Акустична гитара - 400€

Post Reply
bosha

Акустична гитара - 400€

Post by bosha » 29 Jan 2009, 00:13

Поздрав другари,
потребан ми је савет од вас, нинџи, за куповину акустичне гитаре, ценовног ранга до 400€. Прочитао сам доста сличних тема тако да ћу пробати да укратко попишем ставке које су битне:
- 15-ак година свирам акустичну гитару искључиво у кућним условима,
- до сада сам свирао на гитари Melodia Mengeš Tip Mexico iz 1989. и не треба ми ништа озбиљније од тога,
- свирам искључиво староградске и рок песме,
- занима ме акустична, неозвучена гитара са металним жицама.
Прегледајући форум схватио сам да је у овом ценовном рангу веома "клизаво" и да ћу се вероватно напатити тражећи одговарајућу гитару. Пре месец дана сам био у "LyraStyle" и испробавао неколико модела Yamaha гитара али цврчак, нисам успео да запамтим модел који ми се баш свидео, једино цену која је окачена на гитари и износи око 350€. Ако вас не мрзи дајте ми неки савет што се тиче произвођача и модела. Живот ме је научио да на стварима које купујем једном у 10-15 година не треба штедети али ово је максимална сума коју могу да одвојим за гитару. Да, заборавио сам да напоменем, навикао сам на гитаре са мало ширим вратом (такорећи као класична гитара).
Хвала унапред!

Kristijan
Uvaženi član

Re: Акустична гитара - 400€

Post by Kristijan » 29 Jan 2009, 00:39

Heh, znam tacno koji mdoel sada imas, i to je gitara kakvu, kad su dimenzije vrata u pitanju, neces ponovo naci. To je dosta neobican spoj, bas onako specifican model. Verujem da sa svojim svirackim iskustvom mozes uz malo obilazenja radnji da nadjes nesto sto bi ti odgovaralo, ali ponavljam, sumnjam da ces naci taj vrat na koji si navikao na gitarama sa celicnim zicama.

Moja je predpostavka da si za te pare video Yamaha FG730 ili FG720. Sto se mene tice, sumnjam da za te pare i moze bolje od ovoga da se pazari, osim ako ne nadjes neki polovni instrument. No ovako u prodavnici - ja sam cvrsto ubedjen da je ovo najbolja kupovina za te pare.

Naravno, ja ipak mislim da ce ti najkorisnije biti da zaredjas po prodavnicama. Svasta sam citao na raznim forumima, i pretrazivao internet onako marljivo, ali na kraju sam najbolje znao sta mi je ciniti kad se nadjem "oci u oci" sa instrumentom.

bosha

Post by bosha » 29 Jan 2009, 11:38

Кристијане,
хвала на информацијама. Знам да је најбоље да човек седи и испробава што већи број гитара разних модела и произвођача. То ћу и урадити колико ми слободно време буде дозволило. Свакако ћу испробати моделе Yamaha које си ми препоручио. Пробаћу вероватно и Ibanez-ове моделе иако видим да je на овом форуму углавном добио лоше критике. У сваком случају, потрудићу се да испробам што више различитих гитара и оставићу своје утиске овде. Поздрав и никад робом!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Feb 2009, 22:22

Vrlo bitan update!

Danas sam radio A-B test Yamaha FG730 i jedne predivne Cort gitare, naknadno ću pomenuti šifru, nisam zapamtio :oops:

Pre svega, moram da kažem da je ova Cort gitara, iako je iste cene, zanatski bolje urađena. Uglavnom su finese u pitanju, ali ipak Cort deluje kao instrument koji je rađen sa više pažnje. Eto recimo, kad zavirim unutra u rezonator, vidim da je bracing daleko urednije urađen na Cort gitari, a X bracing je na Yamahi na ukrštanju zamazan lepkom i zamotan gazom, kao na gitarama od 100 eura, i to mi je bukvalno bilo šokantno, čak mi se čini da ranije to nije tako rađeno na ovom modelu Yamahe. S druge strane, Cort ima savršeno precizan spoj na X bracingu, nikakve brlje od lepka i nikakvu gazu. Ova Cort gitara ima Grover livene čivije, vrat je rađen od jednog komada drveta (ne mislim na štiklu, glava i vrat su iz jednog komada), i vrat ima satenski finiš, što ja posebno volim. Ton je jako dobar, ima basa, ali nije nametljiv, a visoki imaju prodornost a ne pršte. Gornja ploča je solid, i omorika je, donja ploča je takođe solid, mahagoni, i bočna ploča je mahagoni. Iskreno, ja bih uvek pre uzeo ovu Cort od FG 730, a pri tom uopšte nemam loše mišljenje o Yamaha FG 730, jednostavno je Cort bolji instrument, a košta isto. Tako da se iskreno nadam da se još nije išlo u kupovinu!

Ramirez

Post by Ramirez » 05 Feb 2009, 11:07

@Kristijan
Uz svo postovanje uradjene recenzije,istakao bih samo jedan momenat koji ide u prilog Yamahi.
Danas-sutra ces doci u situaciju da prodas instrument,jr moje vidjenje je da svaka gitara pre ili kasnije dosadi,a svi tezimo Martinu :D ,budi uveren da Yamaha nece mnogo izgubiti na vrednosti a Cort?Bez uvrede,jednostavno ne volim da dugo sviram isti instrument...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Feb 2009, 11:46

Apsolutno, ali budući da taj momenat preprodajne vrednosti ja često pominjem, nisam osećao potrebu da sada to ponovo pišem.

Osim toga, kad gitara ima gornju ploču od omorike, taj instrument sa vremenom "zri" i prosto smatram da ovaj instrument za nekoga ko ili neće da ga menja olako, ili za nekoga ko će da čeka da mu naiđe kupac koji ne gleda šta piše na glavi, nego sluša kako instrument zvuči, a ima i takvih vlasnika instrumenata, i ima i takvih kupaca polovnih gitara. Ja nikad nisam kupio instrument pre nego što sam ga dobro testirao

Ovde sam prevashodno hteo da uporedim stvarnu vrednost instrumenata, ne preprodajnu, a trgovina je čudo, svašta može da ima i preveliku i prenisku cenu.

Ramirez

Post by Ramirez » 05 Feb 2009, 15:11

@Kristijan
Covek,sve je OK,samo smo sagledavali drugaciji segment kupovine.

boki1978

Post by boki1978 » 09 Feb 2009, 14:18

Kristijan wrote:Apsolutno, ali budući da taj momenat preprodajne vrednosti ja često pominjem, nisam osećao potrebu da sada to ponovo pišem.

Osim toga, kad gitara ima gornju ploču od omorike, taj instrument sa vremenom "zri" i prosto smatram da ovaj instrument za nekoga ko ili neće da ga menja olako, ili za nekoga ko će da čeka da mu naiđe kupac koji ne gleda šta piše na glavi, nego sluša kako instrument zvuči, a ima i takvih vlasnika instrumenata, i ima i takvih kupaca polovnih gitara. Ja nikad nisam kupio instrument pre nego što sam ga dobro testirao

Ovde sam prevashodno hteo da uporedim stvarnu vrednost instrumenata, ne preprodajnu, a trgovina je čudo, svašta može da ima i preveliku i prenisku cenu.
Apsolutno se slazem! Vlasnik sam istog takvog instumenta,Radosevicevog Jumbo modela koji ste svi videli a zvuk mu je vec padanje na dupe, mnogi su je vec culi :-) Vremenom ce biti josh samo bolja.
Meni apsolutno nista ne znaci da li je gitara Guild,Martin,taylor,Yamaha ili neki majstor za kojeg nikad nisam u zivotu cuo. Bitan mi je zvuk i samo zvuk jer ako nadjem zvuk kakav zelim apsolutno nemam razloga da to prodajem. Necu kupiti Martin ili Guild gitaru da bih je sutra bolje prodao vec cu kupiti da sviram na njoj. Ali svakakao ima raznih gitara i zato ja i imam jednu takvu kolekciju,gde se nalazi sve od dread,jumbo i live akusticnog zvuka koji mene ispunjava. Svi tragamo za onim sto zelimo i o cmeu mastamo i ako to naidjemo, zasto bi onda menjali?
Ali slazem se i sa ramirezom, nekad jedan "zvuk" dosadi pa vredi traziti nesto sto ce nas vishe ispunjavati, ali opet ne po svaku cenu.
Zemislite da svake godine promenite po 2 instrumenta, na sta bi to licilo!?

bosha

Post by bosha » 09 Feb 2009, 15:41

Кристијане, нисам још увек стигао да одем у куповину тако да би ме баш занимао тај модел "Cort" гитаре о коме си писао у претходном посту на овој теми. Уколико се сетиш, напиши о ком се моделу гитаре ради и где бих је могао потражити. Поздрав!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Feb 2009, 19:37

Dakle u pitanju je Earth 200, i da ne bude da sad ja imam neku posebnu potrebu da kazem nesto lepo o ovom instrumentu, pogledajte komentare raznih ljudi:

http://www99.epinions.com/review/Cort_E ... 6157615748

http://reviews.harmony-central.com/revi ... h+200/10/1

bosha

Post by bosha » 16 Mar 2009, 23:52

Свашта се издешавало од мог иницијалног поста везаног за препоруку о куповини гитаре. Првенствено су се истањили новчани фондови тако да сам могао да рачунам на 2/3 цифре од 400€. Будући да сам јурио солид топ гитаре избор се у овом ценовном рангу свео на Ibanez AW15-LG, Ibanez SGT630E, Oscar Schmidt OG6S i Washburn D10S. Прва од наведених никако није била на стању, могла је само да се поручи, самим тим је отпала као опција. Четврту такође нисам имао прилике да пробам. Другу сам испробао и баш ми се свидела у сваком смислу сем величине, заиста је огромна и мало превише шарена за мој укус. Трећу сам испробао и купио. За оно што је мени тренутно потребно мислим да је сасвим задовољавајућа. Када дођу нека срећнија времена по буџет намењен гитарама и уживању вероватно ћу појурити Yamahu FG730 која је и била мој први избор. Такође ћу врло радо поделити утиске о данас купљеној Oscar Schmidt OG6S. Хвала свима на саветима, значили су ми.

Sava

Post by Sava » 17 Mar 2009, 09:24

Kristijan wrote:Dakle u pitanju je Earth 200, i da ne bude da sad ja imam neku posebnu potrebu da kazem nesto lepo o ovom instrumentu, pogledajte komentare raznih ljudi:

http://www99.epinions.com/review/Cort_E ... 6157615748

http://reviews.harmony-central.com/revi ... h+200/10/1
Ko drži Corta kod nas?

Uzgred, u Lyri sam probao jednu Yamahu od 400 e i čini mi se da svira sjajno. Ne znam model.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Mar 2009, 10:25

Lyra uvozi Cort

Post Reply