Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

1359

Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

Post by 1359 » 22 Jan 2009, 21:39

Pozdrav ljudi,

Totalni sam pocetnik, ali sam uvek obozavao gitaru uopste, ali akusticnu ispred svih. Imam 29 god. i resio sam da naucim da sviram. Mislim da nikad nije kasno.
Ali moram da kazem da nemam bas mnogo slobodnog vremena. Kada kazem da sam totalni pocetnik, to zaista i mislim, ni jedan jedini akord ne znam a kamoli nesto drugo. Sve vam ovo pisem kako bi dobio odgovor na pitanje: Koliko mi je vremena potrebno da naucim da sviram neke lakse pesme? Znam da je, sto vise vremena provedem svirajuci, bolje, ali ja nemam bas mnogo sl vremena. Mozda oko sat vremena dnevno. Da li je to dovoljno?

Btw, gitaru jos nisam ni kupio ali citajuci razno razne forume, razmisljam o Aria AW30. Sta mislite o toj gitari? Ili mozda neka Yamaha? Preporuka? Zivim u Beogradu.

Ne poznajem nikoga ko zna da svira gitaru a ne znam koliko sam talentovan da po zvuku, kada odem u radnju, ocenim koja mi najvise odgovara.

Neka bude sta biti mora...

bokicasa

Re: Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

Post by bokicasa » 22 Jan 2009, 22:05

pozdrav,dobrodosao!
lepo je videti da neko ima takvu volju sa skoro 30 godina,uvek sam se divio takvim ljudima.Sto se tice gitara,moj savet bi ti bio da ako je nekako moguce nadjes nekoga ko svira i da odes sa njim u isprobavanje yamaha,aster i aria gitara.Ako nemas vec te mogucnosti,sacekaj 10tak dana,i poslusaj neke od postova kojih ce da bude u velikoj meri,problem je sto se svakome gitara drugacije svidi,tako da ces opet morati sam da odlucis,koliko-toliko..da sam ja na tvom mestu uzeo bi najverovatnije aster,ali neko drugi ce ti reci aria,ili neka potpuno druga firma.

1359

Post by 1359 » 22 Jan 2009, 22:38

Hvala na dobrodoslici.
Pre dva dana sam otisao u Sky Music resen da kupim Aria AW30. Ni sam ne znam zasto, valjda sam negde to procitao. Nisu imali skoro nista od akusticnih gitara iz te klase. Tako da cu sacekati u svakom slucaju 10-tak dana.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Jan 2009, 11:34

AW 30 je dobar izbor, mislim da u tom cenovnom rangu nemaš neku pametniju kupovinu. Međutim, AW 45N jeste skuplji ali po fabričkoj specifikaciji ima solid gornju ploču, a to nije zanemarljivo. Opet, sve zavisi koliko para hoćeš da daš.

Sat vremena dnevno je dovoljno za početak. Verujem da bi tokom prve nedelje učenja mogao da naučuš jednu jednostavniju pesmu, ne da zvuči spektakularno, ali da ti možeš da se osećaš kao da napreduješ.

1359

Post by 1359 » 23 Jan 2009, 21:22

Ako je bolja od AW30 nije velika razlika u ceni, samo ih nema na lageru.
Znam da nije tema, ali ako mozes da me posavetujes oko ucenja sviranja. Da li je bolje da unajmim profesora ili mogu i sam uz komp i neke sajtove za pocetnike da naucim nesto.
Tnx
Last edited by 1359 on 23 Jan 2009, 21:36, edited 1 time in total.

bokicasa

Post by bokicasa » 23 Jan 2009, 21:33

uff,komplikovano pitanje,samo da ti kazem odma,ako unajmis profesora,koji normalno predaje,ne gine ti bar godinu dana glupih vezbi,ja sam 8 godina ucio teoriju i vezbao etide i sve to,ali se sad isplacuje...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Jan 2009, 21:58

Ni tu nemaju na lageru? Jao, nekad me bas nervira to sa Sky Music sajtom... No dobro, ako ti nije zurba, sacekaj malo. U medjuvremenu svakako mozes da obidjes jos prodavnica i da pogledas razne ruge gitare slicne cene.

Bas kao sto je rekao bokicasa, kod kvalitetnog predavaca imaces malo sporiji sistem ucenja u startu, ali ces sa tim "izgubljenim" vremenom kasnije sebi ustedeti mnogo briga i nedoumica. E sad, sve zavisi sta te interesuje, koji nivo sviranja... Neko samo hoce da pomalo svirucka akorde zarad neobaveznog muziciranja sa drustvom, neko hoce da sve to zna temeljnije...

bokicasa

Post by bokicasa » 23 Jan 2009, 22:09

znas kako,ako budes trazio profesora,otice ti vreme na ucenje etida,ali,jedno veliko ALI ce to imati itekakve koristi,znam iz iskustva jer imam bar 5 drugara koji sviraju bez muzicke skole i kakvi god oni majstori bili ili ne,ne moze da se poredi nista sa pravim ucenjem kod profesora,ja nemam nikakvih problema kod prstoreda,jer mi sam izadje,dok oni moraju 10 puta da pregledavaju i da pamte kako svirati,i tu nastaju problemi,da li da sviram palcem,ovim onim,kako ovo,kako ono...ako zelis akorde da naucis i ta sviruckanja,profesor nije bitan,samo volja,ako oces da znas da sviras onda ti je profesor najbolje resenje,barem ja tako mislim...ne mogu ni da ti kazem sta sve je razlika...

1359

Post by 1359 » 25 Jan 2009, 22:22

Ljudi hvala vam puno, mnogo ste mi pomogli. Postavio bih vam jos gomilu pitanja, ali necu da odstupam od teme. Kad je neko pocetnik u necemu sto ga zanima, pa makar i imao 29 god kao ja, pitanja samo nadolaze.
Pozdrav.

bokicasa

Post by bokicasa » 26 Jan 2009, 15:22

ma postavljaj sta god te zanima,ako smo u stanju,tj.ako znamo,rado cemo odgovoriti..

1359

Post by 1359 » 27 Jan 2009, 11:30

Gledao sam silne akorde na netu i nikako ne mogu da provalim kako se koriste, kako prste da postavim pa sam ipak odlucio da uzmem profesora nekoliko meseci. Mislim da ću kasnije lakse uci u stos. Planiram samo da sviram za svoju dušu, ali ipak želim da sviranje dovedem na koliko toliko dobar nivo. Pa me interesuje da li poznajete nekog profesora koga bi mogli da mi preporucite?

Takođe, citajuci razne teme dolazim na ideju da kupim ozvučenu akustaru, ali opet sa druge strane se pitam da li mi to zaista treba. Ako bi mogli da mi pomognete oko ove dileme.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 27 Jan 2009, 11:59

U svakom slucaju, ako mozes, pazari ozvucenu akustaru, jer ces kada naucis neke pesme da svirash, verovatno pozeleti da iste nekad izvedes uzivo, sto zahteva u vecini slucajeva ozvucavanje (osim ako nije u pitanju park i ekipa)... :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Jan 2009, 12:46

Zavisi koliko para hoces da potrosis. Na jeftinijim gitarama je zaista bangava ozvuka. Mozda je srecnije resenje da na pocetku uzmes sto bolju akusticnu gitaru, a i onako neces bar 6 meseci biti u situaciji da ozbiljnije ucestvujes u nekom muziciranju koje zahteva ozvuku, i taman za 6 meseci pogledas sta ima da se kupi od ozvuke, pa dodas ozvuku na gitaru. Obicno to daje bolje rezultate od onih najjeftinijih sistema ozvuke koje imas na gitarama nizeg ranga. Zahteva malo vise cimanja, ali sam cvrsto ubedjen da je bolje resenje.

bokicasa

Post by bokicasa » 27 Jan 2009, 22:13

definitivno sam protiv opcije da kupis ozvucenu,iz sledecih razloga,kako sam kazes pocetnik si,ne verujem da ces ikada i pozeleti ili imati situaciju da sviras pred 200-300 ljudi,dalje,sam si reko da bi oces da naucis sebi za dusu,ne radi sviranja pred gomilama,a i realno,verovatno je kasno krenuti da sviras sa 30 godina a sa ambicijom da budes popularan.pritom jos i ozvucene niskobudzetne ne zvuce lepo na suvo,veruj mi,imao sam istih problema,tj. isto sam kupovao akusticnu skoro,definitivno ne treba da kupujes ozvucenu jer ces i kad tad zeleti da sviras pred drustvom od 10tak ljudi,tebi najblizih,to ce zvucati lose na ozvucenoj,osim ako nisi pored pojacala,mada verujem da ce i tada,jer je kvalitet zvuka na jeftinim ozvucenim ravan zvuku praseta kad skici!probao sam yamahu cpx 900,koja mi je dala utisak da sviram veslo za kanu,kad je bila neupaljena,mada jeste,to stoji,zice su bile ko da su prosle 3 rata.kad sam je prikljucio,sve je bilo na mestu,ali opet,necu ja da nosim pojacalo sa sobom gde god krenem.u svakom slucaju,akusticna od nekih 200-300 evra ce sigurno zadovoljiti tvoje kriterijume,a tad kad budes video ili shvatio da nije nesto kvalitetna imaces dovoljno znanja i kilometraze u rukama i promenices je,ali do toga treba da prodje dosta vremena.zato ti opet kazem,zaobidji ozvucene kako god znas i umes!pozz

1359

Post by 1359 » 27 Jan 2009, 22:21

Vi ste riznica znanja, kao i ovaj forum. Od kada sam postao clan samo istrazujem ovaj forum. Ovde ima svega, odgovora na stotinu mojih pitanja. Hvala vam jos jednom. Pozz

Post Reply