Iako je izašao prije dvije godine, nije zgoreg osvježiti pamćenje. Jutro će promeniti sve? Hm... Neke promjene je definitivno donijelo.
Ova kompilacija je jako dobra stvar. Kada je jednom ubaciš u svoj plejer, tada sve počinje; preslušavaćeš je iznova i iznova, vraćaćeš joj se i kad ne budeš htio da je slušaš. Google će se usijati od tvojih silnih pokušaja da saznaš ko stoji iza svega ovoga i ko je, for f*uck’s sake!, kriv što su najtalentovaniji i najbolji bendovi i pojedinci ostali bez snimljenog albuma, dok su drugi, manje talentovani, promovisani do besvijesti?!
No, idemo redom...
1. Mint – Comin’ Out Of Jail
Chill out... Sjajan Intro za ovaj album. Može da posluži i kao podloga za neku reklamu. Recimo: ’australiski surfer’ aka. Zgodni-plavi-dečko-sa-blistavo-belim-zubima sjedi na plaži izdvojen od društva sa bolnim izrazom na licu. Po njega dolaze dva policajca i odvode ga (on se, naravno, osvrće se iza sebe, ali ga ne primjećuje niko osim njegove djevojke koja nerado ide za njima). U narednoj sceni, on izlazi iz zatvora, a ispred ga čeka ’smorena plavušica’ a la P. H. (neću stavljati puno ime ove osobe da Google ne bi usmjeravao slučajne prolaznike koji tamo ukucaju njeno ime na ovaj forum... to nam ne treba, zar ne?) kojoj osmijeh obasjava lice kada ga ugleda. Nakon te scene, opet su na plaži gdje ih, oko vatre, čekaju prijatelji i oni nastavljaju sa žurkom; ispod svega toga ide natpis: „Ne dozvolite da vam zatvor uništi dobar provod!“ Znamo na šta je sve spremna marketinška mašinerija (od reklama za uloške ne mogu da ručam), tako da se ne iznenađujte ako i ovo vidite.
Sve u svemu, prijatna i jako kratka (traje svega 50-tak sekundi) tema; rado sam je preslušao više puta.
2. Endorgin – Deset hiljada izvinjenja
Kada sam pročitao naslov, odmah sam znao o čemu se radi. Nakon čudno sročenog uvodnog strumming-a na gitari, a sve to u prvih 13 sekundi pjesme, lik nevjerovatno nježnim (da ne upotrijebim težu riječ) glasom priznaje: „Ja sam na burbonu i lakim kolačićima...“ Naravno, odmah mi na pamet pada Tom Waits (i njegova sjajna uloga u još boljem filmu „Down By Law“) koji svojim đavolski čistim glasom reži: „I’m full of bourbon, I can’t stand up!!!“ Nakon što sam se slatko nasmijao na račun pjevača Endofrina i njegove hrabrosti, nastavio sam sa preslušavanjem pjesme. Prvo slušanje je ovako izgledao: prva 2 min sam jedva čekao da se završi i da pređem na sledeću, a poslednji minut pjesme sam jedva čekao da je opet pustim.
Tekst nema neku poentu, muzika nije pretjerano inspirativna, glas je mlak, ali pjesma djeluje. Ostao sam bez teksta... Probajte ovo kod kuće.
3. Pionir 10 – Le Lun
Pjesma je kao na francuskom ili nekom srodnom jeziku. Nijednu jedinu riječ nisam razumio...

4. Ika – Bubble
Ika? Ivana Smolović... Čoveče, gdje je do sad bila?! Prvo poređenje koje sam imao je Duffy. Eventualno Adele. Ne, još bolje – ona je naša Marie Digby!
(Šta? Kako ko je Marie?! Ma znate je sigurno. Ona djevojka japanskog porijekla koja je, nakon što je objavila najbolji cover Rijaninog „Kišobrana“ (N. Čuturilo/Jay Z) koji sam do sad čuo i još neke covere, stekla neviđenu popularnost na Jutjubu, počela stidljivo da radi na svojim pjesmama i postala prava Jutjub zvijezda. Onda je izdala svoj album, sad pravi turneje po Americi i povremeno se obrati nama, do groba vjernim Jutjub-fanovima. Anđeo... Evo i linka: http://www.youtube.com/watch?v=589Mvlz6LWE.)
Nevjerovatan glas uz prijatnu gitaru (koju svira izvjesni Darko Živić)... Sjajno! Definitivno pjesma koju ću najviše slušati.

5. The Mothership Orchestra – Then She Kissed Him
Lazar Šijak nam prepričava jednu jako staru knjigu koju je pročitao; to je klasična ljubavna priča o mladom čovjeku i nešto starijoj momi. Sve ide onako kako je očekivano: leže u travi, ona mu šapuće na uho, on sanja kako joj provlači ruku kroz kosu, i onda je ona njega poljubila! Ne vrijedi više da vam prepričavam, preslušajte sami.
Jedina zamjerka koju imam je tekst na engleskom, ali je tako dobro uklopljen da mi ni to ne smeta.

6. Nežni Dalibor – Značajan događaj
„Ovo je nju vejv?! Ozbiljno?! Hm... Moguće... Čekaj, hoću još jednom da preslušam!“, rekao sam drugu kad je rekao da je našao jednu nju vejv grupu i zanima ga da li će mu se svidjeti. Poslao mi je ovu pjesmu. Tada nisam znao da je i ona na ovoj kompilaciji (koju sam prvi put preslušao prije nekih 2-3 mjeseca).
Da, Nežni Dalibor je nju vejv... Jako loš nju vejv. (Da napomenem, nisam još preslušao njihov album, sudim na osnovu ove pjesme.) Melodiju sam sto puta čuo kod raznih izvođača, tekst je jako, jako glup, vokal je, kažu moje uši, pravi užas...
Nežni Dalibor je, na žalost, nju vejv...
7. Ilija Ludvig – Mikonos
Tipična pjesma za restorane na plaži... Jedna od najboljih na albumu. Ilija je odradio posao kakav niko dugo vremena nije. Bravo!
8. Horkeškart - Jedem ti malter
Hor, igra riječi, sjajna muzička podloga... Treba li prosječnom srpskom muzičkom konzumentu još nešto? Ovo mi je najdraža pjesma na albumu. Najzad nešto veselo... Dokle bre tragedija & melanholija?! Hoćemo nešto što možemo da pjevamo kada gazda objavi fajront i isključi muziku, kada popizdimo jer neće da nam donese još jednu turu tamnog, jer nam uključi svijetlo za koje zna da će nas otjerati u neki drugi mrak; hoćemo da izlazimo iz lokala i pjevamo: „Ooooooo, jedem ti malter!“