Magnet na akusticnoj gitari
-
Magnet na akusticnoj gitari
Stvari stoje ovako. Zanima me da li na ozvucenoj akusticnoj gitari moze da se uradi sledece i kako ce to da zvuci (moze sigurno, ali je VELIKO pitanje da li to "pije vodu").
Na ozvucenoj akusticnoj bih skinuo piezzo element, onaj ispod kobilice, spustio bih zice na onu visinu koja bi bila idealna po meni, a ne na visinu koju su predvideli veliki majstori akusticnih gitara u Kini, a ostavio bih originalni preamp (onaj deo sa ekvilajzerima, volume...bla bla), kupio bih neki maget za akusticnu tipa Seymour Duncan Woody ili Dean Markley i umesto da kabl tog magneta ustekam direktno u pojacalo ili mixer, probao bih da ga povezem sa gore pomenutim preamp-om.
Da li je neko ovo eventualno probao? Zanimaju me rezultati, jer hocu sa prijateljem malo da experimentisem na jednoj akusticnoj (Takamine EG321C), jer je na njoj piezzo otisao u k.... A ionako nismo nesto bili zadovoljni zvukom tog piezzo-a (mozda za neku vrstu akusticne muzike, ali ne i za ovo sto bi se na njoj sviralo).
Ili da lepo batalim ceo experiment i samo postavim taj Seymour Duncan Woody HM??? Mada bih bas probao to povezivanje magneta sa preamp-om...
Na ozvucenoj akusticnoj bih skinuo piezzo element, onaj ispod kobilice, spustio bih zice na onu visinu koja bi bila idealna po meni, a ne na visinu koju su predvideli veliki majstori akusticnih gitara u Kini, a ostavio bih originalni preamp (onaj deo sa ekvilajzerima, volume...bla bla), kupio bih neki maget za akusticnu tipa Seymour Duncan Woody ili Dean Markley i umesto da kabl tog magneta ustekam direktno u pojacalo ili mixer, probao bih da ga povezem sa gore pomenutim preamp-om.
Da li je neko ovo eventualno probao? Zanimaju me rezultati, jer hocu sa prijateljem malo da experimentisem na jednoj akusticnoj (Takamine EG321C), jer je na njoj piezzo otisao u k.... A ionako nismo nesto bili zadovoljni zvukom tog piezzo-a (mozda za neku vrstu akusticne muzike, ali ne i za ovo sto bi se na njoj sviralo).
Ili da lepo batalim ceo experiment i samo postavim taj Seymour Duncan Woody HM??? Mada bih bas probao to povezivanje magneta sa preamp-om...
Re: Magnet na akusticnoj gitari
Ako me sećanje dobro služi, naš gos'n guv'nor jer u jednoj temi dosta pominjao woody, ali mislim da nije bio dovoljno zadovoljan sa verodostojnošću akustike. Pogledaj starije teme, naći ćeš sigurno.
Sad samo nagađam - ne vidim neke ozbiljne prepreke da woody povežeš na predpojačalo koje je ugrađeno u gitaru. Vidiš, za to bih baš mogao da se raspitam...
Sad samo nagađam - ne vidim neke ozbiljne prepreke da woody povežeš na predpojačalo koje je ugrađeno u gitaru. Vidiš, za to bih baš mogao da se raspitam...
-
Bilo bi extra ako bi mogao da se raspitash... Jbg, ja nemam koga da pitam, tj. imam, ali majstore koji odmah krenu sa onim - Donesi gitaru, probacemo da napravimo nesto... Meni to ne odgovara, jer ja ne bih da placam za tako nesto, jer bih mogao sigurno to da uradim sam, ne bih placao nekoga. Vishe me zanima da li uopste da se upustam u tu avanturu, jer ne znam rezultate...
Znam da sa Seymour Duncan Woody-jem nisu ljudi zadovoljni po pitanju verodostojnosti akustike, meni to i nije bitno, jer ja i "jurim" neki zvuk koji je (uslovno receno) "delom akustika, delom elektrika"...
Znam da sa Seymour Duncan Woody-jem nisu ljudi zadovoljni po pitanju verodostojnosti akustike, meni to i nije bitno, jer ja i "jurim" neki zvuk koji je (uslovno receno) "delom akustika, delom elektrika"...
Nisam u međuvremenu našao neki nedvosmislen odgovor, ali sam se setio nečega što sam radio pre jedno... 15 godina. Tad sam imao jednu akustičnu gitaru, baš veliki jazz box, f otovri, arch top i sve to... I bilo mi jako žao da bušim rezonator, pa sam jedan humbucker od električne gitare pričvrstio za kraj grif platne, a njega onda dalje povezao na predpojačalo koje je bilo spakovano u maleno kućište koje sam kačio na pojas. E sad, istina je da sam ja ovde magnet povezivao na predpojačalo preko jacka, ali zaista ne vidim da to pravi suštinsku razliku, tako sam samo sebi omogućio da na kraju svirke sve to raskačim i spakujem, mislim da je suštinski isto kao da je to bilo baš trajno fiksirano jedno za drugo, a koliko sam razumeo - ti to i hoćeš, da namestiš woodyja na gitaru, vežeš ga na ugrađeno predpojačalo i da dalje ništa ne čačkaš. Jesam li te dobro skapirao? Ja sam inače više voleo da sviram na mikrofon, ali ponekad je prostor bio tesan za takvu svirku, pa samo morao da stojim, i onda mi je ovo sa magnetom bilo praktično. I eto, radilo je...
Ne znam da li je poređenje dobro. Ako saznam nešto pametnije, svakako ću napisati.
Ne znam da li je poređenje dobro. Ako saznam nešto pametnije, svakako ću napisati.
-
Jesi, upravo to i hocu... da WOODY zakacim na preamp koji je vec fabricki postavljen na gitari... Mene samo zanima da nesto ne ***** magnet zbog tog povezivanja na taj preamp... I da li ce to da sljaka tako zakaceno...Kristijan wrote: a koliko sam razumeo - ti to i hoćeš, da namestiš woodyja na gitaru, vežeš ga na ugrađeno predpojačalo i da dalje ništa ne čačkaš. Jesam li te dobro skapirao?
Možeš to da uradiš jer je ulaz pretpojačala visokoomski.
Ako je do toga, prvo bih ti preporučio (pošto vidim da si rešio da kupiš magnet) da ostaviš piezo (ako je i dalje u "radnom stanju"), staviš magnet i pokušaš da napraviš mix magneta i pieza. Ne znam na šta bi ispalo na kraju, ali verovatno ne bi bilo loše probati i dobiti mix perkusivnosti pieza i dinamike-topline magneta...eternal prize wrote:hocu sa prijateljem malo da experimentisem na jednoj akusticnoj
Imao sam priliku da probam Washburna koji je imao ozvuku mikrofon+piezo i ta kombinacija je bezobrazno dobro radila.
Sa druge strane ljudima, koji su dosta duže u svirci i muzici od mene, se dopada šta izlazi iz Woody-ja.eternal prize wrote:Znam da sa Seymour Duncan Woody-jem nisu ljudi zadovoljni po pitanju verodostojnosti akustike, meni to i nije bitno, jer ja i "jurim" neki zvuk koji je (uslovno receno) "delom akustika, delom elektrika"...
Lično nisam nešto preterano oduševljen magnetom, kao rešenjem ozvuke akustične gitare, ali opet, to je možda i zbog toga što Woody-ju SC treba preamp, jer mu je izlaz veoma slab, a ja koristim najobičniji Booster. Tako da, povezivanje na preamp bi bilo dobro rešenje (ako ništa, bolje od ovoga što ja radim).
Šta god da pokušaš, ne verujem da možeš da oštetiš pasivan magnet elektronikom sa akustare, a kada (tj. ako) ti se sve to ne svidi, uvek možeš da se vratiš na najjednostavnije rešenje - magnet u soundhole, kabl u pojačalo-mixetu i veslaj!

Po onome što si napisao da "juriš", ta kombinacija magnet(+boost, eventualno), bi bila upravo to, elekto-akustik zvuk.
-
Piezzo nije vishe u radnom stanju... neki lik je rekao da moze da se popravi, ali ja nesto ne bih ulazio u te kombinacije, jer mi se stvrano ne svidja zvuk koji daje (bilo koji fabricki ugradjen) piezzo. A i vec sam uvideo da taj isti piezzo ispod kobilice utice na sam zvuk gitare "na suvo" i plus, ako bih ga eventualno sredjivao, morao bih da ostavim (poprilicno podignute zice) da bi on funkcionisao. A ja jednostavno volim zice da idu bas nisko... (sada bi neko rekao da mnogo hocu... znam znamguv'nor wrote: prvo bih ti preporučio (pošto vidim da si rešio da kupiš magnet) da ostaviš piezo (ako je i dalje u "radnom stanju"), staviš magnet i pokušaš da napraviš mix magneta i pieza.

Pazi i meni se svidja ono shto izlazi iz Woody-ja. Gledao sam, izmedju ostalog, neke klipove po netu, neke likove koji su ga ugradjivali na akustarama... Zvuk koji su izvukli (i to su snimali tako shto su ga shtekali direktno u PC) iz gitare je (po meni) fantastican (lici na akusticnu a nije akusticanguv'nor wrote:Sa druge strane ljudima, koji su dosta duže u svirci i muzici od mene, se dopada šta izlazi iz Woody-ja.

S tim shto se ja razmisljam da ne stavljam Woody Single Coil, vec Woody HC (hum canceling): http://www.seymourduncan.com/products/a ... _woody_hc/
Ljudi, HVALA VAM SVIMA na ovako brzim odgovorima... POMOGLI ste mi maximalno...
Ja se nosim istom mislju, samo sto bih magnet vezao cist bez preampa a na
preampu bi kontrolisao nivo pieza.......skoro sam kupio neki Artec woody, ne zvuci
lose, doduse svirao sam ga preko lampasa,keramika, a ovih dana mi stize Laney LA30C......
moje pitanje je hotje li raditi sve ok ako povezem magnet direktno na dzek.....ili bih morao da
ugradim neki prekidac kao na elektricnoj.......gitara nije skupa, neki Tenson i jedino sto je
iole vredno na njemu je taj piezo sa preampom......radi ok.....svirao bih uglavnom slajd na toj gitari........
preampu bi kontrolisao nivo pieza.......skoro sam kupio neki Artec woody, ne zvuci
lose, doduse svirao sam ga preko lampasa,keramika, a ovih dana mi stize Laney LA30C......
moje pitanje je hotje li raditi sve ok ako povezem magnet direktno na dzek.....ili bih morao da
ugradim neki prekidac kao na elektricnoj.......gitara nije skupa, neki Tenson i jedino sto je
iole vredno na njemu je taj piezo sa preampom......radi ok.....svirao bih uglavnom slajd na toj gitari........
Jos jedno pitanje......na pojacalu za akusticnu postoji ulaz za klasicni magnet i za
ozvuku sa preampom.....hotje li mi to praviti problem..........
ozvuku sa preampom.....hotje li mi to praviti problem..........

Ja imam Artec i više je nego dobar za uloženo. Verovatno da možeš tako da povežeš, ali bih ja na izlaz magneta serijski vezao jedan kondenzator 10 uF pa probao.alzo wrote:Ja se nosim istom mislju, samo sto bih magnet vezao cist bez preampa a na
Hvala na savetu, probacu.......
vec sam se nesto dogovarao sa drugarom koji se
vise razume u elektroniku od mene pa cemo da probamo sve varijante......
javljam kako je ispalo...........
vec sam se nesto dogovarao sa drugarom koji se
vise razume u elektroniku od mene pa cemo da probamo sve varijante......
javljam kako je ispalo...........
U zadnje vreme sam se bas navukao na zvuk Roy Rogersa.....
malo sam istrazivao i provalio da covek svira slide na akusticnoj sa plasticnim
zicama.....svira Martina 0-16NY sa DeArmond pickupom i koristi D'Addario Silk + Steel
i D'Addario EXP zice.....trenutno mi nije klasicna gitara tu pa ne mogu da je probam sa
magnetom pa me interesuje da li je neko probao tu kombinaciju.......
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uvVOgn4RYKw&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uvVOgn4RYKw&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
malo sam istrazivao i provalio da covek svira slide na akusticnoj sa plasticnim
zicama.....svira Martina 0-16NY sa DeArmond pickupom i koristi D'Addario Silk + Steel
i D'Addario EXP zice.....trenutno mi nije klasicna gitara tu pa ne mogu da je probam sa
magnetom pa me interesuje da li je neko probao tu kombinaciju.......
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uvVOgn4RYKw&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uvVOgn4RYKw&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Probaj i Fender-ov ACP-1 - http://www.mitros-music.com/products/35 ... _Pickup/3/