Koju (metal) gitaru je najisplativije uzeti do 1000 eura

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

tyler durden
MF veteran

Re: Koju (metal) gitaru je najisplativije uzeti do 1000 eura

Post by tyler durden » 25 Jan 2009, 04:00

Za te pare, i ako sviras metal, definitivno neki LTD. Ja ih koristim pored mnogih drugih firmi, i super su. Uzmes lepo neki iz jednog dela, da bude string trough body po mogucstvu (realno floyd ti ne treba ni za sta, osim ako nisi neki steve vai, sta ja znam fazon), jer se na njemu samo gubi na tonu. Ovako ako je stoptail, zice kroz telo, iz jednog dela, imaces opasan sustain, mnogo pun i dobar zvuk. Uzmes sa nekim nadrkanim humovima, EMG ako mene pitas, ili neki seyomuri, sve je stvar ukusa, i da budes miran.

istiqrac

Post by istiqrac » 25 Jan 2009, 04:24

Ja ipak mislim da mu treba FENDER!!!

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 25 Jan 2009, 09:35

E sad ste malo svi smorili, dok je to duane radio bilo je zanimljivo.
Sad bi svi da budu duane i da bude fora kad predlazu fendera...

Ako je gitara za metal, ja bih predlozio Jacksona...
Ako nije, jbg ne znam...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 25 Jan 2009, 11:09

Iako je ovo veoma prezvakana tema, nadam se da T-rax nece da se naljuti... reci cu nesto uopsteno.

U temama slicnim ovoj (a bogami ovakvih ima na milion..i na ovom forumu) svako ce predlagati neke svoje favorite. Vec negde rekosmo i slozismo se da univerzalna gitara ne postoji. Tako da, T-rex, moraces da krenes po prodavnicama i da isprobas gomilu gitara i da na kraju SAM odlucis sta da kupis. Ovde mozes samo da dobijes ideju sta da pogledas.. a ipak krajnja odluka je tvoja.

Veliku ulogu u izboru gitara ima dizajn.. i zvuk.. ali mislim da je dizajn ono sto prvo primetis kad udjes u prodavnicu, a zvuk je ono cime ces da budes zadovoljan ili ne... nakon nekog odokativnog izbora kvaliteta prilikom pregleda gitare..
Ovde kod nas, na brdovitom balkanu, najcesce se trazi najbolje za najmanje para.. a to uvek ne moze da bude i najsjajnija kombinacija. Medjutim ti pak imas dovoljno novca da nadjes veoma kvalitetnu gitaru za te pare.. samo zavisi sta hoces.. ( ha, al sam mudar ;) )

Fenderi su veoma popularni i imaju svoje specificne sounde, ali QC kod njih ume da zataji, takodje i kod Gipsona. Jackson, LTD, ESP, i ostale imaju zvuk "dusu dalo za gain" dok su na cleanu jos malo pa beskorisne bez procesora... Ibanez kao firma je toliko versatilna da npr nema sanse da kazes: "ova gitara je najbolja uzmi ovu" Godin, Blade, Washburn... imaju modela i modela.. covek se lako izgubi... i tako dalje i tako dalje... S tim da JA ove tri firme nenormalno cenim i postujem jer bez mnogo reklame i halabuke prave veeeeooooma pristojne i dobra gitare za manje pare nego sto ces ih dati za neka "zvucna" imana..
Nemojmo da pominjemo B.C. Rich gitare i njihove oblike... ili MUSIC MAN-a... ihaaaaa... ma puno je gitara koje cemo ti mi preporuciti...

Ti si odabrao IBZ i LTD.. postujem, sad idi i probaj ih i sam odluci da li je to - TO ono sto ti treba. Onda mozes postaviti pitanje.. tj. dva

1. Koju od ove dve i zasto
2. Nesto nisam zadovoljan.. dajte neku trecu, cetrvrtu.....desetu.. ali opet ces, na kraju ti sam morati da odlucis koju ces kupiti..

Ako pogledas npr moj post, ja ti opet predlazem da pogledas, tj probas Godin Freeway ili Exit22... ili Blade Californian ili Durango modele... naglasak na predlazem...

Ukoliko ne sviras non-stop na gainu i ukoliko ne zelis da izgledas kao "bad mad'rfuker" metalac, i nemas 9inch nails u sklopu outfita.. onda ce ti ove gitare pruziti vrrlo zadovoljavajucu ton...

Ahhhh, da... posto zivimo tamo gde zivimo... udji u prodavnicE i probaj one gitare kojih ima na lageru.. moj "savet" je da ne narucujes i cekas nesto na slepo. Biraj od onoga sto ima u prodavnici. Tako ces tacno znati sta kupujes...

Pozz...!

Mali dopis..

Nazalost, veeeeliko nazalost... postoje gitare koje ovde u Srbiji NIKO niti pominje niti ih uvozi... a za relativno male pare (od 700-2500 e) dobijate mnooooogo bolju gitaru nego neke izvikane marke u zasebnom cenovnom rangu... to su Vigier i Lag.. ali ja nisam cuo da ih neko uvozi... ili da ih pominje.. sem jedne koja je bila na prodaji ovde na forumu...

dweezil

Post by dweezil » 25 Jan 2009, 12:23

od nekih ok heavy gitara za manje para ja predlazem ovu:

Jackson Dinky DK2M Pro

Image

sasvim korektna gitara

sinisake
The original one

Post by sinisake » 25 Jan 2009, 12:27

Covek nije trazio metal gitaru, pa bi bilo ok i da se naslov teme promeni.
A voleo bih i da nam T - Rex kaze sta podrazumeva pod izrazom najisplativija.

dweezil

Post by dweezil » 25 Jan 2009, 12:34

pa dobro modernu gitaru, ovo je jedna od tih. U svakom slucaju eto ja mu preporuchujem Jackson-a.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 25 Jan 2009, 12:43

Image
Image

Meni su ovi ibanezi (od modernih) onako najbolja opcija... :D

jcm 800

Post by jcm 800 » 25 Jan 2009, 13:30

mislim_stvarno wrote: 1.
E sad ste malo svi smorili, dok je to duane radio bilo je zanimljivo.
Sad bi svi da budu duane i da bude fora kad predlazu fendera...

2.Ako je gitara za metal, ja bih predlozio Jacksona...

Ako nije, jbg ne znam...
1. +1
2. +1

Ne mogu a da ne primijetim da se ja i MISLIM STVARNO u zadnje vrijeme mnogo cesto slazemo u misljenju...

Kolega, eh da si zensko pa da se udas za mene :mrgreen: :lol:

jcm 800

Post by jcm 800 » 25 Jan 2009, 14:58

dweezil wrote:od nekih ok heavy gitara za manje para ja predlazem ovu:

Jackson Dinky DK2M Pro

Image

sasvim korektna gitara
Pozdrav kolega,

I sa ovim misljenjem se moram sloziti...

Gitara je Vise nego korektna...stavise...odlicna. Super svirljiva...lezi u ruci fenomenalno...a izgleda ko milion dolara.
Moja poslednja akvizicija...od proslog proljeca je u ergeli i postala mi je workhorse. Toplo preporucujem.
Doduse izmijenio sam joj magnete i blokirao floyd rose...Seymour Duncan SH4 i SH2 koji dolaze uz nju su odlicni magneti ali ne leze uz njen karakter. Ova djitra trazi nesto jace.
Pa sam joj nedavno namjestio SH6 (duncan distortion) i SH1 (59) tako da je gitara dobila na agresivnosti i masnoci...E sad je prava shredding machine...BTW oba nova magneta su BIJELE BOJE...tako da je i izgled dobio novu dimenziju. Postujem sliku uskoro...cim nadjem kabl da prebacim slike u komp.

Pozdravi

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 25 Jan 2009, 15:31

jcm 800 wrote:Ne mogu a da ne primijetim da se ja i MISLIM STVARNO u zadnje vrijeme mnogo cesto slazemo u misljenju...
Great Minds Think Alike :mrgreen: ali se ne slazem bas sa drugim delom posta :mrgreen: :mrgreen:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 25 Jan 2009, 16:22

Pa zasto si blokirao floyd? Tj, ako ti vec ne treba, zasto nisi uzeo neki model bez floyda? Ovako samo gubis vibracije, i sustain, i punocu tona. Tj, ako ga ne koristis, treba si uzeti neku stoptail verziju, imala bi mnogo, mnogo bolji ton.

A da se vratim na temu. Dugo sam svirao Jackson gitare, razne modele. Ali mislim da u tom rangu je daleko bolji ESP LTD. Jacksoni su odlicni, ali amerikanci. Nadje se i poneki solidan japanac. Ali mislim da su za pomenuti cenovni rang daleko bolje ESP LTD gitare....

Regrin

Post by Regrin » 25 Jan 2009, 16:25

U zavisnosti kakav zvuk trazis mozda bi mogao da razmislis i o ovome:

Image

Ibanez RG1570. Uzmes to i promenis magnete, taman se uklopis tu negde ispod 1000eura.

jcm 800

Post by jcm 800 » 25 Jan 2009, 17:44

tyler durden wrote:Pa zasto si blokirao floyd? Tj, ako ti vec ne treba, zasto nisi uzeo neki model bez floyda? Ovako samo gubis vibracije, i sustain, i punocu tona. Tj, ako ga ne koristis, treba si uzeti neku stoptail verziju, imala bi mnogo, mnogo bolji ton.

A da se vratim na temu. Dugo sam svirao Jackson gitare, razne modele. Ali mislim da u tom rangu je daleko bolji ESP LTD. Jacksoni su odlicni, ali amerikanci. Nadje se i poneki solidan japanac. Ali mislim da su za pomenuti cenovni rang daleko bolje ESP LTD gitare....
Nisam u potpunosti blokirao Floyd. Samo zatezanje je blokirano.
Razlog? Ako je FR najmesten na plutanje (tzv. floating) onda se on samo na dvije tacke naslanja na ostatak tijela gitare. Tj. vibracije sa mosta na tijelo se prenose samo kroz dva srafa kojima se montira FR. A uz to ide i citava peripetija sa nestabilnostcu mosta i teskocom stimanja, slabijim sustainom itd itd itd.
Da bih se rijesio mnogih od ovih nevolja jednostavno sam dva noseca srafa na kojima lezi floyd sam DO KOSKE zavrnuo u drvo. Dalje, opruge koje zatezu Floyd su takodje do MAXIMUMA zategnute, a da usljed maximalnog zatezanja (zbog opruga) FR ne bi bio povijen unazad, iza bloka sam mu iznutra umetnuo parce drveta koje je prije toga pazljivo obradjeno da bi oblikom i dimenzijama odgovaralo prostoru u koji je smjesteno. Na taj nacin sam dobio visestruki benefit:
1. floyd je stabilan prilikom palm mutinga, ni za svu silu svijeta ne mozes ga pomjeriti nazad.
2. stoji stabilno vertikalno i nije povijen unazad tako da je player comfortable (numb)
3. eliminisanja je nestabilnost prilikom stimanja jer opruge sa straznje strane daju maximalnu tenziju i cvrsto prikivaju Floyd uz tijelo gitare koliko god da zatezes zice...tako da je omoguceno i quick detuning gitare (sto inace ne bi bilo moguce)
4. Mozda i najvaznije...umjesto na samo 2 tacke floyd se naslanja na tijelo gitare citavim dnom plus blok floyda se unutra naslanja cijelom duzinom na umetnuti dio drveta koji se dalje naslanja na drvo gitare...Time je povrsina spoja izmedju trupa gitare i mosta povecana visestruko. Sto ima fantastican efekat na povecanje sustaina gitare.

Uz sve to gitara nije izgubila dive bomb sposobnost. Dakle floyd i dalje radi jednako dobro za OPUSTANJE zica, i perfektno vraca u stim.

Jedino sto se vise ne moze raditi sa Floydom je zatezanje zica, ali imajuci u vidu sve benefite mislim da je to beznacajna stvar. Takodje, zbog maximalne zategnutosti opruga floyd je pomalo tvrd na akciju ali meni tako upravo i odgovara jer bolje kontrolisem stepen opustanja zica...

Sto se tice kupovine gitare sa fixiranim mostom, razmisljao sam i o tome. Zapravo, to mi je bila i prvobitna namjera ali posto Jackson nema gitaru sa fixiranim bridgeom i maple fretboardom...What the hell...Ovo nije prvi Floyd koji sam ovako sredio. Tako sam dobio najbolje iz dva svijeta...Imam floyd a bez svih onih problema koje on stvara...plus sam znacajno popravio sustain...I jos imam maple fretboard...

he he he

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 25 Jan 2009, 22:51

mislim ako neko planira toliki budget na djitru, onda definitivno treba bar da zna sta uzima... a naslov topica je prilicno neozbiljan i svako ce davati neki svoj "best buy" i na kraju ce se postavljac teme moci zaebati... jer je taj best buy prilicno subjektivan :D

Post Reply