Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Duane
Fenderaš

Re: Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

Post by Duane » 15 Feb 2009, 20:18

Rocket Roll wrote:A, jesu. Nego sam više mislio na temu "mlad čovek koji bi da svira mejnstrim bolje da krene od brit-popa, a ne od highball bluza". U vodama mejnstrima trenutno plivaju i rok-dinosaurusi (Stonsi, ACDC, Mejdeni) i bluz-dinosaurusi (Klepton, Geri Mur) i mladi gitaristi (brit-pop and beyond), i mislim da za mlade gitariste nije zdravo da se hvataju za old school.
samo da pitam da li se ovo parcijalno odnosi na mene? nemoj da shvatis kao da vadim oci, nego ono :D

izvinjavam se ako sam promasio i izvinjavam se za dva posta za redom... nsiam mogao da editujem onaj prethodni... :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 15 Feb 2009, 21:20

Niko nije naveo recimo Evu Braun ili Vladu Divjana kao primere po meni bash bash finog i pametnog pop-a i recimo Kristale.
E, to!
Kristali su, ako izuzmemo blentave tekstove, vrlo dobar pop-bend.
Divljan je kralj srpskog popa, a Eva Braun mi je ranije bila znatno draza (prva dva albuma mi se svidjaju). Posle su se malo ufonjali.

Jarboli su poceli ni sami ne znajuci sta su i ko su, da li su neki poluzajebantski bend ili ozbiljan pop ansambl.
Mislim, one posalice - obrade Djordja Marjanovica, pesma o djevojci koju je zgazio voz, i kojekakve gluposti...
Ali, paradoksalno, tad su medijski bilo znatno zastupljeniji (ili sam ja tad vise pratio dogadjanja na sceni). :)
Sad, kad su konacno izgradili stil, sazreli i sviracki i autorski - nemaju adekvatan medijski tretman. :(

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Feb 2009, 21:25

imaju isti tretman ko ranije nego verovatno ne pratis...kao uostalom i ostali bendovi tog tipa.

dweezil

Post by dweezil » 15 Feb 2009, 21:29

da i meni se Eva Braun ranije vishe dopadala, Kristali su mi ono bash ok i dopada mi se nachin na koji gitarista, sorry neznam kako se covek zove, tretira pesme. Takodje dopadaju mi se neke pesme od Lutki (smeshak kobnog jutra) i od Popcycle. Takodje i ponesto od Novembra. Bitno je da iza benda ostane pesma koju ce neko pustiti i posle 10 godina i reci, ovo je ok sasvim, da vremenom pesma ne izgubi na svezini i iskrenosti. Isto tako kad cujem od Divjana "Ona to zna" il nesto sl. provalis da su to pesme za sva vremena. Cheers :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Feb 2009, 22:23

dweezil wrote:...U2 su mi od Achtung baby isto kao recimo Metallica, znachi losh deja vu vec prezvakanog i ponovljenog.
Au contraire, U2 su od "Achtung Baby" potpuno drugačiji zvuk. "The sound of four men trying to chop down The Joshua Tree". "Dream it all up again." Do tada su bili neka vrsta crkve (ko razume ono što U2 rade, shvata o čemu pričam), a od tada su... Evropa u futuru. Uporediti sa pomakom paradigme kod Radiohead - od gitarskog popa "Pablo Honey" do nezamislivog "Kid A".

Nema razloga da se prepiremo oko toga da li su U2 bolji mejnstrim od Oasis, ali oko "dva dela karijere" U2 nema spora.
Duane wrote: samo da pitam da li se ovo parcijalno odnosi na mene?
Ne, čak ni parcijalno. Siniša i ja pričamo nešto privatno. :D

Dushan S

Post by Dushan S » 15 Feb 2009, 23:50

e svaka ti cast za ovaj post, ne bi moglo bolje da se kaze.
Dusane za post.. Eh kada bi vise ljudi razmisljalo kao ti, sve bi bilo ok...
Ja se sve nadam da ce neka televizija tipa B92 poceti da forsira neku rok muziku jer u svim ostalim sferama glume neku urbanost i kopiraju zapad...pa se nadam mozda ce poceti da forsiraju i neke rok bendove, mozda ce nastati neka kuca koja ce da izdaju samo rok stvari kao grand sto se brine za narodnjake..ne znam...toliko mi je krivo zbog muzicke situacije u zemlji da sam poceo sam da se tripujem u tom fazonu, kako bih ja vratio rok na staru stazu...
Eh da samo posedujem neku tv stanicu..
Hvala ljudi.

Inače to za B92, verovatnoća da se nešto takvo desi je otprilike... Recimo da koliko god bilo popularno mrzeti pink kod ljudi koji vole rock, pre će da se dogodi da Mitrović osnuje rock izdavačku kuću i napravi takvu emisiju na svojoj TV, nego B92. B92 mora da bude cool ili popularan a pošto rock nije niti "urban" niti za masu koja bi gledala velikog brata, njima je to nezanimljivo. Mislim na rock koji bi zanimao mase, naravno, ne na jako kul bendove jako kul izdavačkih kuća o kojima jako kul novinari ,misle da su jako kul ali ih glup narod ne razume.
sinisake wrote:I jos nesto, posto je Dushan vec skriboman, i to jako naostren na ''alternativu'', ja bih ga zamolio da napise jedan tekst na temu (srpske) alternative, ili da barem na jednom mestu sakupi misli o istoj, iz raznih postova, u kojima je, i pored silne objektivnosti :P , lepo znao da pljucne po njoj...
Ja sam skriboman, ali možda i zato [to je jako te[ko preneti ugao gledanja sa svim detaljima, a i po ovome što si rekao, očigledno neke stvari izađu drugačije nego što ja to mislim, ili pokušavam da kažem. Nije problem u Koji na primer, samom. Jer je on imao i dobre trenutke. Problem je u politici, ideološkom postavljanju koje u nešto što nije pri čemu su za većinu Kojini najbolji i najbesmisleniji radovi u potpuno istoj ravni jer 1. Ne razlikuju 2. Nije im bitno da li je dobro - bitno im je da je "cool". To jest, kao u slikarstvu, kod starih majstora je bilo lako videti da li je neko dobar ili loš slikar. Što smo bliže modernoj umetnosti a sve dalje od zanata, sve je teže razlikovati modernog umetnika i prevaranta koji prodaje maglu. Ili recimo domaći punk rock. Iza Punk-a mora da stoji neka ideologija buntovništva, a kod nas je svirati punk rock najveći konformizam, tu je publika, to je prihvatljivo kao urbano i kul, nije potrebno znati svirati, nije potrebno voditi računa o imidžu, ako izgledaš kao da si upravo ustao, još bolje. Ili alternativa: kakva je to alternativa koja je usmerena na to da NI SLUČAJNO ne pretenduje na mainstream? I koja se po muzičkoj formi tako izražava da većina ljudi to ne razume? Ne napadam ja alternativne bendove, ja napadam sindrom u kome je nametnuto da je nešto vrednost zbog forme a ne sadržaja. ideja alternative se sastoji u njenom imenu: Biti alternativan znači nuditi nešto za šta ti misliš da je bolje od trenutnog mainstream-a. Napolju je to bilo jednostavno i jasno: Dobra alternativa na kraju u 99% slučajeva postane ili novi mainstream ili dobije kultni status i samim tim takođe ima svoju armiju fanova. Ako je neko bio loša alternativa, zaborave ga. (Mislim naravno na suštinsko značenje reči "Alternative" jer danas postoje nebuloze, npr "Alternativni rock". Kako je to alternativno ako je svaki dan na TV-u i prodaje se u velikim tiražima pri čemu bendovi liče jedni na druge?)
Dakle nije problem u nekom "x" bendu ovde. To su uglavnom sve dobri i pozitivni ljudi koji rade muziku onako kako oni misle. Uglavnom. Ali ti isti ljudi često prave muziku koja se negde zagubi na pola puta ka svom cilju. Onda to neko izda i gura i dobiješ situaciju da se u novinama i na festivalima redovno pojavljuju bendovi koji su jedva prodali trocifren broj CD-a zadnjeg albuma. Ali su "kul", "Urbani". Naravno kako je onda validno pričati o tome kako ovde ljudi "Ne cene pravu muziku" kad je ono što je ponuđeno poptuno impotentno muzički?
Dakle, ne pokušavam uperiti prstom u jabuku i reći "vidi, ta jabuka je trula, i ona je kriva, zato su istrulile i ostale", nego govorim o sistemu koji favorizuje trule jabuke iako od njih mogu samo da istrule i ostale, i koji onda naknadno pokušava stvoriti utisak kao da je trulost "cool". To ti je kao kad se uzmu pare od pivare i onda jedna TV pravi emisije u kojima se priča o DJ-evima koji se dovode. I onda raja misli kako je DJ kultura najbitnija na terenu. A samo se radi o tome da je jeftinije platiti DJ-a i organizovati neko veče pa strpati u bulju pare od sponzora, nego sve potrošiti na strani bend, koji više košta. Naravno onda na kraju ostaje medijski stvoriti utisak kako je najvažnija stvar na planeti upravo taj DJ, jer treba opravdati to trpanje para u džepove.

Ajd, valjda sam sad objasnio gde upirem prstom.
Pre svega u viziji i u produkciji. Ali nećemo sad o viziji... Na svakih pet sekundi, pesma menja svoj (s)misaoni tok, a produkcija joj majstorski pomaže u tome. Svi Kojini albumi imaju taj 3D kvalitet koji do danas nema ni jedno naše izdanje - semplovi, šum, promene frekventnog spektra (potpomognute pedalama, naravno), promene aranžmana. "Zeleni Zub na Planeti dosade" i "Nova iznenađenja..." Koja je naročito voleo da realtime menja miks doboša, tu je neprevaziđen. Scratch. Repeat. Noise. Doppler effect. Pa skidanje i stavljanje delayja na trube. Pa na različita mesta u zvučnom prostoru postavljene replike sa ŠOPa. Semplovanje sebe samog (stari albumi umiksovani u nove). I još koliko toga! Uopšte ne preterujem kad kažem da, kod nas, do danas ta složenost produkcije nije prevaziđena.
Preteruješ. Prvo Koja ne zna toliko o produkciji, da zna, ne bi iza sebe ostavljao ONAKO snimljene albume kao što je ona saobraćajna nesreća od Elekt. Org. albuma. Drugo, kad imaš samo nekoliko zvučnih elemenata, bubanj, bas sa efektom, vokal i kad imaš free formu, ostaje jako puno zvučnog prostora da se zezaš sa bilo kakvom vrstom efekata, ali to nije tehnički teško ili ultimativno umeće. Ali ono što je najbitnije i zašto mislim da je veliki prodavac magle: Koja napravi neku pesmu koja je odlična. Odmah za njom na albumu ide nešto što je u stvari samo zbirka od nekoliko drum pattern-a, tri rifa na bas-u, slučajnog eksperimentisanja sa pedalama i ponavljanja jedne, ne baš specijalno maštovito smišljene rečenice. Teško se može reći da je to dobro. E sad možemo pričati o tome, koliko je moguće imati percepciju o tome. Bilo je nekih "šaljivih" eksperimenata kad su u galerijama moderne umetnosti između bitnih slika kačili nešto što bi nastalo tako što su slučajno razmazane boje, i davali kritičarima da napišu nešto. Ispostavilo se da je najveći broj kritičara napisao čitave male sastave. Sad da mogu voleo bih iskopati negde na netu tu priču. I u Kojinom slučaju, a tu je jasno da je on talentovan i inteligentan, došlo je do toga da šta god on uradi, dobro ili loše, to je sve dobro, jer je on pobogu, Koja. Koja je legenda. Da se bavi pop muzikom kao čorba, bilo bi lako detektovati šta ne valja a u ovome čime se on bavi, to je već mnogo teže.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 15 Feb 2009, 23:53

a ok, ja ne bih zeleo da sam shvacen kao mejnstrim umetnik, jer moj opus je prilicno alternativan... a i tesko se nabavlja, morate imate veze i to... andergraund rejlroud... :D
ma cimam se...

long live alternativa - you can't suck at it, you can just be misunderstood :D kekekekekkekeekke

o5 se cimam... don't mind me...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Feb 2009, 00:31

Da se razumemo, ti mnogo više od mene poznaješ produkciju i imaš radni staž u njoj, i ja veoma cenim tvoje mišljenje, ali mi veruj kad ti kažem da Koja nije minimalista zato što ne ume drugačije.
Dushan S wrote:Drugo, kad imaš samo nekoliko zvučnih elemenata, bubanj, bas sa efektom, vokal i kad imaš free formu, ostaje jako puno zvučnog prostora da se zezaš sa bilo kakvom vrstom efekata...
U tome je i stvar... Minimalisti nisu ljudi koji ne umeju da "pretrpaju" pesmu i da naprave "zid zvuka". "Svođenje" pesme je isto tako težak posao kao napraviti "Sgt. Pepper", samo je u pitanju druga vrsta umeća.

Ne može se Koji poreći da je umeo jako dobro da se igra sa zvučnim poljem u 3D, a da tu veštinu kod nas još niko nije ni naučio - ili nema hrabrosti da je upotrebi. Naša produkcija (i ex-Yu i ova danas) je razočaravajuće statična. Eventualno se juri "zvuk", i hvale se oni koji umeju da taj zvuk snime "prijatno" (toplo, debelo, udarno, kristalno, da reže kroz miks, prisutno...), što na kraju daje statičan miks, pretrpanu zvučnu sliku i nultu kreativnost - producent se ne potrudi ni da doda "kvaku" ili svoj "potpis", akamoli da bude "peti Bitls".

Da nam nema ono malo tehnoza (i Darkvuda), naša publika ne bi ni znala šta se sve može sa zvukom u studiju.
Dushan S wrote:Koja napravi neku pesmu koja je odlična. Odmah za njom na albumu ide nešto što je u stvari samo zbirka od nekoliko drum pattern-a, tri rifa na bas-u, slučajnog eksperimentisanja sa pedalama i ponavljanja jedne, ne baš specijalno maštovito smišljene rečenice.
E, to je ono... Akuzmatički zvuk. Da ne gnjavim, mislim da je sve na pločama Discipline tu sa ciljem - inače ne bi ni bilo na pločama - i da je samo potrebno pažljivije slušati da bi se razumelo "šta je pisac hteo da kaže". Drugim rečima, mislim da tu nema "šuma" i da je sve "poruka".

Dushan S

Post by Dushan S » 16 Feb 2009, 01:16

Da, ali da li ti imaš ikakav racionalan razlog da misliš da je to sa razlogom tu? Znaš zazvučao si pomalo kao neko ko je religiozan pa sve objašnjava božjom voljom. Nema ničeg objektivnijeg nego reći da je tu "sigurno sve sa ciljem"?

Pazi, kad neko sluša poslednji Bajagin album i prija mu, relativno je lako reći "pesme nisu toliko sjajne, objektivno, ali razumljivo je da nekom prija". Ovde imam utisak da tebi prija, dopada ti se taj "trip" i onda jednostavno i ono što je tu tek tako takođe voliš. Mislim da se razumemo, ja sam istovremeno slušao i vrteo neke bendove jer su mi prijali iako sam takođe mislio za njih da nisu bađ uzor kvaliteta, jednostavno mi je prijala njihov muzika.

Meni je to što ti hvališ kod koje nešto što mi realno izgleda kao najlakše jer traži samo eksperimentisanje i igru. Kad radim za sebe, relativno brzo napravim sve moguće sprdnje sa efektima. Ono što za razliku od toga ume da nekad traži sate i sate je što bi se reklo "Naći pravu kombinaciju ta jebena četiri akorda da bi to postalo dobra pesma" i onda to poređati na pravi način. Wah? bandpass filter koji se mrda gore dole? Delay na nekom detalju? Jbg, nismo se upoznali nikad ljudski osim ovako, ali da smo sad u istoj sobi i da imamo neke instrumente demonstrirao bih ti tako što bi seli i napravili najnoviji hit srpske dub electro alternativne scene za 15 minuta. Uzeli bi neki gruv na bubnjevima, napravili varijacije patterna za a i b deo, zatim smislili temu, pokvarili je da ne bude sasvim lepa, uključili 5 pedala i vrteli potove u random varijanti dok nam se ne svidi. Ta tema je na clean gitari. Ti miči wah a ja ću da snimim na gitari. Na strofi će da ide i neka synth sekvenca, pad koji ide kroz filter ali jedva u pozadini, i par frljoka od akorada, tipa jedan kvartakord fa komad funk fraze pa sedmica. Vau. U refrenu dodamo još jedan muzički element. Može električni klavir. kreće strofa. Treba da zvuči umno, a jednostavno, ulično recimo (razmišljam)

Kreće neki sint
Gitara u delayu svira pojedinačne tonove
Par bip-bipova na sintu
Ulazi bubanj koji po srpskoj tradiciji uvek ima previše room mikrofona, ako je moguće a premalo direktnog zvuka- Doboš zvuči kao lonac pitch-ovan kvartu nagore u sampleru
Ritam je takav da može da se igra, znači 130-135 bpm radi posao.
Kreće vokal. Treba da zvuči malo kao da pevač ne zna da peva, polu recitatorski
Tei ležiš mrtav kao žuto u meni
umca umca umca (groov)
Ti ležiš mrtav a živ u meni (meni meni MENI MENI) to je u delay kroz filter
Umca umca umca
Ti ležiš a nisi živ ni mrtav
Umca bip umca bip
ti više nisi bio sve a mogao si bolje
Umca umca bip bip
(kreće refren) funk gitara progusti, sint malo preskače
Pola čoveka, plave misli
Pola čoveka, ceo dan
Niko niko niko
Niko ide opet kroz filter, delay korz razne filtere
Pola čoveka
Pola čoveka
Ovaj ovde nisam ja

Onda opet onaj groove, ja ću da sviram oktave u jazz fazonu, ono Wes Montgomery, a ti drndaj parametre na delay-u u real time-u i jednom nogom mrdaj vah dok ja sviram.

To sve ponovimo još jedan krug ali sa drugačijim efektima.
Na kraju pesme zakomplikujemo, ti sviraš solo u fade out, odsviraš neki jednostavan blues solo, a onda ga rasteglimo da bude duplo duži u kompu, da se svi tonovi tegle kao prekuvan rezanac.

Eto. Svaki dan tri sata tako, i do juna imamo album, ja ću da dogovorim da se izda za PGP sa Uzelcem. U inat odličnom hrčku. Zovemo se Rocket, Svilokosi i Kurva Banda. Ti si uvek pijan u jakni svog ćaleta i braon rolci, leti nosiš sandale i ne sečeš nokte na nogama, a ja sam uvek u odelu kad pričamo za TV, ti pričaš o tome kako je sve sranje i maltretiraš novinarku tako što mumlaš i kažeš svakih malo ovaaaaaaaaaj a ja pričam samo o Hegelu i na neku foru pravim paralelu između moderne kulture, globalnog zagrevanja i seksualnog života pingvina. Album nosimo samo probranim recenzentima, da pišu kako smo probrani deo najnovijeg talasa. Omot albuma radimo tako što damo mentalno retardiranom detetu da se igra pastelama, nešto ostavimo skroz crno, slikamo se crno belo na nekom do jaja urbanom mestu, ali kao da nam nije stalo. Onda to damo nekom dizajneru da čupa kosu dok od toga spoji omot. Zatim ispremećemo sve stranice pre nego što damo u štampu. Stavimo i neki simbol negde, to je uvek kul, da misle da imamo neku tajnu poruku. Onda tražimo pare od ministarstva kulture za spot, a njega snimimo sa ortakom koji ima kamkorder, ne skuplji od 500 eura. Ono, kako jedemo, šetamo ulicom ustajemo iz kreveta. Off radnja nam je kako sumanuto obučena riba nosi korpu punu tek ulovljenih smuđeva i šarana i nudi ih prolaznicima, ali oni ne uzimaju. Devojka je crno bela, a na nama se menjaju stalno neke boje i pluginovi, ali samo dva tri različita, da ne skapiraju da je random. kad nas pitaju šta smo hteli da kažemo mi se pravimo da to ima intelektualnu poruku, a kad neko na forumu provali da je to u stvari u vezi sa hriščanstvom mi mudro ćutimo. Svakog ko bilo šta loše kaže pljujemo kako je neurbana neobrazovana stoka. Kad budemo imali samo 15 ljudi na svirci u Nišu, pričaćemo svima o tome kako ova zemlja tone i kako niko ne razume ART. Intervjue dajemo samo za B92, a ostale televizije odbijamo osim ako nismo jako pijani. Na EXIT-u smo glavna novost, popećemo se na binu, padati nadrogirani ali pošto smo u međuvremenu izgradili kultni status niko neće smeti ništa da loše kaže, jer ako ne kaže da je dobra svirka, ispaće da je glup i da ne razume. Za svaki slučaj ostatak benda sem nas dvojce će da budu dobri muzikanti, da bar neko nešto svira. Imaćemo i jedan čudan instrument to uvek pali... Sitar, Zurlu, Gajde, Saz, električnu frulu, sedmožičanu dajguzu, akustično šuplje govno. Tako ćemo pokazati širinu, da pratimo world music. Imaćemo i laptop na bini sa par loop-ova i efekata, to je uvek kul. Ja ću da držim gitaru, ali skoro neću da je sviram nego ću sa značajnim izrazom lica da držim slušalice na glavi mrdam se i vrtim potove kao da nešto radim. Nekad ću i da mrdam pot koji radi, na primer imamo i mali mikser, i onda pustimo jednu te istu sint liniju a ja mrdam pojas parametričkog EQ-a gore dole. Raja van sebe, znoje se nikad im bolje. Nakon toga ćemo se kao pravi intelektualci povući i nećemo više ništa izdati, jer nas nisu razumeli, i jer će glupa raja uvek ovde voleti narodnjake.

E da , zaboravih, složićemo se sa Urošem, i reći ćemo da Bajaga i Čorba treba da dobiju metak u glavu, ali mi ćemo to reći na nekom mediju gde to stvarno izaziva pažnju na primer na TV-u, tako da ispadne sranje.

Šta kažeš, je li mi dobar plan, može?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 16 Feb 2009, 01:27

Au, Dushane, sad si se bas raspisao, nisam mogao ni da procitam do kraja... :shock: :lol:

Sta su ti ti B92 tol'ko skrivili? :hide: :mrgreen:
Imaćemo i jedan čudan instrument to uvek pali...
Jos jedan, mislis, pored tvoje gitare.... Hahahahaha, malo se salim... :D

Ma vidi, Rocket je vrlo subjektivan kad je Najbolji u pitanju, pa ce da pomene i tu...tu... numizmaticku muziku ne bi li odbranio delo doticnog... :mrgreen:

Isto kao sto ce i za ono sranjce od novog albuma Darkwood Dub-a da napise da je to''restauracija sci-fi zvuka osamdesetih'' (el sam dobro reko?), jerbo to zvuci bas onako, uceno, a Rocket cuva DD kao Duff Kraljevski apartman, pa to ti je. :D

Sve u svemu, pao mi je secer od ove rasprave... :mrgreen:
Ono što za razliku od toga ume da nekad traži sate i sate je što bi se reklo "Naći pravu kombinaciju ta jebena četiri akorda da bi to postalo dobra pesma" i onda to poređati na pravi način.
Eee... Rocket ipak smatra da je zajebanije i vaznije ispritiskati sve pedale, adekvatno, pa da dobijes neki interesantan zvuk, a za harmu i melodiju - nije problem (ima toga, kol'ko oces)!

U sustini, mi slusamo muziku drugacije, i kad slusamo istu pesmu istog benda - volimo u njoj razlicite stvari. To je valjda i normalno. Eto, znam neke ljude koji umeju da slusaju (skoro) samo ritam i rad bubnjara u pesmi. :mrgreen:

U tom smislu, meni je jasno zasto Rocket vise voli U2 u ''Achtung Baby'' fazi, i zasto mu je cak i ZZ top interesantniji od Blura (koji, ipak, imam utisak, nije dovoljno slusao). :)
A kad vec toliko voli originalan produkcijski tretman, toplo preporucujem poslednji album Blura. Mislim da bi i sam Koja pozavideo na nekim prducentskim resenjima...

dweezil

Post by dweezil » 16 Feb 2009, 01:55

Ima dosta istine u ovome shto Dushan S pise. I istina je da B92 bash ne ljubi nesto tvrdji gitarski zvuk. I mnogo ima isfoliranosti def u Srbiji.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 16 Feb 2009, 02:17

dweezil wrote:Ima dosta istine u ovome shto Dushan S pise. I istina je da B92 bash ne ljubi nesto tvrdji gitarski zvuk. I mnogo ima isfoliranosti def u Srbiji.
Ma znam, teze ce nafirmisan (a recimo kvalitetan) bend (ali bend bez politickih i drugih veza) da objavi danas za B92 (pa makar svirao electro dub, nije samo tvrdji zvuk u pitanju!), nego sto se devedesetih objavljivalo za RTS. :(

A isfoliranost - ima je, naravno, (muzicki) snobizam je cudo. :wink:

Evo, bas sam jednom s mojim dobrim drugom (koji je inace prestao da slusa rokenrol, i bacio se na sansonu, a ponekad potpuno razumem zasto, moram reci:)) pricao jedared o ''Slucaju Buldozer''.
Jbt, nema rok-kriticara i muzikanta ''koji drzi do sebe'' koji nece reci da je njihovo stvaralastvo bogznakako progresivno, ingeniozno, vizionarsko, puno intelektualnog humora, revolucionarnih muzickih resenja, zappasto...

A onda uzmete, recimo, Pljuni istini u oči, nasmejete se dobrim forama na omotu, i posle preslusavanja - prvog, drugog, treceg, pocnete da patite od ozbiljnog kompleksa inferiornosti, jerbo niste uspeli da shvatite tu vrhunsku umetnost. :wink:

dweezil

Post by dweezil » 16 Feb 2009, 10:42

da da I agree sa tobom def. :) Dosta olako se kod nas nekom, najcesce poluprosecnom ili samo politicki angazovanom bendu, dodeljivala titula "kultnog".
Znam da ce mnogi sad skochiti na mene ali recimo ja nikad nisam uspeo da svarim Laibach, i nikad nisam uspeo da skapiram sta je to toliko kultno kod bendova kao recimo Kazna za ushi, Supernaut ili neznam Zvoncekova biljezhnica, ima ih josh mnogo al eto tih sam se sad setio. Izgleda da sto je pevac ruzniji i sto sve to vishe zvuci kao audio onanija, to je status kultnog lakse steci. E da tu se javlja i krucijalni termin "noise", kojim se pravda muzicko nenznanje. Mislim ne kazem da svako treba da svira najludje ali ono bar ostavi neke pesme iza sebe, ako vec nisi u stanju vise od toga.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Feb 2009, 12:25

Dushan S wrote: Šta kažeš, je li mi dobar plan, može?
Plan ti je odličan, i tekst ti je odličan... ali bi nas brzo provalili. Valjda bi ipak imali vremena da skupimo milionče i otvorimo kladionicu. :D

Počeli bismo da radimo, a znaš kako je kad počneš da radiš - ako te iole zainteresuje ono što praviš, poželiš da dodaš jedan element koji smatraš dobrim, pa drugi koji baš-baš treba da bude tu... pa bismo onda sutradan došli, pustili pesmu - i gle čuda, sve zvuči kao 65daysofstatic!

Onda bismo rekli, nema smisla, stisnućemo zube i pratiti recept od početka do kraja - a onda bi nas svaki takt terao sve dublje u laž. Kao kad bi Iron Maiden pokušali da sviraju bluz. Notu-za-notu bi sve bilo na svom mestu, ali ukupan utisak bi neizostavno bio "Svetlana Ražnatović recituje Hamletov monolog"... I u konačnom proizvodu bi se čulo da nismo iskoristili mogućnosti forme, da poruka nije preneta.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Feb 2009, 12:49

Hm, ipak ste malkice nepravedni prema Koji. OK, kad sam čuo "Pooooo-li-ti-ča-ri viiiiruuuuuusiiiiiii... če-ka-ju me u zaaaaaa-seeeee-diiiiiiii..." baš sam bio u fazonu "OK, Kojo, spakuj se i idi kući..." i ima već neki niz godina da se pitam šta je s tim čovekom, ali ono što je on uradio onako ukupno u muzici, uopšte nije beskorisno i nekvalitetno kako se sada ovde prikazuje. Koliko god da se slažem sa Dušanom po pitanju folirantskog pristupa muzici, i po pitanju tog urbanog modela koji se nameće već godinama kao jedini dovoljno cool model, u vreme kada je Koja gradio svoje ime ta šema nije ni postojala. Naravno, uvek je bilo foliranata, i uvek je bilo trikova kako da navedeš ljude da obrate malo više pažnju na ono što radiš, ali to pre tih 20, 25, pa čak i 30 godina sa Kojom nije mogao da bude slučaj kao danas, drugačija je bila medijska situacija. Meni je Koja mnogo značio kad sam bio klinac, baš, baš mnogo... Opet, valjda sam imao 14 ili 15 godina kad sam na Mašincu bio na nekom minijaturnom jednodnevnom (ili bolje reći jednovečernjem) festivalu, svirala neka boranija, pa Haustor, pa Disciplina. I bila neka atmosfera gde su svi zapravo predgrupa Disciplini, bez obzira što nije to najavljeno kao njihov koncert, opet je bilo više nego očigledno da su oni glavna atrakcija te večeri. I sećam se da sam imao osećaj da je nepravda da je Haustor njima u funkciji predgrupe. Baš sam dobro promislio i premerio šta mi više znači - da li to što je Koja imao petlju da izgovori "Nije dobro Bijelo dugme..." i ostalo što ide s tim u paketu, ili sve ono što ide uz Haustor, a bolje da ne počinjem, bio bi to obiman esej... I ostao sam pri tome da je treblo da bude obrnuto, da Haustor bude glavna atrakcija večeri. Čini mi se da sam uskoro zatim čitao neki intervju sa Kojom gde je on izjavio kako je ključna stvar to što on, iako ima 30, i dalje razmišlja kao da ima 15 godina... i tu sam se takođe ozbiljno zamislio... ja imam 15, i nije baš da žurim da imam 30, ali zaista ne želim da razmišljam čitav život onako kako sada razmišljam, nadam se nekom napretku... Tu smo se, onako ideološki, Koja i ja trajno razišli :D Jer "Političari virusi" jeste pesma petnaestogodišnjaka.

Kad je 1997. Koja došao da sa engleskom postavom svira, išao sam na sve koncerte koje je održao u Beogradu, na poslednjem smo moja žena i ja cupkali zajedno iako je ona već bila trudna (istina, tek u 2. mesecu, ali trudna). To je bila Disciplina, ali ipak nešto drugo... i ja sam se nadao da je Koja krenuo dalje. Sledeći album sa istom postavom je bio ubistveno dosadan. Od onda na dalje baš sa strahom pratim njegove nove poduhvate, jer imam taj sentimentalni osvrt na moje detinjstvo, a s druge strane, pomerio sam se bitno od tog vremena, i nije dovoljno da budem samo sentmentalno vezan, treba mi još nešto. Uvek sam bio protivnik privilegija stečenih zbog "revolucionarnih zasluga", jer to čoveka upropasti. Ovog momenta meni Koja malo znači, ali šutirati ceo njegov opus kao bezvredan ipak je neumesno. U njonjavim osamdesetim, zagušenim beskičmenjacima, Disciplina kičme je bila neophodna :D

Post Reply