Raštimavanje "Terada" klasične gitare?

Post Reply
Fiber

Raštimavanje "Terada" klasične gitare?

Post by Fiber » 25 Feb 2009, 23:21

Pozdrav! U pitanju je klasicna gitara marke "Terada", dosta je stara, ali je odrzavam i trudim se da ostane u sto boljem stanju. U zadnje vreme mi se javlja problem, koji je skoro poceo da biva mnogo intenzivniji i sve vise iritantan. Naime, prilikom sviranja dolazi do rastimavanja zica. Gotovo posle svake odsvirane pesme ili kompozicije moram da vrsim dostimavanje, i to nekad potraje i po minut posto je vrlo tesko pogoditi pravi stim (za glavnog krivca u celom problemu krivim civije). Najcesce (i najvise) se rastimuju g i d zica (vise g nego d), dok ostale popuste malo, tacnije da ne moram da dostimavam dve prethodno pomenute zice ne bih ni morao ostale da diram. Problem me dosta nervira, posebno sto sam perfekcionista sto se tice zvuka pa me svaki los ton lupi po glavi poput cekica.

Kao sto sam spomenuo, najvise sumnjam na civije, posto sam ih menjao pre otprilike 2 godine. Civija od g zice preskace, i to skoro uvek na mestu kada treba vrsiti fino podesavanje zice, odnosno male korekcije, pa je muka nastimovati zicu. Ostale civije ne preskacu, mada mi se cini da nisu vise tako precizne kao kad su bile nove.

Ne znam vise na sta bih mogao da obratim paznju, kobilica je ispravna, nut takodje... Vrat sam proveravao i cini mi se da je poprimio "U" oblik, al ta deformacija nije veca od 1mm. Moze li to da bude krivac za rastimavanje zica? Visina zica mi je oko 4.5mm (izmereno na 12. pragu), al akcija nije menjana od kada je gitara u mom vlasnistvu (kod mene je 11 godina).

Sve ostalo je u odlicnom stanju (par sitnih ogrebotina na laku sigurno ne stvaraju nikakav problem sto se ovoga tice). Moze li problem da bude u sedlu kobilice, posto njega nisam nikad menjao? Zice su relativno nove, zamenjene sredinom januara, stavljen je komlpet Savarez cristal classic (540 CRJ) zica.

Nadam se da nisam bio previse opsiran. :)

frkadela
MF veteran

Re: Rastimavanje gitare

Post by frkadela » 25 Feb 2009, 23:54

Mali offtopic:
bio bih ti jako zahvalan kad bi okačio par fotografija tvoje gitare... Radoznao sam... :)
I da isrobam novi smajli: :ziveli:...

A što se tiče tvog problema, sačekaj da ti pomogne neko ko bolje od mene poznaje materiju.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 26 Feb 2009, 00:25

Pa mogu i civije da otpustaju, pogotovo ako kazes da vec imas nekih problema sa istima, ali mozda je i nesto drugo, recimo da su zice koje si kupio malo deblje od onih koje si ranije koristio pa da se kace za rupe u nut-u, tj da su te rupe uzane i zica u njima "zastaje". (mislim to se desava kod el.gitara, mozda je na klasicnim neka standardna debljina zice, nemam pojma) Da li si lepo namotao zice? Jesi ih malo istezao prilikom montaze i dok su bile skroz nove? Nista mi vise ne pada na pamet...a ta krivina vrata koju pominjes nije nista strashno, u principu vrat ne treba da je totalno prav kod gitara (dead flat) jer to dovodi do zujanja zica (udaranja o pragove...)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Feb 2009, 09:11

Samo je do čivija, po ovome što si opisao, ne vidim da može nešto drugo da bude. Koje čivije si stavio?

Fiber

Post by Fiber » 26 Feb 2009, 09:55

Namestao sam zice kao i X puta do sada, nije nikad bilo problema. Lepo sam ih prvo uvezao na kobilici, pa malo par puta zategao (da proverim da li omca na kobilici popusta) i spojio sa civijama. Ne verujem da je do njih, ipak su kvalitetne, a i sa starim setom je bilo problema sa rastimavanjem, ali u manjoj meri (sto me opet dovodi do zakljucka da je problem u civijama koje su vremenom dotrajavale). Za dimenzije zice ne znam, uvek sam stavljao Savarez zice za pojacanom tenzijom basova (oznaka je 500ARJ), a ove nove sto sam uzeo kazu da su neki novi model tih istih zica. Mali off: da li se i zice za klasicnu gitaru klasifikuju po dimenzijama (kao one za elektricnu, desetke, osmice...)? Koliko se meni cini zice su uvek iste debljine, i dok sam svirao u skoli, i na gitarama koje sam vidjao u prodavnicama...

Sto se civija tice, ne mogu sa sigurnoscu da kazem koje su, dobio sam ih na poklon, a sad nikako ne mogu da se setim koji je bio proizvodjac. Po obliku mi se cini da su od "Guitar parts" (tako pise na sajtu Maricevog muzickog servisa, gde su i kupljenje za istu cenu kao i te u katalogu). Odrzavao sam i njih, s vremena na vreme kapnem malo ulja da bolje klize, kad menjam zice proverim kako sve stoji, dotegnem srafove ako su popustili, al taj problem sa preskakanjem civije nisam mogao da resim jer je to problem sa nekim od ona dva zupcanika.
frkadela wrote: bio bih ti jako zahvalan kad bi okačio par fotografija tvoje gitare... Radoznao sam... :)
Okacicu par slika u toku dana. :)

Kristijan
Uvaženi član

Re: Raštimavanje "Terada" klasične gitare?

Post by Kristijan » 26 Feb 2009, 11:01

Ne postoje razlike u debljinama plastičnih žica, bar ne onako uošljive kao kod čeličnih, samo imaš razlike u tenziji žica, a kako se to tehnološki postiže - zaista ne znam i nije ni bitno.

Možda apsurdno zvuči, ali nije isključeno da si kapanjem ulja napravio problem. Čivije za klasičnu gitaru su potpuno otvoreno, vidiš puž i zipčanik. Svi otvoreni sistemi koji se podmazuju podložni su ekstremnom prljanju, na nauljene površine lepi se prašina baš onako u neprijatnoj količini. S vremenom se u udubljenjima zupčanika prvo formira jedva osetan sloj ispresovanih čestica prašine i masnoće, a s vremenom se taj sloj povećava, i na kraju to više nije onaj isti konus kakav je fabrički predviđen, može da dođe do preskakanja čivije. Ovo se dešava ako duži vremenski period radiš ovo podmazivanje, ako čivije imaš od skora, nisam siguran... U svakom slučaju, ja nikad nisam video da neko podmazuje čivije na klasičnoj gitari, a za 23 godine koliko sviram klasičnu gitaru ja to nisam uradio ni jedan jedini put. Treba svakako proveriti sa nekim majstorom, ali ja mislim da to nije trebalo da radiš.

Verovatnije mi zvuči da su to čivije nekog onako osrednjeg kvaliteta i da je jednostavno materijal nedovoljno kvalitetan, da su se zupčanici potrošili i počeli da proklizavaju.

Ako si sam menjao čivije, proveri da li su ti svi šrafovi na mehanizmu dovoljno dotegnuti. Onaj najdeblji šraf što prolazi kroz zupčanik i ulazi u osovinu oko koje se namotava žica mora da bude baš lepo pritegnut, inače je normalno da se žice nekontrolisano olabavljuju.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 26 Feb 2009, 14:50

Kristijan wrote:Ne postoje razlike u debljinama plastičnih žica, bar ne onako uošljive kao kod čeličnih, samo imaš razlike u tenziji žica, a kako se to tehnološki postiže - zaista ne znam i nije ni bitno.
Naravno da postoje, i one uticu na tenziju. A klasifikuju se po tenziji, to stoji.
Kristijan wrote:Možda apsurdno zvuči, ali nije isključeno da si kapanjem ulja napravio problem. Čivije za klasičnu gitaru su potpuno otvoreno, vidiš puž i zipčanik. Svi otvoreni sistemi koji se podmazuju podložni su ekstremnom prljanju, na nauljene površine lepi se prašina baš onako u neprijatnoj količini. S vremenom se u udubljenjima zupčanika prvo formira jedva osetan sloj ispresovanih čestica prašine i masnoće, a s vremenom se taj sloj povećava, i na kraju to više nije onaj isti konus kakav je fabrički predviđen, može da dođe do preskakanja čivije. Ovo se dešava ako duži vremenski period radiš ovo podmazivanje, ako čivije imaš od skora, nisam siguran... U svakom slučaju, ja nikad nisam video da neko podmazuje čivije na klasičnoj gitari, a za 23 godine koliko sviram klasičnu gitaru ja to nisam uradio ni jedan jedini put. Treba svakako proveriti sa nekim majstorom, ali ja mislim da to nije trebalo da radiš.
Nije prvi put da cujem ovako nesto, ali nesto nisam ubedjen u istinitost ovog iskaza. Ja licno svoje civije podmazujem, ali ih uvek posle toga DOBRO ocistim. Ali opet, kažem, to je ono što ja radim i ne znam da li je to u redu. Meni barem jeste.
Kristijan wrote:Verovatnije mi zvuči da su to čivije nekog onako osrednjeg kvaliteta i da je jednostavno materijal nedovoljno kvalitetan, da su se zupčanici potrošili i počeli da proklizavaju.
U potpunosti saglasan!
Kristijan wrote:Ako si sam menjao čivije, proveri da li su ti svi šrafovi na mehanizmu dovoljno dotegnuti. Onaj najdeblji šraf što prolazi kroz zupčanik i ulazi u osovinu oko koje se namotava žica mora da bude baš lepo pritegnut, inače je normalno da se žice nekontrolisano olabavljuju.
I ovo je vrlo koristan savet.

I ako se odlučis za nove čivije, kupi najkvalitetnije koje možes, cimaj nekog u inostranstvu da ti donese i tako te stvari, mislim kada već sviras Savarez, greota je da ti loše čivije kvare ugođaj. :wink:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Feb 2009, 15:06

b-Looser wrote:Naravno da postoje, i one uticu na tenziju. A klasifikuju se po tenziji, to stoji.
Da, zapravo sam se ba bangavo izrazio. Suština je da ja pod levom rukom nikad nisam osećao neku ozbiljnu razliku kad sviram na gitari koja ima žice drugačije tenzije (i da budem iskren, nikad nisam doveo u korelaciju debljinu i tenziju :oops: ), dok kod čeličnih to još kako osetim. To sam u stvari hteo da kažem.

Fiber

Post by Fiber » 26 Feb 2009, 22:20

Hvala na savetima. :) To sa prasinom na zupcanicima mi nije padalo na pamet prilikom podmazivanja, mada ne izgledaju prljavo, nema nikakvog vidljivog sloja prasine na njima. A i da je to u pitanju verovatno bi preskakale jos neke osim te jedne. Bice da je slab kvalitet materijala koji se vremenom istrosio.
Srafovi koji ulaze u drvo su u redu, a one koji ulaze u osovinu oko koje je namotana zica sam malopre dotegao koliko sam mogao, ali nisu ni bili mnogo labavi. Ostaje mi da se mucim par meseci sa dostimavanjem, dok ne budem opet menjao zice pa cu tada da menjam i civije. Kog proizvodjaca bi mi preporucili, a da moze da se nadje kod nas? :) Nisam mnogo upoznat sa markama te sitnije opreme. :oops:

Fiber

Post by Fiber » 26 Feb 2009, 22:37

Evo i par slika moje ljubimice :)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 26 Feb 2009, 22:44

Nisam do sad imao dodira sa ovim gitarama, a 'čuo' sam par ljudi na internetu kako ih hvale, pa me je interesovalo kako izgledaju i kako su urađene.

Hvala ti.
Pozdrav... :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Feb 2009, 22:46

Gotoh, Schaller, Waverly, Golden Age... U suštini kao i za bilo koju gitaru, ove poznate firme imaju i program za klasičnu gitaru. Kod nas je slab izbor, i moraš redovno da obilaziš radnje. Jedno vreme su bile neke baš jako dobre čivije za klasičnu gitaru, ali zatvorene, zupčanik u livenom kućištu, i nije bila neka užas cena, tridesetak jura, a sada ih ne viđam nigde. Kod Marića imaš Guitar Parts, u Music Media Centru imaš Maxtone... idi pogledaj, pa ako ti deluju solidnije od tvojih trenutnih čivija... Verovatno imaju neke i po ostalim radnjama, ovo sam sad na brzaka video na sajtovima, i naveo ono što sam odmah i lako pronašao.

Ah, sad vidim na slici da ti verovatno imaš na tvojoj gitari one Guitar Parts što koštaju 8 jura... Što kaže narod "Kad ne znam šta je dobro, gledam šta je skupo..." Menjaj ti to što pre!

nemanja010

Post by nemanja010 » 26 Feb 2009, 22:51

Ja sam skroz laik, ali zar ti ne smetaju zice sto toliko strce iz civija?

Fiber

Post by Fiber » 26 Feb 2009, 23:06

Kristijan wrote:Ah, sad vidim na slici da ti verovatno imaš na tvojoj gitari one Guitar Parts što koštaju 8 jura... Što kaže narod "Kad ne znam šta je dobro, gledam šta je skupo..." Menjaj ti to što pre!
Pa da, u Maricu su uzete, a i dalje tamo imaju te. Nisam ih ja kupovao, dobio sam ih na poklon, a i nisam imao izbora posto su mi stare bile dotrajale (dosle su sa gitarom, ko zna kad su menjane pre posto je gitara kupljena polovna nekih 9 godina ranije). A i da budem iskren, tada se tek nisam razumeo u modele i celu tu gitarsku tehniku. :) Bice zamenjene prvom prilikom.
nemanja010 wrote:Ja sam skroz laik, ali zar ti ne smetaju zice sto toliko strce iz civija?

Ako ti vizuelno ne smeta sto zica strci onda nemas problema. :) Ako mislis na to da li smetaju za ruku prilikom sviranja ne smetaju, posto i ne dolaze u kontakt sa telom. A i nisu ostre i krute kao metalne pa da mozes oko da iskopas na njih. :ziveli: Pozdrav!

Post Reply