"Set-up" akusticne gitare? Radius vrata?

Post Reply
kalic

"Set-up" akusticne gitare? Radius vrata?

Post by kalic » 29 Jan 2009, 20:33

Na netu se ovo (set up) cesto pominje, ali meni nista nije jasno, jer ove gitare nemaju ni sipku u vratu, ni podesivi bridge. Ja razmisljam o povratku na akustiku (posle 10ak godina elektrike) ali sve sto sam video po radnjama ima nenormalno visok i tvrd action. Pricam o nizoj i srednjoj klasi, za koju sam zainteresovan. Da li uopste postoji jeftina akustara koja bi mogla da se sredi da bude udobna. Zvuk mi je u drugom planu, u poslednje vreme me cak mrzi i da povezujem one silne kablove i slicno, pa drndam neukljucenu elektricnu.
Jos nesto, kad smo kod ove teme, da li neka akustara ima onako udoban radius na vratu kao npr. stratocasteri ? Ne mora da ima tanak vrat, ali je jako pozeljno da bude zaobljen (zbog barre akorda, naravno).
Unapred hvala za odgovore i savete.

Kristijan
Uvaženi član

Re: "Set-up" akusticne gitare? Radius vrata?

Post by Kristijan » 29 Jan 2009, 22:13

Video sam nekoliko Ibanez akusicnih gitara sa tom dosta "oblom" grifplatnom, ali na zalost ne mogu da se setim koji je model u pitanju. Eto meni to cak jako smeta na akusticnoj, pa me je to odbilo, valjda zato i nisam zapamtio model.

Da, postoji sipka u vratu na akusticnoj gitari, ali ja zaista, zaista ne savetujem da se neiskusan covek s time bavi, mislim da je srecnije otici kod majstora.

Drugo, ja zaista ne znam za neku bas, bas mekanu akusticnu gitaru, svakako ne toliko mekanu da se nosi sa elektricnom gitarom. Akusticna je predvidjena i za nesto deblje zice, a sve i da se koristi siti gauge kao za elektricnu, zice za akusticnu su od 3. zice na dalje uredjane sa namotajima, imaju bronzane namotaje... Takodje, za slide je bolje da je akcija malo visa. Isto tako, lepo je "rabiti" otvorene akorde na akusticnoj, i nekad je za taj smek otvorenih kapodaster neophodan, a kad imas mnogo nisku akciju, ja mislim da sve to sto se vira sa kapodasterom ima neki uzasno ugusen ton.

Ne znam kakvu si akusticnu ranije koristio, ali imam utisak da zapravo ove koje si sada probao i nemaju toliko visoku akciju koliko si se jednostavno odvikao od sviranja instrumenta koji je tvrdji od elektricne gitare. Jer eto, ja se prosto zbunim sto sada uopste ne nalazim one cepanice i balvane kao pre 20 godina na kojima je gotovo redovno akcija bilo uzasno visoka. Moze biti da ces prevazici taj osecaj, a ja smatram da se akusticna gitara bolje svira sa malo visom akcijom. Nije lakse tako, ali sta da se radi...

kalic

Post by kalic » 31 Jan 2009, 15:46

E, na Ibaneza sam potpuno zaboravio. Malo me nervira onaj njihov agresivan marketing, pa ih nisam ni zagledao... Da li si siguran da i jeftinije akustare imaju sipku u vratu ? Gde joj se "prilazi"? Ja sam na elektricnoj to bez problema stelovao, kada sam prelazio na deblje zice.
Ne mislim da sam se previse navikao na nizak action elektricne, vec je greska sto sam jednom probao jednu vrlo skupu (neka meni nepoznata nemacka firma), koja je bila kao najpreciznija elektricna. E, da mi to nije stalno u glavi, lako bih izabrao :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Jan 2009, 16:11

Definitivno na jeftinijim akusticnim imas sipku u vratu, a "glavu" za stelovanje vidis kad kroz otvor rezonatora zaviris, odmah ispod gornje ploce, u pravcu vrata. Mislim da se tu ne radi o tome da li je gitara skuplja ili jeftinija, prosto za celicne zice mora da se stavi sipka da bi vrat izdrzao tenziju. Ma ja sam kao dete imao jednu Melodijinu dreadnought akusticnu, i ona je takodje imala sipku u vratu, dakle mislim da zaista to nema veze sa cenom instrumenta, prosto drugacije nije izvodljivo.

kalic

Post by kalic » 01 Feb 2009, 15:08

Hvala za ovu informaciju.
Znam da su neke elektricne iz '70-ih imale glavu za stelovanje kod tela gitare, ali se to resenje pokazalo lose, i potpuno je napusteno. Zato mi nije ni padalo na pamet da ce se neko setiti je "zavuce" u telo, i ucini je potpuno nedostupnom za obican imbus kljuc i ruku.
Da li, mozda, postoji neki specijalni imbus kljuc za to ? Da ne ispadnem glup ako to trazim u nekoj radnji... :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Feb 2009, 15:26

Pa zapravo nije tako teško dostupno. Jeste malo zavučeno ispod gornje ploče rezonatora, ali evo ja sam sada isprobao sa najklasičnijim imbusom, i to sam zavukao onaj kraći krak i dohvata... a definitivno imam utisak da bi kako god da to nameste, onaj duži krak to obavezno morao da dohvati. U krajnjoj liniji, vdi se šraf kad malo iskosa pogledaš u otvor rezonatora, ne treba ti periskop :)

Highlander

Post by Highlander » 25 Jul 2009, 00:49

Ček', i šta se onda radi sa tim šrafom? Zavija se? Odvija? Na mojoj bi isto trebalo malo spustiti žice, strah me da ću oko 12 praga da zaglavim prst ispod neke... :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Jul 2009, 07:10

Kako god da ti sada zvuči moj odgovor, veruj mi da ti ovo kažem najdobronamernije. Čim ovako postavljaš pitanje, znači da treba da nosiš gitaru kod majstora. Bolje je tako. Ako nikad nisi makar posmatrao nekoga ko to radi, ne čačkaj sam! Šteta koju može da napravi neiskusan čovek košta više od podešavanja vrata kod majstora.

Highlander

Post by Highlander » 25 Jul 2009, 16:16

Hvala, verovatno je bolje kod majstora nego da čačkam sam. 8) Još ako bi znao da li postoji neki u Nišu ili okolini... :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Jul 2009, 17:18

To ne znam, ali ima dosta aktivnih Nislija na forumu, pa mogu da ti daju takve informacije.

Post Reply