PRS gradnja u mojoj izvedbi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
oboss

Re: PRS gradnja u mojoj izvedbi

Post by oboss » 04 Apr 2009, 15:45

[quote="majtimika"][/quote]
ja sve merim od nuta i to je najsigurnija varijanta. ima odlicnih tablica za skinuti sa svim merama preracunatim i u incima i milimetrima.
imas lepo i slikovito postavljen proces kod b-loosera ali i ja cu nakaciti kada budem postavljao.
sto se tice oraha to je super, meni se jako dopada orah i da nisam nasao ovu krusku ja sam mislio orah da trazim. ja volim varijantu da je telo i vrat od istog materijala, naravno gde je to izvodljivo.
grifna je fingerboard ( stara srpska rec ) :) ?

oboss

Post by oboss » 04 Apr 2009, 15:48

tyler durden wrote:Svaka casti, super je, i odlicna je pridrodna teksura drveta, na komadu koji si koristio. Stvarno je predivna. Ako bude neki dobar finish na kraju, neces moci da primetis razliku od pravog PRS-a. I telo si prilicno lepo krenuo da oblikujes...... :ziveli:
hvala hvala staracu se. jedino cega se plasim je da nezeznem kod farbanja jer tu najmanje iskustva imam. ovaj drvodeljarski deo me neplasi ali finis je ...

majtimika

Post by majtimika » 04 Apr 2009, 16:21

e vidis ja kod farbanja imam iskustva i to me neplasi ali zato vrat :shock:

Imam ja jedan predlog za tebe, ja tebi napravim najbolju pedalu na svetu a ti meni jedan vrat za telca :D :D :D :D

i platim ti sve delove :ziveli:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 04 Apr 2009, 20:47

majtimika wrote:pitanje za obojicu. Cime usecate slotove za pragove i cime ih razmeravate, milim koliko je dozvoljeno odstupanje (citaj greska), od zadatih mera, zato sto su mere, sad lupam 32,564mm cime znaci merite i na koji nacin.

Ako moze
Već ti je oboss odgovorio, ali evo i još ponešto. Ima pomičnih merila koja mere i u hiljaditim, a ja koristim sa stotim iliti narodski na drugu decimalu, jer realno usecam pragove iz ruke testericom seka manjeg od pola milimetra, tako da druga decimala je ultra precizno, treća je čista teorija, ona se izgubi i zbog samog praga, a kako se prag troši i deformiše vremenom se bogami izgube i prva i druga. :lol: Pored toga trebalo bi da znaš da gitara nije striktno temperovani instrument i da pozicije pragova su rezultat kompromisa. Ako omašiš milimetar - dva, e to će da se primeti :lol:

grifplatna je fingerboard :wink:

E, da kolko je inače javor tamo?

oboss

Post by oboss » 05 Apr 2009, 22:14

b-Looser wrote:E, da kolko je inače javor tamo?
ako si mene pitao
na stovaristima je uglavnom 700 -1000 evra kubik sto ce reci da jedna fosina od 2,5 -3 metra dodje oko 3000 dinara, a kod srdjana je svaka daska razlicito u zavisnosti od dimenzije i teksture 15, 20, 50, 60 evra.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 05 Apr 2009, 23:05

Jesam,
hvala na info-u. :bow:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 06 Apr 2009, 09:32

Nisam bio nekoliko dana na forumu i evo tek sad vidim ovu temu. Svaka ti čast, lepo je što sve slikaš i detaljno opisuješ. Izbor drveta i ovo što si do sad uradio mi se jako dopada, nadam se da nove slike slede uskoro. Samo napred i puno sreće u radu :ziveli:

oboss

Post by oboss » 06 Apr 2009, 10:05

hvala, hvala. trenutno sam u nekoj stisci sa vremenom pa se i ja nadam da cu sto skorije nastaviti i imati sta da slikam. inace nabavio sam celicnu zicu 6 mm za vrat i dao da se nareze navoj sa jedne strane. kupio sam u jeep komercu na vilinim vodama jednu sipku od 3 metra (jer nemoze na manje ) i sa sve rezanjem me to izaslo 98 dinara. dakle 6 komada 98 dinara.
e jedino sto mora na strugu da se nareze jer koliko ja znam obicne nareznice nemogu celik da delju

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 06 Apr 2009, 11:29

Znači pravićeš kanal sa radijusom, kako bi zli Ameri rekli old-school :D

oboss

Post by oboss » 06 Apr 2009, 21:32

pa to mi je trenutna ideja sem ako me neko ne odgovori pametnijom verzijom. ja planiram kanal zatvoriti,tj sipku potisnuti isto kruskom pa cemo videti.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 07 Apr 2009, 09:30

Imaš i šipku za prav kanal u vratu, ja sam u svoju gitaru stavio ovo http://www.stewmac.com/shop/Truss_rods/ ... ml#details Lako je za postavljanje, olakšava kopanje kanala i uz to radi u oba smera... :)

oboss

Post by oboss » 07 Apr 2009, 09:58

znam za ovu sipku i bas sam primetio da si ti nju stavio u vrat, hm sto je vise gledam sve mi se vise svidja a narocito jer ove moje sipke nikako da dodju sa narezivanja. :roll:
sad si me bacio u dilemu, svakako treba da porucim par stvarcica od stewmac-a pa mozda ...

oboss

Post by oboss » 07 Apr 2009, 22:02

dok ne stigne sipka , fingerboard i jos par sitnica ja po malo dovodim vrat na meru. ne zurim namerno jer po mom iskustvu treba drcvo pustiti da malo odradi svoje i izjednaci vlagu narocito kod ovih lepljenih primeraka. ova kruska je suva ko barut i cim uvatim par sati u cugu vremena dovescu je na meru za lepljenje fingerborda. evo i dve slicice trenutnog stanja.
Image
Image

i onda danas navratim "slucajno " u jednu stolarsku radionicu kod poznanika kad ono rade neki namestaj od jasena. ja im vec danima cvrcim ko zaprska za tim jasenom jer su se jednom izlanuli predamnom da treba da rade od njega nesto. i pokaze se da nije lose znati napamet osnovne mere vrata gitare( a i neznao ga ) te ga iscrtah na brzinu i u grubo ga isekoh na licu mesta. lep komad jasena susen je prirodno na tavanu i komadi su ogromni. po meni treba jos da se susi te ga necu vise dirati jedno vreme dok ne sazri. evo ga i na slici

Image

ova stega na kraju je iz preventivnih razloga jer su krenule dve tri pukotine , srecom idu ispod mere koja mi treba ali za svaki slucaj
Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 08 Apr 2009, 08:38

Lepo si ti to počeo, a vidim na 2. slici imaš i pravog pomoćnika, ništa dok oni ne provere detaljno kako se i šta se radi :D . Nego da te pitam, zar u BG-u ne bi trebalo da ti je lakše da nađeš drvo koje ti treba? Ja sam se telefonom raspitao i našao daske javora, jasena,jove... na jednom stovarištu koje se pominje na forumu. Pravo da ti kažem možda budem morao da se uputim za Beograd za par nedelja ako ne nađem nešto kod mene u Nišu, imam samo još jedno mesto da proverim :cry: .

oboss

Post by oboss » 08 Apr 2009, 12:15

hehe sta jednog pomagaca , imam dvojicu. ne mogu posteno busilicu da upalim a da se obojica ne pojave sa svojim alatkama :D
u beogradu realno mozes naci sta hoces od drveta i pronaci sve alate i ostale stvari veoma brzo ali kada radis jednu ili dve gitare onda uglavnom gledas da nabavis drvo i alate od poznanika ili usput a ako se bas nesnadjes onda se zaputis na stovariste. ja barem tako shvatam ovu igru. za veci broj komada bi naravno i nabavka bila ozbiljnija a i vreme koje se posvecuje izradi i nabavci. meni je prostor i vreme glavni ogranicavajuci faktor. sve drugo ili znam i imam ili znam gde ima i ko zna.

Post Reply