Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Joolz

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by Joolz » 02 Apr 2009, 20:42

Ja danas kupio D'Addario, 045/065/80/100 , doduse niklovane, al aj... Jbga, nesam imao vise para...
NEGO! ...
UBIJA me u pojam fino stimovanje. Naime, moj bass ima 2 oktave, 24 praga i NEMA sanse da fino namestim/nastimam i drugu oktavu. Zna neko sta treba da uradim? Probao sam sa dizanjem zica (individualno svaku zicu posebno), G sam i uspeo nekako priblizno, ali E zicu... nema sanse. Ili samo ne znam sta treba tacno uraditi... Btw, gitarista sam, bass sviram ne tako dugo, 1 i po, 2 godine. Na gitari manje vise znam caku, ali tamo su, je li, zice drasticno tanje... Uh, kako sam ja pametan! :roll:

HELP people!
:cry:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 02 Apr 2009, 21:15

Image

pomjeraj gore-dole saddle (aaa ne mogu se sjetim kako se kaze na srpskom :hide: ), dizanje ti je vise za akciju zica

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 02 Apr 2009, 21:29

Ako imas 24 praga, onda imas 4 oktave (do tona G)... doduse 3 po zici (otvorena zica, 12. prag i 24.)! Naravno, ako je "four stringer"!
Ako ti je vrat pravilno opusten/nategnut, akcija (visina zica) na pravoj visini (sto je, ruku na srce, stvar ukusa), intonacija se podesava pomeranjem sedla napred-nazad. Ako si gitarista, to ti je verovatno poznato... a i to da nove zice bas i ne intoniraju savrseno, narocito bass zice. Probaj da nadjes pravu/istu intonaciju na praznoj zici, 12. pragu i 24. Kada je nota flat/snizena(na, recimo 12. pragu, u odnosu na otvorenu zicu), odvrni sraf (sedlo ka vratu), ako je sharp/povisena, zategni ga (sedlo od vrata)!

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 02 Apr 2009, 21:42

KirilStipsa wrote:Ako imas 24 praga, onda imas 4 oktave (do tona G)... doduse 3 po zici (otvorena zica, 12. prag i 24.)! Naravno, ako je "four stringer"!
:? ako ima 24 praga (a ima) onda ima 3 oktave i jos 2 tona iz trece. a po zici je 2 oktave. malo si pobrkao :wink: :ziveli:

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 02 Apr 2009, 21:54

Ima 4 oktave tona E, F, F# i G, zar ne? A po zici samo ton otvorene zice ima 3 oktave... otvoreni (takozvani nulti prag), 12. prag i 24. prag.
Gitara ima RASPON od 4 oktave + 3 tona, od E do G3... ako je cetvorozicana, ako ima vise zica, onda i veci raspon!

I naravno :ziveli:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 02 Apr 2009, 22:49

na jednoj zici ima 3 tona E (A,D,G) ali 2 oktave. na praznoj zici je korijen, i onda od nje ide prva oktava na 12. pragu, druga oktava na 24. pragu :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 03 Apr 2009, 00:28

Sto se uopste cimati oko finog stimanja kad je na basu i tako bitno samo da rokas na prva tri praga, a to ti uglavnom uvek stima sve da je i totalni fals na 24-tom :mrgreen:
:ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 03 Apr 2009, 01:42

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 03 Apr 2009, 01:49

Vau pa ovo je bas na primeru moj bass :D
Samo kod mene taj bridge nije jos uvek toliko shtrokav... uskoro ce da postane.

Joolz

Post by Joolz » 03 Apr 2009, 09:05

sirac-šunka wrote:Sto se uopste cimati oko finog stimanja kad je na basu i tako bitno samo da rokas na prva tri praga, a to ti uglavnom uvek stima sve da je i totalni fals na 24-tom :mrgreen:
Pa ne sviram brate punkeraj da mi trebaju prvih 5-6 pragova samo... Posto smo trio, drzim i kvinte (neki to zovu rif), akorde, arpeggia, etc, etc... :D

Skontao sam, nastimah sinotj lepo bass! Yeehaaa!!!
Danas mozem u studio bez brige... aahhhh!!!!

P.S.-kada sam napisao da imam 24 praga, tj 2 oktave, mislio sam oktave na 1noj zici, ponaosob. Npr E zica -prazna E je PRIMA, 12 prag na E je 1 oktava, 24 prag na E je 2 oktava.

delakroA
Jazz Café Barman

Post by delakroA » 03 Apr 2009, 13:00

Joolz wrote:
sirac-šunka wrote:Sto se uopste cimati oko finog stimanja kad je na basu i tako bitno samo da rokas na prva tri praga, a to ti uglavnom uvek stima sve da je i totalni fals na 24-tom :mrgreen:
Pa ne sviram brate punkeraj da mi trebaju prvih 5-6 pragova samo... Posto smo trio, drzim i kvinte (neki to zovu rif), akorde, arpeggia, etc, etc... :D

P.S.-kada sam napisao da imam 24 praga, tj 2 oktave, mislio sam oktave na 1noj zici, ponaosob. Npr E zica -prazna E je PRIMA, 12 prag na E je 1 oktava, 24 prag na E je 2 oktava.
ahahahahah ovo je bilo nisko za punkere :D

Joolz

Post by Joolz » 03 Apr 2009, 14:24

delakroA wrote:
Joolz wrote:

ahahahahah ovo je bilo nisko za punkere :D
E sad.... Svaki iole normalan punker ce priznati da ne koristi gitaru/bass virtuozno. Reeeeetko koji punk bend to radi. Setio sam se Toy Dolls-a. 1 u 10000 bendova...

nnkvocka

Post by nnkvocka » 03 Apr 2009, 16:43

Ja sviram u pank bendu i koristim tonove od nultog do 18og praga konstantno. Znaci 2 u 10000 :)

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 03 Apr 2009, 16:49

staaaa...... onda ja nisam punker :cry: nekad dodjem cak do 7. praga :o

do 5. praga ima 24 tona, sto je i vise nego dovoljno za groove :wink:

mislim da ovo postaje :off-topic: tema je o zicama a ne ko kako svira :)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 03 Apr 2009, 17:27

Jos samo nesto da dodam pa da zakljucimo ovaj off topic.
Kada sam rekao da su prva 3-4 praga najbitnija to sam i mislio bez obzira na to koja je vrsta muzike u pitanju. Na ovim pozicijama se nalazi groove, a ako to imas mozes da sviras koju god muziku pozelis. Koliko god mi basisti to ne zeleli da priznamo, i najveca virtouznost na nasem instrumentu se jednostavno ne ceni. Ako uzmete nekog, takoreci shredera na basu koji ne moze da se obuzda i nekog lika koji gruva i pravi fenomenalnu osnovu za ceo bend, koga biste radije da cujete u bendu? Ili jos bolje pitanje koga od ove dvojice bi vasi ortaci iz benda vise volili da imaju pored sebe?

Tako da ostajem iza tvrdnje, na basu se svaka vrsta muzike nalazi na prva 3-4 praga. Neko to shvati ranije neko kasnije, ali to vam je to.

Post Reply