Pa da, malo je hevi.Vau, da se izbodeš!
Gitara od oraha
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Gitara od oraha
A oni komadi sto se suse nekoliko vekova kod Videna na tavanu?

Svi nesto rekose, pa ajd i ja cu.
Kao prvo jesam svirao solid body gitaru od oraha. To je bilo negde na samim pocecima mog muziciranja, sto ce reci davno to bese, jelte
U pitanju je bla kopija strata i to rucni rad. Tada sam inace prvi put i video gitaru od oraha, i jos da kazem da je bila skupa ko djavo, a sve to u vreme sankcija, opste besparice i tako te stvari.
Sad ono sto bi tebe zanimalo - zvuk - fenomenalan bar meni tada
ne znam danas kako bih je ocenio. Prijatan, lep da se istopis od miline. U to vreme sam svirao japanskog fendzu koji je bio fenomenalna gitara koja se nije dala uporediti sa ovim rucnim radom ali samo po tehnickim karakteristikama, nikako po zvuku. Zvuk na rucnom radu je bio daleko ispred, a svirljivost te gitare je bila totalni promasaj, al to je samo do majstora nema veze sa drvetom od koga je pravljena. A onaj MIJ Fender je sam svirao !
Pored toga, sto tebe mozda manje zanima, ali ajde nije na odmet da i to pomenem, cesto kod drugara sviram jedan fretless bass cije je hollowbody telo napravljeno od oraha. I opet kazem od tog zvuka sve mi nesto toplo oko zeluca
Plus sto je fretless. Pusto tursko, samo da places 
E sad najbitniji momenat - cena. Orah u F-klasi od 1000 € pa navise u trupcu, pa ko voli nek izvoli
A ja to mnogo volim

Kao prvo jesam svirao solid body gitaru od oraha. To je bilo negde na samim pocecima mog muziciranja, sto ce reci davno to bese, jelte
Sad ono sto bi tebe zanimalo - zvuk - fenomenalan bar meni tada
Pored toga, sto tebe mozda manje zanima, ali ajde nije na odmet da i to pomenem, cesto kod drugara sviram jedan fretless bass cije je hollowbody telo napravljeno od oraha. I opet kazem od tog zvuka sve mi nesto toplo oko zeluca
E sad najbitniji momenat - cena. Orah u F-klasi od 1000 € pa navise u trupcu, pa ko voli nek izvoli
A ja to mnogo volim
- sirac-šunka
- vragolan
A sta bi sa onim drvom nato sto ga zovu, mislim, nije li to najbolja jeftina alternativa mahagoniju? Koliko je nabavljivo?
Koliko ja znam, nato je nabavljiv samo industriji. Kod nas mislim da nema šanse da ga nađeš na komad, na kubik i to...
Pricam sad sa caletom o drvetu i tako to i podseti me on na orah koji stric ima u dvoristu i koji je star 150 godina. Mislim da je nepotrebno naglasavati koliko je to drvo (btw. mogu da ga vidim kroz prozor posto stric zivi na nekih 300-400 metara vazdusnom linijom od mene). Kad tad ce morati da se sece, mada kapiram da bi i jedna grana bila sasvim previse za ono sto je meni potrebno 
- sirac-šunka
- vragolan
Dok se taj ora' osusi, pravices ti gitaru za svog klinca... 
moj deda je imao isto tako neki veliki orah koji je isekao pre 5/6 godina i obradio u daske povelike stoje mu na tavanu od stale tu ima jasena,hrasta,oraha i bresta i velikim obradjenim komadima koji se susi neki i do 30 godina sve me vise golicate da iskoristim nesto od toga za gitaru 
Ma ima da nagovorim strica da mi secne granu pa da je odma' stavim da se susi, pa kad bude-budesirac-šunka wrote:Dok se taj ora' osusi, pravices ti gitaru za svog klinca...
Pre jedno sto godina (ili makar 13-14
) sam sa ortakom bio do Zana kada je ovaj bio raspolozen da pravi rucni rad i tom prilikom cuo strat od oraha koji mi je i dalje u secanju kao gitara sa verovatno najkompleksnijim i najprijatnijim zvukom koji sam ikad cuo. Od tad o orahu imam jako lepo misljenje i kad tad cu u kolekciju uvrstiti neku slicnu gitaru.
Takodje, ako me secanje ne vara, Kole iz Rapid Force-a je svirao (ili jos svira) gitaru od oraha i ne bi se reklo da joj fali masti
Takodje, ako me secanje ne vara, Kole iz Rapid Force-a je svirao (ili jos svira) gitaru od oraha i ne bi se reklo da joj fali masti
Bas tako, i ja mislim da mu nista ne fali, samo naprotiv cena
Uostalom, saznacu za par meseci dal pije vodu
E, da, grana ti i nije za neki ozbiljan instrument, nego lepo secni ti to do korena i jos bolje ako mozes sa sve korenom, a kad se stric vrati sa mora, kazi da je grom pogodio ora i izvalio ga iz korena, jbg jake letnje oluje karakteristicne za podrucje Balkana

Uostalom, saznacu za par meseci dal pije vodu
E, da, grana ti i nije za neki ozbiljan instrument, nego lepo secni ti to do korena i jos bolje ako mozes sa sve korenom, a kad se stric vrati sa mora, kazi da je grom pogodio ora i izvalio ga iz korena, jbg jake letnje oluje karakteristicne za podrucje Balkana
Eeee taj ora' kad bi pao porusio bi 5-6 domacinstava oko sebe 
ti dodji u sred noci otseci i ujutru kao jbg grom roknuo sta cu 
Ama ono bez kompletne masinerije grackog zelenila, vatrogasaca i ruske armije nemosh srusiti
posto od ruske armije nema niceg jer nema je a gradsko zelenilo nema nista noz u ruke pa polako dubi deo po deo 
ili da cekas taj grom
ili da cekas taj grom
- Rocket Roll
To se seče natenane, odozgo nadole... prvo grane krošnje, pa deo po deo stabla...cccira wrote:Ama ono bez kompletne masinerije grackog zelenila, vatrogasaca i ruske armije nemosh srusiti