Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
Re: Saveti o Setupu Gitare
Nut. Treba ga malo proširiti.
Gitare sa floydom nemaju nut nego top lock, a tu nema sta da se prosiruje... Proveri detaljno dal ti floyd negde kaci, ne znam prvi put cujem za nesto ovako.
- mislim_stvarno
Sumnjam na opruge. Mozda su dotrajale, istegle se, pa ne vracaju u istu poziciju bridge...
Nut mi zakljucava zice, i one tu ne mrdaju, a ni floyd ne kaci nigde.
Sta vi mislite, da'l moze biti to?
Nut mi zakljucava zice, i one tu ne mrdaju, a ni floyd ne kaci nigde.
Sta vi mislite, da'l moze biti to?
Ja na dve gitare imam opruge starije od 20 godina, i sve radi kako treba. Mislim da nije to...
- Rocket Roll
Ako žice zaista ne mrdaju kod nuta, onda je možda do žica? Stare žice = mala elastičnost.
Elem, kad smo vec kod opruga, da li znate gde se to moze kupiti im koja je otprilike cena?
Moj drugar je trazio u Novom Sadu i nije nasao...
Zar nisi uz svog novog strata dobio i jednu rezervnu oprugu??sinisake wrote:Elem, kad smo vec kod opruga, da li znate gde se to moze kupiti im koja je otprilike cena?
Ne, dobio sam svasta, ali ne i rezervnu oprugu...
bem im lebac! drugar kad je kupio squier strata, pored 2 imbusa dobio i jednu oprugicu za rezervu! a bar bi tih oprugica trebalo biti u svakoj muzickoj radnji...cak sam ih ranije vidjao i kod nas u zr!sinisake wrote:Ne, dobio sam svasta, ali ne i rezervnu oprugu...

- CharlieFSA
Kako se zove setup "onih srafica sto ih ima svaka zica" tamo gde se provlaci zica kada se stavlja nova i chemu sluzi to tj. kako se podeshava ? (ne mislim na vertikalne shrafiche za podeshavanje visine) nego na one druge horizontalne.
Nadam se da je neko razumeo ovo moje ludo objashnjenje.

ako misliš na onih 6 horizontalnih srafova...služe ti za kotiranje gitare tj. pravilnu intoinaciju:..evo ti link pa pogledaj:CharlieFSA wrote:Kako se zove setup "onih srafica sto ih ima svaka zica" tamo gde se provlaci zica kada se stavlja nova i chemu sluzi to tj. kako se podeshava ? (ne mislim na vertikalne shrafiche za podeshavanje visine) nego na one druge horizontalne.
http://www.projectguitar.com/tut/intonate.htm
- CharlieFSA
Upravo to! Hvala
hehe ipak sam uspeo da objasnim 
Jedini problem shto je na ovom linku sve na engleskom. Ja ga solidno razumem ali ne bas toliko a i ima puno tih guitarskih izraza. Da li postoji neshto na nashem jeziku ?

Jedini problem shto je na ovom linku sve na engleskom. Ja ga solidno razumem ali ne bas toliko a i ima puno tih guitarskih izraza. Da li postoji neshto na nashem jeziku ?
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... ilit=setupCharlieFSA wrote:Upravo to! Hvalahehe ipak sam uspeo da objasnim
- CharlieFSA
Hvala jos jednom. Procitao sam malo je zeznuto nadam se da chu uspeti.
- mislim_stvarno
Ovo mi se desilo kad sam stavio NOV komplet.Rocket Roll wrote:Ako žice zaista ne mrdaju kod nuta, onda je možda do žica? Stare žice = mala elastičnost.