Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
majtimika

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by majtimika » 24 Feb 2009, 21:22

Rocket Roll wrote:Sumnjaj na šta god želiš da sumnjaš.
mogu li da te pitam nesto posto se tako razbacujes za terminima kapacitivnosti zice i zaostalog fluksa, nemislim nista lose nego me interesuje, sta si zavrsio od skole.mislim koji faks.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 24 Feb 2009, 21:37

muki17 wrote:Jeli Rax,a kako ti se pokazao delay od Digitecha,posto planiram njega da uzmem,i zavrsim moj amaterski lanac? :D
Odlican, ja sam ga dugo imao, verovao, ili ne. Imao sam njega, i onda kao resim, i uzmem Boss DD3. Posle 2 nedelje sam prodao DD3, i opet uzeo DIgitech. Ne znam zasto, ali vise mi se svideo kako radi. To mi je jedina pedala digitechova, koja mi se vise svidela nego boss-ova. NE znam zasto, mozda je imalo i veze sa ostalim pedalama u lancu, ali je meni lepse radio. Uzmi ga slobodno.

Ja sam svoj Cry Baby modifikovao. Skinuo mu one 2 gumicice, na vrhu, sto drze odstojanje, da ne ide papuca do kraja, i sad ima malko veci hod, opseg.... :) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cool upgrade, a treba ti 2 sekunde vremena.....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Feb 2009, 21:45

majtimika wrote:mislim koji faks.
Ovo je tema o "vašem lancu gitarskih efekata" - za pitanja o "faksu" i svim daljim "sumljama" imaš moj PP, tu levo.

muki17
Urednik

Post by muki17 » 24 Feb 2009, 21:50

Funkomat wrote:
muki17 wrote:
ti si imao mnooogooo dobar delay-carbon copy,i dobar chorus-small clone,i sve si to prodao....!!1 :grummel_2: ....gde ti je bila pamet...sve je meni zao na tvoj red... :cry:
'lPusti ti mene da brinem o tome. :wink: ''

dobro,mis'im nemo da se ljutis,kazem samo,imas boli glava opremu,na to sam mislio :) ....Nije nista ironicno.... :wink:

@Tyler,hvala :D

xspaceman

Post by xspaceman » 24 Feb 2009, 21:52

Digidelay je jack pot u odnosu cena-kvalitet! Bolji digitalni delay od boss dd6, odlican tape delay, fin chorus-delay,revers delay,4s loop... imao ga i prodao jer mi ne treba sve to...i naravno zadrzao de7! :) valja ga kupit novog a još bolje ako se nadje polovan jer im je sena oko 50-60eur! Go for it! Ajd da i ja nazdravim! :ziveli:
mada je i ovaj novi digitechov delay Time Bender žesce predrkan, ali i cijena mu je bas popularna! :)

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 24 Feb 2009, 22:05

e, da, jbt, to sam zaboravio. Na nekom rezimu rada, cak ima i chorus pored delaya, znaci bukvalno, za clean ti vise nista ne treba, samo njega ukljucis, i super zvuk.....

dweezil

Post by dweezil » 24 Feb 2009, 22:15

majtimika wrote:Slika pedalboarda sa nekim rucno radjenim pedalama i mean well coperskim napajanjem od 100W

Image
svaka chast, lepa pedala (Big Fat) :)

dweezil

Post by dweezil » 24 Feb 2009, 22:18

tyler durden wrote:e, da, jbt, to sam zaboravio. Na nekom rezimu rada, cak ima i chorus pored delaya, znaci bukvalno, za clean ti vise nista ne treba, samo njega ukljucis, i super zvuk.....
da modulation delay, mislim da je u 5. modu bash to (chorus-oliki delay) :)

guv'nor

Post by guv'nor » 25 Feb 2009, 01:00

majtimika wrote:
Rocket Roll wrote: Pošto mi se i Guv'nor žalio da čuje kako GCB-95F menja zvuk i pored tr00 bypassa, moram da pretpostavim da neki od delova žiačnog obilaska ipak boji ton. Sumnjam na prekidač.
Sumljam na kablove
i da filozofiras
:lol:

Ne moraš da veruješ, pogotovo ne meni... Veoma često ne verujem ni sam sebi... :wink:
Baš zbog toga postoji stvaričica koja je u tom smislu nepogrešiva!
Zove se Fulltone '70 fuzz face, a izgleda otprilike ovako :arrow:
Image
:ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 25 Feb 2009, 09:15

guv'nor wrote:
majtimika wrote:
Rocket Roll wrote: Pošto mi se i Guv'nor žalio da čuje kako GCB-95F menja zvuk i pored tr00 bypassa, moram da pretpostavim da neki od delova žiačnog obilaska ipak boji ton. Sumnjam na prekidač.
Sumljam na kablove
i da filozofiras
:lol:

Ne moraš da veruješ, pogotovo ne meni... Veoma često ne verujem ni sam sebi... :wink:
Baš zbog toga postoji stvaričica koja je u tom smislu nepogrešiva!
Zove se Fulltone '70 fuzz face, a izgleda otprilike ovako :arrow:
Image
:ziveli:
ne razumem o cemu se radi sta verujes sta fuzz ne kontam

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Feb 2009, 15:01

Rocket Roll wrote:
E sad, žičani obilazak. Ponekad se dešava da efekat ima tr00 bypass i da ipak ima razlike između zvuka bez efekta u lancu i zvuka sa efektom u bypassu. Žičani obilazak u teoriji jeste potpuno transparentan, ali u praksi nije. Žica ima svoju kapacitivnost, kalaj ima svoju, prekidač ima svoju... pa zaostali fluks... Razumete, fabrikovanje je jedno a teorija drugo.

Pošto mi se i Guv'nor žalio da čuje kako GCB-95F menja zvuk i pored tr00 bypassa, moram da pretpostavim da neki od delova žiačnog obilaska ipak boji ton. Sumnjam na prekidač.
To je taj isti wah... :)
Sta mislis, jel vredi uzeti neki nabudzeni prekidac pa zameniti? Tipa fulltone ili nesto znam...

majtimika

Post by majtimika » 25 Feb 2009, 17:19

Funkomat wrote:
Rocket Roll wrote:
E sad, žičani obilazak. Ponekad se dešava da efekat ima tr00 bypass i da ipak ima razlike između zvuka bez efekta u lancu i zvuka sa efektom u bypassu. Žičani obilazak u teoriji jeste potpuno transparentan, ali u praksi nije. Žica ima svoju kapacitivnost, kalaj ima svoju, prekidač ima svoju... pa zaostali fluks... Razumete, fabrikovanje je jedno a teorija drugo.

Pošto mi se i Guv'nor žalio da čuje kako GCB-95F menja zvuk i pored tr00 bypassa, moram da pretpostavim da neki od delova žiačnog obilaska ipak boji ton. Sumnjam na prekidač.
To je taj isti wah... :)
Sta mislis, jel vredi uzeti neki nabudzeni prekidac pa zameniti? Tipa fulltone ili nesto znam...
vredi ako imas para za bacanje

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Feb 2009, 17:38

majtimika wrote:
vredi ako imas para za bacanje

Veoma koristan odgovor.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Feb 2009, 17:50

Evo jedan korisniji. :D

Posle servisa na GCB-95F nisam primetio nikakve probleme sa tr00 bypassom.

Stock prekidač se raspao na tri-četiri dela dok sam pokušavao da ga odlemim. Toliko o njegovom kvalitetu :!:

Takođe, stock prekidač je lemljen na jedan sićušni PCB sa kojeg ide višežilni ravni kabl (u krimp stilu). Staze na tom malom PCBu su veoma tanke, taj višežilni ravni kabl je jeftina i solidna tanka žica...

Ukratko, stavio sam DPDT kojem verujem, hardwireovao obilazak za njega & bacio taj mali PCB. Pošto se zvuk u obilasku popravio, yeah, prilično sam siguran da je u GCB-95F poželjno ubaciti nešto kvalitetnijeg materijala.

guv'nor

Post by guv'nor » 25 Feb 2009, 21:19

majtimika wrote:ne razumem o cemu se radi sta verujes sta fuzz ne kontam
Pa, svako od nas čuje određene stvari na sebi svojstven način i doživljava iste onako kako mu to odgovara.(ala sam se izdijarejisao :mrgreen: mada logično tek sledi...)
Zbog toga ne želim da diskutujem ili pominjem koliko se gubi ili dobija visokih frekvencija, ovoga ili onoga. Mada, ekstremno lepo se može čuti koliko Dunlop-ov true-bypass "krade" tona, ako ste u mogučnosti da povežete dva u lancu (ko je ugasio visoke!?).
U tom trenutku u pomoć dolazi FuzzFace ili, u mom slučaju, Fulltone '70!
Nisam preterano iskusan sa ostalim tipovima fuzzeva (Benderima i sl.) tako da ostajemo samo na FuzzFace dizajnu.
Bitno je da napomenem da fuzz koristim kao "non-stop-uključenu" pedalu(dosta ljudi je koristi samo kao "Ide solo-uključi, gotov solo-isključi"), koja se, iako je Si fuzz, savrseno čisti ili prlja kontrolom vol potenciometra, sve dok fuzz pot na pedali nije na samom maximumu. Kada je fuzz pot na maximumu, zvuk se nikada ne očisti do clean-a, ali se zato dobijaju razni nivoi drajva.
U svim ostalim slučajevima (pogotovo kada je fuzz pot na 4 sata, otprilike) kontrolom vol potenciometra se mogu dobiti nijanse od potpunog klina, preko akustika-eq klina, blagog lampaškog drajva, jačeg lapmaškog drajva, pa sve do full-on fuzz zvuka.
Ali, sve to važi samo kada je fuzz odmah posle gitare (tj. prvi u lancu) ili kada ispred njega stoje SAMO true-bypass pedale!
Nije bitno koliko je dobar-kvalitetan-skup bafer ili koliko malo neka pedala krade zvuka svojim "true bypass-om" - ako ima nekih promena u tonu, tj. ako se pedala ispred fuzza igra sa signalom koji dolazi iz gitare, ma koliko minijaturno to bilo, Fulltone '70-ka totalno "poludi", ponaša se kao da u nju ulazi nenormalna količina boosta, odbija da sarađuje i nikako ne želi da "čisti" zvuk, kao što bi to radila kada gitarski signal neometano dolazi do nje. :)

Eto, tako ja koristim '70 kao true bypass tester, da ne bih morao da se oslanjam na svoje trošne uši. :mrgreen:

BTW and For The Record, nisam neki preterani poklonik true bypass-a, ali zbog određenih stvari, lepo ga je imati u početku lanca.

Locked