Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
guv'nor

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by guv'nor » 14 Apr 2009, 16:40

majtimika wrote:gde mogu da se nabave trake drugar je kupio echolette (s51 ili ng51 nisam siguran) lampaski trakaski eho pa mu trebaju.ako znas javi
A jesu li one Fulltonove trake univerzalne ili strogo samo za TTE?
Hillybilly wrote:Ja ih imam valjda 7 komada

E ovo je velicina! :bow: :D :ziveli:

BaalBehrit

Post by BaalBehrit » 14 Apr 2009, 18:41

Nyarlathotep wrote: sto se tice vucarnaja, jeste to problem, zato cu ga konstantno drzati u studiju gde sviramo. :mrgreen:
Jej, to znači da ću moći da ga probam. :D

Hillybilly

Post by Hillybilly » 14 Apr 2009, 19:13

guv'nor wrote:A jesu li one Fulltonove trake univerzalne ili strogo samo za TTE
Svaka tape echo makina ima svoj fazon za traku i najcesce se nemogu menjati medjusobno. No na srecu Nyarlathotep je kupio napravu za koju, uz malo spretbnosti moze sam da napravi traku od obicne (ili profesionalne) magnetofonske trake! Moj mu je savet da pazari standardnu magnetofonsku traku i onaj specijalan selotejp za lepljenje mag. traka! Uz malo srece moze da nadje na ebayu kit za spajanje magnetofonskih traka (naprava koja sece, spaja i lepi traku)i tako sebe obezbedi dozivotno!
Takodje na ebayu moze naci i demagnetizator za magnetne glave koji ce uciniti da glave na ovoj napravi staroj vise decenija budu opet skoro kao nove!
:ziveli:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 14 Apr 2009, 20:29

BaalBehrit wrote:
Nyarlathotep wrote: sto se tice vucarnaja, jeste to problem, zato cu ga konstantno drzati u studiju gde sviramo. :mrgreen:
Jej, to znači da ću moći da ga probam. :D
naravno brate :)

ja cu u USA kupiti trake za space echo, iste su kao i ova... potpuno, citao sam na netu, ima par prikaza za ovaj eho. to je to. traka je duzine 1m, isece se i zalepi sa druge strane i vozi. kupicu tamo i selotejp za traku i tecnost za ciscenje magnetofonskih glava i demagnetizator. sta god da treba!!! odlepio sam totalno!!!! evo na prljvaim glavama (sprava je godinama camela u garazi) i raspaloj, labavoj i musavoj traci sada sviram gitaru, i nista, ali nista ne zvuci ovako organski i toplo. neverovatno. na tone VST simulacija, gomilu analognih i digalnih pedala i digitalnih rek procesora... sve sam probao, imao i dalje imam, ali nije to to. sada mi je jasno zasto je traka traka. naravno, onaj Lee Scratch Perry i King Tubby warbling echo dist... uf, ko sa ploce. ja prosto ne mogu da verujem da imam ovo chudo i to da sam ga pazario za tako smesne pare.

guv'nor

Post by guv'nor » 14 Apr 2009, 20:32

Dobro, Nyarlathotep ce se sigurno valjano obezbediti preko bare, te ce imati traka i traka sledecih sto godina :) , ali lepo je znati da moze da prodje taj fazon seci-spajaj (k'o u starim dobrim detektivskim filmovima) i da sve to i dalje sljaka ko novo. Hvala! :ziveli:

Edit: Eto. :D
Last edited by guv'nor on 14 Apr 2009, 20:33, edited 1 time in total.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 14 Apr 2009, 20:33

Cestitke na neverovatnoj kupovini :D

Jedno (verovatno glupo) pitanje... da li je moguce napraviti neko kasetasko cudo poput ovoga?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Apr 2009, 20:47

Mislis sa kazetom?

cccira
MF veteran

Post by cccira » 14 Apr 2009, 20:52

Pa nesto kao ovo sto je nyarl kupio.
Mislim, to je tehnologija od pre vise od pola veka, u cemu je caka? Zasto imaju tolike cene i zasto svaki drugi gitarista nema kasetaski eho?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Apr 2009, 20:55

cccira wrote:Jedno (verovatno glupo) pitanje... da li je moguce napraviti neko kasetasko cudo poput ovoga?
Nije glupo. Bilo je i takvih pokušaja, mislim.

Nije ni jednostavno. Trakaški eho ima jednu glavu koja piše, tri-četiri glave koje čitaju zapisano i jednu glavu koja briše zapisano kako bi traka bila čista kad okrene krug.

Vokmeni imaju samo jednu glavu.

Istina, neki veći & složeniji (studijski) magnetofoni imaju više glava (jednu za pisanje, jednu za čitanje, možda jednu za brisanje). No nije sve u broju glava - trik je u njihovom rasporedu (udaljenosti). Poslušaj YouTube primer rada tog eha: čuješ kako su ponavljanja različite brzine? Jedno brzo i više duplo sporijih ponavljanja? Taj "multiple head" trik digitalija ume da oponaša (HeadRush, RE-20, TC Electronics Nova), ali teško ga je izvesti u "hardverskoj" formi (to jest, teško je prepraviti neki stari magnetofon dodavanjem glava).

Ne zaboravimo kvalitet trake. Kaseta bi trajala pola sata, mislim - nije ona napravljena da non-stop piše-briše-piše-briše-piše-briše. Dobra traka koja to može da podnese je skupa traka.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 14 Apr 2009, 21:05

Pretpostavio sam da je negde problem jer ovakve stvari obicno imaju prebezobrazne cene i skoro sve su iz sheset-semdeset i neke (osim onog fulltone tape tube echo-a koji kosta par bubrega)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Apr 2009, 21:16

Pa, traka je izašla iz komercijalne upotrebe iz istih razloga iz kojih su i lampe izašle iz komercijalne upotrebe - skupo za održavanje.

Međutim, kao i u slučaju lampi, još nije smišljeno nešto što tako dobro zvuči...
cccira wrote:...osim onog fulltone tape tube echo-a koji kosta par bubrega...
On ima samo tri glave, ako se ne varam (http://www.fulltone.com/PDfFiles/TTE%20 ... maller.pdf) - pisanje, čitanje i brisanje. To nažalost nije isto što i Space Echo...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 15 Apr 2009, 00:36

Image

Jaguar/Tele->RR Dream Machine->Colorsound Wah Swell->Daphon Tuner->RR Eclipse->Boss Ps-5->Ehx Polyphase->RR Centaur->
Yamaha Flanger->RR Feedback Looper Deluxe (Alesis Nanoverb u loopu)->Ehx SMMwH->Vox Ac30 CC1 + Vox footswitch(Reverb&Tremolo)

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 15 Apr 2009, 01:07

zajebano.
:ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 15 Apr 2009, 01:55

Au, Z*Z*Z, ovog puta je Photoshop radio, a ne Paint? Kaka ti je to slika, neka umetnicka? :ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 15 Apr 2009, 07:44

@Nyarlathotep tek sam sad procitao sta si kupio, strava, to je def najjaci feel, kad kupis za male pare nesto sto j kevu. :) cheers

Locked