Popravka gitare (potenciometri i ožičenje Les Paul klona)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Kristijan
Uvaženi član

Re: Popravka gitare (potenciometri i ožičenje Les Paul klona)

Post by Kristijan » 22 Feb 2009, 14:20

Možda me vara oko, ali ja bih rekao da su svi pragovi na vratu postavljeni malo pod uglom, da uopšte nisu dobro namešteni, odnosno da nisu pod pravim uglom u odnosu na osu simetrije vrata, i nisam siguran da kod zamene pragova može to da se popravi, možda samo da se uradi nova grifplatna. Mislim da, ako je ovo tako kako ja vidim, neko ulaganje u ovu gitaru poprilično gubi smisao, osim ako to nije zarad vežbe za neke opake gitare.

sarchurator

Post by sarchurator » 22 Feb 2009, 16:55

Ta gitara mi puno znaci pa zato zelim da je sredim.Inace ne vara te oko,stvarno se pragovi nalaze pod malim uglom.Javte se,graditelji svojih gitara.i vi ostali koji poznajete materiju,i olaksajte mi popravljanje ovog cuda,jer mi ovo dosta znaci. :D :D :D :D :D :D :D

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Feb 2009, 14:01

sarchurator wrote:Zanima me da li moze fretbord da se izbrusi pa da se ponovo izlakira,i da se stave novi pragovi?
Isto hocu da izbrusim vrat,jer je ovaj lak koji se trenutno na njoj nalazi jedan od najlosijih lakova
Kod vratova sa maple-om, redosled akcija ti je prvo skidanje pragova, brusenje - smirglanje vrata finom smirglom (ovde to nece biti toliki problem, lak je stvarno odvratan i lako se skida, bitno je samo da se bude pazljiv i da se lagano i ujednaceno skida lak), onda sledi postavljanje novih pragova i konacno lakiranje (filer, bajc, lak (?), oko ovoga neka te uputi neko ko je imao prakticnog iskustva, o nesto se vec i pisalo po forumu, pa potrazi).
sarchurator wrote: Ovde neznam sta da radim,pa bih vas zamolio da mi kazete koje civije da stavim,da li da farbam vrat ili ne?
Ja bih lakirao vrat obavezno. Ako si mislio da i vrat bojis u crno, plasim se da to moze da ispadne otvratno, i za sviranje i na oko.
Pragovi npr ovi: http://www.maric.co.yu/srp/proizvodi/?c ... 641&l3=642
Civije npr, ove: http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=1124
Mozes da pogledas u ovim prodavnicama ako ima i nesto sto ti se vise svidja, mada bi ovo trebalo da zavrsi posao, a troskovi ce da budu u granicama normale s obzirom na vrednost gitare. Ako mozes pogledaj sta ima i na Stew-Mac-u, ako imas mogucnost za narucivanje preko neta.

Mislim da uz nesto posvecenosti i dosta paznje u radu, ova gitara moze da postane vrlo svirljiva i zanimljiva. Kazem opet, nije toliko losa kako izgleda.

Aj pa srecno!

sarchurator

Post by sarchurator » 24 Feb 2009, 10:22

Hvala sirac na savetima,inace,ne zelim da farbam vrat i glavu nego samo telo.Inace svidja mi se izbor civija i pragova,otprilike tako nesto sam i ja hteo da stavim na gitaru.Gde mogu da se kupe ona slova kojima mozete da ispisete svoje ime na glavi gitare.Da li prvo treba da se lakira glava pa da se onda lepe slova ili obrnuto? :?: :?: :?:

ZOZON

Post by ZOZON » 02 Mar 2009, 12:03

ja sam pre tridesetak godina imao jolanu, ali bila je isto od punog drveta. sada kada si skinuo telo njega nije problem ofarbati. uzmesh lepo sitnu shmirglu i ofarbash do golog drveta. ako hoccesh jednobojnu uzmes obichan sadolin. ima i crni. videccesh kako lezzi na drvetu, ako mi ne verujesh probaj samo na malom delu nekog starog drveta koje imash u kucci. predjesh nekoliko puta. izmedju svakog nanosa sachekash da se osushi 24 sata pa posle sa najfinijom shmirglom - vodobrusnom blago skinesh dlake od chetke i prljavshtine pa ponovo tako jedno pet puta pa na kraju lak. kada se lak osushi ponovo vodobrusna pa josh jednom lak i izgledacce kao da je izashla iz radnje. ako hoccesh mat crnu kupi sni sprej lak za kola i to polako sa razdaljine prskash. a pogreshiti ne mozzesh sve se mozze ponovo oshmirglati. ako hocesh prelaze boja uzmesh nesto kao sito sa puno rupica. nanosish prvo svetliju boju chetkom preko sita nekoliko puta zzutu npr., pa na delove gde hoccech braon naprimer i na kraju na delove gde hoccesh crnu na primer i dobijesh prelive kao kod stratokastera. lak na kraju i shmirglanje izmedju se podrazumeva. ne znam dali sam ugusio i dali si razumeo. vrat samo oshmirglaj i lakiraj u boju drveta. kada kupujesh boju imaj u vidu kolko para toliko muzike. cao.

ZOZON

Post by ZOZON » 02 Mar 2009, 12:04

e zaboravio sam najvazznije unutrashnjost ofarbaj grafitnom bojom

sarchurator

Post by sarchurator » 02 Mar 2009, 21:01

Jos jedna veoma vazna stvar.Posto imam humbuckere koji su u stvari dva single coil magneta povezana kao humbucker,kako da ih lemim?Da li moze neko da mi iscrta dijagram povezivanja ili da mi da link za kombinaciju 2 humbuckers ,1 volume,2 tone 3 way svitch.Gledao sam neke dijagrame na cika seymorovom sajtu,ali ne razumem kako da odradim to sa magnetima ove vrste? :?: :?: :?:

ZOZON

Post by ZOZON » 03 Mar 2009, 13:51

za vrat "avatar" je u pravu, a to sa lemljenjem kad zavrshish i montirash telo i vrat, nadji nekog uradice to za male pare. mislim elektroniku.

ZOZON

Post by ZOZON » 03 Mar 2009, 13:53

mislio sam na sirac-shunka, a ti si avatar, dok ja ukapiram.....

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 03 Mar 2009, 15:11

One seme na koje smo te uputili sa Seymour-Duncan-ovg sajtu su odgovarajuce.
Razumem da si malo zbunjen, posto su zice na semi u bojama kao na SD magnetima, ali to ti je to.
Ajd videcu, ako ne resis sam ovaj problem, da proucim neku semu pa da ti prilagodim prema tim zickama iz gitare, posto se secam kako je to otprilike bilo.

sarchurator

Post by sarchurator » 03 Mar 2009, 19:10

Probacu po seymorovom pa sta bude.

boris_pg

Post by boris_pg » 08 Mar 2009, 01:30

druze ja bih morao da lakiram vrat na mojoj gitari, pa sam hteo da te pitam znas li mozda kakav lak bih trebao da stavim?

mfilip

Post by mfilip » 26 Apr 2009, 00:43

Da iskoristim temu...

Da li isti potenciometri idu i u bas gitaru sa 2 humbuckera?

sarchurator

Post by sarchurator » 05 Jul 2009, 17:52

Malo ste me cekali,ali poceo sam sa radovima.
Telo gitare je ofarbano i izgleda ovako:
Image

pogled odozgo:

Image

sledeci task je sredjivanje vrata,verovatno stavljam novu grifplatnu,lakiranje tela i vrata,farbanje headstocka u crnu metalik...

Cena farbanja tela je(materijal):
Spric git-300din
Boja-dobio na poklon :D :D :D ,mozete je naci u spreju od 300din pa navise
vodena smirgla-200din-granulacija 800 i 600
Obicna smirgla-200din-za skidanje stare boje

Proces:

Skidanje stare farbe i priprema za farbanje:
Image

Spric git,iz tri sloja:
Image

Smirglanje vodenom smirglom da bi se dobila ravna povrsina,prvo vecom pa manjom granulacijom smirgle

Pocetak farbanja:
Image

Ako ima nekih pitanja,pitajte slobodno :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 07 Jul 2009, 17:23

ajd ovde da pitam, bzvz mi da otvaram novu temu...posto su mi crkli volume potovi na LP-u, a u Zrenjaninu nema da se kupe novi, da li bi neko bio ljubazan da kupi i posalje potove, pa bih platio pouzecem, i putne troskove ili kako se vec kaze i sve...pa neka mi posalje na pp ako je neko u mogucnosti.... :ziveli:

Post Reply