Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Rocket Roll

Re: Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

Post by Rocket Roll » 14 Feb 2009, 15:30

Mislim da ljudi ovde ni ne shvataju ko je (bio) Koja i šta je Disciplina Kičme - nemaju "čulo" kojim bi ga procenili - i tu se priča o aktuelnosti i srpskom mejnstrimu za mene i završava.

Najpre, mi danas nemamo toliko tržište da bismo imali zabavnjački mejnstrim. Mejnstrim podrazumeva obilje medija, obilnu produkciju koja je namenski proizvedena za potrošnju na tim medijima, i novčanu hijerarhiju između "skupih" medija / "skupe" produkcije i "indie" projekata.

Takođe, imamo problem sa aktuelnošću mejnstrima. Hard-rok nije aktuelni mejnstrim, aktuelni mejnstrimi su jogurti koji igraju (koje Siniša toliko voli). Znate na šta mislim - brit-pop i ono što je došlo posle njega. Bendove koji to sviraju kod nas posmatraju kao "intelektualističke" iz istog razloga iz kojeg se Koja posmatra kao "čemu to služi" - naša publika ne zna šta bi s tim, kakav je to diskurs i zašto bi to slušala.

Trebalo bi raditi na osamrevenjivanju ukusa publike. A kako, kad zahvaljujući devedesetima nemamo savremen život (iz kojeg bi proistekao savremen ukus)?

Prvo bejahu socijalistički mediji. Onda su došli tranzicioni mediji, koji tek zauzimaju pozicije za neki budući srpski MTV. Ako sve protekne kako treba, za četrdesetak godina ćemo možda imati mejnstrim.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 14 Feb 2009, 16:05

Rocket Roll wrote:Mislim da ljudi ovde ni ne shvataju ko je (bio) Koja i šta je Disciplina Kičme - nemaju "čulo" kojim bi ga procenili - i tu se priča o aktuelnosti i srpskom mejnstrimu za mene i završava.
ja se slazem sa tobom. po meni je KOja i njegovo izdrkavanja na fuzzu i basu svetinja roka ove zemlje! jedna retkih kvalitetnih, relevantnih i aktuelnih stvari svojvremeno. a i licno, rana disciplina i Sarlo su mi dva nasa najbolja benda - ubedljivo.

u pravu je Dusan kad prica o roku i medijim. ima istine u tome. ali, kako Sinisa kaze, Dusan je profi muzicar i njega to interesuje. mene recimo ne brine rok u medijima, ja TV nisam upalio evo ima 10 godina (iako radim u advertajzingu :mrgreen: ), mada nikada ni pre toga se nisam obrazovao medijima. postoje drugi kanali putem kojih dolazis do pravih informacija. postojali su pre 15 godina, kamoli tek danas u vreme interneta. ja sam pacov iz podzemlja, sviram za 100-tinak ljudi max, bilo u Srbiji il' negde napolju u komsiluku, ne zanima me stoka, corba, Bajaga... postoji par inventivnijih hardkor, pank, metal, stoner, postrok i nojz bendova sa kojima gradimo nezanrovsku andergraund drugarsku scenu i to je to. ne trazim novac od muzike, te me zanima samo muzika i druzenje, ne mediji, niti masovnost. sad, naravno, to je samo moj slucaj, postoje ljudi poput Dushana i nekih mojih prijatelja (recimo Ilija, exEscape, Rapid Force i kasnije razne tezge) kojima je potrebno da svoju muziku plasiraju siru u javnost i da se oformi ta savremena mejnstrim rok scena. naravno, treba javno raditi na tome i podrzavam sve to, iako je daleko od mojih tokova.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 14 Feb 2009, 17:02

Nyarlathotep wrote:
Rocket Roll wrote:Mislim da ljudi ovde ni ne shvataju ko je (bio) Koja i šta je Disciplina Kičme - nemaju "čulo" kojim bi ga procenili - i tu se priča o aktuelnosti i srpskom mejnstrimu za mene i završava.
ja se slazem sa tobom. po meni je KOja i njegovo izdrkavanja na fuzzu i basu svetinja roka ove zemlje! jedna retkih kvalitetnih, relevantnih i aktuelnih stvari svojvremeno. a i licno, rana disciplina i Sarlo su mi dva nasa najbolja benda - ubedljivo.
apsolutno... meni je koja genija, prvo zbog toga sta je radio u muzickom smislu, a onda i kao persona i kao jedini iz te price sarlo akrobata da je preziveo sve to sto im se naslo na putu...

ne razumem zasto je provaljen? sto koristi samo pentatoniku? sto mu je muzika nazovi jednostavna? koliko bJendova odlicnih se zasniva na jednostavnosti.. sve od nirvane, sonic youtha pa do ko zna koga... mislim muzika je napredovala, ljudi su shvatili da vise nisi baja ako mozes da napunis punu salu gitarista i sviras im 2 sata skale bez prestanka... to smara... :D mislim sjajno je umeti, ali nije sjajno preterivati...

offtopic - nyarlathotepe juce mi drugar pustao Belgrade Noise Society, kaze lik da su radili turneju po sloveniji, da ih ima jedno desetak, a znam da si ti nesto pricao da ides na neku turneju... ako sam pogodio, awesome ste! :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Feb 2009, 17:20

Takođe, imamo problem sa aktuelnošću mejnstrima. Hard-rok nije aktuelni mejnstrim, aktuelni mejnstrimi su jogurti koji igraju (koje Siniša toliko voli). Znate na šta mislim - brit-pop i ono što je došlo posle njega. Bendove koji to sviraju kod nas posmatraju kao "intelektualističke" iz istog razloga iz kojeg se Koja posmatra kao "čemu to služi" - naša publika ne zna šta bi s tim, kakav je to diskurs i zašto bi to slušala.
Elem, hajde da idemo do kraja. Kad sam imao 16 godina i bio sasvim mlad, omiljeni bendovi su mi bili Disciplina kicme i Partibrejkers.

To je taman muzika za taj period zivota, to je taman nesto vrlo kompatibilno sa postpubertetskim buntom i gimazijalskim kvaziintelekualizmom. U tom specificnom stanju svesti ce vam relativno duhovita posalica tipa "Mnogo ljudi ne zna, mnogo ljudi ne sme, doziveti tu radost - moje lepe pesme" zvucati kao pravo otkrovenje i pomislicete da uspesan muzicar mora da nosi kapicu sa natpisom NAJBOLJI, a da je jeftina stripovska estetika vrhunac invencije u rokenrolu.

Da biste potvrdili svoju izopstenost iz sveta, svoju izuzetnost i posebnost, nateracete se da verujete u to da iza pentatonskog Kojinog minimalizma ("To nije minimalizam, to je minimalizam pameti" - Zlaja, moj ucitelj gitare) stoji bogznakakav maksimalizam ideja i kreativnosti. I bicete srecni sto ste jedan od onih kojima je dato da uzivaju u tom urbanom, aktuelnom i dakako relevantnom zvucnom diskursu... :wink:

A onda, cak nesto pre Jogurta Koji Igraju, videcete, kad samo malo prosirite muzicke horizonte, da se u muzici koja nije iskrena i koja je plod nasilne razrade jednog koncepta (eto, fina paralela se moze povuci sa atonalnom muzikom) i ne moze istinski (iskreno) uzivati, i da je i muzicki kosmos skoro pa beskrajan, i da bi bilo malo glupo&detinjasto obozavati pentatonsko fuzziranje na basu, pored svih cuda na koja u njemu nailazite... :wink:

I tako, kad malo porastete, s blagim osmejkom se setite muzickih faza kroz koje ste prosli, i kazete: "Kojo, izvini, ali cuo sam i nesto bolje od Najboljeg"... :)

To bi bio normalan tok stvari.

Ili, kako to kazu meni tako dragi stihovi, kojima se duhovito sa'ranjuju i (srpski) ''mejnstrim'' i (srpska) ''alternativa'': "Nije dobro Bijelo dugme, nije dobra Katarina, nije dobra Katarina, a ni Kicme disciplina". :mrgreen:

Ostatak tvoje analize mi se dopada, samo mi reci sta je to sto je doslo posle brit-popa. :)
Cinjenica je da je brit-pop jedno vreme bio sveCki mejnstrim, al' hajde da vidimo da li su njegovi produkti mejnstrim i sada?

I da, nemam nista protiv pentatonike, Duane, ali imam protiv dosadne muzike, pogotovo kad je prave istaknuti Borci protiv Dosade. Dobro, priznajem da Koja zna da me zabavi i sad, katkad, al vise tesktovima i stavom, nego muzikom... :mrgreen:

Uzgred, ocekivao sam da ce pljuvanje po svetinjama izazvati reakciju.

I jos nesto, posto je Dushan vec skriboman, i to jako naostren na ''alternativu'', ja bih ga zamolio da napise jedan tekst na temu (srpske) alternative, ili da barem na jednom mestu sakupi misli o istoj, iz raznih postova, u kojima je, i pored silne objektivnosti :P , lepo znao da pljucne po njoj...
Last edited by sinisake on 14 Feb 2009, 17:30, edited 2 times in total.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Feb 2009, 17:28

Ako čovek u Disciplini sluša samo bas i pentatoniku, onda on ne sluša Disciplinu. Quod erat demonstrandum.

Iskreno, ne znam šta je trenutni sveCki mejnstrim. Više nisam aktuelan. :(

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Feb 2009, 17:36

Ma, dobro, Rocket, ja ne mogu da slusam fuzz, delay i flanger, jbg, ja sam covek-(ve)seljak, slusam: melodiju, harmoniju, ritam, i tako to, a sam zvuk podsvesno registrujem, al' eto, ne mogu da slusam zvuk. :P
Zato ja volim beskrajno te Jogurte Koji Igraju (i, avaj, umiru :lol: ), mada znam da igraju na zvucnoj podlozi napravljenoj (uglavnom) pomocu Boss pedala. :wink:

Sad bez zezanja, ako je moguce, kazi nam u cemu se ogledaju, za tebe licno, Kojina velicina&revolucionarnost.
Last edited by sinisake on 14 Feb 2009, 17:39, edited 1 time in total.

xspaceman

Post by xspaceman » 14 Feb 2009, 17:37

sinisake wrote:
Sad bez zezanja, ako je moguce, kazi nam u cemu se ogledaju, za tebe licno, Kojina velicina&revolucionarnost.
Evo...i mene to baš zanima! :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Feb 2009, 18:30

Pre svega u viziji i u produkciji. Ali nećemo sad o viziji... Na svakih pet sekundi, pesma menja svoj (s)misaoni tok, a produkcija joj majstorski pomaže u tome. Svi Kojini albumi imaju taj 3D kvalitet koji do danas nema ni jedno naše izdanje - semplovi, šum, promene frekventnog spektra (potpomognute pedalama, naravno), promene aranžmana. "Zeleni Zub na Planeti dosade" i "Nova iznenađenja..." Koja je naročito voleo da realtime menja miks doboša, tu je neprevaziđen. Scratch. Repeat. Noise. Doppler effect. Pa skidanje i stavljanje delayja na trube. Pa na različita mesta u zvučnom prostoru postavljene replike sa ŠOPa. Semplovanje sebe samog (stari albumi umiksovani u nove). I još koliko toga! Uopšte ne preterujem kad kažem da, kod nas, do danas ta složenost produkcije nije prevaziđena.

Da ne zaboravim, Melt Banana + Jogurt Koji Igra = all kinds of awesome:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Feb 2009, 19:06

U, odlican ti je ovaj bend, bas je novo&revolucionarno. :mrgreen:
Uzgred, ipak nije jogurt, nego mleko. :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Feb 2009, 19:11

Ko je spominjao išta o novom & revolucionarnom? Puštam redovno taj spot samo zato što me veseli kad jogurt dobije metak u glavu. :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Feb 2009, 19:47

Eto kako je ponekad malo potrebno za srecu... :mrgreen:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 14 Feb 2009, 19:47

"Nije dobro Bijelo dugme, nije dobra Katarina, nije dobra Katarina, a ni Kicme disciplina"
samo valja zenska fina koja nosi bokal vina...

a cek sinisa velis da brit pop vise nije mejnstrim? mislim meni su pol veler, oaze ili blur(cak su i kao gorile bili mejnstrimcina posto se malko proculo, al to kasnije tek) uvek bili mejnstrim, al to neznaci da je lose, samo da je uberpopularno... dobro blur manje, al oaze uber...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Feb 2009, 19:55

Ma ne kazem ja nista, jbg, brit-pop je bio popularan devedesetih...
Blur mnogo volem, Oasis su mi dosadni...

Image

"Kojo, izvini, Kojo, izvini..."
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 14 Feb 2009, 20:04

pa to je sad dobilo neki drugaciji malo oblik i malo se rasprsilo na razne pravce i fuzije, al je opet popularno nevidjeno.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Feb 2009, 20:15

Image

Post Reply