Ja bih da kupim pravu gitaru

Post Reply
Nemanja_P

Ja bih da kupim pravu gitaru

Post by Nemanja_P » 02 Jun 2007, 19:36

Dakle, kao sto pise, ja bih da kupim pravu gitaru. Jednu jako dobru klasicnu gitaru. Dao bih i preko 1000 evra za nju.

Imate li sta?

U ponudi imam Rodrigueza, Yamahu Grand Concerto i neku Rumunku.

Dakle?

:)

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 02 Jun 2007, 21:17

A jesi razmišljao o nekom Alvarezu recimo?

MrMot zna mnogo više o tome tako da ćeš morati da sačekaš njegovo stručno mišljenje.

viden

Post by viden » 02 Jun 2007, 21:46

Procunjaj malo po oglasima. Pre mesec dana sam naleteo i za smešne pare (800 eur) kupio fantastičnu argentinsku gitaru iz 1975g-Yacopi(naravno majstorsku).
Ako poznaješ gitare (a izgleda da poznaješ čim kupuješ takvu klasu) neće ti biti teško da prepoznaš pravu stvar (naravno ne kod preprodavaca).

Nemanja_P

Post by Nemanja_P » 04 Jun 2007, 10:23

znam odlicno alvareza. ALi nisam znao da ima da se nadje u Srbiji.
A ako kupujem od preko, dodje me nekih 20% skuplje, ako imam srece.

Po oglasima slabo ima. Bar ovih dana.

viden

Post by viden » 05 Jun 2007, 01:04

Ja sam dobio informaciju da će klasičnih Alvareza biti u Skymusic-u u skorije vreme (navodno su naručeni).

Sava

Post by Sava » 05 Jun 2007, 09:22

viden wrote:Ja sam dobio informaciju da će klasičnih Alvareza biti u Skymusic-u u skorije vreme (navodno su naručeni).
Da, ali kineksih! Svirao sam pravog Alvareza western, ovi kineski za 200 E (laminat, odličan kofer) i 250 E (gornja ploča drvo) spadaju u jeftine gitare, a tako i zvuče.

Nemanja, javi mi se na PM da ti dam jedan broj telefona, možda taj čovek ima nešto za tebe.

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 05 Jun 2007, 12:39

Hmmm... Rumunku ODMAH eliminisi iz daljeg razmatranja. Yamahe su mnoogo dobre samo nemoj nikako CG201 posto ona ima strane i back od mahagonija. Bilo koja Yamaha iz gc serije gc21, gc31... je preterana. Pogledaj obavezno i kod Marica Manuel Rodriguez gitare. A u novom sadu imas u Kawai shopu Antonio Aparicio gitare. Ja imam Antonio Aparicio AA100 (1100eur) i mnogo je dobra! Naravno vazi pravilo OBAVEZNO isprobaj sve gitare jer ovde ume da bude mnogo veca razlika izmedju dve iste gitare nego kod elektricne. Moj favorit: Yamaha gc21 (po mogucstvu ozvucena)! pozz

viden

Post by viden » 05 Jun 2007, 14:51

Sava wrote:
viden wrote:Ja sam dobio informaciju da će klasičnih Alvareza biti u Skymusic-u u skorije vreme (navodno su naručeni).
Da, ali kineksih! Svirao sam pravog Alvareza western, ovi kineski za 200 E (laminat, odličan kofer) i 250 E (gornja ploča drvo) spadaju u jeftine gitare, a tako i zvuče.

Nemanja, javi mi se na PM da ti dam jedan broj telefona, možda taj čovek ima nešto za tebe.
Mašala!!! :)
Znači ni Alvarez nije odoleo čarima kineske proizvodnje. :(

Nemanja_P

Post by Nemanja_P » 08 Jun 2007, 12:03

E ljudi, bio samn kod Milana Sabljica u 45. bloku. Trenutno je imao jednu sa kedrovom plocom. Gitare su mu zigleda jako dobre. Ono sto sam video, veoma me je obradovalo, u Srbiji imamo jednog dobrog, tradicionalnog majstora. E sad, moj problem je u sledecem:

ne znam da li su mu cene realne, i ako nisu, koliko su nerealne. Tipa ako je skupja jedno 100 150 evra nego sto bi trebalo, to je ok. Ali ako je vise, onda nije ok. Gitara kod njega da se naruci kosta 1500 evra, radi se oko tri cetiri meseca i nisi obavezan da je na kraju kupis, ako ti se ne daj boze ne svidi.

Voleo bih da podelim malo informacija sa nekim ko je u toku sa tim cenama.

Recimo u Srbiji se moze nabaviti Yamaha Grand COncert gc21 po katalogu za nekih 1200 evra (one su malo modernije ali sta sad). Zatim tu je taj Rodriguez (ali Sabljiceve gitare su isto jako dobre, cak bih ih i poredio bez blama!), tu su jos neke stvarcice sa strane...

Dakle, ima li neko pojma?

Spino

Re: Ja bih da kupim pravu gitaru

Post by Spino » 12 Mar 2008, 16:05

Ja bih otpisao Yamahe, jedino ako hoces Yamahu ozvucenu. Za te pare mislim da mozes naci dobar instrument. Sto se tice Sabljica, on ja mislim ima malo losiji materijal i uglavnom mu gitare propadaju sa vremenom, takodje u teske (to mi nikako nije jasno) i ja konkretno nisam odusevljen sa njima. To sto je on graditelj u Srbiji ne znaci da je dobar. Ovo je moje misljenje i naravno niko nije u obavezi da se slozi sa mnom. Ja vec godinu i nesto sviram klasicnu gitaru, koja je rucni rad bosanskog graditelja Zorana Kuvaca. Ja sam jako zadovoljan sa njima. Lagane su, nisu teske za sviranje i jasne su u svim pozicijama (makar je ova moja). Mogao bi ako si u mogucnosti da probas neku njegovu gitaru.

Sava

Re:

Post by Sava » 12 Mar 2008, 16:38

Nemanja_P wrote:E ljudi, bio samn kod Milana Sabljica u 45. bloku. Trenutno je imao jednu sa kedrovom plocom. Gitare su mu zigleda jako dobre. Ono sto sam video, veoma me je obradovalo, u Srbiji imamo jednog dobrog, tradicionalnog majstora. E sad, moj problem je u sledecem:

ne znam da li su mu cene realne, i ako nisu, koliko su nerealne. Tipa ako je skupja jedno 100 150 evra nego sto bi trebalo, to je ok. Ali ako je vise, onda nije ok. Gitara kod njega da se naruci kosta 1500 evra, radi se oko tri cetiri meseca i nisi obavezan da je na kraju kupis, ako ti se ne daj boze ne svidi.

Voleo bih da podelim malo informacija sa nekim ko je u toku sa tim cenama.
Ne pratim cene klasičnih gitara, ali Šilja je jedan korektan i pošten čovek pa mu je cena verovatno realna. Svojevremeno mi je rekao da je njegova roba merljiva na svetskom tržištu, a to bi značilo da može da se poredi sa drugim proizvođačima. Teško je takvu robu prodati stranim prodavcima jer je cena ulaznice za to tržište vrlo visoka tako da on kao i drugi naši majstori nemaju tu snagu da tamo bitnije prodru. Koliko znam obično ima neki tek završeni komad u radnji pa pokušaj da je probaš. Zamoli ga da ti da par adresa kupaca pa ako se svi slože mogao bi da probaš te njegove radove. Ako ti se dopadnu njegovi radovi onda pregovaraj dalje.

viden

Re: Ja bih da kupim pravu gitaru

Post by viden » 13 Mar 2008, 13:11

Ja sam lično probao samo dve gitare Milana Sabljića i po mom mišljenju spadaju u izuzetno dobre instrumente (svakako vrede 1500 evra).
Kakvi su mu sada radovi ne znam, ali ne verujem da su lošiji (logično je da budu bolji).
Takođe neznam i otkud to iskustvo da mu gitare brzo propadaju (ne znam čoveka pa ga ne branim, ali znam neke ljude koji sviraju njegove instrumente jako dugo i imaju samo reči hvale).
Što se tiče težine gitare ona zavisi (naravno) od drveta od kog je rađena. Ono što sam probao od Sabljića nikako se ne "ističe" po težini.
Voleo bih da probate jednu moju gitaru od mahagonija (od nekog kubanskog majstora Delgado-a). Teška je skoro kao električna :o , ali zato ima fantastičan ton (u stvari "tončinu" jer sama može nadjačati dve harmonike, saksofon, klavir i bubnjeve pride :lol: ).

Post Reply