PRS Gitare....

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
guv'nor

Re: PRS Gitare....

Post by guv'nor » 23 Feb 2009, 03:20

Ja sam se jedno vreme baš plašio KoD-a, a onda je, sa dolaskom baka-slike, nestao strah. :D
dweezil wrote:evo ovaj lik ima bash strava sound sa jednim PRS-om
U rukama našeg dobrog Džonija... Nego ovo nije njegov sig? On bi trebao da ima maple fretbord i bolt on...

Nego, on topic:
Imao sam prilike da sviram par PRS-ova (tačnije 3 komada). Iako nije bilo u nekim extra uslovima (gitara-proc-hifi), pored njih sam na raspolaganju imao i dva strata, jedno tele, jednu 335icu, explorera i jednog les paula, tako da je imalo sa čime da se upoređuje.
Izrada samog instrumenta je onakva kako su momci iz Gibsona to zamislili, a nikada im nije potpuno uspelo.
Kozmetika - vrhunska.
Svirljivost - besprekorna.
Ali zvuk i celokupni utisak... Meni je bilo ono, nit' smrdi nit' miriše (u prevodu: niti je Fender, niti je Gibson, niti je Ibanez...).
Kapiram da je to i poenta PRS, ne žele ljudi da prave kopije, ali nisu me ni u jednom aspektu oduševili originalnošću...
Definitivno imam problem koji je Sinisake lepo opisao.
sinisake wrote:To sto su muzikantima usi naviknute na Fender (Strat i Tele za tradicionaliste, oni Jaguari za alternativu) i Gibson (Les Paul,335 i mozda jos koja) pa sve druge gitare za njih nemaju dovoljno ''karaktera'' nije problem tih gitara, nego muzikanata i slusalaca, njihovog horizonta ocekivanja.
Cinjenica da su te navedene gitare velikim delom definisale rok zvuk malo ogranicava nasu percepciju, rekao bih, pa nesto sto nije kao to automatski proglasavamo beskarakternim...

Šta da radim, priznajem. :D
Tako da, neke stvari su me oduševile, a prema nekima sam ostao potpuno ravnodušan. Verovatno bih trebao još mnogo da se "družim" sa tim gitarama da bih mogao da formiram mišljenje DA ili NE.

Što se tiče "posmatračke" strane (tj. slušanje albuma, pesama na kojima se sviraju PRS gitare) jedini koji me je oduševio svirajući PRS-a je Hiland i to sam tek sada čuo zahvaljujuću dweezilu. Mislim na neki trip tona-svirke koji ja volim.
Stvarno opako zvuči! :)
U tom kontekstu imam isti "problem" koji imam i sa Fodera bas gitarama.
Konstantno su preagresivne u mixu, kao da ne dozvoljavaju bendu da ima neku ujednačenu priču.
Non-stop imam osećaj kao da me neko gurka i šapuće "Evo me! Tu sam! Da li me čuješ?! Tu sam! Sada ja sviram! Čuješ li?"
To sve super zvuči u nekim instrumentalnim pričama Ričard Bona-e, Al Di Meole (čiji basista takođe svira Foderu, a trenutno sam zaboravio ime lika) i sl. ali što bi rekla današnja mladež: "It ain't my cup of tea". :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Feb 2009, 08:38

Meni su PRS gitare baš ozbiljan niz godina bile broj 1, a prvi put su mi privukle pažnju u vreme dok sam bio tezgaroš, i imao sam utisak da je to jako korisna gitara jer nekako pokriva puno toga, međutim tu dolazimo do ovoga što kaže guv'nor... Da ne pričamo kako bih bio mnogo nenormalan da u Srbiji nosim PRS na tezgu :), to je kao da kupiš Morgana, pa na njega prikačiš prikolicu da preko neasfaltiranog puta vučeš lubenice na pijacu. Hajlenda sam slušao dok je svirao Tele, a slušao sam pre 2 godine neki detaljan test koji je on radio sa svojim sig PRS modelom, i tačno se vidi da je čovek hteo da mu naprave 1 gitaru koja ima tako neki spektar, da na sceni ne menja instrumente. E sad, kako ja nikad nisam intenzivno koristio PRS gitare, ne mogu da stanem iza ovoga što pričam onako 200% ali mogu da prenesem neke utiske. Ne bih se složio da je to instrument bez karaktera, možda nije to karakter koji se tako snažno nameće kao kod nekih drugih instrumenata, ali definitivno nije bez karaktera. Ceo fazon je da se meni danas više ne dopada taj karakter tona. Prošlo me...

Drugi problem je short scale. Semi hollow body je jedini adut koji me drži da koristim i dalje short scale gitaru, inače je to s vremenom baš počelo da me smara. Opet, voleo sam to dok sam tezgario, i verovatno za to postoji niz razloga, da sada ne idem previše u širinu, ali danas mi to jako često smeta, primetio sam da samo iznalazim razloge da ubudžim sve što mogu do 15. polja, a ona pigmejska polja od 16. do 22. me ubiše... I to je valjda i glavni razlog što ne samo PRS nego i niz drugih gitara jednostavno ostaju van mog interesovanja.

Još uvek me kad vidim PRS gitaru onako prođu žmarci, ali danas čak i kada bih imao toliko para na raspolaganju, ne bih kupio ovu gitaru.

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 23 Feb 2009, 09:14

sinisake wrote:
dimmu wrote:video sam jednog prs-a u somboru custom made je i gitara je stvarno perverzija.nisam je probao ali finish je stvarno prelep.da imam tih 285.000din koliko trazhe za nju definitivno bi je pazario :)
@dimmu, u onoj radnji, zar ne?
Sta vido, drzo u ruci! :)
hehehe da u toj radnji :] blago tebi,a i da mi je dao da je probam bilo bi mi greota da takvu gitaru uzmem i pochnem da je muchim :lol: kad nauchim da sviram vraticu se da je probam :P

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 23 Feb 2009, 10:11

Neki proizvodjaci su jednostavno zakasnili da bi bili mainstream... ne moze niko danas da prevazidje velike komercijalne uspehe Gibsona i Fendera, ali nije previse tesko napraviti "tehnicki savrseniji" instrument! PRS su vrhunske gitare, ali ne mogu da postave standarde po pitanju zvuka! Reci cu ovo malo sa rezervom, al sve gitare su manje-vise kopije Fendera i Gibsona... il' jel' singl, ili je hambak...

Al' to treba da ostane subjektivan dozivljaj...

"Boj ne bije svijetlo oruzije...", al' zar se ne lozimo svi mi na svirku? Ko sta svira, nije bitno... sve dok dobro zvuci... i dok je u pitanju Fender :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 23 Feb 2009, 10:47

Kristijan wrote:Meni su PRS gitare baš ozbiljan niz godina bile broj 1, a prvi put su mi privukle pažnju u vreme dok sam bio tezgaroš, i imao sam utisak da je to jako korisna gitara jer nekako pokriva puno toga, međutim tu dolazimo do ovoga što kaže guv'nor... Da ne pričamo kako bih bio mnogo nenormalan da u Srbiji nosim PRS na tezgu :), to je kao da kupiš Morgana, pa na njega prikačiš prikolicu da preko neasfaltiranog puta vučeš lubenice na pijacu. Hajlenda sam slušao dok je svirao Tele, a slušao sam pre 2 godine neki detaljan test koji je on radio sa svojim sig PRS modelom, i tačno se vidi da je čovek hteo da mu naprave 1 gitaru koja ima tako neki spektar, da na sceni ne menja instrumente. E sad, kako ja nikad nisam intenzivno koristio PRS gitare, ne mogu da stanem iza ovoga što pričam onako 200% ali mogu da prenesem neke utiske. Ne bih se složio da je to instrument bez karaktera, možda nije to karakter koji se tako snažno nameće kao kod nekih drugih instrumenata, ali definitivno nije bez karaktera. Ceo fazon je da se meni danas više ne dopada taj karakter tona. Prošlo me...

Drugi problem je short scale. Semi hollow body je jedini adut koji me drži da koristim i dalje short scale gitaru, inače je to s vremenom baš počelo da me smara. Opet, voleo sam to dok sam tezgario, i verovatno za to postoji niz razloga, da sada ne idem previše u širinu, ali danas mi to jako često smeta, primetio sam da samo iznalazim razloge da ubudžim sve što mogu do 15. polja, a ona pigmejska polja od 16. do 22. me ubiše... I to je valjda i glavni razlog što ne samo PRS nego i niz drugih gitara jednostavno ostaju van mog interesovanja.

Još uvek me kad vidim PRS gitaru onako prođu žmarci, ali danas čak i kada bih imao toliko para na raspolaganju, ne bih kupio ovu gitaru.

Pa imas neke 24 modele, koji imaju malo duzu skalu, a imas cak i jedan model barton gitare, koji ima poprilicno dugu skalu.....CIsto informativno....

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 23 Feb 2009, 10:49

KirilStipsa wrote:Neki proizvodjaci su jednostavno zakasnili da bi bili mainstream... ne moze niko danas da prevazidje velike komercijalne uspehe Gibsona i Fendera, ali nije previse tesko napraviti "tehnicki savrseniji" instrument! PRS su vrhunske gitare, ali ne mogu da postave standarde po pitanju zvuka! Reci cu ovo malo sa rezervom, al sve gitare su manje-vise kopije Fendera i Gibsona... il' jel' singl, ili je hambak...

Al' to treba da ostane subjektivan dozivljaj...

"Boj ne bije svijetlo oruzije...", al' zar se ne lozimo svi mi na svirku? Ko sta svira, nije bitno... sve dok dobro zvuci... i dok je u pitanju Fender :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa jbg....Ne mogu ljudi da izmisljaju toplu vodi.... Onda bi trebalo reci i da su svi automobili kopija ford, ili otkud ja znam koji je vec bio prvi auto.....Nisu sve gitare njihova kopija, nego su to prvi proizvidjaci, koji us postavili standarde. Ne mogu sad drugi ljudi da izmisle nesto novo, i spektakularno, kad se zna sta i kako treba. Oni su postavili standarde, kao i Marshall sa full stack kofiguracijom......

friedman

Post by friedman » 23 Feb 2009, 13:59

tyler durden wrote:@ Rocket Roll
Ti mene ovde nesto crnis, i pricas kako ja pametujem, a koliko ja vidim ti govoris ovde neke od najglupljih stvari koje sam cuo, i najvise pametujes. PRS je gitara koju vole metalci, i prilicno praznog, supljeg tona. Koliko ja vidim, ti si neki kontras, i ti se pravis da si popio svu pamet ovoga sveta. Kako to DA SI TI toliko strucnjak za sve, a svacije drugo iznosenje misljenja pljujes????
Za sad imas u svom arsenalu bisera, u direktnoj raspravi sa mnom da su mesa boogie pojacala, vrlo nepouzdana i da se mnogo kvare, i da su generalno losa, i ako ih nisi svirao. I da su PRS metalske, i gitare "praznog tona". Fenomenalno. Pocinjes da me fasciniras. Neka me neko ispravi, ako sam preterao i pogresio, ili ako gresim u vezi ovih njegovih komentara. A ako ne, molio bih da me i neko podrzi, posto znam da ima vas koji slicno mislite, i koji ste mi slali poruke preko PP, ali cutite na forumu, zbog, citiram "zameravanja administratorima".......Ovo je forum, i treba da se iznosi svacije misljenje......
Ja te podrzavam. :!: Apsolutno. Iako nisam dolazio u tu situaciju da se raspravljam sto sa Rocketom sto sa drugim ljudima na ovom forumu jer nisam na njihovom nivou znanja, vidjao sam kako prolazi misljenje ljudi koje se ne poklapa sa veteranima foruma.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Feb 2009, 14:36

Mišljenje je kao zadnjica. Svako ima po jedno i obično je preveliko.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 23 Feb 2009, 14:37

Evo kad vec imate nekih zalbi daj da otvorimo temu gde cete svi vi reci sta kome i ko kome ne odgovara i zasto,cije i kakvo ponasanje smeta pa da se to ispravi ...

Nije nam cilj da ovde glumimo neki komunizam itd .....

Evo vam ovde tema koju sam otvorio pa izvolite ----- Klik

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 23 Feb 2009, 14:55

Pa jbg....Ne mogu ljudi da izmisljaju toplu vodi.... Onda bi trebalo reci i da su svi automobili kopija ford, ili otkud ja znam koji je vec bio prvi auto.....Nisu sve gitare njihova kopija, nego su to prvi proizvidjaci, koji us postavili standarde. Ne mogu sad drugi ljudi da izmisle nesto novo, i spektakularno, kad se zna sta i kako treba. Oni su postavili standarde, kao i Marshall sa full stack kofiguracijom......
Pa to i kazem... mada nisu bili prvi, prvu "elektronku" je napravio cika Rickenbacker, a bio je tu i Framus, Hofner...
Sve su shvabe napravile, kad malo bolje razmislim?! Pa cak i The Beatles-e!!! :idea:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Feb 2009, 16:51

o maj gad, ovde se zakuvalo a ja tek sad skontao temu... salim se :)

inatje niko da pomene dzindzera... on je meni baja sto se tice i svirke i zvuka... a i u svojoj radnjici ima fine pol rid smitove, sad neznam kako ih danas ima, al kad sam zadnji put bio bilo fino... :D

inace su mi pol rid smit za neku bluz chill svirku odlicne... ali vise za neki mejnstrimiji bluz saund... fin zvuk, al ono... nista kao f...

guv'nor

Post by guv'nor » 23 Feb 2009, 17:10

Duane wrote:inace su mi pol rid smit za neku bluz chill svirku odlicne

Od'o si se! :lol:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Feb 2009, 17:21

guv'nor wrote:
Duane wrote:inace su mi pol rid smit za neku bluz chill svirku odlicne

Od'o si se! :lol:
priznajem! priznajem! :D

dweezil

Post by dweezil » 23 Feb 2009, 18:00

Rocket Roll wrote:Mišljenje je kao zadnjica. Svako ima po jedno i obično je preveliko.
@Rocket mislim da ovo nije odgovor, posebno ne od nekoga ko je i moderator.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 23 Feb 2009, 19:58

Genijalna tema! :mrgreen:

Post Reply