Nepoznata akustara.

Post Reply
Fiber

Nepoznata akustara.

Post by Fiber » 10 Mar 2009, 19:25

Gitara je stara oko 40 godina, moj cale je sviruckao malo u mladosti pa je ostala meni. Na njoj nema nikakvih oznaka ni nalepnica osim nekog broja na headstoku, verovatno serijski. Ako nesto znaci potrudicu se da ga ispisem, slabo je vidljiv. Pretpoststavljam da je to neka od onih gitara domace proizvodnje, posto nije ni klasicna ni akusticna (cuo sam da su nasi pravili te "neodredjene" gitare). Civije su metalne, dok u vratu izgleda nema metalne sipke, posto nigde ne vidim inbus za podesavanje istog. Zice su metalne (10) i cini mi se da se vrat malo iskrivio, a i pojavila mi se pukotina na prednjoj ploci, odmah ispod kobilice. Probacu da stavim 8 ili 9 da bi opterecenje bilo manje. Gitara je prozivela sve i svasta, jednom joj je bila iscupana kobilica posto je cale kao klinac previse zategao zice i ona se odlepila. Civije nisu nikad menjane, a kad sam skoro trazio po prodavnicama rekli su mi da se takve civije vise ne mogu naci, a ove nove ne odgovaraju. Bio joj je slomljen nut pa je 1. zica ispadala, pa sam sam ga zamenio. Padala je nebrojeno puta i ima dosta ogrebotina po telu. Evo i par slika, pa ako neko prepozna nek kaze ponesto o njoj. :)

Image Image

Image Image

Image

Inace, zvik koji proizvodi je solidan, vrlo je dobra za sviranje bluesa i kao ritam gitara. :D

Kristijan
Uvaženi član

Re: Nepoznata akustara.

Post by Kristijan » 10 Mar 2009, 19:57

Starija SFRJ proizvodnja. Ne smem da tipujem tačno ko je proizvođač, ali ovakvih gitara ima jako mnogo, kad sam bio mali, ovakve i slične su mogle da se vide bezmalo u svakoj kući. Nema nikakvu vrednost za prodaju. Pažljivo sa čivijama, gotovo da je nemoguće naći ove što izgledaju kao da su za klasičnu gitaru, a zapravo nemaju ono plastišno "burence" na koje se namotava žica, nego imaju metalnu osovinu.

Rakhil

Post by Rakhil » 10 Mar 2009, 22:58

Muzicka Naklada Zagreb, gotovo da sam sto posto siguran. Ja imam jednu (prva gitara, sta ces) i telo je isto, kao i binding, sedlo itd. Jedino se vrat i civije malo razlikuju

Hillybilly

Post by Hillybilly » 11 Mar 2009, 00:19

Rakhil wrote:Muzicka Naklada Zagreb, gotovo da sam sto posto siguran. Ja imam jednu (prva gitara, sta ces) i telo je isto, kao i binding, sedlo itd. Jedino se vrat i civije malo razlikuju

Slazem se u potpunosti, imam i ja jednu identicnu!

Fiber

Post by Fiber » 11 Mar 2009, 10:15

Bio sam u pravu kad sam rekao da je domace proizvodnje. :) Hvala na odgovorima, resili ste misteriju koja traje vec niz godina. :ziveli:

roots unite

Post by roots unite » 19 Jun 2009, 14:14

ja sam zezno jednu takvu skidanjem civija,gitara je losa,(ciganska za ritam)ali dobija neki cool zvuk sa najlonskim zicama.

Ramirez

Post by Ramirez » 23 Jun 2009, 19:17

Muzicka naklada,definitivno.Iz tog vremena,Melodija menges je bila zmaj gitara...

headlessrunner

Post by headlessrunner » 14 Jul 2010, 02:00

Čao dečki.. Žal vas moram razočarat.. Kitara je firme Melodija Mengeš.. Ja sam imao skoro isto :) samo da je imala pickguard..

headlessrunner

Post by headlessrunner » 14 Jul 2010, 02:09

Samo je druge boje i ima pickguard i nalepnicu u rupi.. a takođe brojke na headstocku :)
samo neznam kako da uploudam foktu sa kopjutera.. :(

Post Reply