Stivi Rej saund

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Wagorth
Ex Cane

Stivi Rej saund

Post by Wagorth » 17 Feb 2009, 18:34

Sviram akusticnu gitaru prilcno dugo, i onako ok sam... Nesto se lozim da kupim elektriku.
Svirao sam elektricnu u par navrata u zivotu, u mom mestu nema nikog ko je svira, neznam nikog ko je svira......
U zadnje vreme sam poceo da listam forume i net da kao nesto malo popriucim o pojmovima vezanim za elektricnu gitaru.
Znaci nemam veze sa elektricnom gitarom. Na akustari sviram bluz i otkidam na zvuk koji izlazi iz gitare Stivi Reja. Mogao bih da potrosim
na djitru i pojacalo recimo 300-400e max. Zanima me koja kombinacija (gitara, magneti, pojacalo+ko zna sta) moze da priblizno daje takav zvuk.
Ocekujem da se uzdrzite komantara o skilu koji je potreban za to, znaci samo sklop koji moze da proizvede takav zvuk.
Jos jednom ponavljam apsolutno nemam skoro nikakvo iskustvo sa elektricnom gitarom. Znaci vas savet i link ka tome ako se moze kupiti kod nas.
Nalazio sam po online radnjama svasta ali ne zelim da kupim nesto na slepo (tesko i da imam prilke da probam gitaru jer u mojoj okolini (100km+..) radnji nema)
Hvala unapred svima koji zele da se smore i otkucaju nesto sto bi mi dalo pocetne smernice za shoping..

ZZ

xspaceman

Re: Stivi Rej saund

Post by xspaceman » 17 Feb 2009, 18:39

evo linka pa vidi šta je Rej koristio od opreme...mislim da ti je budžet mali za takav zvuk...
http://guitargeek.com/rigview/308/

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 17 Feb 2009, 18:40

Njegov zvuk?
Jako debele zice (trinaestice), stari Fender strat iz `61 koliko se secam, i ibanez Tubescreamer.
Mozd ati se svidja njegov zvuk ali se mani toga, nikada neces biti svoj ako imas tudji zvuk :)

BluesBoy

Post by BluesBoy » 17 Feb 2009, 18:45

Za te pare ces malo teze dobiti SRV ton a i nije sve u opremi :D , Ja bih najverovatnije kupio FENDER STRATOCASTER MEXICO polovan se moze naci po oglasima za te pare. To mi pada na pamet...

dweezil

Post by dweezil » 17 Feb 2009, 18:50

ne moras da imas na gitari 013 da bi imao Steve Ray Vaughn sound. Dovoljno je prosechan strat, i prosechan lampash i eventualno neku drive pedalu. A zhice mogu i 010 ako znas da sviras. Ako neznas onda ces da stavis 013 i da pricas svima okolo kako imash najdeblje zice koje postoje, a sa gitarom ces zajedno da provodish max pola sata dnevno.

xspaceman

Post by xspaceman » 17 Feb 2009, 18:52

...znaci kad se podvuce crta..nije 400 vec minimum 2x400eur! :)

alzo

Post by alzo » 17 Feb 2009, 19:02

nisam siguran, ali mislim da je SRV svirao u es stimu.......
to ipak malo olaksava situaciju.......znam neke koji su stavili trinaestice
i od stila Stivijeve svirke nema nista......a da budem iskren slusajuci
svirke po gradu malo mi se taj ton i ogadio......svaki drugi pokusava da svira kao on.....
besmisleno.....treba skinuti fore ali ih uklopiti u neki svoj fazon.......probam sad sa
nekim bendom, hoce da zvucim kao neko drugi, al ne ide......
to je samo losa kopija a to nijsam ja....... :roll:

guv'nor

Post by guv'nor » 17 Feb 2009, 19:06

dweezil wrote:ne moras da imas na gitari 013 da bi imao Steve Ray Vaughn sound. Dovoljno je prosechan strat, i prosechan lampash i eventualno neku drive pedalu. A zhice mogu i 010 ako znas da sviras. Ako neznas onda ces da stavis 013 i da pricas svima okolo kako imash najdeblje zice koje postoje, a sa gitarom ces zajedno da provodish max pola sata dnevno.
+1
I samo bih još dodao jedan citat, da ne krenem ja sada da prosipam neke ideje... :wink:
John Mayer o SRV tonu:
Well, people who go for the SRV tone - it's not distorted, it's just loud. There's a difference in something loud hitting a microphone, and something distorted hitting an amplifier: two completely different things. People would be really surprised, if you are going for that Tube Screamer thing, just how much it was a volume thing and not a distortion thing with Stevie. I don't like things that are quiet and distorted - if it distorts because it's loud, then you're happening.
Mislim da je tekst veoma razumljiv svakome ko iole zna engleski jezik. :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Feb 2009, 19:28

Mislim da moras biti Teksasanin da bi imao taj sound. To pre svega. :mrgreen:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 17 Feb 2009, 19:30

za 400e i pojacalo,i gitara i to?....
Yamaha Pacifica i neko Laney pojacalo....ili neki dobar Sqier ako nadjes,jer me iskreno iritira onaj humbucker na yamahi :lol: ovo govorim od onog sto sam ja probao...i slazem se potpuno sa Guv'norom (tj. John Mayerom :P ) da kod njega nemas toliko distorzije,koliko glasnoce,a to se tesko postize za 400e :) ali pokusaj sa nekim blagim gainom sa pojacala...za te pare nemas veliki izbor (a da je dobar :) )

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 17 Feb 2009, 19:51

Mozda me neki od vas nisu bash skapirali skroz.. pa jos malo da kucnem. Reko sam saund priblizan tome, neinteresujeme svrka sa bendom
priofesionalna i te fore. Znaci uspavam dete i zenu, gitara u pojacalo, slusalice u pojacalo, polumrak u sobi, rakijica pored mene, i da se radim bluzom otprilike to.
A sad fender iz 61-prve, idi vidi sta je stivi rej koristio...ajd sad.
Hvala i na tome ali sam mislio nesto konkretnije. Za zice znam da koristi debele i to 12 kolko sam nagazio negde, al sam mislio na gitaru, magnete i pojacalo u zbiru do 400e
koja to otprilike moze da simulira.
Ovo sto su neki od vas naveli iscesljacu jos po netu da vidim shta ima. Vrede li oni start packovi od po 300e sto ima de se kupe, da se promene magneti nesto j.b.m li ga?? moz tako nesto da se skrpi?
Ili ove ibanez gitare od po 300e sto ima po nasim prodavnicama? + neko pojacalo? neko ko mozda to ima a vrsi ovaj poso koji sam gore naveo?
A to sto neko rece treba graditi svoj stil... SRV farba ima je svuda vec postaje dosadna... poshtujem svako ima pravo na svoje misljenje, al mene to nezanima, veliki broj njegovih stvari solidno
sviram na akusticnoj gitari i hocu da se malo igram elektricno. Mator sam ja za svoj stil.. hehe. Inace volim da sviram i Kleptona mada sam poceo tek u poslednje vreme da ga "kapiram" pre me je smarao.
Inace gitaru sa manjim prekidima sviram skoro 10godina.

ZZ svima i konkretno ako moze..

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Feb 2009, 19:58

Znaci uspavam dete i zenu, gitara u pojacalo, slusalice u pojacalo, polumrak u sobi, rakijica pored mene, i da se radim bluzom otprilike to.
Cane,
za bluzerski ugodjaj koji si opisao preporucujem MIM Fender Strat (valjda bi se mogao kupiti za te pare polovni), pristojne slusalice i neki dobar Amp Simulator softver. Ja koristim Amplitube, a kad ovo izadje, to ce biti pakao:

http://www.ikmultimedia.com/fender/audiodemo/

U svakom slucaju, ne bih trosio pare na pojacalo, ako vec imam kompjuter, a necu da sviram u bendu. ;)

P.S. I mani se rakije! :mrgreen:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 Feb 2009, 20:02

sad me sinisa pretece i rece isto sto i ja htedoh...
Ibanez ocigledno nije za tebe.
Kupi ako mozes neku gitaru sa 3 singl magneta, i ako ces svirati preko slusalica ubodi je u komp, pa amplitube ili guitarrig, pa se igraj. U tom slucaju (znaci bez pojacala) uzmi Fender mexico ili neku blade

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 17 Feb 2009, 20:05

Aha razmisljao sam i o tome da se poveze na komp... to su posebni uredjaji? ili se ubada u zvucnu kartu pa to radi softver?
P.S
guglam nisam lenj nego tako..

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 17 Feb 2009, 20:08

I da gde da kupim Fender meksikanac (valjda si mislio na to) i Blade kod nas npr? Novo??
ili polovno negde preko oglasa?

Post Reply