Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

Kristijan
Uvaženi član

Re: Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

Post by Kristijan » 10 Feb 2009, 00:16

Dreadnought ima nesto naglasenije srednje i duboke tonove, to je pre svega gitara pravljena kao pratnja za vokal, moze da se koristi i drugacije, naravno - ali ta basovitost kojom puni prostor je cini jako pogodnom za pravljenje harmonske podloge za pevanje. Jumbo, ova "strukirana", ima nesto drugaciji balans tona, i u nekoj meri je bolja za "sitno pletenje" od dreadnought gitara, a takodje lepo puni prostor, tona koliko hoces. Onako najgrublje receno, dreadnought ima topao brundajuci ton, a jumbo pored punog zvuka ima i raspevane visoke. Malo je tesko opisati razlike, nadam se da sam delimicno uspeo...

nemanja010

Post by nemanja010 » 14 Feb 2009, 21:08

Hvala svima na odgovorima... Inace, jos nisam otisao da kupim (ne mojom krivicom, naravno)... :(
E sad video sam ovde u oglasima dve gitare u Nisu polovne pa me zanima sta mislite o njima i da li vrede...

linkovi:
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =31&t=6594
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =31&t=6779

E sad, znam da svako svoga konja hvali, ali molio bih vas da budete koliko toliko objektivni kao sto ste i do sad bili...

P.S. Druga ne znam za koliko se prodaje ali sad vidim da se cena krece malo vise od planiranog...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Feb 2009, 23:50

Pa jedna je klasična, druga western... tako da nije za poređenje... Hohner pravi fine instrumente, mada ovaj model nikad nisam svirao, pa ne smem ništa da tvrdim.

nemanja010

Post by nemanja010 » 15 Feb 2009, 02:12

Nisam primetio... Ja na netu nisam uspeo nista da nadjem o ovome Hohner-u, pa zato...
Imam jos jedno pitanje, da li se razlikuju po zvuku Washburn D10S i D10SCE. Znam da je jedna ozvucena, ima li to uticaj na kvalitet zvuka na suvo i da li vredi da se uzima ozvucena verzija?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Feb 2009, 10:31

Washburb D10 uživa reputaciju najbolje kupovine u tom cenovnom rangu, i do sada nisam čuo da se neko žalio na odnos cene i kvaliteta. Svakako bih se opredelio za "suvu" verziju, ne cenim kvalitet ozvuke na jeftinijim instrumentima, mislim da bi sa naknadno ugrađenom ozvukom imao bolji efekat. Vredi probati i jednu i drugu, zavisi dosta od afiniteta, možda se tebi dopadne kako zvuči ova sa ozvukom. Da pričamo o nekom ozbiljno skupom modelu, možda bi bilo mesta strahu od uticaja ugrađene elektronike na zvuk na suvo. Recimo znam da ima ljudi koji nikad ne bi pristali da im se na bočnoj ploči napravi rupa za jack, ali mislim da se tu pre svega radi o finesama koje se čuju na daleko kvalitetnijim instrumentima. D10 ima zadnju i bočnu ploču od laminiranog materijala, i tu zaista ne možeš da čuješ te finese. Ona "budža" predpojačala koja se nalazi u trupu takođe teorijski može da čudno prelama odbijanje zvučnog talasa o unutrašnjost rezonatora, ali sve je to, kao što sam već pomenuo, problem koji može ozbiljno da se uoči na instrumentima kod kojih je rezonator urađen od daleko boljeg i skupljeg materijala. Da bilo kome ko tvrdi kako je to strašna razlika vežeš oči - garantujem da ne bi bio siguran koju mu gitaru sviraš na uvce - ovu sa ozvukom ili ovu bez ozvuke.

Istina je, o Hohneru koji pominješ malo ima podataka na netu, nema čak ni podataka na njihovom sajtu, dakle definitivno je u pitanju proizvod koji se više ne pravi, pa je verovatnoća da naiđeš na nekoga ko je imao prilike da koristi ovu gitaru jako mala. Nema druge, tu gitaru možeš samo da čuješ, pa ako ti se dopadne - kupuj.

mfilip

Post by mfilip » 15 Feb 2009, 13:29

Znam da sada ispada da pravim reklamu za oglas koji sam ja postavio, ali ti stvarno preporucujem da, ako dolazis do Nisa probas ovu Hohner gitaru...

Prilicno je mekana i udobna za sviranje, odlicno se probija kroz mix i super je ocuvana...Kupljena je pre par godina za 360E i drug je prodaje samo zato sto je kupio novu i ne koristi je vise za svirke...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Feb 2009, 15:59

Zaista, ja imam jako lepo iskustvo sa Hohner gitarama, i prava je šteta što su kod nas zapostavljene. Pre par godina sam u Stringeru svirao na jednoj zaista jako dobroj Hohner gitari, ali trenutno bar u beogradskom Stringeru nemaju ništa od Hohnera izuzev nekih klasičnih gitara. Nezavisno od oglasa, jedna detaljnija recenzija ovog modela bi bila vrlo dobrodošla. Da ne bude ono "Ciga hvali svoga konja", dolje da bude u zasebnoj temi.

Zlo

Post by Zlo » 15 Feb 2009, 18:34

Sto se Honera tice.
Ja sam imao potpuno istu gitaru koje je u to vreme nova kostala 490DM (da ,da mladi ljudi .nekada su se cene izrazavale u nemackim markama :D )samo sto je boja bila natural.Postojao je i skuplji model .Potpuno isti ali je prednja ploca bila puna a moja je bila sperka.
Gitara ima FENOMENALAN vrat.Zvuk pristojan.Falilo je malo one "plemenitosti" koju imaju skuplje gitare.Ozvucenje lose. Izrada malo traljava-iskako mi je 14. prag pa je morao da radi cekic i lepak :)

Posto drugar kaze da je njegova placena preko 300 e nova mozda se radi o modelu koji nije sperka i u tom slucaju bi gitara bila bolja kupovina nego ove nove do 200e.Ako je sperka mislim da se ne isplati+Dobijas losu ozvuku koja ti nije potrebna.A na tih 190 mozes dodati jos 20-30 i uzeti onog jumbo Ibaneza kog je Kristijan pohvalio i kome je prednja ploca solid spruce.

Znaci bez uvrede postavljacu oglasa.Izneo sam svoje misljenje steceno iskustvom sa mojom bivsom gitarom .

mfilip

Post by mfilip » 15 Feb 2009, 19:32

Ma naravno...meni odgovara da neko prenese svoja iskustva vezana za ovu gitaru jer ja stvarno nemam neku "kilometrazu" da bi mogao nesto vise da kazem o njoj...
Najbolje bi bilo da covek proba kako to sve zvuci i kakva je za sviranje...ja ne mogu nista pametno da kazem jer gitara nije moja (samim tim nisam je ni svirao nesto mnogo) i ne zelim da je sad hvalim "na slepo"

A jos bolje je da se covek odluci da je kupi, odusevi se pa postavi svoju detaljnu recenziju 8)

Andie

Post by Andie » 27 Apr 2009, 22:25

Hello! :)
Evo i ja se pridruzujem, i u slicnoj sam situlaciji kao i vecina ovde... Ne mogu jos da kazem ni da sam pocetnik,jos uvek nisam ni pocela ali dobila sam jaku volju i zelju da naucim svirati gitaru. I to ima da i ostvarim :D Imam 16 godina a neki kazu da je sada vec kasno da pocnem, ja ne mislim tako, zato sto ce meni dovoljno da naucim svirati onako sebi za dusu i uz zezanje sa drustvom.A vidim i da mnogi kazu da nije tesko i mislim da ce mi nekoliko privatnih casova za pocetak biti dovoljno, bas da imam nekakvu osnovu, a dalje mislim da cu se sluziti netom.
Necu vas muciti sa pitanjima kakvu gitaru kupiti o slicno, gledala sam mnogo foruma a znam i da su misljenja i ukusi razliciti i da sve zavisi od mene kakvu izaberem i sta mi se svidi. Htela bih da pitam, da li neko zna nesto o gitari Ibanez V72ECE-NT? Sta kazete za nju?

sl0e

Post by sl0e » 27 Apr 2009, 23:28

Pre svega, pozdrav i dobrodošla na forum :wink:

Nisam probao baš taj model Ibanez-a, ali sam probao neke druge ozvučene Ibanez gitare i mogu reći da nisam bio nešto oduševljen njima. Tako da stvarno ne znam ništa o ovom modelu, ali možda treba da sačekamo da se javi neko ko zna.
Kako si se odlučila baš za ovaj model? Da li si ga probala i kako si se uopšte odlučila da ti prva gitara bude sa ozvukom?

Andie

Post by Andie » 28 Apr 2009, 06:36

Nisam se bas u potpunosti odlucila za ovaj model, samo mi je onako zapao za oko, takodje ne znam ni zasto ozvucena. Heh, nisam bas ni sigurna da tacno znam koja je razlika medju ozvucenom i ne ozvucenom :oops: Znam da bi mi bila bolja neozvucena, posto sam pocetnik. Uglavnom, gledala sam da cena bude otprilike do 150 eura, posto mislim da mi ne treba nesto extra. E sad citala sam da za te pare moze da se kupi dosta dobra gitara, ali eto sve zavisi. Pogledajte ovaj sajt, ima i ozvucenih i ne ozvucenih http://www.mitros-music.com/cat/203-Akustične_gitare

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 28 Apr 2009, 09:26

Imam utisak da se Ibanez u toj srednjoj klasi ozvučenih gitara opredelio da baci težište na zvuk koji se dobija kroz ozvuku, a na suvo su mi prilično neubedljive. Istina, čuo sam ih nekoliko koje imaju zaista jako lep ton kroz ozvuku (ali nisu iz ove cenovne klase, skuplje su), ali mi dođe nekako čudno da iz poprilično velikog rezonatora izlazi skroz neubedljiv ton kad se svira na suvo.

Ako tek učiš, mislim da je najbolje da daš sve pare za što bolji ton koji izlazi iz akustičnog trupa, ništa ozvuka. Ako kupiš jeftiniji instrument sa ugrađenom ozvukom, svakako ta ozvuka neće davati ni približno ubedljiv zvuk, i biće prenaglašen onaj percussion momenat u zvuku, pa će zvuk generalno da bude preterano grub. Kad je već takva situacija, ja bih pre kupio akustičnu, golu, najobičniju, pa kasnije, kad se ukaže prilika, želja i potreba da se svira kroz ozvuku, da se naknadno doda piezo i predpojačalo na gitaru, ili da se stavi neki od onih magneta koji se kače na soundhole, definitivno neće imati skromniji zvuk niti manje prirodan zvuk od ovih užasnih low budget već ugrađenih sistema ozvuke.

Kad si već pomenula Ibanez, pogledaj ovu temu viewtopic.php?f=19&t=6634 jer se meni čini da od Ibanezovih modela za neke relativno male pare nećeš naći ništa pristojnije.

Još jednom da pomenem, a stariji članovi foruma će sad već da me gađaju cipelama, pošto to stalno ponavljam - u ovom i sličnom cenovnom rangu, svaki evrić više koji uložiš čuješ u zvuku. Između gitare od 200 eura i gitare od 150 eura je daleko veća razlika u zvuku nego između gitare od 200 eura i gitare od 350-400 eura. Sa 200 si stidljivo zagazila u srednju klasu instrumenata (ako potrefiš dobar komad), sa 350 do 400 si i dalje u srednjoj klasi, tek tamo preko 550 (ili čak 650) možeš da računaš da ćeš da čuješ neku ozbiljnu razliku u zvuku. Dakle moj savet je da paziš kako kupuješ, bolje da sa familijom organizuješ malu "donatorsku konferenciju" i iskukaš još nekih 50 eura više, jer to nije besmisleno ulaganje.

Sa 16 godina nikako nije kasno da počne da se uči, naprotiv! Poslednjih 16 godina sam sa manje ili više intenziteta davao časove i mogu da kažem da se debelo greši što se onako mala deca šalju u muzičku školu, ono što dete može da savlada od svoje 9. do 13. godine vrlo često neko u uzrastu od 15 do 18 godina može da savlada za godinu dana. Razlog je vrlo prost - telo je poprilično formirano, ruka ima konstantnu dimenziju, i pre svega - dovoljnu dimenziju, strašno se muče klinci kad počnu sa 9 ili 10 godina da uče klasičnu gitaru, jedva se rastegnu, ogroman napor! Čim je fizički napor manji, odmah je jedna bolna prepreka uklonjena, manja je verovatnoća da će učenik da odustane. Osim toga, provereno znam da daleko brže i lakše kapiraju sve o teoriji i harmoniji ovi malo stariji učenici, već su napravili neke svoje sisteme učenja, ide to sa njima daleko brže. I generalno su manje skloni predomišljanju od ovih mališana. Ja sam tako mali išao u muzičku školu, ali mislim da je meni bila olakšica to što sam bio već tad priličan dugajlija. Važno je reći, ja sam baš živeo za to, ništa me na svetu nije toliko interesovalo kao gitara, pa sam bio voljan sve da trpim - samo da sviram. Samo nisu svi klinci takvi, nekima se to probudi kasnije, a krut sistem školovanja često kasnije neće ni da ih uzima u razmatranje, što mislim da je šteta. Ambiciozni roditelji vole da šalju decu što ranije kod profesora, ali tada tačno osetiš da to mama i tata žele da dete svira, a kad bi se dete pitalo, verovatno bi radilo nešto drugo. Držao sam časove osobama od 9 do 54 godine, i najbolje rezultate su imali učenici u rasponu od 15 do 35 godina, najbrže su napredovali.

Škola je udesila da ako je za određeni instrument predviđeno da osnovno obrazovanje traje 6 godina, da se deca upisuju u muzičku školu tako da im se 3. razred osnovne škole poklopi sa 1. razredom osnovne muzičke škole, kako bi se obe osnovne škole završile iste godine, pa da oni koje interesuje srednja muzička škola mogu naporedo da idu u srednju muzičku školu i u bilo koju drugu srednju školu koju odaberu. Razlozi su dakle samo praktične prirode sa aspekta nekoga ko pravi školske programe i proračune, a nemaju mnogo veze sa ljudskom prirodom, pravim momentom sazrevanja, sposobnostima... Jedan od poznatijih mlađih domaćih muzičara uopšte nije išao u nižu muzičku školu, ali je bio nadprosečno muzikalan, i samouk na gitari. Njegova starija sestra je to poznala, i kad je bio na kraju opsnovne škole, predložila mu je da se prijavi da položi nekakav test u srednjoj muzičkoj školi, kao da polaže diferencijalni ispit, i da onda radi prijemni. Taj čovek je u međuvremenu diplomirao na muzičkoj akademiji na odseku za kompoziciju i na odseku za dirigente, nedavno sam slušao neke njegove studentske kompozitorske radove, i mogu reći da je to jako temeljno i ozbiljno urađeno. Takođe radi aranžmane za veoma poznate izvođače, a kao gitarista se pojavljuje toliko često da ga češće vidim na sceni nego što sam ga viđao dok smo stanovali u istoj zgradi. Imamo i jednog člana foruma koji je gotovo već kao odrastao "pregazio" osnovno muzičko školovanje i sada je na akademiji. Tako da te priče o godinama nemaju ni najmanje smisla. To ti je kao sa poznatim ličnostima, koje pod stare dane reše da počnu i da slikaju, i onda niko ne komentariše kvalitet njihovog slikanja, samo se priča o tome kako su svestrani, njima je i onako sve dozvoljeno jer su već poznati. Kad neko u zrelom dobu krene da slika, a nije poznat, vazda se nađe neki zloća koji će da kaže da se glupira, troši vreme i pare, kako je nezreo, kako je kasno počeo... A kad bi čovek sve radio prema komentarima drugih ljudi, nikad ne bi nigde stigao.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 28 Apr 2009, 11:50

Par predloga za gitare:

http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=813
Ova gitara vredi daleko više nego što košta, odlično urađen instrument.

http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=993
Nije da se padne u nesvest, ali je skroz solidna gitara.

http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=532
Inače nikad ne preporučujem pakete, ali ova gitara što je u paketu uopšte nije loš instrument, ovo ostalo taman i da izgubiš na putu do kuće nije neka šteta, ali gitara ima lepo balansiran ton, i prilično je uredno urađena.

http://www.artistsystems.net/mex/artika ... 3&art=1959
Vrlo bitna stvar, ova gitara ima gornju ploču rezonatora od jednog sloja drveta, nije laminirana nego je solid gornja ploča, i to vrlo ozbiljno utiče na zvuk. Ne da se isplati dati još 40 eura za tu razliku, nego se to ne da opisati!

http://www.artistsystems.net/mex/artika ... 3&art=1956
Isto važi što sam napisao i gore za Washburn, solid gornja ploča rezonatora

http://www.mitros-music.com/products/20 ... ha_F370/8/
U odnosu na F310, ova ima nešto lepšu izradu i liveno kućište čivija, a čivije su Gotoh, što meni uvek uliva iše poverenje od čivija sa poklopcima.

Ovo su samo neke smernice, treba svaku od ovih gitara da vidiš i čuješ, a poželjno je da povedeš nekoga ko zna da svira, da se instrument isproba. Ako je ikako moguće, treba tražiti instrument sa solid gornjom pločom, a ako ne bi da trošiš više para, ima stvaaaaarno svakakvih sa laminiranom gornjom pločom, izbor je preveliki.

E da, ozvučena akustična gitara ima u sebi ili piezo element u kobilici, ili mikrofon smešten u unutrašnjosti rezonatora, ili sistem koji kombinuje piezo i mikrofon. Najčešće ima svoje predpojačalo sa ekvilajzerom. I naravno, ima jack da možeš da ubodeš kabl u gitaru i da je priključiš na pojačalo, razglas, zvučnu kartu... A neozvučena nema ništa od gore navedenog :D Samo uvek imaj u vidu - ta ozvuka koja se nalazi u gitarama do 200 eura je uglavnom traljava i nije nešto s čime treba ozbiljno da računaš. Osim toga, bar 6 meseci ti treba da sviranje počne da dobija zadovoljavajuću formu, pre toga ti ne treba nikakvo ozvučavanje gitare. A posle uvek možeš da dodaš na gitaru šta ti je već neophodno.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 28 Apr 2009, 12:39

Lepi predlozi...
Sećam se da si neke od ovih gitara već pominjao više puta.

A zašto ne bi sve predloge stavio u onu temu "Saveti za kupovinu" pa bar zahvatiš ovaj, čini mi se najčešći cenovni rang... i možda prvi nivo ozvučenih gitara koje ima smisla uzeti u obzir pri kupovini.
Pretpostavljam da neke od gore navedenih gitara imaju i svoju istovetnu ozvučenu verziju...?

I onda potom samo postuješ link do teme :)

EDIT:
A da, ova gitara, vredi li išta?
http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=427

Post Reply