cu napraviti ulazni trafo, nasao sam gde mogu da kupim cevi po sasvim prihvatljivoj ceni,
jedini problem je izlazni trafo. Ako kupim gotov, platicu ga koliko i lampe i ulazni trafo i sve ostalo zajedno, pa gledam da pobegnem od tog resenja.
Ako neko mota izlazne trafoe, neka ostavi pp... Hvala vam...
Mrezni trafo mora da ti bude oko 350W majmanje (da bi u svakom trenutku imao dovoljne rezerrve snage za izlaz),sekundar mreznog trafoa mora da ti bude 250-0-250V AC napona(200mA),i graejanje za lampe(6,3V - 4A).Trafomatic pravi torusne izlazne i mrezne trafoe po povoljnoj ceni(a torusi su po kvalitetu zvuka bolji od klasicnih EI limova, manje rasipno polje itd...).
Tesko da ces moci(cesto nemoguce kod samograditelja)da sam namotas izlazni trafo(ogromne racunice, posebna tehnika motanja, kvalitet zice...).Moja topla preporuka je da izgradis hybrid(lampa u predpojacalu, izlaz Mosfet), mnogo jeftinije kosta, zvuk je neverovatno dobar(poznato je da Mosfet pojacala imaju slicne karakteristike lampi, ne iste, ali slicne, linearniji su, imaju manju THD, ne moraju da se menjaju, lampe obavezno moraju da se menjaju skoro svakih 500 - 1000 casova sviranja).
Na primer:
Za predpojacalo uzmes Hi gain Marshall kolo(Roccaforte mod), ukoliko trazis zesci zvuk; trebaju ti samo dve lapme(treca je phase inverter koja nije potrebna kod tranzistoraca!!!), a za izlaz vrlo jeftino 100W pojacalo(svi delovi izadju oko 500din!!!) TDA7294(marshall ih koristi u svojim novim hybridima).
Ukoliko ti je potrebna jos neka pomoc, seme, saveti, slobodno se obrati, vrlo rado cu pomoci.

Poz.

MICKEY

Post by MICKEY » 22 Jan 2009, 19:28

Hvala puno!
Imao sam skoro jednog hibrida vox ad100vt i ni malo nisam bio zadovoljan njim, kupio sam ga novog i prodao posle 3 dana ispod cene. Mosfet je ok, ali zelim pravi lampashki zvuk. Pravio bih pojacalo od 50 w, tako da mi u izlazu trebaju 2 X EL 34, koje nisu nesto enormno skupe, pa i da ih menjam jednom u 2, 3 god, nije strasno.
Hvala na preporuci, razmislicu i o toj opciji.

Post Reply