Svaka gitara sa razlicitim tremolom se razlicito setapuje, malopre sam bio na gibsonovom i fenderovom zvanicnom sajtu imas da daunlodujes kompletno uputstvo za podesavanje vrata. Ja u principu svaku gitaru koju sam imao svaki sraf sa nje skinem i gde god moze nesto da se otvori ja otvorim, masku, magnet i sl... Kod gibsona je uputstvo bukvalno ovako, pritisnes drugi i poslednji prag (oni su naveli 16-ti) mada gibson ima obicno 22 praga. I kada to uradis zazor na 7-om i 9-om pragu treba da bude "za dlaku". Bas tim recima su napisali. Dali su i orijentacione razlike izmedju vrha 12 praga i zice. Kod fendera je malo komplikovanije jer je njegov vrat ulegnut i takav treba da bude, a dali su tacne zazore za svaku zicu samo ne svugde u cm nego u nekim delovima inca. Slobodno okreci tu sipku dok ti zice ne budu dovoljno niske da je gitara svirljiva a da ne cese pragove, zajebati ne mozes to je i onako naprevljeno da se okrece. A velika je razlika i udebljini zica. Ako stavis 12 tke normalno je da se zice moraju podicu. Ja imam 10 tke a mislim da je za gibson 9 ili 8,5 optimalno. verovatno i predjem na njih. Za fender mozes i deblje, ja bi isao na komplet 10,5 ili 10. Bez obzira na sve bez obzira kako muski sviras ne bi trebalo da zvone. E jos nesto zajebo se i kupio fenderove 10 tke u mitrosu. Za nedelju dana sam ih skinuo jer su donje tri skroz promenile zvuk i boju pocrnele. Sada uzimam samo gibsonove. jesu skuplje ali.....Funkomat wrote:Ako ti je vrat podesen kako treba, nemoj ga cackati. Samo ces jos vise sjebati stvar.Mithrandir wrote:
Ne bih rekao da je zakrivljen na pogresnu stranu, ali mi zvone zice kad se, ponavljam, muski okinu.
Zapravo cackaj ga ali time neces resiti problem. Uzmi zilet!
Sasvim je normalno da ti zvone zice kad se "muski okinu". Ne mozes imati zice nisko a da ne zvone kad ih jako trzas.
Svi koji sviraju gitaru agresivno koriste debele i dignute zice. Nema druge.
Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Saveti o Setupu Gitare
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Optimalno za sve gitare je 9 ili 10, po meni 10 ili 10.5. Ne bih se slozio da je za Gibson 8.5 ili 9, pre su mi za njega neke deblje zice...zavisi sta ko voli... 
A da gibsonove zicu jesu dobre, potvrdjujem, meni se jako svidjaju...

A da gibsonove zicu jesu dobre, potvrdjujem, meni se jako svidjaju...
-
Mimo konkretnih i personalnih podesavanja, zice namenjene odredjenim tipovima gitara su:
- Fender Telecaster (ili slicno) -10ke
- Fender Stratocaster (ili sl.) - 11ice
- Gibson LesPaul (ili slicno, 2xHB) - 9ke/10ke
- Gibson 335 (ili sl, hollowbody 2/3 x HB) - 9/10
Zakljucak je da singlovi traze malo deblje zice negoli humbuckeri...
Ovo sve nema mnogo veze sa praksom, pogotovo sa live svirkom... ali u studiju se preporucuje!
Sto ljudi, sto cjudi... Ali ako ti gitara zvuci tanko i neuverljivo, stavi deblje zice... i voila!
Ovo sve nema mnogo veze sa praksom, pogotovo sa live svirkom... ali u studiju se preporucuje!
Sto ljudi, sto cjudi... Ali ako ti gitara zvuci tanko i neuverljivo, stavi deblje zice... i voila!
pa otprilike to sam i ja rekao gibson 8,5 ili 9 , bolje 9, a fender ok 10, strat moze da trpi i 12 zbog oblika vrata, a geri mur svira LP i ima 12 ice i kakav mu je ton?????KirilStipsa wrote:Mimo konkretnih i personalnih podesavanja, zice namenjene odredjenim tipovima gitara su:

Geri Mur svira dvanaestice? To mi je malo mnogo...
http://www.guitarplayer.com/article/gar ... t-07/31559
2006. je bilo ovako:
2006. je bilo ovako:
I string my guitars with Dean Markleys—sometimes .010-.052, and sometimes a .009-.048 set. Honestly, I only hear the difference in gauge on the bottom strings, not the top. For picks, I use either Gibson or Fender heavy gauges.
Mozda si u pravu ovo sam cuo od tipa koji je bio na koncertu i razgovarao sa njegovim tehnicarom. I meni je bilo sumnjivo. Dali neko zna tipa koji je juce postavio na kupujem prodajem tri stratokastera, jedan je kao sign Ritchie Blacmore made in Japan, sto je bas ono bez veze, kada na zvanicnom sajtu Fendera jos nije pusten u prodaju, pa mi je malo cudno da je prvo pusten u Japanu. Mislim da je tip iz Zrenjanina.... a mene svrbe pare da menjam Gibsona. Nesto sam se uzeleo stratokastera.sinisake wrote:Geri Mur svira dvanaestice? To mi je malo mnogo...
2006. je bilo ovako:
I string my guitars with Dean Markleys—sometimes .010-.052, and sometimes a .009-.048 set. Honestly, I only hear the difference in gauge on the bottom strings, not the top. For picks, I use either Gibson or Fender heavy gauges.
- Guitar_thrill
- MF veteran
svirao sam tog strata, ne vidim sta ti tu nije jasnoZOZON wrote:Mozda si u pravu ovo sam cuo od tipa koji je bio na koncertu i razgovarao sa njegovim tehnicarom. I meni je bilo sumnjivo. Dali neko zna tipa koji je juce postavio na kupujem prodajem tri stratokastera, jedan je kao sign Ritchie Blacmore made in Japan, sto je bas ono bez veze, kada na zvanicnom sajtu Fendera jos nije pusten u prodaju, pa mi je malo cudno da je prvo pusten u Japanu. Mislim da je tip iz Zrenjanina.... a mene svrbe pare da menjam Gibsona. Nesto sam se uzeleo stratokastera.sinisake wrote:Geri Mur svira dvanaestice? To mi je malo mnogo...
2006. je bilo ovako:

onaj iz '83 je prodat koliko sam saznao....onaj japanac...njega sam ja merkao,ali mi je izuzetno ruzna boja

Nije mi jasna cena jer bi trebalo da je znatno skuplji zbog potpisa, ako je o.k., a ona boja je stvarno gubava. Ima jos jedan sa certifikatom iz 62 mislim skroz drvo.
- Guitar_thrill
- MF veteran
pa ne znam, nisu japanci tako skupi...mislim da i ovaj novi Blackmore strat nije mnogo skup,da li se radi u mexiku ili sta vec...ZOZON wrote:Nije mi jasna cena jer bi trebalo da je znatno skuplji zbog potpisa, ako je o.k., a ona boja je stvarno gubava. Ima jos jedan sa certifikatom iz 62 mislim skroz drvo.
A dali mozda znas kako se ponasa Dankan SH 4 na neck poziciji za Gibsona, ne mogu da nadjem magnet koji bi mi bio ok. Nazad mi je SH 6 distorzion to sam ja menjao ali ovaj prednji me nervira od kako sam kupio gitaru. Sve je ok, zadnji radi perfektno i na suvo i na overdrajvu, zajedno isto, a prednji na suvo ima lep mekan zvuk za bluz ali cim mu dam malo overdrajva to je zivo sranje. A pojacalo je Marshall. Isto se ponasa i na drugim pojacalima.
mozda Duncan Jazz model SH-2 ili ili Duncan 59 SH-1. Mozda neki Di Marzzio ?!
- Guitar_thrill
- MF veteran
ne znam...i ja imam Les Paul gitaru,i nervira me zvuk humbuckera,posebno neck magneta...zato cu i kupiti stratocasteraZOZON wrote:A dali mozda znas kako se ponasa Dankan SH 4 na neck poziciji za Gibsona, ne mogu da nadjem magnet koji bi mi bio ok. Nazad mi je SH 6 distorzion to sam ja menjao ali ovaj prednji me nervira od kako sam kupio gitaru. Sve je ok, zadnji radi perfektno i na suvo i na overdrajvu, zajedno isto, a prednji na suvo ima lep mekan zvuk za bluz ali cim mu dam malo overdrajva to je zivo sranje. A pojacalo je Marshall. Isto se ponasa i na drugim pojacalima.

Guitar_thrill wrote:ne znam...i ja imam Les Paul gitaru,i nervira me zvuk humbuckera,posebno neck magneta...zato cu i kupiti stratocasteraZOZON wrote:A dali mozda znas kako se ponasa Dankan SH 4 na neck poziciji za Gibsona, ne mogu da nadjem magnet koji bi mi bio ok. Nazad mi je SH 6 distorzion to sam ja menjao ali ovaj prednji me nervira od kako sam kupio gitaru. Sve je ok, zadnji radi perfektno i na suvo i na overdrajvu, zajedno isto, a prednji na suvo ima lep mekan zvuk za bluz ali cim mu dam malo overdrajva to je zivo sranje. A pojacalo je Marshall. Isto se ponasa i na drugim pojacalima.

- Guitar_thrill
- MF veteran
Duane wrote:Guitar_thrill wrote:ne znam...i ja imam Les Paul gitaru,i nervira me zvuk humbuckera,posebno neck magneta...zato cu i kupiti stratocasteraZOZON wrote:A dali mozda znas kako se ponasa Dankan SH 4 na neck poziciji za Gibsona, ne mogu da nadjem magnet koji bi mi bio ok. Nazad mi je SH 6 distorzion to sam ja menjao ali ovaj prednji me nervira od kako sam kupio gitaru. Sve je ok, zadnji radi perfektno i na suvo i na overdrajvu, zajedno isto, a prednji na suvo ima lep mekan zvuk za bluz ali cim mu dam malo overdrajva to je zivo sranje. A pojacalo je Marshall. Isto se ponasa i na drugim pojacalima.

I'd never met anyone who could fry an amp quicker than Stevie Ray Vaughan. I saw pleanty of smoke coming out of his amps!"
Cesar Diaz
His string sizes in 1984 were generally .013, .015-.016, .019, .028, .038, and .056-.060. In the 1970s, his high E could sometimes go as high as a .018!
By the time 1989 rolled around, Rene convinced him to use a .011 or .012 to save his fingers. STA KAZETE NA OVO? KAKO ON SETAPUJE GITARU????
Cesar Diaz
His string sizes in 1984 were generally .013, .015-.016, .019, .028, .038, and .056-.060. In the 1970s, his high E could sometimes go as high as a .018!
By the time 1989 rolled around, Rene convinced him to use a .011 or .012 to save his fingers. STA KAZETE NA OVO? KAKO ON SETAPUJE GITARU????