P&K Amps Rocket -> Prvo Trainwreck Pojačalo u Srbiji

Instrumenata, opreme, hardware, software...

Moderators: dejankuki, muki17

Post Reply
Rocket Roll

Re: P&K Amps Rocket -> Prvo Trainwreck Pojačalo u Srbiji

Post by Rocket Roll » 21 Jan 2009, 00:40

xspaceman wrote:mislim da ti je bolje resenje umesto 12ax7 12ay7...nekako mi 12au7 ima premalo gaina...ali pogledaj ovaj link i tabelu:
http://thetubestore.com/gainfactor.html
Odlično, pošto sam pre neki dan našao da bi Artist trebalo da ima (relativno) povoljno 12AT7 - http://www.artistsystems.net/mex/katego ... od_kat=130

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 21 Jan 2009, 00:50

Ali ces time i delimicno izgubiti karakteristican Voxov "dlakavi" clean... Konfiguracija lampi na Voxu je benchmark... Pojacaj se koliko mozes i samo boostuj klonom da zvuci rezonantnije - probaj sa ovako setovanim Klonom gain minimum, nadji "sweet spot" na tone kontroli koji se nalazi od 11 do 1 o'clock (zavisi od gitare) i volume oko 10 o'clock...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Jan 2009, 01:35

Z*Z*Z wrote:Ali ces time i delimicno izgubiti karakteristican Voxov "dlakavi" clean... Konfiguracija lampi na Voxu je benchmark...
Hvala na savetu, to definitivno nisam znao. Mislio sam da uzmem jednu 12AT7 za po kući, jer mi je lako ubaciti nazad 12AX7 kad ga nosim negde.
Z*Z*Z wrote:...probaj sa ovako setovanim Klonom gain minimum, nadji "sweet spot" na tone kontroli koji se nalazi od 11 do 1 o'clock (zavisi od gitare) i volume oko 10 o'clock...
Yep, tako ga obično i koristim. Osim na snimku gore, na kojem je Gain bio oko 1 o'clock - za moje uši prijatan zvuk, ali mikrofon nije mislio tako. :D

Tufli

Post by Tufli » 21 Jan 2009, 02:38

Ja sa pre par dana menjao lampe u predpojacalu na Fender Blues Deluxe-u.Umesto tri 12ax7 sam stavio tri 12at7 i smanjio snagu na 60%, nekih 25W. Naravno i boja pojacala mi se promenila,malo je "labaviji,suptilniji" zvuk sto meni odgovara ,ali chisto da znas da ti se to moze desiti menjanjem snage lampi.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 21 Jan 2009, 02:41

Tufli wrote:Ja sa pre par dana menjao lampe u predpojacalu na Fender Blues Deluxe-u.Umesto tri 12ax7 sam stavio tri 12at7 i smanjio snagu na 60%, nekih 25W. Naravno i boja pojacala mi se promenila,malo je "labaviji,suptilniji" zvuk sto meni odgovara ,ali chisto da znas da ti se to moze desiti menjanjem snage lampi.
Sta ti tacno znaci to labaviji i suptilniji?

Tufli

Post by Tufli » 21 Jan 2009, 02:49

Pa kao mekaniji i opusteniji ton :mrgreen:
To je i logicno posto se smanjuje gain u preampu.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 21 Jan 2009, 09:42

Tufli wrote:Pa kao mekaniji i opusteniji ton :mrgreen:
Mnogo bolje objasnjenje. :D
Ok, shvatam sta hoces da kazes. :wink:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Jan 2009, 10:52

Što se tiče podešavanja, evo liste preseta (skinute iz AmpliTubea) koja me se najviše dojmila. Na VOXovoj teonskoj sekciji su i male promene upečatljive - svih trinaest preseta zvuče različito.

Image

xspaceman

Post by xspaceman » 21 Jan 2009, 12:17

Tufli wrote:Ja sa pre par dana menjao lampe u predpojacalu na Fender Blues Deluxe-u.Umesto tri 12ax7 sam stavio tri 12at7 i smanjio snagu na 60%, nekih 25W. Naravno i boja pojacala mi se promenila,malo je "labaviji,suptilniji" zvuk sto meni odgovara ,ali chisto da znas da ti se to moze desiti menjanjem snage lampi.
mislim da ti se to samo cini da je ukupna snaga ampa skoro prepolovljena...izlazna snaga je mozda malo manja jer si smanjio gain u preampu, ali zato sada mozes da malo vise odvrnes pojacalo i vise poteras izlazne lampe, sto je skroz ok, jer lampas tek kad se potera vise od 50% dobija onaj njegov pravi sound, ton i širinu! Ja sam menjao samo prvu lampicu u preampu(mislim da je to dovoljno, jer prva lampica u preampu daje mast) i stavio 12at7, cisto da ga malo procistim i da dozvolim sebi da odvrnem amp preko 5! :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Jan 2009, 13:08

Fino zvuci to pojacalo, koliko se moze zakljuciti na osnovu kompjutorskog snimka, ali i ja, kao i ostali, imam utisak da se mora malo vise odvrnuti e da bi se dobila prava boja.

Ovako zvuci malko uguseno, nema taj groove. Naravno, opet nisam rekao nista novo, ali se nadam da se Z*Z*Z nece ovog puta naljutiti. :wink:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Jan 2009, 13:18

sinisake wrote:Ovako zvuci malko uguseno, nema taj groove.
Slažem se. No, nema šanse da ga odšrafim u svojoj sobi, zgužvaće mi uši. :D

Ili da počnem da planiram izgradnju attenuatora...? Mada me se attenuatori uvek doimaju kao "seci uši, krpi du*e" rešenje. Svakako, otvaraju pojačalo, ali zvučnik ostaje neiskorišćen - a naprezanje zvučnika je bitan faktor.

Na primer, par Greenbackova ili plavih Celestiona bi radio na svojoj gornjoj granici u Rocketu i dodavao svoju "magiju" (distorzija zvučnika, izobličenje EQ odziva, kompresija membrane). Zato neki ljudi vole manje efikasne zvučnike male vataže - Greenbackovi u osamnaestovatnom Maršalu distorziraju i kad se pojačalo jedva čuje, akamoli na gig-nivoima... Vintage 30, Classic Lead, neodimijumski magneti - to je druga škola koja ide drugim putem. Ti zvučnici ostaju pretežno čisti jer ni tweed Twin ne bi mogao da ih napregne.

Ja sam se odlučio za Vintage 30 iz dva razloga - najpre jer mu je EQ "friziran" da zvuči najbliže AlNiCo zvučnicima (sa kojima VOX dizajni najbolje rade), a zatim i jer je brutalan i obeshrabrujući. Naglašeni srednji čine da ističe greške u sviranju, a visoka vataža ga sprečava da "maskira" dinamiku i frekventni odziv pojačala, gitare i efekata. Kad "zakucam" notu, razlika u odnosu na tiho sviranje je 18dB!

Vintage 30 su kao Yamaha NS10 - ako na njima zvuči dobro, onda je dobro.

Image

cccira
MF veteran

Post by cccira » 21 Jan 2009, 15:26

Rocket Roll wrote:Slažem se. No, nema šanse da ga odšrafim u svojoj sobi, zgužvaće mi uši. :D
Eto, sam si hteo non-master volume pojacalo, sad nema kukanja! :mrgreen:

Al ce biti opasan sledeci jam muzickoga foruma kad premijerno uparimo Trainwrecka i Thundera :D

Sava

Post by Sava » 21 Jan 2009, 17:36

"Triple Z" je potpuno u pravu: ni slučajno ne menjaj ECC83, samo ćeš da upropastiš zvuk! Veruj čoveku koji ima malu rezervu cevi pa se svojevremeno igrao na tu temu na svom Vox klonu:
Image
Ako baš hoćeš da se igraš probaj da pronađeš samo jednu npr. staru Telefunken (via Nikola, Peca?) pa je postavi na mesto prve lampe u lancu.

Sećaš se da sam ti govorio da je takvo pojačalo poprilično neupotrebljivo u sobi, ali ti si zapeo "oću to ili da se ubijem" :D! Sada ti je jasnije zašto ja svakodnevno sviram Acoustic tranzistorca. Takođe ti postaje jasno koliko je npr. Bad Cat Minicat zahvalno pojačalce.

Još da dodam na temu master ili ne, pitanje je sad? Ja imam obe kombinacije i svaka ima svoje prednosti i mane. Najbolje mi ipak funkcioniše originalni projekat sa master potenciometrom, ali kod mene je malo drukčiji ulaz. Verujem da je kod tebe najbolje tako kako i jeste jer je tu u potpunosti ispoštovan originalni projekat.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Jan 2009, 17:41

Hvala na objašnjenju za lampe! Slažem se i za non-master volume - za ovakvo pojačalo bi (kad ga ja plaćam) bio greh da ga ima.

Što se glasnoće tiče - nema razloga da se žalim, radi odlično i kad je tih, čuli ste na snimcima. :D

Tek sam se danas setio - d'oh! - da mogu da ga "odšrafim" i da ga onda kontrolišem "Volume" potom gitare. Fantastična dinamika. To čuti pa umreti. Bolje od seksa, ako mene pitate. Ali sam odmah posle toga hteo da vidim, štono se kaže, "koliko može da razvije". Mladost - ludost... Došao sam do 60% odvrnutog "Volume" pota, svirao nepuna tri minuta i morao da stanem - uši mi zvone kao posle svirke, a prozori su se tresli glasnije nego ikad.
cccira wrote:Al ce biti opasan sledeci jam muzickoga foruma kad premijerno uparimo Trainwrecka i Thundera :D
Ako budem mogao da ga prebacim do studija, da. :gitara2:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 21 Jan 2009, 17:47

Rocket Roll wrote:Ako budem mogao da ga prebacim do studija, da. :D
Mislim da ce svi ucesnici jam sessiona rado ucestvovati u humanitarnoj akciji: "Platimo Rocketu taksi u oba smera" :lol:

Post Reply