Kako prodati il ponuditi text?
Moderators: dejankuki, Trooper, muki17
-
Kako prodati il ponuditi text?
Posto sam malo ozbiljnije pocela da radim na tekstovima za pop and rock and zabavnjake...pitam se kakve su sanse da se taj nekome ponudi...hmmm...znam veze i vezice...ali sta ako ih covek nema...? Kome se obratiti i naglasiti da radis? Ima li koga sa tim iskustvom ko se bavi pisanjem tekstova za neke izvodjace ( ne racunam one koji pisu za svoj bend, to je ipak druga prica)
-
Re: Kako prodati il ponuditi text?
nisam nikada prodavao tekstove ili ih pisao
ali radio sam sa covekom koji se trudio da proda tekstove, bili su isto u pop rock fazonu.Pokusao je ribljoj corbi , van goghu , bajagi al nije niko od njih hteo da kupi, cini mi se da je rekao zato sto sami pisu tekstove.Sto se tice ostalih, tj ovih pevaca i pevacica koje nicu ko pecurke , kako je reko bivshi kolega, oni trce za marinom tucakovic i drugim , slicnim, tekstopiscima...rekao je da je tesko doci na red.
Mozda se neko javi preko foruma, ako ne probaj uhvatiti nekog ko je u muzickoj industriji.

Mozda se neko javi preko foruma, ako ne probaj uhvatiti nekog ko je u muzickoj industriji.
-
aaa...ma znam da se od ovih nadri textopisaca ne moze doci na red, stampaju tekstove ko novcenice...
tesko...pfffff

na kom su jeziku?
-
Daj da vidimo sta to nudis
-
Mislim da nije nista drugacije za jednog tekstopisca nego sto je za prosecnog muzicara,to jest, mislim da ti trebaju godine i godine truda ne samo u pisanju nego i u laktanju da bi dosla do necega.Prosecan bend svira bar 3-4 godine dok ne uspe nesto ozbiljno ako ne i vise.
Ne znam za pare, al mozes uvek pevati te tekstove ili ponuditi pevacu\pevacici u tvom bendu da pevaju, pod uslovom da sviras nesto, mozes tu naci nekakvo zadovoljstvo ako ne i pare.
Ne znam za pare, al mozes uvek pevati te tekstove ili ponuditi pevacu\pevacici u tvom bendu da pevaju, pod uslovom da sviras nesto, mozes tu naci nekakvo zadovoljstvo ako ne i pare.
ili da uzmes ko ja da pises tekstove sebi i raznim bendovima za dz zato sto smo svi u kurcu i zato sto je lepo da podrzavamo nasu jadnu malu scenu:)
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Doolio wrote:ili da uzmes ko ja da pises tekstove sebi i raznim bendovima za dz zato sto smo svi u kurcu i zato sto je lepo da podrzavamo nasu jadnu malu scenu:)
SVAKA CAST!
+1
-
1+Doolio wrote:ili da uzmes ko ja da pises tekstove sebi i raznim bendovima za dz zato sto smo svi u kurcu i zato sto je lepo da podrzavamo nasu jadnu malu scenu:)

Meni je bas grozna scena...Evo pricao sam malopre sa jednom klinkom `94 godiste preko irca, kaze da su joj omiljeni bendovi u gradu dva tezgaroska benda..." RASTURAJU "

Inace, i rad radi muzike je nacin da dodjes do necega, da se cuje za tebe.
Ja bi zeleo naravno da vec imam sve ljude u bendu i da sam masina za pravljenje pesama, a da pritom sviram u arenama i da posle koncerta u bekstejdzu smrcem kokain sa guzova maloletnica al....treba vremena , srece i truda.

Ako sviras, pises, plese, crtas,...sta god...prvenstveno za sebe, onda ne mozes nikada propasti.
Pokušaj da se nekako povežeš sa ljudima koji prodaju muziku i rade aranžmane, prvo saznaj ko su, pa onda stvori nekakav legitimitet, mada, sve je to prilično teško... Legitimitet bi recimo bio bilo šta, od toga da si novinar ili neko ko ima veze sa pisanjem pa do toga da imaš neke zbirke pesama izdate, relativno je. Zatim pokušaj da pokloniš ako treba, ili prodaj za simbolične pare, da možeš reći da ti si radila tekst za toga i toga. Prodavanje za male pare je mač sa dve oštrice, radićeš pesmu za sitne pare i maltretiraćete da 17 puta prepravljaš tekst po njihovom, nekad je bolje pokloniti, daješ manje materijala da te muče.Sojka_Tica wrote:Posto sam malo ozbiljnije pocela da radim na tekstovima za pop and rock and zabavnjake...pitam se kakve su sanse da se taj nekome ponudi...hmmm...znam veze i vezice...ali sta ako ih covek nema...? Kome se obratiti i naglasiti da radis? Ima li koga sa tim iskustvom ko se bavi pisanjem tekstova za neke izvodjace ( ne racunam one koji pisu za svoj bend, to je ipak druga prica)
Nakon toga sve zavisi. Generalno, jako je loše vreme za to što ti hoćeš, čak je i kod narodnjaka besparica, cene svega su pale, svi pišu neke tekstove. Ključ je poverenje i networking, da nekako stigneš do te tačke da ti se veruje da ti je tekst dobar, jer je u prošlosti neko imao hitove sa tvojim tekstovima, a drugi da znaš dovoljno ljudi. Zarađivanje od toga traži jednu vrstu "Estradnog bitisanja" na koje nisu baš svi spremni.
Ima izuzetaka od ovoga što sam ti napisao ali manje više, ti izuzeci se svode na "Znao/znala sam nekoga" pa je time preskočena neka faza. Sve ovo naravno uz uslov da si stvarno dobar (i produktivan) tekstopisac.
Ja sam na primer dao drugaru koji svira death metal da odslusa neke moje pesme koje su pop-rock fazon pa da mi osmisli gitaru za iste, pa se njemu to svidelo pa je pusti cisto iz zezanja njegovom drugaru koji svira u jednom novosadskom bendu koji , po njegovim recima , treba da izda za City ili PGP (vrteli su se po pinku par puta tako da verujem da je istina).. I tako su se i njemu svideli tekstovi, muziku nije komentarisao
, i pitao me da mu pisem za sledeci cd.. Tako da eto, mene ce mozda usrati, daj boze, ali to ide tako, neko nekoga zna, a taj neko nekoga drugog i tako mozda neko cuje za tebe ako si dovoljno grlat 

pa ja sam samo plasirao tekstove po forumima i dobio sam par tih ponuda za pare, ali nisam u fazonu da zaradjujem na tekstovima, pa sam odbio. samo treba da te ima okolo i ako su ti pristojni tekstovi, neko ce te vec iscimati. naravno, nece te odma iscimati brena.