Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by Rocket Roll » 28 Feb 2009, 17:01

mislim_stvarno wrote:Ovo mi se desilo kad sam stavio NOV komplet.
F*ck. Onda idi redom - opruge. Kače li nešto? Jesu li dovoljno elastične? Ležu li lepo na "kandžu"?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 28 Feb 2009, 17:20

Sve vise mislim da su opruge oslabile. Gitara je par sati stajala na stalku, ostavio sam je nastimanu, kad sam je podigao, stim je vec bio podignut, ne za onoliko koliko je kad se zategne bridge pa pusti, ali je bilo na pola puta.
Kao da se pooooolako zatezu na poziciju u kojoj bi trebalo da budu (da nemaju dovoljnu silu da odmah zategnu zice nego se polako vracaju).
Tu su dve ibanezove stock opruge i jedna koja je naknadno kupljena da zameni trecu ibanezovu (to je predhodni vlasnik uradio jos davno, pa ja nisam menjao).

Probacu da mi odstoji da vidim sta ce biti kad je duze ne diram, pa ako dodje na ono sto mislim, kupicu nove opruge...

guv'nor

Post by guv'nor » 01 Mar 2009, 16:55

Pitanjce za ljudove koji su ovo radili ili su sasvim sigurni i dobro upućeni u temu. :)

Kada se vrat potpuno oslobađa bilo kakve tenzije od strane žica (ne'e bitno da li se samo skidaju žice ili ceo vrat sa tela) na neki malo duži vremenski period od onoga koji je potreban za zamenu žica, znači pola dana, ceo dan, pa čak i dva -
Šta raditi sa šipkom? Koliko je otpustiti (da li skroz ili samo malo ili ni toliko...)? Tj. Šta sve treba uraditi da vrat ne bi otišao u torziju, u-levo ili u-desno krug i sl?

Hvala! :)

dweezil

Post by dweezil » 01 Mar 2009, 17:22

neam pojma ja mislim da ne moras nista da cackash, posebno ako su neke light zhice za elektricnu, dan dva nije mnogo.

guv'nor

Post by guv'nor » 01 Mar 2009, 17:48

Gitara je Robert Cray Strat.
Kada sam je uzeo (pre godinu dana), na njoj su bile neke 10-ke sa očajnim fabričkim setupom (ako se to upošte može i nazvati setupom, jer žice su bile pola metra udaljene od vrata).
Od tada na njoj sviram, skoro uvek, Power Slinky 11-48 (mada ponekada stavim E - 52) i za to vreme je šipka napravila otprilike dva cela kruga.
Zbog toga ne znam da li će šipka samo povući vrat ili će se desiti još nešto (verovatno gore)... Nemam ideju, zato pitam. :)

dweezil

Post by dweezil » 01 Mar 2009, 17:56

pa mozes samo malo da otpustis shipku, mada ono par dana je stvarno kratak period da bi se ista desilo, btw ona ima hardtail bridge, ma opusteno. :)

guv'nor

Post by guv'nor » 02 Mar 2009, 17:53

Thnx Dweezil, javljam kakvo je stanje kada završim sve i ponovo je sklopim. Imaćemo bar jedno iskustvo više! :wink:

Highway One

Post by Highway One » 03 Mar 2009, 22:53

Rocket na koliko si ti foruma :lol:
http://www.elitesecurity.org/t274062-2- ... nder-strat
Slucajno sam ovo vid'o :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Mar 2009, 00:21

Iha, kad je to bilo. :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 10 Mar 2009, 01:15

Imam problemcic sa blago distorziranim tonovima (ne mogu bolje da objasnim :? ) iznad 12 praga na prvoj zici (najtanjoj, mislim). Cuju se i kad radim bending...
Evo sad isprobavam - od 17. polja pa navise je to izrazito cujno...

Da dodam, imam utisak da se taj ''howling'' efekt (wolf notes, da l je to to?) moze cuti, slabije doduse, i na h zici, ako i na g zici, na tim poslednjim pragovima...

Pomagajte, ako mozete. :)

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Mar 2009, 14:36

sinisake wrote:wolf notes
Ako sumnjaš na to, pretpostavljam da ti "na suvo" sve radi ok?

Jesi probao da spustiš malo magnete?
Opet da kažem, nemam pojma da li će ti pomoći, ali evo kako ja to sređujem-

Prvo nameštam bridž magnet i to se igram sa baš ekstremnim položajima - skroz spušten, skroz podignit, nešto između toga, pa opet spustim... Tako dolazim do neke predstave kako se taj magnet ponaša i kako "sarađuje" na drvetu na kome se nalazi i pojačalom u koje je uštekan. Kada dođem do nekog položaja (visine) koja mi tonski odgovara, onda gi fino štelujem, dok ne dođem do položaja na kome svaka žica i svaki prag radi ujednačeno, tj. onako kako sam ja to zamislio u svojoj glavi - bridž magnet "gotov"! :)

Grubo nameštanje midl i neck magneta obavljam tako što "e" i "E" (prvu i poslednju) žicu stisnem na poslednjem pragu i odokativnom metodom podešavam visinu, tako da svaki magnet bude isto odaljen od e i E žice - naravno kao parametar koristim bridž magnet, koji se više ne dira, jer je potpuno namešten.
Fino podešavanje se kasnije odnosi samo na ujednačavanje glasnoće svakog magneta, što ponekada ume da bude frka, jer bridž ume da "zavara" da je glasniji zbog količine visokih u sebi (zbog toga je meni lakše da malo više odvrnem pojačalo kada to radim :) ). I to radim tako što, odsviram nešto (obično akord) na bridžu, pa onda isti na midlu, pa podesim i tako u nedogled... Bridž pa midl - pa opet bridž, pa midl - pa bridž pa neck - pa opet isto - pa midl, pa neck...... :mrgreen:

Ali, opet, ti je rešenje ako je u magnetima problem, tj, ako ti gitara savršeno radi kao akustičan instrument.
Ajd' javi šta se dešava. :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 10 Mar 2009, 14:39

Rado perfektno na suvo, guv'nor. :) (Bar ja mislim, jos jedared cu da proverim!)
Poceo sam da se igram sa bridge i neck magnetom nocaske i cini mi se da sam smanjio jacinu nezeljenog efekta...

Hvala na detaljnom odgovoru, pa se javim, kad (ako) uradim nesto konkretnije. :)

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Mar 2009, 14:47

Zadovoljstvo je samo moje, još ako nešto i bude vredelo (tj pomoglo) biće super! :)

Nego, ja koliko znam ti Samarium Cobalt koje ti imaš na stratu su malo više "hot" nego ovi normalni singlovi, tako da slobodno možeš da ih onako fino spustiš. Kada sam pre par godina furao Duncanove rail-ove, oni su baš malo vireli iz maske, jer, čim bi ih malo više približio žicama, oni bi krenuli da drajvuju.
Ali to će potvrditi ili ispraviti neko ko se malo više razume u magnete od mene... :lol:

BTW, hvala Dwezzil! Skinuo vrat, otpustio šipku, zvršio šta sam imao, vratio vrat, ponovo zategao šipku i sada još bolje sve stoji nego što je pre bilo! :D Samo mi se malo ploča, koja drži ona 4 šrafa koja spajaju vrat i telo, malo izdeformisala, ali baš me bole za nju, nek' umre ako oće! :mrgreen:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 10 Mar 2009, 19:19

Evo, izgleda da sam resio problem - spustio sam bridge i neck magnet, oni su bili bas onako, povisoko.
Mogu da sudim samo na osnovu AmplitubeTa i zvuka sa zvucnika/slusalica trenutno. Moram da probam i na pojacalu, naravno. :)

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 11 Mar 2009, 13:47

Ne razumem se bas nesto u podesavanje visine magneta, ali od kad sam ih spustio, vrlo malo vire iz maske, imam mnogo bolji ton. to sam uradio cisto da isprobam i bas sam se iznenadio

Post Reply