Sve O Žicama Za Bas Gitare
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare
Sve su mi dobre dok su mlade

дадарио ми трају целих недељу дана...
и ја свој глас дајем за ДР...
и ја свој глас дајем за ДР...
DR +1
Mada sad vec neko vreme koristim super slinky i ok su.
Kada nemam kesha a hitno mi trebaju zice uzmem crvene warwick... odrade posao
kol`ko para warwickove zice?MrMoT wrote:DR +1
Da li je neko koristi nylon tapewound zice! Jedno vreme sam koristio flatwound ali su mi jako kratko trajale, potom sam se vratio na roundwound ali one su mi mnogo pogubnije po fingerboard na fretlessu. Tapewound do sad nisam probao ali mi se cine jako interesantne jer objedinjuju dobre osobine iz oba sveta... u sustini roundwound zice presvucene najlonskim omotacem koji je gladak tako da mi se cine mnogo neznije za fingerboard...
@Delakroa: Pazi kad sad nemam pojma, jer ih nisam koristio vec duze vreme, ali znam da su uvek bile medju jeftinijima. 
-
KirilStipsa
?!Jedno vreme sam koristio flatwound ali su mi jako kratko trajale
Ja koristim flatwound od praistorije... i uglavnom mi traju dosta duze od roundwound, mada sve zavisi od preferenci, i proizvodjaca/kvaliteta...
Tapewound moras da probas da bi znao da li to zelis... nije to bas samo "nesto izmedju roundwound i flatwound", to je nesto trece!
Re: Sve o žicama za bas gitare
Stigao mi je juče iz inostranstva jedan komplet žica koji sam molio da mi se kupi, ali sam umesto normalnih dugih žica greškom dobio Short Scale.
Te žice su dovoljno dugačke da stignu od kobilice do čiviluka i da se lepo namotaju - ali ja se sad pitam da li bi, kad ih stavim i naštimujem, njihova tenzija bila kako treba.
S jedne strane, ako su im sastav i debljina isti kao Long Scale (što jeste slučaj), onda bi trebalo da sve bude u redu.
S druge strane, ako te žice na shortscale-basu daju normalni štim, onda bi trebalo da se taj isti štim na običnom basu može postići samo tako što će žice biti više zategnute.
Any ideas?
Te žice su dovoljno dugačke da stignu od kobilice do čiviluka i da se lepo namotaju - ali ja se sad pitam da li bi, kad ih stavim i naštimujem, njihova tenzija bila kako treba.
S jedne strane, ako su im sastav i debljina isti kao Long Scale (što jeste slučaj), onda bi trebalo da sve bude u redu.
S druge strane, ako te žice na shortscale-basu daju normalni štim, onda bi trebalo da se taj isti štim na običnom basu može postići samo tako što će žice biti više zategnute.
Any ideas?
-
KirilStipsa
Shortscale se kotira od 30" do 31", "normalna" (long) scala je 34" (postoji i extended 35" i extra-long 36"), medium je 32"-33"...
Razlika izmedju 34" i 30" je oko 10 cm
Ne bih se ja upustao u to, to je mesanje baba i zaba! Al' stvarno, nikad nisam probao... who knows?!
Moja (trenutna) ideja je da skratim LScale na SScale... al to je potpuno druga prica!
Ako su ti zice kojim slucajem flatwound, ja otkupljujem - ili se djoramo za neke longscale!
Razlika izmedju 34" i 30" je oko 10 cm
Ne bih se ja upustao u to, to je mesanje baba i zaba! Al' stvarno, nikad nisam probao... who knows?!
Moja (trenutna) ideja je da skratim LScale na SScale... al to je potpuno druga prica!
Ako su ti zice kojim slucajem flatwound, ja otkupljujem - ili se djoramo za neke longscale!
Re: Sve o žicama za bas gitare
Nisu flatwound, nego su halfround, dobavljene teškom mukom. Zato se i nadam da bi se dale upotrebiti.KirilStipsa wrote:[...] Ako su ti zice kojim slucajem flatwound, ja otkupljujem - ili se djoramo za neke longscale!
-
KirilStipsa
@laza
A zasto si bas jurio halfround? Za neku konkretnu svirku? Jel si koristio ranije? Za koju gitaru?
Ja nisam bas dugo... ali koliko se secam, nisu nesto JAKO POSEBNO... mislim, da se komprenzovati sa flat-kama ili round-kama (treble boost/cut)?! Ili gresim?
A zasto si bas jurio halfround? Za neku konkretnu svirku? Jel si koristio ranije? Za koju gitaru?
Ja nisam bas dugo... ali koliko se secam, nisu nesto JAKO POSEBNO... mislim, da se komprenzovati sa flat-kama ili round-kama (treble boost/cut)?! Ili gresim?
Da li neko zna da li kod nas mogu da se kupe bass zice u boji?
- Tiki the Boyler
- Urednik
Teško... to je više slučajnost ako naletiš na njih.b-Looser wrote:Da li neko zna da li kod nas mogu da se kupe bass zice u boji?
Ja ih koristim i uglavnom naručujem iz USA!
OK, hvala Tiki!
-
azniterion
molim vas, da li neko moze da mi kaze tacno kako da skuvam svoje zice? video sam stare postove ali ako moze malo preciznije, koliko da stavim sode bikarbone i tako to